Nebezpečné nejsou zbraně, ale lidé

Příspěvek od S474N » stř 01.9.2010, 20:53

Ani ne jeden den po střelbě ve slovenské metropoli se už ozývají hlasy, volající po zákazu držení střelných zbraní na Slovensku i v České republice. Jak to tedy je? Jsou skutečně legální držitelé zbraní nebezpeční šílenci?

Jako policista a aktivní střelec, se alespoň jednou v měsíci zastavím na střelnici AVIM v pražském Karlíně, abych si oživil střeleckou zručnost. Při té příležitosti se setkávám s lidmi, kteří stejně jako já, přišli na střelnici za odreagováním. Mezi těmito lidmi jsou policisté, vojáci, ale i lékaři a vědci.

S mnohými z těchto lidí se znám osobně. Přestože důvod vlastnictví zbraně je u každého z nich jiný, jedno mají přece jen společné. Jejich přístup k životu je podobný, jako přístup k vlastnictví zbraně. Jednoduše zodpovědný.

Jsou tito policisté, vojáci, lékaři a vědci potencionálními kriminálníky? Mají větší sklon k násilí? Někteří lidé tvrdí, že ten kdo vlastní smrtící zbraň, touží ovládat životy ostatních i násilím. Má to asi stejnou logiku, jako tvrzení, že ten kdo poslouchá techno hudbu, je feťák a asociál.

Jako policista se často setkávám s násilnými projevy v hudebních klubech. Zakažme tedy hlasitou hudbu a hudební produkce. Zbavme se jich, žeňme je odsud, neřády!

A co třeba násilí na sportovních stadionech. Můžeme tvrdit, že fotbal láká násilníky a svojí povahou je nabádá k násilí. Buďme tedy důslední a zakažme fotbal. Pryč s fotbalem říkám!

Jistě, zapomněl jsem na PC a konzolové hry. V těch je také násilí. Také internet je plný násilí a zrůdností. Mladí lidé si na něm stahují filmy s násilnou tématikou. Ochraňme naše děti, zakažme internet a hry! Rozbijme svým dětem počítače, honem, než z nich budou násilníci!

A co automobily? Na našich silnicích ročně zemřou stovky lidí. Potrestejme všechny řidiče hromadně, jako to chceme udělat s držiteli legálních zbraní. Padni komu padni. Zakažme motorová vozidla. Hotovo tečka. Zbavíme svět skleníkových plynů. Nevadí, že spousta lidí zemře, protože se k nim nedostane pomoc včas. Beztak je lidí dost.

Promiňte, málem bych zapomněl, že většina zbraní použitých při páchání domácího násilí, jsou běžné součásti vybavení domácnosti (nože, pánve, garnyžové tyče, žehlička). Navrhuji tedy zlikvidovat veškeré vybavení domácnosti, neboť jej potencionální pachatel(ka), může použít jako zbraň.

Připadají vám tyto úvahy extrémní? To asi každému zdravě myslícímu člověku. Ovšem stejně extrémní je vzít svobodnému člověku prostředky k obraně před násilím.

Ani v té nejideálnější společnosti, a tou ta naše zdaleka není, policie nemůže ochránit každého občana, na kterém je pácháno násilí. Nemluvím o žádné lidové spravedlnosti, nebo o tom, že by kdokoliv měl brát spravedlnost do svých rukou. V naší zemi má nutná, tedy zákonná obrana, svá přísná pravidla. To co odlišuje samozvaného mstitele od bránícího se občana, jsou právě tato pevně stanovená pravidla.

Stejně jako se chrání lidé ochrannými prostředky před zraněním při práci nebo při sportu, měli by lidé vědět, že mají možnost se chránit před fyzickým útokem. Pokud někomu upřeme možnost se adekvátně bránit fyzickému násilí, napadáme jeho svobodu a to už jsme tu myslím jednou měli.

Mnozí lidé přemýšlejí takto: „Pokud já nenosím zbraň a nejsem ochoten ji použít, ani nikdo jiný by ji neměl nosit a používat“. Ačkoliv se takoví lidé sami nazývají humanisty, se skutečným humanismem toto nemá nic společného. Jde pouze o druh despotického pacifismu.

Tragedie, jaká se stala v Bratislavě a jí podobné události, využívají mnozí politici k nasbírání volebních preferencí u vystrašených občanů, kterým je mnohdy skrze média vnucována představa, že každý ozbrojený člověk je potenciálním vrahem. Nikdo asi nechce, aby to v naší zemi vypadalo jako na divokém západě. Ale tím, že slušná společnost sama sebe zbaví prostředků k obraně před násilím, pomáhá grázlům a násilníkům, aby přebírali kontrolu nad našimi životy. Tyto lidi totiž zákonnost jejich jednání nezajímá a vždy mají prostředky, jak si zbraň opatřit nelegální cestou.

Skutečným nebezpečím nejsou zbraně, ale člověk člověku.


Puvodni odkaz:
:arrow: http://www.policista.cz/clanky/reportaz ... -lide-729/
| MujGLOCK | - < Forum > < Fotogalerie >
Citát dne: "Rychlejší, než 158 na drátě, je 357 na opasku."

Obrázek