Každý mesiac nová zbraň. Masaker to nezmení.


Události o zbraních ve světě i u nás, trestné činy se zbraní, apod.

Uživatelský avatar

Příspěvky: 1190

Registrován: pát 05.8.2005, 15:16

Bydliště: Slovensko

Každý mesiac nová zbraň. Masaker to nezmení.

Příspěvek od cybernetic » stř 18.4.2007, 6:28

Washington - Vraždenie na univerzite vo Virgínii znovu postavilo USA pred otázku, či nie je čas zmeniť zákony o predaji zbraní.
Podľa odhadov má v krajine zbraň približne 35 percent domácnosti, ročne zahynie na následky streľby približne 30-tisíc ľudí.

Jednotlivé štáty rôzne upravujú možnosť kúpiť si zbraň.

Napríklad vo Virgínii si môže každý, kto má viac ako osemnásť rokov a nedopustil sa v minulosti závažných kriminálnych činov, zakúpiť jednu ručnú zbraň mesačne a nepotrebuje k tomu žiadne povolenie.

Málokto očakáva, že udalosti na univerzite povedú k zásadným zmenám. Podľa prieskumu väčšina Američanov nesúhlasí so zrušením práva na držanie zbrane.


Zbrojárska loby funguje

Kritici súčasného stavu tvrdia, že rozhodujúci vplyv má silná zbrojárska loby. Národná asociácia držiteľov strelných zbraní (National Rifle Association) a výrobcovia zbraní predstavujú silnú záujmovú skupinu, ktorá udržiava kontakty s republikánskymi aj demokratickými politikmi.
Streľba na univerzite v USA

Žiadny politik, ktorý sa uchádza o dôležitú funkciu, nepresadzuje razantné obmedzenie práva na držanie zbrane a zrušenie príslušného dodatku k ústave.

Isté úpravy nastali za prezidenta Billa Clintona, vrátane zákazu predaja poloautomatických útočných zbraní. Napríklad izraelského UZI. V roku 2004 však toto obmedzene prestalo platiť.

McCain: Každý má právo vlastniť zbraň

Republikánsky senátor za Arizonu a kandidát na prezidenta John McCain v reakcii na masaker vo Virgínii vyhlásil, že svoje stanovisko nezmení.

"Stále verím, že každý má podľa ústavy právo nosiť zbraň. Musíme však držať zbrane ďalej od rúk zlých ľudí," vyhlásil McCain.

Spojené štáty sa tak pravdepodobne nevydajú cestou Austrálie. Tá sa po masakri v roku 1996 v Tazmánii, pri ktorom strelec usmrtil 35 ľudí, odhodlala k radikálnej zmene.

Zakázala predaj takmer všetkých poloautomatických zbraní aj napriek odporu zbrojárskej loby a vykúpila od obyvateľstva 600-tisíc kusov zbraní v prepočte za štvrť miliardy amerických dolárov.

Austrálsky premiér John Howard dnes uviedol, že v USA existuje "negatívna kultúra zbraní," ktorá vedie k udalostiam, ako bola pondelňajšia streľba vo Virgínii.

Podobne ako Austrália sa už skôr zachovala Kanada. Po zabití 14 študentiek na Montrealskej univerzite v roku 1989 zaviedla registráciu na všetky zbrane a obmedzila ich predaj.

http://aktualne.centrum.sk/zahranicie/a ... ?id=233814
Glock 17 3rd., sa.24, sa.58V,sa.58P, sa.61

Příspěvky: 476

Registrován: stř 03.1.2007, 8:47

Zbraň: G19

Bydliště: Slovensko

Příspěvek od JAKLA » stř 18.4.2007, 11:39

V Austrálii, Kanade, GB a aj inde idú cestou "všetcisitoodserúzajedného" :mad: v USaA sa im to zatial nedarí (chvalabohu) . To že "Zbrojárska loby funguje" tvrdí pravdepodobne protibrojárska loby :wink:

Zpět na „Černá kronika“

Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Designed by ST Software.
Český překlad – phpBB.cz