Muž s plynovkou v tramvaji

Příspěvek od PatrikChrz » stř 27.4.2016, 14:29

Má zbraň a chová se divně, volala o pomoc řidička tramvaje v Praze

Chvíle napětí provázely minulý týden noční jízdu řidičky tramvaje číslo 20, která ve svém voze jela s mužem, který se choval divně a za pasem měl pistoli. Tramvajačka pomáhala nasměrovat policisty, kteří ho nakonec s namířenými zbraněmi přinutili vzdát se. Byl pod vlivem drog a hledán kvůli loupeži.

„Právě mi nastoupil do tramvaje takový prapodivný človíček a chová se divně... jako kdyby byl pod drogama, a má u sebe zbraň. Pořád si sahá pod bundu, nemám z něj dobrý pocit,“ ohlásila krátce po čtvrteční půlnoci relativně klidným hlasem řidička tramvaje na tísňové lince 158, když projížděla po Evropské ulici. Ve voze jelo jen několik lidí, kteří postupně vystoupili, a ona zůstala v tramvaji s podezřelým mužem sama.

Operátor tísňové linky byl celou dobu se ženou ve spojení a ona mu popisovala, co se děje v soupravě a jak se muž chová.

„Informace byla předána nejbližším hlídkám, které operační důstojník nabádal k maximální opatrnosti, neboť nikdo v danou chvíli nemohl jednoznačně říci, zda je pistole pravá, plynová, nebo pouze nefunkční atrapa,“ uvedl ve středu mluvčí policie Tomáš Hulan.

Zásah na zastávce

Policisté pak chvíli tramvaj sledovali a čekali na vhodnou příležitost. K zásahu si pak vybrali zastávku Nad Džbánem, kdy už ve voze nebyli žádní cestující. Policisté následně vyběhli z auta v neprůstřelných vestách a s připravenými pistolemi.

„Po zastavení tramvaje dali muži zákona mladíkovi pokyn, aby odhodil zbraň, zvedl ruce nad hlavu a vystoupil z tramvaje. Poté, co tak učinil, byl instruován, aby si lehl na zem, načež na jeho rukou zaklapla pouta,“ konstatoval Hulan.

Z nebezpečného muže se vyklubal 31letý muž podezřelý z loupeže v Čelákovicích, kde si o den dříve v prodejně vymohl několik stovek korun. Zbraň byla naštěstí jen plynová. Test na drogy ukázal, že byl pod vlivem kokainu a pervitinu. K užití pervitinu se záhy také přiznal. Lupiče si převzali kriminalisté ze Středočeského kraje.

„Nutně musíme ocenit především všímavost šestačtyřicetileté ženy, od které se odvíjelo vše následné. S tím je také spojena její nelhostejnost. Pražští policisté si jednoznačně váží spolupráce lidí, jako je zmiňovaná řidička tramvaje. Plně si totiž uvědomujeme, že bez takovýchto občanů, partnerů by nebyla celá řada dalších jiných příběhů s dobrým koncem podobných tomu popsanému,“ poděkoval Hulan.


Původní odkaz:
:arrow: http://www.novinky.cz/krimi/401764-ma-z ... praze.html