Kniha: Rory Miller - Facing violence


Osobní zkušenosti s různými výrobky formou minirecenzí - pouzdra, pistole a další

Uživatelský avatar

Příspěvky: 367

Registrován: úte 03.1.2012, 21:19

Bydliště: Na stromě

Kniha: Rory Miller - Facing violence

Příspěvek od cover72 » sob 10.1.2015, 23:36

Jelikož tu není knižní koutek, dovolím si sem hodit něco jako minirecenzi knihy, kterou jsem dočetl a čtu ji znova.

Jestli jste ode mne četli zde linkovaný link na MacYounga, takových lidí, co se zabývají dynamikou násilí je za oceánem víc a jedním z nich je i Rory Miller. Narozdíl od Macounga to nebyl gangster, ale celý život se zabýval bojovými uměními, psychologií boje a pracoval jako instruktor u policie a pak ve vězeňských zásahovkách, tzn. řešil jak vletět do cely a vypsychnutému vězni vykroutit nůž, aniž by při tom kdokoli přišel k újmě na zdraví... A to předtím, než byly tasery.

Kniha Facing violence vychází z premisy, že většina macho-bojových sportů a umění dává člověku jen placebo: tváří se, že nejdůležitější je samotný "fajt". Jenže Miller postuluje, že samotný boj je jen 6. ze 7 fází:

1) Legální a etické bariéry
2) Dynamika násilí
3) Vyhýbání se
4) Proti-přepad
5) Jak prolomit "zamrznutí"
6) Samotný boj
7) Právní, psychologická a zdravotní dohra

Já si knihu kupoval kvůli kapitolám 2) a 3), ale i ty ostatní mi daly neskutečně moc a zcela změnily mé nahlížení na spoustu problémů apod.

Kapitola 2 je založena na taxonomii násilí -- sociálním versus predátorském a jeho typy, protože právě rozpoznání, o jaké násilí se jedná (kupříkladu Monkey Dance versus Group Monkey Dance) může být tím, co rozhodne mezi životem a smrtí nebo doživotím v kriminále.

Kapitola 1 obsahuje asi nejlepší návod i pro české držitele ZP, jak si v hlavě správně sesumírovat Nutnou Obranu a jak o ní mluvit;
kapitola 3) dává cenné rady, jak de-eskalovat;
kapitola 4) stručně řečí několik technik, jak pomocí operand-conditioning získat návyky, které člověku dají alespoň minimální šanci, když se proti němu někomu povede úspěšný přepad; a
kapitola 5) je neuvěřitelně zajímavý vhled do fungování lidského mozku a krom základního návodu jak prolomit "zamrznutí" nepřímo vysvětluje kupříkladu i to, proč oběti koncentráků poslechli popravčí četu a seřadily se před vykopanými hroby namísto aby se pokusily se vrhnout na své vrahy.

Poručík Jon Lupo z NYPD na zadní obálce knihy radí, že až ji přečtete, přečtěte si ji znova; přesně to teď dělám. Jinak ji vysoce chválí i Marc MacYoung a pár dalších specialistů, jak z protiteroristických oddělení, tak instruktorů kurzů sebeobrany a bojových umění:

»Pokud vaše tréningy nezahrnují všech 7 z Millerových principů, jsou nebezpečně neúplné.«

Pro diskusi na D-F a zde jsem nascanoval několik úryvků; můžete si tedy udělat vlastní obrázek:

http://cover72.net/img/fora/SurvivalStressResponse.jpg
http://cover72.net/img/fora/Freeze.jpg
http://cover72.net/img/fora/MonkeyDance.jpg

Teď stojí na BookDepository 400 Čechokreditů, já ji kupoval asi za 350 a budu kupovat ještě jeden, tentokrát "putovní" exemplář pro přátele a známé, protože je to fakt "očiotevírající čtení".

ISBN: 1-159439-213-7
210 stránek
Kniha je v anglickém jazyce
Uživatelský avatar

Příspěvky: 599

Registrován: čtv 10.4.2014, 21:26

Zbraň: Glock 19

Bydliště: Pečky

Re: Kniha: Rory Miller - Facing violence

Příspěvek od Bukowsky » ned 11.1.2015, 10:39

cover72: Díky za dobrý tip :wink: Pořídím z Amazonu

edit: Mám rozečteno a je to hodně slušné čtení :wink: Donutilo mě to zamyslet se nad spoustou věcí, které dělám a neměl bych :D
Uživatelský avatar

VIP člen

Příspěvky: 180

Registrován: sob 23.4.2011, 21:13

Zbraň: G17, SW Shield, M4

Bydliště: Praha Západ

Re: Kniha: Rory Miller - Facing violence

Příspěvek od dali » pon 26.6.2017, 9:00

Letos vyšel zdařilý překlad jiné Millerovy knihy - Meditations on Violence: A Comparison of Martial Arts Training & Real World Violence. V češtině pod názvem Realita násilí s podtitulem K čemu jsou bojová umění ve skutečném světě. Za cenu krabky nábojů lze určitě doporučit k přečtení.

Příspěvky: 297

Registrován: úte 14.12.2010, 16:10

Bydliště: Praha

Re: Kniha: Rory Miller - Facing violence

Příspěvek od Stenny » pon 26.6.2017, 9:53

Všechno, co jsem zatím od Roryho Millera četl (Meditations on violence, Facing violence, Drills, Conflict communication) bylo skvělé, i když Meditations byly takové trochu akademické (sám říká, že Meditations on violence jsou popis, zatímco Facing violence je příručka).
Za sebe velmi doporučuju Conflict communication, ve které rozebírá, jak lidé evolučně přišli ke vzorcům komunikace a jednání ("Proč se lidi chovají tak divně, jak se chovají") a jak s nimi efektivně komunikovat. Užitečnost té knihy není vůbec omezená na konflikt, uváděné rady a postupy zabírají i na běžné mezilidské interakce.

Příspěvky: 32

Registrován: úte 04.11.2014, 13:43

Zbraň: G19

Bydliště: Praha Zbraslav

Re: Kniha: Rory Miller - Facing violence

Příspěvek od imperator_cz » stř 19.7.2017, 16:01

Díky za tip !!
Mám rozečteno, jsem za polovinou a musím říct, že je to knížka, která fakt nutí k zamyšlení proč se některé věci dějí a jak se dějí. Místy je to poměrně vtipné :-)

Části o sociálním a asociálním násilí jsou skvělé. Termíny jako Monkey Dance, Group Monkey Dance, Educational Beat-Down, Status-Seeking Show přesně popisují reálné situace.


p.s. teď mě čeká hodinová jízda vlakem a fakt lituji, že jsem čtečku nechal doma

Zpět na „Zkušenosti s výrobky“

Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Designed by ST Software.
Český překlad – phpBB.cz