Příspěvek
od MISSFAST! » stř 09.8.2006, 12:25
Ještě jednou k "Pročesávačkám":
TraT, myslím, že si trochu nerozumíme.
Samozřejmě, že LOS je sportovíní disciplína, která není o přesné realitě a někdy se nepodaří se realitě ani dost přiblížit. Nikdy prostě disciplína nemůže vyzkoušet střelce komplexně a vždy je to pouze o části reality či jednotlivé dovednosti. Obranná střelba v podání LOS se také musí prolínat s mnoha jinými disciplínami, takže ani závodní exkurs do nich není na škodu.
Ovšem vždycky je potřeba dokonale formulovat legendu a zabránit tomu, k čemu podle mě došlo na jedničce v Čelákovicích.
Než přejdu k podstatě, předesílám, že i střelba za rychlého pohybu patří bezesporu k základním kamenům střeleckého umění pro obranu.
Postavit tedy střelce LOS do situace, kdy je nucen od někud někam doslova pelášit a přitom řešit terče (a přesně o tom byla ta čelákovická jednička) není vůbec od věci. Zařazení takových stagí do LOS jednoznačně podporuju, pokud jde o předem daný, řádně vysvětlený a vyžadovaný způsob řešení.
Problém na čelákovické jedničce byl podle mě v tom, že požadavek legendy situace byl postaven do přímého rozporu se způsobem řešení, který vedl k vítězství.
Stage byla tajná, což ať chceš nebo nechceš, by samo o sobě mělo vést a vede střelce k rozvaze a opatrnosti při řešení a bylo řečeno, že střelec terén propátrá a řeší případné terče
Propátrat pro mě neznamená, že do situace vběhnu a pak pádím směrem ke konci stage a po cestě více méně kropím na terče.
Kdo byl opatrný a "pátral" byl nahraný a skončil na chvostě.
Kdo ve stylu IPSC doběhl k povolené palebné zóně určené "mlíkem", rychle pálil a trefil, byl OK.
Čili legenda v podstatě chtěla, abych postupoval terénem, pátral a řešil a to musím dělat chtě nechtě POMALEJI než když tam vletím, a už to tam sypu a abych splnil požadavek na krytí se střelbou, tu tam ještě vystřelím směrem k terčům.
Jinými slovy zařazení tohoto způsobu "pátračky" (či jiné situace, která z principu vyžaduje pomalé řešení) do soutěží, kde jedním ze dvou hlavních hodnocených kritérií je čas, považuju za nesmyslné.
Jak ale vyplývá z toho, co jsem napsal výše, pokud by legenda (a tedy i předepsaný postup řešení) byla stanovena tak, že závodník třeba uniká z ohroženého prostoru a musí to tím pádem řešit co nejrychleji, tak OK a jen houšť.
Dvojka byla přesně případem dobře postavené situace s dobrou legendou a z mé strany je naprosto bez připomínek.
(Samozřejmě píšu s vědomím, že LEX je LOSem o tisíce kilometrů dál, něž byl se střelbou před pár lety a že to i tebe stálo nemalé úsilí)