Běloruská KGB vtrhla do domu mladého programátora a zastřeli

Příspěvek od S474N » pát 01.10.2021, 13:39

Běloruská KGB vtrhla do domu mladého programátora a zastřelila ho

Příslušníci běloruských tajných služeb se v úterý dobyli do bytu 31letého IT analytika Andreje Zelcera. Na záběrech z policejní kamery jsou vidět v civilu oblečení muži, jak sekerami rozsekávají vchodové dveře. Zelcer se proti nim bránil legálně drženou zbraní, jednoho z mužů zastřelil. KGB palbu opětovala a mladého analytika zabila.

Běloruské úřady o incidentu informovaly v úterý večer. Zelcerovo jméno neuvedly, hovořily pouze o „teroristovi”, což je termín, kterým autoritativní režim označuje demonstranty.

Státní agentura Belta napsala, že v bytě údajně bydleli „členové extremistické organizace s vazbami na opozici”. Manželka programátora byla zatčena.

Zatím není jasné, jestli je video ze střelby autentické, nebo zfalšované.

Zelcer pracoval pro americkou IT společnost EPAM System. Některé zdroje uvádějí, že měl mladík americké občanství. Ambasáda Spojených států v Minsku tuto informaci prověřuje, ale zatím ji nepotvrdila.

O zásahu v Zelcerově bytě informovala běloruská mutace serveru Komsomolskaja pravda. Článek obsahoval i vyjádření Zelcerova kamaráda, který o něm mluvil jako o dobrém člověku, který hájil pravdu. Běloruské úřady přístup k serveru okamžitě zablokovaly.

V souvislosti s šířením zpráv navíc KGB ve čtvrtek pozatýkala 50 dalších lidí. Oznámilo to běloruské Středisko pro lidská práva Vjasna.

„Zatčení jsou očividně spojena s komentáři k příspěvkům na sociálních sítích o smrti (IT pracovníka) Andreje Zelcera a příslušníka KGB,” uvedla organizace.


Puvodni odkaz:
:arrow: https://www.novinky.cz/zahranicni/clane ... o-40373596

Upozorneni, v clanku je video jak ze strany KGB, tak i zevnitr. Dost masakr teda, ale nechapu ten amaterismus.
| MujGLOCK | - < Forum > < Fotogalerie >
Citát dne: "Rychlejší, než 158 na drátě, je 357 na opasku."

Obrázek