Byl to chlap jako hora, bál jsem se, vysvětlil střelbu na Ka

Příspěvek od S474N » úte 04.1.2022, 15:21

Byl to chlap jako hora, bál jsem se, vysvětlil střelbu na Karvinsku obžalovaný

Na nikoho jsem nemířil, střílel jsem jen pro výstrahu. S takovou obhajobou předstoupil v úterý před ostravský krajský soud pětašedesátiletý Libor Konvičný, který je obžalován z pokusu o vraždu. Předloni v říjnu v Dolní Lutyni na Karvinsku podle policie nejprve střílel samopalem po synovi své družky a pak při snaze uniknout najížděl autem na několik policejních hlídek

Konvičný, který v minulosti působil v Lidových milicích a od té doby je velkým fandou zbraní, je přitom dnes vážně nemocný člověk, který se pohybuje jen za pomocí berlí, špatně vidí a velmi špatně slyší, takže mu soud musel poskytnout sluchátka, aby se mohl jednání smysluplně účastnit.

Hned na začátku líčení řekl, že souhlasí pouze s jednou částí obžaloby, která se týká nedovoleného ozbrojování. Policie mu totiž po střelbě zabavila poměrně početný arzenál, mimo jiné šest samopalů, dvě pušky a stovky nábojů a příslušenství. „V tomto uznávám svou vinu, s tím nic neudělám, protože se to opravdu stalo,“ řekl s tím, že zbraně měl doma mimo jiné i proto, že by se jimi bránil před migranty. Hlavní dva body obžaloby, tedy pokus o vraždu a násilí proti úřední osobě, však naprosto rezolutně odmítl. „Jsem nevinen,“ řekl.

Podle verze policie, která se opírá nejen o výslechy aktérů incidentu, ale také o znalecké posudky, obžalovaný opakovaně vystřelil na syna své družky, se kterým měl vážné spory týkající se právě soužití s jeho matkou. Střílel po něm z okna prvního patra rodinného domu. „Poškozenému se podařilo skrýt a jen díky tomu nedošlo k jeho zasažení a usmrcení,“ stojí v obžalobě.

Při snaze opustit svůj pozemek a uniknout pak najížděl proti policistům, kteří na místo střelby mezitím dorazili. Zasahující policisty přinutil uskočit, aby se vyhnuli střetu s vozidlem a následnému zranění. Až o kus dál pak zastavil před zátarasem z policejních vozidel.

Verze obžalovaného je ale zcela jiná. Přiznává sice, že v osudný den skutečně střílel, ale samopal vzal do ruky jen proto, že se cítil ohrožen právě synem družky. „Nikomu jsem nechtěl ublížit, na nikoho jsem nemířil, střílel jsem jen pro výstrahu... Měl jsem strach o svůj život,“ řekl na adresu nevlastního syna, který k domu přijel s dalšími muži, údajně proto, aby bránil svoji matku, kterou měl Konvičný napadat.
To ale obžalovaný odmítá. „Rozhodně nebyl důvod vypravovat nějaké trestné komando na záchranu matky,“ řekl. „Měl jsem z něj strašný strach, protože jsem ve velmi špatném fyzickém stavu a on je chlap jako hora. Nebyl bych schopen se jeho útoku ubránit,“ dodal.

Jak ukázalo vyšetřování, zbraň, ze které střílel, Konvičný následně předal svému vlastnímu synovi, který byl v domku v době incidentu také přítomen. Jeho syn pak se zbraní odjel z domu. Konvičný po nějaké době také nasedl do automobilu a snažil se ujet. To, že přitom ohrožoval policejní hlídky, muž při svém výslechu popsal jako neúmyslné jednání.

Policisty podle svých slov neviděl, ani neslyšel výzvy k zastavení. „Měl jsem nahlas puštěné rádio. Před sebou jsem viděl ostré světlo, ale předpokládal jsem, že je to motorka souseda,“ řekl. Připustil také, že slyšel výstřely z policejních zbraní, kterými se policisté pokoušeli auto zastavit, ovšem považoval je za zvuky železného víka od kanálu, přes který auto přejelo. Zastavit podle svých slov nechtěl právě proto, že se bál nevlastního syna. „Až když jsem pak viděl policejní zátaras, tak jsem zastavil a vystoupil z auta,“ řekl.

Hlavní líčení bude v dalších dnech pokračovat výslechy svědků i soudních znalců. Zatím není jasné, kdy by mohl být vyhlášen rozsudek.


Puvodni odkaz:
:arrow: https://www.novinky.cz/krimi/clanek/byl ... y-40382889
| MujGLOCK | - < Forum > < Fotogalerie >
Citát dne: "Rychlejší, než 158 na drátě, je 357 na opasku."

Obrázek