Caracal F - subjektivní recenze


Ostatní "plastové" pistole

Příspěvky: 9

Registrován: pon 28.1.2013, 14:43

Zbraň: Caracal F

Caracal F - subjektivní recenze

Příspěvek od Chovatel » pon 28.1.2013, 18:00

Úvod

Rád bych se v tomto příspěvku pokusil o zprostředkování svých zkušeností s pistolí Caracal F 9mm Luger, která si sice již našla mnoho nadšených majitelů v USA, tady ovšem zůstává téměř raritní zbraní. Než se do mě pustíte v komentářích, věnujte prosím pozornost následujícímu upozornění - zbrojní průkaz mám od srpna 2012, takže jsem ještě zcela zelený. Střílel jsem z ČZ75, Type 51 (čínská kopie Tokareva TT-33), Walthera PP, Glock 17 - ze všeho cca desítky ran, takže jen těžko mohu srovnávat. Nestřílím dobře, takže se nebudu snažit o posouzení přesnosti zbraně (nicméně rozhodně je přesnější, než já).

Na internetu se toho o Caracalech dá najít poměrně dost, zde se omezím se spíše na subjektivní dojmy.

Po získání ZP jsem sobě levně zakoupil z druhé ruky ČZ75 Compact, než zjistím, co se mi bude líbit kromě Glocka. Následovalo několikaměsíční studium fór, recenzí, youtube videí, když jsem narazil na značku Caracal. Tato zbrojovka ze Spojených arabských emirátů nabízí v současnosti dva modely pistolí - Caracal F (Full size) a C (Compact) v různých rážích. Jedná se o pistole s polymerovým rámem a předepjatým úderníkem, které se od Glocka, coby etalonu této třídy zbraní, liší v několika detailech:
  • Kapacita zásobníku je 18+1 (platí pro model F ráže 9mm Luger)
  • Závěr je o něco nižší, osa hlavně je blíže ruky
  • Vodítka závěru jsou výrazně delší, než u Glocka
  • Údajně nejlepší tovární spoušť – k tomu se ještě vrátíme
  • Sklon pažby je 111°
  • Hledí je pevnou součástí sestavy úderníku
  • Klasická drážkovaná hlaveň, plně podpírající komora (Fully supported chamber)
  • Oboustranné vypouštění zásobníku
  • Podle explodovaného výkresu má pistole pouhých 28 součástek
  • Je hezčí (no dobře, to asi podle vkusu každého soudruha)
Technická data:
  • Délka 178 mm
  • Šířka 28 mm
  • Výška 135 mm
  • Délka hlavně 104 mm
  • Hmotnost 750 g
  • Síla spouště 2,2 kg
  • Dráha spouště 8 mm
Pro zajímavost – konstruktérem Caracalu je Wilhelm Bubits, konstruktér Steyru M. Na internetech naleznete mnoho cizojazyčných videí a recenzí, obzvláště doporučuji "CARACAL F Pistol 1000 Round Endurance & Torture Test", kde jakýsi pakistánský fanoušek zbraní vystřílí na střelnici (=na ulici) 1000 nábojů, nechá Caracal několikrát přejet džípem a zbraň stále zbraňuje.
Pistoli jsem zakoupil u nejmenované české firmy za cenu 13.950,- (prosinec 2012)
Pistoli dostanete v kufru spolu s návodem k použití (pouze v EN) a druhým zásobníkem.
Obrázek

Pistole je opatřena černou povrchovou úpravou Plasox, která dle některých zdrojů není tak kvalitní jako u Tenifer používaný u Glocku (osobně zatím žádné výraznější škrábance nepozoruji, ale možná je to slušným zacházením).

Zásobník je plechový, dvouřadý, s ukazatelem počtu nábojů po čtyřech nábojích.
Obrázek

Pistole je vybavena indikací náboje v komoře - je vidět část nábojnice (na fotografii použit vybíjecí hliníkový náboj).
S nábojem
Obrázek

A bez náboje
Obrázek

Dalším bezpečnostním prvkem je indikace napnutého úderníku.
Napnutý úderník:
Obrázek

A v nenataženém stavu:
Obrázek

Rovněž si povšimněte hledí, které je součástí zadní desky závěru (odborníci snad prominou neodborný termín). To znamená, že si jej jen tak nevyměníte, na druhou stranu je délka záměrné větší, než u G17. Zejména Caracal C je rovněž nabízen v konfigurace Quick Acquisition Sights, což jsou rozhodně nejpodivnější mířidla, jaká jsem kdy viděl. Zájemce snadno vygoogluje.

Rozborka je velmi jednoduchá a stejná jak u Glocka, potáhnutím závěru o cca 5 mm vzad a stáhnutím dvou kovových jazýčků umístěných před spouští.

Obrázek

Pohled do rámu:
Obrázek

Blokace úderníku se na rozdíl od Glocka vysouvá do strany, proto je závěr o něco nižší, toto řešení údajně přispívá k lepšímu chodu spouště.

Blokace (kovový jazýček vpravo, na straně vytahovače) vyřazena, úderník vpředu:
Obrázek

Blokováno, úderník v zadní poloze:
Obrázek

Praktické zkušenosti

K dnešku jsem z Caracalu F vystřílel cca 200 nábojů - SB a Magtechy. Ani v případě subsonických nábojů s komolým kuželem nedošlo k jediné a jakékoliv závadě. Bohužel nemohu příliš srovnávat, ale můj subjektivní dojem ze střelby je velmi dobrý. Vyhozené nábojnice způsobně létají do strany, zatím nedošlo k žádnému kontaktu horké mosazi s obličejem.

Muška by mohla být o něco užší, zvýraznění bílým bodem není příliš patrné. Dostupnost mušky se světlovodným vláknem v ČR jsem ještě nezkoumal.

Rukojeť nemá výměnné hřbety, pro mou ruku velikosti S je možná nepatrně větší, než by bylo vhodné. Nicméně není to nic, na co bych si nezvykl.

Spoušť je kapitola sama pro sebe. Jsem zhýčkaný poladěnou spouští své první pistole, výše zmíněné CZ 75 Compact, takže zas takový rozdíl jsem nepociťoval. Ovšem nedávno jsem vzal do ruky Glocka a ve srovnání s Caracalem to byl opravdu děs. Spoušť Caracalu má naprosto hladký chod, bez jakéhokoliv drhnutí nebo zesilovaní odporu, takže s názory recenzentů, kteří se nad spouští obecně nadšeně rozplývají, nemohu než souhlasit.

Nevýhody

Samozřejmě, není vše jen růžové. V porovnání s Glockem je drasticky menší nabídka dílů a tuningových doplňků, stejná situace je bohužel i s pouzdry. Zatím jsem žádné nesháněl, pravděpodobně to jednou budu řešit zakázkovou výrobou.
V USA rovněž stahovali v podstatě všechny pistole, jelikož díky špatné toleranci při výrobě mohlo dojít k výstřelu při pádu. Caracaly pro Evropu jsou však vyráběny v jiné továrně (Německý Suhl), takže zde by mělo být vše v pořádku.

Galerie

Další obrázky najdete v
galerii.

Jakékoliv dotazy rád zodpovím, se zájemci z okolí ČB se určitě můžu domluvit na společné návštěvě střelnice...
Uživatelský avatar

Příspěvky: 993

Registrován: ned 27.2.2011, 17:54

Bydliště: Brno

Re: Caracal F - subjektivní recenze

Příspěvek od AREYOU » pon 28.1.2013, 19:14

Pěkná, moc pěkně napsaná recenze, kdybych byl z ČB tak bych určitě rád otestoval Caracala - měl bych dotaz, proč si se rozhodnul pro tuto zbraň nebo čím tě uchvátila, že ses rozhodl koupit Caracala?

Příspěvky: 9

Registrován: pon 28.1.2013, 14:43

Zbraň: Caracal F

Re: Caracal F - subjektivní recenze

Příspěvek od Chovatel » pon 28.1.2013, 19:29

Na Caracal jsem prvně narazil při studiu fóra o Steyru M9. M9 se mi dost líbila. Podle toho, co jsem se dočetl, je ale trochu citlivá na druh střeliva.
Na Caracal jsem se nedočetl jedinou stížnost, možná jen co se povrchové úpravy týče. Hlavní roli hrálo, že se mi líbí víc, než Glock :) a příznivá cena, i když 3000,- zas až takový rozdíl není. Několik technických detailů mi přijde lepších, než u glocka (méně dílů, lepší spoušť, full support chamber) ale nakonec stejně hrálo roli estetické hledisko.
A v neposlední řadě ten pakistánský torture test. Střílí a střílí :)

Jinak, cituji z článku na wikipedii:
"Before being put into production the Caracal pistol was evaluated through independent tests. These tests were carried out by the Federal German Armed Forces Technical Center for Weapons and Ammunition (WTD 91) in Meppen, Germany[5] which included metallurgic and composite analysis, functional fitness-for-purpose and quality evaluation, endurance firing, environmental exposure, safety and accuracy tests. A certificate was issued by the Bundeswehr Technical Center for Weapons and Ammunition (WTD 91) in May 2006 after the pistol successfully complied with the NATO D14 standard, the German Federal Police Standard and the German Federal Armed Forces Technical Purchasing requirements. These tests are the most stringent test protocols ever devised for a service firearm."
Uživatelský avatar

Příspěvky: 993

Registrován: ned 27.2.2011, 17:54

Bydliště: Brno

Re: Caracal F - subjektivní recenze

Příspěvek od AREYOU » pon 28.1.2013, 19:38

Nemohu říct, že by Caracal dle mého byl nějaký krasavec, ale mě se nelíbí ani Glock já u pistole chci 100% funkčnost s jakýmkoliv střelivem a jednoduchou rozborku zborku a to dle všeho splňuje jak Glock tak i Caracal - takže já bych ho klidně koupil také :) . A na druhou stranu Glocka má každý a pokud na střelnici vytáhneš Caracala tak určitě bude spoustu čumilů.
Uživatelský avatar

VIP člen

Příspěvky: 13302

Registrován: stř 30.3.2005, 10:20

Zbraň: GLOCK 19

Bydliště: mám

Re: Caracal F - subjektivní recenze

Příspěvek od S474N » pon 28.1.2013, 20:00

Chovatel píše:V USA rovněž stahovali v podstatě všechny pistole, jelikož díky špatné toleranci při výrobě mohlo dojít k výstřelu při pádu.
Recenze super, u pistole je videt, kde se inspirovali, ale to cos napsal by me osobne dost desilo - zvlast kdyz se to tykalo uplne vsech danych pistoli.

Jinak jak napsal AREYOU, urcite s tim budes budit pozornost. Ja osobne bych tomu asi svuj zivot nesveril, nemam rad zbytecne riziko.
| MujGLOCK | - < Forum > < Fotogalerie >
Citát dne: "Rychlejší, než 158 na drátě, je 357 na opasku."

Obrázek

Příspěvky: 9

Registrován: pon 28.1.2013, 14:43

Zbraň: Caracal F

Re: Caracal F - subjektivní recenze

Příspěvek od Chovatel » úte 29.1.2013, 8:56

No, ono je to takhle:
"As a further update to our October 19, 2012 recall notice, Caracal USA, LLC is advising its customers that it has determined that the production tolerances in the grip frames of a very limited number of Caracal F and C pistols could possibly cause these pistols to fire if dropped onto a hard surface with a round in the chamber.

In an effort to minimize the inconvenience to our customers, Caracal USA, LLC will exchange all affected pistols with brand new ones to avoid the delay associated with repairing and returning the pistols."

Takže zjistili možnou závadu, která se nemusí týkat všech. Ale protože je to amerika, hrají na jistotu a vyměňují zbraně všem. Já jsem v klidu, pistole pro Evropu vyrábí bratr němec.

A ano, pozornosti zbraň budí dost, už třeba na policii při přihlašování, kdy byl pán tak zmatený, že mi do průkazu zbraně napsal "kategorie C".
Uživatelský avatar

VIP člen

Příspěvky: 13302

Registrován: stř 30.3.2005, 10:20

Zbraň: GLOCK 19

Bydliště: mám

Re: Caracal F - subjektivní recenze

Příspěvek od S474N » úte 29.1.2013, 9:41

A tu kategorii C tam mas porad?
| MujGLOCK | - < Forum > < Fotogalerie >
Citát dne: "Rychlejší, než 158 na drátě, je 357 na opasku."

Obrázek

Příspěvky: 9

Registrován: pon 28.1.2013, 14:43

Zbraň: Caracal F

Re: Caracal F - subjektivní recenze

Příspěvek od Chovatel » úte 29.1.2013, 16:10

Hned jak jsem si toho všiml, šel jsem to reklamovat. Nakonec mi ho vyměnili, i když prý, že to tam klidně mohlo zůstat. No to nevím, sichr je sichr :)

Příspěvky: 694

Registrován: stř 11.1.2012, 21:13

Zbraň: Glock 26, Steyr L9A1

Bydliště: Ostravsko

Re: Caracal F - subjektivní recenze

Příspěvek od Lars » pon 04.2.2013, 17:56

Od pohledu je to "obšlehnutý" Steyr - což samozřejmě vůbec nemusí být na škodu.
Jen by mě zajímalo, proč jsi nakonec zvolil Caracal a ne Steyr? Cenový rozdíl mezi nimi je minimální, tak proč ne originál, ale "pouze" kopii?

Příspěvky: 9

Registrován: pon 28.1.2013, 14:43

Zbraň: Caracal F

Re: Caracal F - subjektivní recenze

Příspěvek od Chovatel » pát 08.2.2013, 16:44

Ahoj, nad Steyrem jsem uvažoval docela dlouho, dokonce jsem se o Caracalu poprvé dozvěděl na US Steyr fóru. Nakonec mě odradil sklon Steyru k mlsnosti, co se nábojů týče. Moc hezky je to vidět na videu:
http://www.youtube.com/watch?v=J1UIa-Qd77M

kde zmiňují problém se zasekáváním nábojů (nevytahování), že nechali pistoli opravit a právě se vrátila. Načež se opakovaně několikrát po sobě opět zasekne (čas 04:40).

Můj osobní názor je, že kvér by měl žrát, co se mu dá :)

Caracal zatím bez jediného problému...

Příspěvky: 9

Registrován: pon 28.1.2013, 14:43

Zbraň: Caracal F

Re: Caracal F - subjektivní recenze

Příspěvek od Chovatel » pon 04.3.2013, 10:54

Dostal jsem SZ dotaz:

1) Podle oficiální rozměrů by pistole měla být skoro stejně velká jako glock 19. Máte možnost mi tuhle informaci potvrdit? Na zahraničních fórech jsem našel pouze srovnání buď G17 vs Caracal F nnebo G19 vs Caracal C...
2) Netušíte cenu náhradních zásobníků?
3) Nevíte, zda už je na českém trhu i Caracal C? Vygoogloval jsem pouze jednoho prodejce, který má v nabídce jen model F.
4) Jak je to s dostupností pouzder na našem trhu? Můžete doporučit nějaké?
5) Nějaké nové postřehy k pistoli po dalším měsíci od recenze?

Takže popořádku :)
1) Rozměry obou zbraní najdete zde:
http://www.glock.com/english/glock19_tech.htm
http://www.caracal.ae/caracal_f.php#fall-tab

Caracal F je o něco vyšší, a o něco delší:
Obrázek v měřitku: https://picasaweb.google.com/lh/photo/e ... LgLnQl79xg

2,3,4) Zásobníky i dostupnost Caracalu C viz prodejce, zatím jsem neřešil ani pouzdro :) Ovšem pozor - Caracalu se stala taková zlá nepěkná věc, vybuchlý závěr Caracalu C udělal díru do hlavy nějakému pakistánci, takže všechna C jsou teď stahována. Bližší info viz http://caracalforum.com/viewtopic.php?f=9&t=708 . Otázka je, zda se nejedná o selhání střeliva..

5) Dovršil jsem 500 ran, jednou se mi šprajcla nábojnice ve vyhazovacím okně, ale spíš bych to přičítal slabšímu držení, nebo náboji (levné ZVS). Jinak šlape jak hodinky :)
Přílohy

[Přípona png byla deaktivována a nadále nebude zobrazována.]


Zpět na „Jiné plasťáky“

Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Designed by ST Software.
Český překlad – phpBB.cz