Nutná obrana a myslivec


Vše o právu, zákonech, zbrojním průkazu a souvisejících věcech

Uživatelský avatar

Příspěvky: 24

Registrován: úte 16.10.2007, 20:31

Zbraň: GLOCK

Nutná obrana a myslivec

Příspěvek od robjord » ned 18.11.2007, 12:43

Nedávno jsem vedl debatu se známým a narazili jsme na téma myslivci a jejich střelba.
Vzpomněli jsme si na případ, kdy jeden hajnej zastřelil poměrně drahého psa, protože měl pocit, že je mimo kontrolu majitelky. Pes takřka pokojového vzhledu a on jej "považoval" za potenciálně nebezpečného pro zvěř. Bylo to před pár lety v médiích.
Napadla mne otázka, co když myslivec z posedu zahájí palbu na mého psa, který bude běhat někde kolem mne? Věřte nebo ne, ale v místě mého bydliště takoví "ostrostřelci", co mají nouzi o terče, bohužel jsou. A můj pes je naštěstí natolik vychovaný, že na písknutí ihned přibíhá k noze. Můžu to v takovém případě považovat za ohrožení života a majetku a adekvátně na to "odpovědět"? Nemíním nechat zabít sebe nebo psa.
Přiznávám, že si nejsem jist... a tak dobře zase paragrafy neznám.
Nenasirej 7 chlapů když máš jenom šestirannej kolt.
Uživatelský avatar

Příspěvky: 757

Registrován: pon 01.1.2007, 10:31

Příspěvek od FRENKY » ned 18.11.2007, 12:58

Věčné téma obrany majetku se zbraní. A pes je majetek, věc. Musel bys pak horkotěžko prokazovat, že šlo o život tobě.
Také je třeba zvážit, že pokud zahájíš střelbu na myslivce na posedu, tak zřejmě během několika příštích vteřin zemřeš :)

Jen dodám, svého pejska ani omylem nepovažuju za věc a taky bych ho bránil střelbou ... proti člověku asi jen výstražnou, ale proti jinému psovi bych se (po první výstražné) nerozpakoval.
Jsem jednoznačně pro zavedení povinného psychologického vyšetření ... humanistů.

Shi

Příspěvky: 685

Registrován: ned 04.3.2007, 13:13

Příspěvek od Shi » ned 18.11.2007, 13:24

Při krajní nouzi nesmí být při odvracení nebezpeční způsobená větší škoda, než jaká hrozila, tzn. kvůli záchraně psa nesmíš zastřelit člověka.

Co se týče nutné obrany, pokud je ohrožený pouze pes, tak střelba na člověka skoro jistě bude posuzována jako zcela zjevně nepřiměřená.

Ode všech právníků jsem zatím slyšel doporučení střílet na člověka pokuze pokud jsem já nebo někdo jiný přímo ohrožen (nebo mám oprávněná důvod se ohrožen cítit), jinak prý je střelba na člověka prakticky neobhajitelná (a bude to loterie, která s nejistým výsledkem skončí až u nejvyššího soudu). Takže střelit ze vzdálenosti 25 metrů zloděje sedícího v autě není dobrý nápad, protože ohrožení neprokážeš, ani kdyby ses rozkrájel.

A podobné je to i s tím myslivcem a psem - pokud budeš schopen prokázat, že jsi byl střelbou ohrožen, tak se bude jednat o nutnou obranu.

(Mimochodem ten pes tam bez náhubku/vodítka běhat smí ?)

Jenomže v reále ty z G17 vystřelíš na posed, myslivce netrefíš. Myslivec se bude cítit ohrožen a střelí tebe. S puškou se trefí, bude po tobě. On to obhájí jako nutnou obranu, zejména pokud se v posedu najde tvoje kulka a ty nebudeš mezi živýmy abys mohl zkoušet prokázat, že on tě ohrožoval jako první.

Nezapomeň, že pokud se sejdete u soudu oba dva živí, tak je podstatné pouze to, co lze prokázat ze stop na místě. Schválně se na to zkus podívat jen podle stop, které tam zůstanou a uvidíš, že to je bída. Z tebe udělají šílence s pistolí a nezvládnutám bojovým psem (i krysařík je bojové plemeno, když se médiím zadaří), z myslivce udělají lesníka (co pečuje o chudinky zvířátka a střílí pouze nemocné kusy) a jsi v ...

Lepší než střílet na myslivce je podle mého v takové situaci oznámit na tísňovou linku, že z posedu tam nějaký šílenec střílí směrem k lidem.

Příspěvky: 716

Registrován: čtv 16.11.2006, 17:48

Zbraň: GLOCK

Bydliště: Teplicko - Osek

Příspěvek od Kmoch Vladimír » ned 18.11.2007, 14:10

Ta myšlenka od Shi oznámit na 158 že nějaký šílenec atd...Ta by se mohla pozlatit!Rozhodně budeš mít dostatečnou satisfakci za tvého psího přítele.A budeš mít všechny trumfy na své straně.Ty ač ozbrojen si nevystřelil,ale naopak jsi se cítil ohrožen.On bude těžko dokazovat,jak daleko či blízko jsi byl od svého psa v době výstřelu.Když budeš tvrdit že jsi byl témněř v zákrytu se svým psem který byl na dlouhém vodítku (musíš ho mít u sebe a psa na něj i po zastřelení připnout),tak bude mít "lovec"velice těžkou posici.Hrozí mu odebrání zbraní,ztráta lov.povolení,zaplacení škody za psa a pokuta.Pokud by střílel směrem k obydlím,mohlo by to být ještě horší.Zdravím.
V nouzi poznáš -Jericho FB!
Uživatelský avatar

Příspěvky: 24

Registrován: úte 16.10.2007, 20:31

Zbraň: GLOCK

Příspěvek od robjord » ned 18.11.2007, 16:30

Jo, i tímto směrem se naše úvahy ubíraly. Ani jeden z nás si sám sebe (nebo toho druhýho) neumí představit v situaci, kdy po jeho psovi vystřelí lehce intelektuálně slabší myslivec (žel bohu, takoví v našem kraji taky jsou) a on zahájí palbu směrem na posed. Nicméně umím si představit, že je na mého psa zahájena palba. Opravdu, takovou situaci si dovedu představit. Jednomu z místních "rádoby myslivců" nedokáže známá zapomenout, že jí doslova před očima (coby malé holce - to už je nějakých třicet let) zastřelil vlčáka, kterej štěkal, protože mu házela klacky a on za nima běhal.
Trošku zvláštní je, že člověk má ZP na skupinu E, což je definováno jako obrana zdraví, života a majetku, ale obrana majetku se jaksi z legislativy vytrácí. Jak může být uhrožen majetek, abych se "nutně bráníl"? To když mi někdo na barák namíří bazooku, tak můžu aspoň sáhnout po zbrani? A když mi někdo chce zabít psa, který je v podstatě taky mým majetkem? A nemusí to být nutně myslivec, který touhu střelit po něčem živém obalí do řečí o ochraně zvěře v honitbě...
Nenasirej 7 chlapů když máš jenom šestirannej kolt.

Shi

Příspěvky: 685

Registrován: ned 04.3.2007, 13:13

Příspěvek od Shi » ned 18.11.2007, 23:07

"Trošku zvláštní je, že člověk má ZP na skupinu E, což je definováno jako obrana zdraví, života a majetku, ale obrana majetku se jaksi z legislativy vytrácí. "

Zkusím odpovědět, ale nejsem právník.

Máš povinnost zbraň nosit skrytě. Ustanovení o nutné obraně (NO) a krajní nouzi (KN) ti dovolují v případě ohrožení zbraň vytáhnout. Použít ji můžeš mnoha způsoby:

1) Hrozba zbraní
2) Střelba s cílem poškodit věc používanou k útoku (tj. zastřelit útočícího psa, nebo střelit do pneumatiky auta, ...)
3) Střelba před útočníka
4) Střelba mimo smrtelné zóny
5) Střelba s úmyslem co nejrychleji útočníka vyřadit.

Podle povahy útoku a hrozícího nebezpečí je jen na tobě který "stupeň" obrany zvolíš.

Pokud někdo namíří na tvůj dům bazuku a ty budeš cítit akutní ohrožení nějaké osoby, tak ti zákon umožňuje střílet. Pokud pak při výslechu řekneš, že jsi věděl, že ve tvém domě domě nikdo není a stejně jsi útočníka zastřelil, tak jsi naivní idealista.

Co se týče toho jak můžeš zařídit, aby ses při ochraně majetku nutně bránil - když se nad tím zamyslíš, tak na to přijdeš.
Jenom musíš vědět, že
- NO a KN lze aplikovat pouze na ochranu zájmů chráněných trestním zákonem.
- trestní řád ti umožňuje pachatele zadržet do příjezdu policie (to ale neznamená, že na pachatele prchajícího směrem od tebe můžeš střílet -snad jedině kdyby prchal s orgánem určeným k transplantaci :lol: , protože střílet na něj můžeš jen jde-li o KN nebo NO).

Teď budu citovat JUDr. Náchodského, snad ti to napoví co myslím:
- Útok musí přímo hrozit, nebo trvat ...
- Přímo hrozící útok je vždy vázán i na vzdálenost ve vzájemném postavení
- Pokud jsi nucen bojovat, bojuj nečestně.

Každopádně doporučuji nahlédnout do knihy JUDr. Náchodského "Nebojte se bránit" (podstatných je prvních cca 15 stran) a rozhodně si aspoň letmo přečíst trestní zákon a trestní řád.
---
Co se týče historky z minula o rozstříleném vlčákovi před očima a podobných, doporučuji vzpomenout si na zlaté pravidlo "Pokud jsi nucen bojovat, bojuj nečestně". :mad:
Uživatelský avatar

Příspěvky: 24

Registrován: úte 16.10.2007, 20:31

Zbraň: GLOCK

Příspěvek od robjord » pon 19.11.2007, 17:32

Shi píše:
1) Hrozba zbraní
---
Co se týče historky z minula o rozstříleném vlčákovi před očima a podobných, doporučuji vzpomenout si na zlaté pravidlo "Pokud jsi nucen bojovat, bojuj nečestně". :mad:
Nutno přiznat, že toto všechno vím. Jen mne trošku neuspokojuje fakt, že v podstatě útočník je před zákonem v právu a ty jsi ...víš kde...
Hrozba zbraní... nedávno mi právník oddělení říkal, že je to hezký mít zbraň, že to schvaluje (sám má), ale že mám dávat velký pozor. Říká..stačí, aby si někdo všimnul pouzdra pod bundou, někde se ohneš, jen kousek vyleze a už nějaký dychtivec pádí na PČR, že se cítí ohrožen tvou zbraní. Jak dalece je to možné nevím, ale předpokládám, že právník trestní právo (notabene když je to jeho specializace) zná. Pak člověk zírá, jak krásně lze vykládat zákon.
Chlapi, já to všechno vím, jen mne to štve.

Poslední poznámku nechápu. Myslivec bojoval čestně? Jak tomu mám rozumět?
Nenasirej 7 chlapů když máš jenom šestirannej kolt.
Uživatelský avatar

Příspěvky: 352

Registrován: sob 11.3.2006, 16:57

Bydliště: Č.Budějovice

Příspěvek od Lala » pon 19.11.2007, 18:07

robjord: Myslím si, bohužel, že je to přesně tak jak říká tvůj známej. Dneska aby ses bál aby se někdo vůbec dozvěděl že vlastníš střelnou zbraň. Ono vlastně stačí jen aby se někdo, kdo tě zrovna nemá v lásce, s někým domluvil, nebo i sám si vymyslel a nahlásill žes ho někde ohrožoval zbraní, a budeš mít pěkné popotahování, ne-li dokonce po zbrojáku :mad:

Příspěvky: 105

Registrován: úte 16.10.2007, 20:33

Zbraň: GLOCK

Bydliště: Brno

Příspěvek od johny » pon 19.11.2007, 19:44

Jak si vlastně v praxi u civilisty (u policistů to snad je i jeden z DP) vysvětlit hrozbu zbraní jako status nutné obrany?
Něco jako že po vzoru Johna Wayna odhrnu klopu kabátu a odhalím tak své "Smith and Wessony"? U některých typů útočníků je toto gesto dosti výmluvné, ale lze to považovat za nenásilnou formu nutné obrany? Myslím, že jako obrana proti pěti výrostkům s vystřelováky je to dosti přiměřené, ne?
Jste mi povědomý, cizinče... nestříleli jsme už někdy po sobě?
Uživatelský avatar

Příspěvky: 24

Registrován: úte 16.10.2007, 20:31

Zbraň: GLOCK

Příspěvek od robjord » pon 19.11.2007, 19:49

Lala: byť mne taková legislativní situace velice s..., musím než souhlasit. A žel bohu, v mém okolí je pár takových "chytráků". Ale ruku na srdce..kdo někoho takového ve svém okolí nemá?
Nenasirej 7 chlapů když máš jenom šestirannej kolt.
Uživatelský avatar

Příspěvky: 24

Registrován: úte 16.10.2007, 20:31

Zbraň: GLOCK

Příspěvek od robjord » pon 19.11.2007, 20:03

Shi píše:Každopádně doporučuji nahlédnout do knihy JUDr. Náchodského "Nebojte se bránit" (podstatných je prvních cca 15 stran) a rozhodně si aspoň letmo přečíst trestní zákon a trestní řád.
Shi, byl by problém nascanovat těch podstatných prvních 15 stran a dát sem nějaký link pro stažení? Docela rád bych si je přečetl.
Nenasirej 7 chlapů když máš jenom šestirannej kolt.
Uživatelský avatar

Příspěvky: 99

Registrován: čtv 20.9.2007, 18:27

Bydliště: Západní Čechy

Dr. Nachodsky

Příspěvek od urquell » úte 20.11.2007, 12:52

mno pokud se nechce dostat do konfliktu s pravy autora a vydavatele, tak to asi problem bude...

Jinak knihu cerstve take mam a nelituji, staci hledat..

(napoveda: http://www.armexpublishing.cz/cs/nase-k ... -odstavce/)

Shi

Příspěvky: 685

Registrován: ned 04.3.2007, 13:13

Příspěvek od Shi » úte 20.11.2007, 15:31

robjord: Co se týče nascanování je to jak píše urqell - je to v rozporu s autorským zákonem, takže to dělat nebudu.

Co se týče nečestného boje, chtěl jsem tím naznačit, že s takovým kriplem si můžeš vyřídit účty i jinak. Nejlépe na něj poštvat někoho silnějšího, tj. státní orgány, místní mafii atd. ve smyslu "když se dva operou, třetí se smějě". Není to čestné, ani tak výchovné, neboť netuší proč se na něj svět řítí, ale účel to splní. Psovi to život nevrátí, ale pachateli to život patřičně znepříjemní.

Shi

Příspěvky: 685

Registrován: ned 04.3.2007, 13:13

Příspěvek od Shi » úte 20.11.2007, 15:37

johny píše:Jak si vlastně v praxi u civilisty (u policistů to snad je i jeden z DP) vysvětlit hrozbu zbraní jako status nutné obrany?
U PČR je to jeden z definovaných donucovacích prostředků. U civila se jedná o zviditelnění skrytě nošené zbraně, takže podle mého výkladu zákonů by po hrozbě zbraní mělo následovat oznámení PČR, že jsi byl nucen zbraň použít z důvodu NO/KN. :lol:
Uživatelský avatar

Příspěvky: 1163

Registrován: úte 20.12.2005, 22:29

Bydliště: Česká Lípa

Příspěvek od Lukáš Koukal » úte 20.11.2007, 15:46

Použítí zbraně = až výstřel. Odhrnování kabátu ani mávání železem na Václaváku se nehlásí.
Obrázek
Uživatelský avatar

Příspěvky: 1277

Registrován: stř 05.7.2006, 17:10

Zbraň: Glock 17 Gen4

Bydliště: Praha

Příspěvek od para » úte 20.11.2007, 18:38

Já teda nevim, ale já mam v ZP skupinu E kde stojí: "K ochraně zdraví, života a majetku", nebo tak. Takže když někdo bude bezdůvodně střílet po mým psovi, budu adekvátně bránit svůj majetek. Nehledě na to že můj pes by se nikdy ode mne nevzdálil a tudíž budu bránit i své zdraví, potažmo život.
"Only the dead have seen the end of war."

Shi

Příspěvky: 685

Registrován: ned 04.3.2007, 13:13

Příspěvek od Shi » úte 20.11.2007, 23:01

para: Co máš napsané na zbrojáku je úplně nepodstatné. Podstatné je co je v trestním zákoníku, respektive jaký je jeho výklad..
Uživatelský avatar

Příspěvky: 1277

Registrován: stř 05.7.2006, 17:10

Zbraň: Glock 17 Gen4

Bydliště: Praha

Příspěvek od para » úte 20.11.2007, 23:47

Co je napsané ve zbrojáku (v zákoně) je nepodstatné? Dík za informaci :wink:
"Only the dead have seen the end of war."
Uživatelský avatar

Příspěvky: 352

Registrován: sob 11.3.2006, 16:57

Bydliště: Č.Budějovice

Příspěvek od Lala » stř 21.11.2007, 0:58

Shi má pravdu, para: asi žiješ v jiném světě ... a psa si drž radši na obojku :wink:

Shi

Příspěvky: 685

Registrován: ned 04.3.2007, 13:13

Příspěvek od Shi » stř 21.11.2007, 1:16

para: Když to trochu přeženu, tak za porušení zákona o zbraních a střelivy tě tak maximálně připraví o zbroják. Za porušení trestního zákona tě můžou zavřít až zčernáš (a o zbroják přijdeš taky). Tak si vyber co je pro tebe důležitější.

Zpět na „Právní koutek“

Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Designed by ST Software.
Český překlad – phpBB.cz