Islamisté obsadili hotel v Mali. Zajali 170 rukojmích, první


Události o zbraních ve světě i u nás, trestné činy se zbraní, apod.

Uživatelský avatar

VIP člen

Příspěvky: 13302

Registrován: stř 30.3.2005, 10:20

Zbraň: GLOCK 19

Bydliště: mám

Islamisté obsadili hotel v Mali. Zajali 170 rukojmích, první

Příspěvek od S474N » pát 20.11.2015, 12:29

Islamisté obsadili hotel v Mali. Zajali 170 rukojmích, první už zastřelili

Pětihvězdičkový hotel Radisson Blu v centru metropole Mali Bamaku přepadla skupina ozbrojenců. Podle svědků útočí radikální islamisté, do budovy jich vtrhla desítka. Zajali asi 170 rukojmích, nejméně tři už jsou mrtví. Útočníci propustili 20 lidí, kteří znali Korán.

„Všechno se to děje v sedmém patře, džihádisté střílí na chodbě,“ vylíčil podle televize al-Džazíra jeden ze svědků. Hotel obklíčil kordon policistů, kteří zasahují společně s maliskou armádou a západními vojsky, která v Mali pracují pod mandátem OSN. Hotelem se rozléhá střelba z automatických pušek.

Islamisté kolem osmé hodiny ráno přijeli k budově ve vozech s diplomatickými značkami. Útok podle agentury Reuters zahájili zvoláním „alláhu akbar“.

V budově zajali 140 hostů a 30 pracovníků hotelu. Rukojmí, kteří na jejich výzvu dokázali recitovat z Koránu, postupně pouštěli na svobodu.

Podle agentury AP mohlo z hotelu odejít 20 lidí, utíkali ve skupinkách po dvou či třech.
Hotel patří k nejluxusnějším v Bamaku a leží nedaleko sídla maliské vlády. Přespávají v něm například i piloti a letušky letecké společnosti Air France, když mají v Mali volno mezi lety.
Turecká vláda oznámila, že mezi rukojmími v hotelu je šest zaměstnanců společnosti Turkish Airlines. Podle agentury AFP padlo do zajetí také nejméně sedm Číňanů. Pařížská prezidentská kancelář informovala, že v hotelu jsou i občané Francie.

Ochranku postřílelo deset ozbrojenců, líčí svědek

„Brzy ráno přijelo asi deset ozbrojenců a postříleli všechny strážce před Radissonem,“ řekl al-Džazíře po telefonu Garba Konate, který nedaleko hotelu vlastní obchod. Útok podle něj začal zhruba v 8 hodin SEČ. Představitel hotelového řetězce Rezidor, pod který značka Radisson patři, předtím uvedl, že útočníci jsou v hotelu dva.

Dalšího svědka od jeho práce v blízkém kulturním středisku vyrušila střelba. „Po chvíli jsem spatřil prchajícího člena ochranky, byl zraněný. Řekl mi, že střelci byli tak rychlí, že dokonce ani netuší, kolik jich vlastně vtrhlo dovnitř,“ líčí osmadvacetiletý Ibrahim.

Islamisté na něj zaútočili poté, co francouzský prezident François Hollande v reakci na útoky v Paříži prohlásil, že Francie bude s teroristy bojovat po celém světě - kromě Sýrie také právě v Mali a Iráku.

Čeští vojáci v Mali jsou v pořádku

Mali podobnou situaci zažilo už během letošního srpna, kdy džihádisté 24 hodin drželi rukojmí ve středomaliském městě Sévaré. Přepadení hotelu si tehdy vyžádalo 13 obětí, připomíná BBC. Bylo mezi nimi i pět pracovníků Organizace spojených národů.

Bývalá francouzská kolonie na severozápadě Afriky se dlouhodobě potýká s radikálními islamisty ze sítě al-Káida, která obsadila zejména pouštní oblasti na severu země a dlouhodobě hrozí i dobytím Bamaka.

V zemi pracují vojáci Evropské unie včetně těch českých, pomáhají cvičit tamní armádu a hlídají vojenskou základnu v Bamaku. Generální štáb po útoku oznámil, že všech 38 českých vojáků je v pořádku.

Na špatnou bezpečnostní situaci a „pokračující aktivity teroristických skupin“ v Mali dlouhodobě upozorňuje české ministerstvo zahraničí. „V zemi existuje vysoké riziko jak únosů, tak i dalších teroristických útoků,“ uvádí na svých webových stránkách.

Do africké země by se podle Černínského paláce mělo cestovat jen v naléhavých případech. „A to výhradně do hlavního města Bamaka,“ stojí dosud na webu. Páteční útok však ukazuje, že bezpečno není ani tam.

Puvodni odkaz:
:arrow: http://zpravy.idnes.cz/prepadeni-hotelu ... anicni_mlb
| MujGLOCK | - < Forum > < Fotogalerie >
Citát dne: "Rychlejší, než 158 na drátě, je 357 na opasku."

Obrázek
Uživatelský avatar

Příspěvky: 477

Registrován: úte 18.8.2009, 10:55

Zbraň: ANO

Bydliště: près Austerlitz

Re: Islamisté obsadili hotel v Mali. Zajali 170 rukojmích, p

Příspěvek od havran » pát 20.11.2015, 12:50

To je to posrany Mali, kde to Frantici celý rozmrdali a kde je teď budou střídat nasi kluci aby si mohli Frantici válčit v Sýrii když jim to teď rachlo v Paříži? No výborně.
Uživatelský avatar

VIP člen

Příspěvky: 13302

Registrován: stř 30.3.2005, 10:20

Zbraň: GLOCK 19

Bydliště: mám

Re: Islamisté obsadili hotel v Mali. Zajali 170 rukojmích, p

Příspěvek od S474N » pát 20.11.2015, 21:51

| MujGLOCK | - < Forum > < Fotogalerie >
Citát dne: "Rychlejší, než 158 na drátě, je 357 na opasku."

Obrázek

Zpět na „Černá kronika“

Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Designed by ST Software.
Český překlad – phpBB.cz