Legálně držená zbraň a bezpečnost práce


Vše o právu, zákonech, zbrojním průkazu a souvisejících věcech

Uživatelský avatar

Ředitel LOS

Příspěvky: 266

Registrován: úte 28.3.2006, 10:08

Legálně držená zbraň a bezpečnost práce

Příspěvek od TraTom » stř 15.7.2009, 11:40

Pokud se chcete před obědem zdravě zasmát či nezdravě nasrat, mohu doporučit toto:

http://www.gunlex.cz/?p=955

P.S. Pokud tady něco takového již je, pak se omlovám a prosím o přesunutí.

P.P.S. Nikdo nepochybuje o tom, že jsou povolání, kde zbraň skutečně nosit nelze (letiště, jaderné elektrárny, chemický průmysl, apod.), ale konstrukce dotyčné dámy je 3,14čovina na n-tou.
Nejsou rozdíly mezi bílými, černými, velkými a malými, tlustými a hubenými.
Lidé se dělí jen na dvě kategorie. Na blbce a idioty.
gen. G. Patton
Uživatelský avatar

VIP člen

Příspěvky: 13302

Registrován: stř 30.3.2005, 10:20

Zbraň: GLOCK 19

Bydliště: mám

Re: Legálně držená zbraň a bezpečnost práce

Příspěvek od S474N » stř 15.7.2009, 11:48

Zrovna jsem to cetl a chtel opastovat, kdyby to nahodou zmizelo ten clanek, coz cinim:

Jak řešit na situaci, kdy se na pracovišti vyskytuje zaměstnanec s legálně drženou zbraní, jsme se podívali v tomto Tématu týdne.

Otázka držení zbraně zaměstnancem na pracovišti je velmi složitá. Z pohledu zaměstnavatele jde však o řešení otázky prevence rizik v oblasti BOZP, tedy prevence možného ohrožení života a zdraví ostatních zaměstnanců. Je ovšem zároveň pravdou, že předpisy z oblasti pracovního práva a i BOZP se touto otázkou nikdy výslovně nezabývaly. Zákoník práce řeší otázku náhradu škody v případě ztráty věcí, které se do práce nosí, a rozlišuje věci obvyklé a věci neobvyklé (částky peněz nad 10 000 Kč apod.), dále pak ukládá zaměstnavateli povinnost, že musí zajistit bezpečnou úschovu svršků a osobních předmětů, které zaměstnanci obvykle nosí do zaměstnání, ale již ani nepojednává o tom, že zaměstnavatel musí zajistit úschovu obvyklých dopravních prostředků, pokud jich zaměstnanci používají k cestě do zaměstnání a zpět a že za obvyklý dopravní prostředek k cestě do zaměstnání a zpět se pro tento účel nepovažuje osobní automobil, jako to činil starý zákoník práce. Druhý zákoník práce tedy pojednává pouze o úschově svršků a osobních předmětů, které zaměstnanci obvykle nosí do zaměstnání a zde kladu důraz na slůvko „obvykle“ - „věcí, které se obvykle do práce nosí“.

Zbraň ovšem není z tohoto pohledu obvyklá věc, kterou by nosil každý druhý zaměstnanec do zaměstnání. V případě, kdy zaměstnavatel ví o tom, že některý z jeho zaměstnanců vlastní zbraň a že občas ji i nosí do zaměstnání, by měl tuto otázku důkladně zvážit, a nakonec i možná vnitřním předpisem (nejlépe pracovním řádem) zakázat. Zaměstnavatel má totiž možnost vlastními vnitřními předpisy upravit práva a povinnosti zaměstnanců po dobu výkonu práce.

Pokud tedy dotyčný zaměstnanec pracuje například jako prodejce, je jeho povinností v pracovní době pracovat a prodávat, a ne si hlídat svoje osobní věci (pokud vezmeme, že je zbraň z tohoto pohledu jeho osobní věc). Zaměstnavatel tedy může na základě toho vnitřním předpisem výkon práv zaměstnance omezit. Ze zákoníku práce vyplývá jednoznačně, že po dobu výkonu práce za bezpečnost a ochranu zdraví zaměstnance v plném rozsahu odpovídá zaměstnavatel.

Na stránkách našeho serveru jsme se již v minulosti zabývali otázkou kouření na pracovišti, do jaké míry to může zaměstnavatel zakázat nebo dokonce omezit, a také otázkou nošení mobilů do zaměstnání. I v těchto situacích se kloním k názoru, že za jistých podmínek (podložených dokonale provedenou prevencí rizik u zaměstnavatele) může zaměstnavatel zakázat, aby zaměstnanec měl po pracovní dobu u sebe mobil. A zcela stejná je i situace s nošením zbraně.

Podle zákona č. 119/2002 Sb., o střelných zbraních a střelivu a o změně zákona č. 156/2000 Sb., o ověřování střelných zbraní, střeliva a pyrotechnických předmětů a o změně zákona č. 288/1995 Sb., o střelných zbraních a střelivu (zákon o střelných zbraních), ve znění zákona č. 13/1998 Sb., a zákona č. 368/1992 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, a zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů, (zákon o zbraních), ve znění pozdějších předpisů jsou zbraně rozděleny do určitých skupin a stejně tak jsou stanoveny skupiny zbrojních průkazů. Zbrojní průkazy se rozlišují podle účelu užívání zbraně nebo střeliva a podle rozsahu oprávnění do skupin

•A - ke sběratelským účelům,
•B - ke sportovním účelům,
•C - k loveckým účelům,
•D - k výkonu zaměstnání nebo povolání,
•E - k ochraně života, zdraví nebo majetku, nebo
•F - k provádění pyrotechnického průzkumu,
a pro každou skupinu zbrojního průkazu jsou stanoveny nejen předpoklady (jako je věková hranice, zdravotní způsobilost, odborná způsobilost, bezúhonnost, spolehlivost) pro fyzickou osobu, které musí splnit před vydání průkazu, ale i oprávnění a povinnosti držitelů zbrojních průkazů.

Např. pro držitele zbrojního průkazu skupiny E zákon mimo jiné výslovně stanoví, že může u sebe nosit nejvíce 2 zbraně a střelivo do těchto zbraní; ale že zbraně ani střelivo nesmí nosit viditelně a že smí ze zbraně, kterou je oprávněn držet, střílet pouze v místech, kde je k tomu oprávněn podle zvláštního právního předpisu, nebo na střelnici, pokud se nejedná o použití zbraně k ochraně života, zdraví nebo majetku.

Když si vezmeme, že na pracovišti za ochranu života, zdraví i majetku zaměstnance odpovídá zaměstnavatel, mohli bychom se shodnout v názoru, že na pracovišti by zaměstnanec vlastní zbraň neměl použít ani v případě ohrožení vlastního života. Jiná je záležitost, když je zaměstnavatel vlastníkem zbrojní licence a svým zaměstnancům po zevrubném proškolení poskytne k ochraně života nebo majetku zbraně (např. ostraha apod.). Zaměstnavatel si totiž také může z důvodu zajišťování ostrahy svého majetku a osob požádat o vydání zbrojní licence a pak přenechat zbraň svému zaměstnanci, který je držitelem zbrojního průkazu. To je ale zcela jiná záležitost. Tam, kde zaměstnavatel nemá zájem na takovém zajištění svého majetku, vyloučí vnitřním předpisem nošení zbraní na pracoviště a zaměstnanec se musí jeho rozhodnutí podrobit - to není omezení osobní svobody, to je věc bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, za kterou odpovídá výhradně zaměstnavatel.


Puvodni odkaz:
:arrow: http://www.bozpinfo.cz/knihovna-bozp/ci ... ozp09.html
| MujGLOCK | - < Forum > < Fotogalerie >
Citát dne: "Rychlejší, než 158 na drátě, je 357 na opasku."

Obrázek

Příspěvky: 1523

Registrován: stř 02.8.2006, 14:14

Zbraň: GLOCK

Re: Legálně držená zbraň a bezpečnost práce

Příspěvek od Mistral » stř 15.7.2009, 11:57

No a co jako? Jsem-li zaměstnavatel, je moje svaté právo určit, jak se kdo bude chovat v mých prostorách (v rámci zákona), nebo ne? Dotyčný článek je více méně právní analýza k situaci, kdy zaměstnavatel nechce mít v práci ozbrojené zaměstance. Jako zaměstanec s ním v takovém případě můžu jedině zkusit nějakou dohodu, nebo mu svobodně dám vale.
Mysli globálně, střílej lokálně. Nejsi kompetentní!
Uživatelský avatar

VIP člen

Příspěvky: 13302

Registrován: stř 30.3.2005, 10:20

Zbraň: GLOCK 19

Bydliště: mám

Re: Legálně držená zbraň a bezpečnost práce

Příspěvek od S474N » stř 15.7.2009, 12:03

Mistral: obavam se, ze v pripade noseni zbrane (tedy dle zakona noseni, tzn. skryte, primo na tele) nemuze toto zamestnavatel jakkoliv omezit - samozrejme s ohlednutim k typu zamestnani, napr. atomova elektrarna, letiste apod. Jak chces pracovnim predpisem omezit zakon?
| MujGLOCK | - < Forum > < Fotogalerie >
Citát dne: "Rychlejší, než 158 na drátě, je 357 na opasku."

Obrázek
Uživatelský avatar

Příspěvky: 1573

Registrován: stř 26.12.2007, 23:24

Zbraň: 2x HK USP 9x19, 2xM4

Bydliště: Plzen

Re: Legálně držená zbraň a bezpečnost práce

Příspěvek od admix » stř 15.7.2009, 12:13

Presne tak
"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
Obrázek
Dual HK USP 9x19mm + Colt M4A2 5.56x45mm + PAR15/Dlask A3 .223Rem/5.56x45mm NATO, EOTech 512.A65/1

Příspěvky: 664

Registrován: čtv 29.5.2008, 20:57

Bydliště: Praha

Re: Legálně držená zbraň a bezpečnost práce

Příspěvek od cityshark » stř 15.7.2009, 12:30

Ano ano. Necht si kdo chce co chce narizuje, nosit je moje svaty pravo.

Jinac pokud se nosi skryte a nemachruje se, tak z 99% nikdo nevi, ze se zbran nosi.
Uživatelský avatar

Příspěvky: 580

Registrován: stř 28.1.2009, 14:34

Zbraň: SHADOW, Walther PPS

Bydliště: MB

Re: Legálně držená zbraň a bezpečnost práce

Příspěvek od Albert » stř 15.7.2009, 13:19

Kde jsou zaměstnavatelé v době kdy jejich zaměstnance někdo ohrožuje se zbraní v ruce? Jakým způsobem v těchto horkých chvílích zabezpečují bezpečnost práce, ochranu zdraví a života zaměstnanců?! Mám samozřejmě na mysli ženy a muže pracující u čerpacích stanic, prodavače ve zlatnictví, číšníky v nočních barech, zaměstnance u přepážek bankovních a poštovních institucí atd. atd....

Příspěvky: 1523

Registrován: stř 02.8.2006, 14:14

Zbraň: GLOCK

Re: Legálně držená zbraň a bezpečnost práce

Příspěvek od Mistral » stř 15.7.2009, 14:00

S474N píše:Mistral: obavam se, ze v pripade noseni zbrane (tedy dle zakona noseni, tzn. skryte, primo na tele) nemuze toto zamestnavatel jakkoliv omezit - samozrejme s ohlednutim k typu zamestnani, napr. atomova elektrarna, letiste apod. Jak chces pracovnim predpisem omezit zakon?
Satane, jak zní dotyčná věta ...? ... opravňuje k nošení zbraně na místech, kam má veřejnost volný přístup, pokud se nepletu. To se jistě vztahuje třeba na čerpačky, ale na kancly a obdobně uzavřené prostory už třeba ne.

Já předesílám, že nejsem příznivcem antidiskriminačního zákona a podle mého názoru, když se majitel rozhodne, že v jeho firmě nebudou pracovat třeba cikáni, chlapi a nebo třeba lidi, co nosej bouchačku, tak mu do toho nemá nikdo co kecat. Stejně tak, když si někdo třeba podá inzerát, že na místo sekretářky hledá ženskou s velkejma kozama, co bude ochotná chodit v práci s hlubokým dekoltem bez podprsenky.

Myslím, že právo "můžu si nosit bouchačku kam chci" je poněkud slabší, než právo "v mojí firmě nikdo bouchačku nosit nebude". Tím samozřejmě není nijak dotčeno tvoje právo "jít dělat někam jinam".
Mysli globálně, střílej lokálně. Nejsi kompetentní!
Uživatelský avatar

VIP člen

Příspěvky: 13302

Registrován: stř 30.3.2005, 10:20

Zbraň: GLOCK 19

Bydliště: mám

Re: Legálně držená zbraň a bezpečnost práce

Příspěvek od S474N » stř 15.7.2009, 14:06

Mistral: asi by sis mel zopakovat trosicku zakon:
:arrow: http://www.mujglock.com/_download/zakon ... 9-2002.htm
§ 28
Oprávnění držitelů zbrojních průkazů
(4) Držitel zbrojního průkazu skupiny E je oprávněn
a) nabývat do vlastnictví a držet, popřípadě nosit zbraň kategorie B, na kterou mu bylo vydáno povolení, nebo zbraň kategorie C,

b) nabývat do vlastnictví střelivo nebo jednotlivé díly nábojů pouze do zbraně, kterou je oprávněn držet, a to po předložení průkazu zbraně; toto střelivo je oprávněn také držet nebo nosit, a

c) nosit nejvíce 2 zbraně a střelivo do těchto zbraní; zbraně ani střelivo nesmí nosit viditelně.
K tomu jeste pridavam definici "noseni":
§ 2
Vymezení některých pojmů

(1) Druhy zbraní a střeliva jsou vymezeny v příloze.

(2) Pro účely tohoto zákona se rozumí
a) držením zbraně nebo střeliva mít
1. zbraň nebo střelivo uvnitř bytových nebo provozních prostor nebo uvnitř zřetelně ohraničených nemovitostí se souhlasem vlastníka nebo nájemce uvedených prostor nebo nemovitostí,
2. zbraň nenabitou náboji v zásobníku, nábojové schránce, nábojové komoře hlavně nebo nábojových komorách válce revolveru a uloženou v uzavřeném obalu za účelem jejího přemístění z místa na místo,

b) nošením zbraně nebo střeliva mít zbraň nebo střelivo u sebe, s výjimkou případů uvedených v písmenu a),
Nejak tam nevidim dalsi omezeni, o kterem tu hovoris - bavime se samozrejme o drziteli ZP skupiny B a noseni zbrane kategorie B.
| MujGLOCK | - < Forum > < Fotogalerie >
Citát dne: "Rychlejší, než 158 na drátě, je 357 na opasku."

Obrázek

Příspěvky: 1523

Registrován: stř 02.8.2006, 14:14

Zbraň: GLOCK

Re: Legálně držená zbraň a bezpečnost práce

Příspěvek od Mistral » stř 15.7.2009, 14:14

Tak to tak možná bylo před těmi dvanácti lety, kdy jsem si dělal zbroják. Mea culpa. Nicméně nejde v našem případě fakticky o držení, a tedy platí

a) držením zbraně nebo střeliva mít
1. zbraň nebo střelivo uvnitř bytových nebo provozních prostor nebo uvnitř zřetelně ohraničených nemovitostí se souhlasem vlastníka nebo nájemce uvedených prostor nebo nemovitostí,
Mysli globálně, střílej lokálně. Nejsi kompetentní!
Uživatelský avatar

VIP člen

Příspěvky: 13302

Registrován: stř 30.3.2005, 10:20

Zbraň: GLOCK 19

Bydliště: mám

Re: Legálně držená zbraň a bezpečnost práce

Příspěvek od S474N » stř 15.7.2009, 14:20

Mistral: presne jsem vedel, cim budes argumentovat *40*.

Jenze si poradne precti, cim argumentujes. Argumentujes tu DRZENIM a ne NOSENIM. Pokud bych prisel do prace a odlozil si treba zbran do skrinky, do stolku nebo kamkoliv jinam, tak se logicky jedna o DRZENI a jiz se na to vztahuje tebou citovane ustanoveni. Pokud mam zbran stale na tele, tak se na me vztahuje NOSENI a zde jiz neni treba souhlas kohokoliv *4*. Opravdu si to pozorne a hlavne pomalu precti *4*.

Jeste si dovolim mensi poznamku k tebou citovanemu. Zde naopak dochazi k takove zajimavosti, ze pokud jsem v nemovitosti a mam souhlas najemce/majitele/apod., tak mohu mit pistoli fakticky za pasem a z hlediska zakona pouze "drzim". Samozrejme v teto souvislosti ji mohu mit "neskryte".
| MujGLOCK | - < Forum > < Fotogalerie >
Citát dne: "Rychlejší, než 158 na drátě, je 357 na opasku."

Obrázek

Příspěvky: 584

Registrován: úte 13.5.2008, 16:44

Re: Legálně držená zbraň a bezpečnost práce

Příspěvek od Steiner » stř 15.7.2009, 14:20

Mistral: když nejde o držení, neplatí to co jsi tam zvýraznil :-) , na nošení žádný souhlas nepotřebuješ

EDIT: S474N je rychlejší než čert ! :-)

Příspěvky: 1523

Registrován: stř 02.8.2006, 14:14

Zbraň: GLOCK

Re: Legálně držená zbraň a bezpečnost práce

Příspěvek od Mistral » stř 15.7.2009, 14:31

S474N píše:Mistral: presne jsem vedel, cim budes argumentovat *40*.
.
Mě z toho ale vychází, že jakmile vejdu do dotyčných prostor, tak se automaticky mění nošení na držení, a je jedno, jesli mám zbraň u sebe, nebo ve skříňce. Implicitně tedy pro držení ve firmě potřebuji souhlas vlastníka, nebo nájemce. Pokud ho nemám, je to de fakto přestupek.

Tak. Je tu někde právník?
Mysli globálně, střílej lokálně. Nejsi kompetentní!

Příspěvky: 21

Registrován: úte 24.6.2008, 15:53

Zbraň: GLOCK

Bydliště: Olomouc

Re: Legálně držená zbraň a bezpečnost práce

Příspěvek od martin.9mm » stř 15.7.2009, 14:38

Právníka nepotřebuješ "čert" má pravdu :D

Příspěvky: 584

Registrován: úte 13.5.2008, 16:44

Re: Legálně držená zbraň a bezpečnost práce

Příspěvek od Steiner » stř 15.7.2009, 14:47

Mistral: Mění se na držení pouze v případě, pokud máš souhlas vlastníka nebo nájemce. Bez souhlasu je to stále nošení. Nošení je pokud máš zbraň u sebe (odst.b) a zároveň nejsou splněné podmínky pro držení (odst.a). Nosit (mimo střelnici) tě opravňuje sk.ZP E + povolení k nošení (na nákupce) vydané ke konkrétní zbrani - pozor, neplést s magickou větičkou o nošení na zadní straně ZP.

Příspěvky: 1523

Registrován: stř 02.8.2006, 14:14

Zbraň: GLOCK

Re: Legálně držená zbraň a bezpečnost práce

Příspěvek od Mistral » stř 15.7.2009, 14:52

Asi to tak bude. Jako džitele zbraně mě to těží, jako teoretického majitele firmy mě to sere :o)
Mysli globálně, střílej lokálně. Nejsi kompetentní!

cmk

Uživatelský avatar

Příspěvky: 6790

Registrován: úte 04.10.2005, 12:24

Bydliště: EU :-(

Re: Legálně držená zbraň a bezpečnost práce

Příspěvek od cmk » stř 15.7.2009, 15:00

Mistral> nemeni.
Jakmile mas tu zbran bez souhlasu nebo vedomi majitele ci najemce ohranicenych prostor, jedna se stale o NOSENI.
Jakmile majitel ci najemce ohranicenych prostor vi o tom, ze mas u sebe zbran a mas jeho souhlas ji mit u sebe, pak teprve nastava zmena a to ta, ze ji nemusis mit skryte, nybrz muze byt viditelne, jelikoz v tu chvili uz nenosis, nybrz DRZIS (napr. bezpecnostni agentura, pokud tak cini se souhlasem mejitele smi tedy "nosit" neskryte napr. v obchodaku, uvnitr posty apod..., jelikoz nenosi, ale drzi - ze jim pak nastava problem pri presunu z obchodaku k autu uz je vec jina).

Ani tohle vsechno nemeni nic na tom, ze ja, jako vylucny vlastnik pozemku, budovy a zamestnavatel zcela jiste mam pravo omezit zamestnance. Tak, jako manazera muzu vyrazit za to, ze mi na jednani chodi v sandalech a tricku i presto, ze ma v pracovni smlouve povinnost dobre reprezentovat firmu a na jednani chodit ve spolecenskem odevu, tak muzu chtit, aby zamestnanci u sebe nemeli palne zbrane kat. B a C. To proste chtit muzu, muzu to dat bud do jakehosi pracovniho radu, pracovni smlouvy, apod... Zamestnanec ma pravo, aby se mu to nelibilo a tudiz nenastoupil a nebo naopak odstoupil od pracovni smlouvy s okamzitou platnosti (to uz jenom myslim, to bude v nejaky klauzuli o zmene pracovni smlouvy).

Ze je to ale logicka trotlovina a picovina, to si povidat nemusime.
a) nosit musim skryte - i v praci - jak asi zamestnavatel zjisti, ze nosim? (to je asi podobne nesmyslny, jako zakaz noseni v MHD)
b) komu to prospeje?
c) jak me asi zamestnavatel ochrani pred zfetovanym hovadem? Uz pak vidim ten soud, jak mi nekdo prijde dat do prace pres hubu (i kdyz to nebude souviset s praci) a ja to budu uplatnovat jako pracovni uraz, jelikoz zamestnavatel nezabezpecil moji bezpecnost.

Sorry Cofeemu - posilal mi to uz minuly tyden, abych to dal na Gunlex a ja zapomnel :-(
Motto: Rychlejší, než 158 na drátě je 357 na opasku
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Pokud víš, kolik máš zbraní, nemáš jich dost.
Uživatelský avatar

Příspěvky: 2996

Registrován: ned 12.3.2006, 10:18

Zbraň: G17 a další

Bydliště: Praha Západ

Re: Legálně držená zbraň a bezpečnost práce

Příspěvek od Starosta » stř 15.7.2009, 15:01

Mistral píše:Mě z toho ale vychází, že jakmile vejdu do dotyčných prostor, tak se automaticky mění nošení na držení, a je jedno, jesli mám zbraň u sebe, nebo ve skříňce. Implicitně tedy pro držení ve firmě potřebuji souhlas vlastníka, nebo nájemce. Pokud ho nemám, je to de fakto přestupek.
Nikoli, posuď:
a) držením zbraně nebo střeliva mít
1. zbraň nebo střelivo uvnitř bytových nebo provozních prostor nebo uvnitř zřetelně ohraničených nemovitostí se souhlasem vlastníka nebo nájemce uvedených prostor nebo nemovitostí,
2. zbraň nenabitou náboji v zásobníku, nábojové schránce, nábojové komoře hlavně nebo nábojových komorách válce revolveru a uloženou v uzavřeném obalu za účelem jejího přemístění z místa na místo,
Pokud vejdeš do dotyčných prostor a máš souhlas, pak se jedná o držení a není co řešit. Pokud vejdeš do dotyčných prostor a nemáš souhlas pronajímatele (většinou zaměstnavatele), nejedná se podle definice o držení.

A podle následujícího odstavce:
b) nošením zbraně nebo střeliva mít zbraň nebo střelivo u sebe, s výjimkou případů uvedených v písmenu a),
se tedy nutně jedná o nošení...
Starosta
-- Si vis pacem, para bellum --
Uživatelský avatar

VIP člen

Příspěvky: 13302

Registrován: stř 30.3.2005, 10:20

Zbraň: GLOCK 19

Bydliště: mám

Re: Legálně držená zbraň a bezpečnost práce

Příspěvek od S474N » stř 15.7.2009, 15:05

cmk: zakaz noseni v MHD byl po vymeneni par emailu jiz zrusen - probehlo to i tady na foru.
| MujGLOCK | - < Forum > < Fotogalerie >
Citát dne: "Rychlejší, než 158 na drátě, je 357 na opasku."

Obrázek
Uživatelský avatar

Příspěvky: 2996

Registrován: ned 12.3.2006, 10:18

Zbraň: G17 a další

Bydliště: Praha Západ

Re: Legálně držená zbraň a bezpečnost práce

Příspěvek od Starosta » stř 15.7.2009, 15:16

BTW.
Když si vezmeme, že na pracovišti za ochranu života, zdraví i majetku zaměstnance odpovídá zaměstnavatel, mohli bychom se shodnout v názoru, že na pracovišti by zaměstnanec vlastní zbraň neměl použít ani v případě ohrožení vlastního života.
Co je tohle za blbost? Tím, že je někdo za něco zodpovědný, mě přece nemůže zakázat právo ponechat si stejnou zodpovědnost, zejména pokud jde o mé zdraví/bezpečnost/život!

Formulace o tom, že "na pracovišti by zaměstnanec vlastní zbraň neměl použít ani v případě ohrožení vlastního života" mě opravdu rozsekala :crazy: :bomb: :angry:

Pokud se na to zaměstnavatel náhodou vyflákne a nechá v baráku přespávat např. feťáky a bezdomovce (nebo se tam prostě vloupají a já budu první, kdo přijde do práce), pak je sice možná na jeho zodpovědnosti, pokud mě některý napadne cestou od výtahu do kanceláře (a budu se moct se zaměstnavatelem soudit) - ale rozhodně mi nemůže nařídit svými vnitřními předpisy, abych se vzdal práva na obranu, které mi garantuje zákon (obecně).
Stejnětak by mohli zastánci téhož proklamovat, že by se zaměstnanec v případě napadení (třeba zákazníkem :)) neměl bránit vůbec (tj. třeba "použitím" boj. umění, improvizované zbraně, apod.), protože za jeho bezpečnost je v danou chvíli zodpovědný zaměstnavatel.

Připomíná mi to perverzní šroubovanou zvrhlost prohlášení, že "za bezpečnost jednotlivce jsou odpovědné složky k tomu určené - policie a armáda - a tedy pouze takové by měly mít zbraně".
Tohle asi opravdu přebývá z dob minulých, kdy se "starala strana", neb ta věděla nejlíp, co je pro koho "nejlepší".

Jinak ale platí to, co psal CMK, totiž že kde není žalobce, není soudce - a šacovat nás v práci nemohou... Takže nakonec je šťastný i zaměstnavatel i nosící zaměstnanec.
Starosta
-- Si vis pacem, para bellum --

Zpět na „Právní koutek“

Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Designed by ST Software.
Český překlad – phpBB.cz