O SOUTĚŽI

Příspěvek od Grinch » sob 26.2.2011, 9:29

Obrázek

Myšlenka postavit vlastní soutěž pro malorážné zbraně se zrodila někdy koncem léta 2010.

Základním konceptem byl požadavek, aby soutěž byla dostupná jak finančně, tak vybavením. Největší důraz však byl kladen na to, že střelcům budou nabídnuty položky, které zábavnou formou prověří co nejvíce ze střeleckých znalostí a zkušeností.

Původní záměr uspořádat soutěž jako simulaci odstřelovače byl po debatě se zkušenými střelci zavržen. Tuto profesi nelze "zábavnou formou" nasimulovat. Ať si někteří říkají, či tvrdí co chtějí, tak koho by bavilo dojet na soutěž, 12 hodin nehnutě ležet a nakonec si ani nevystřelit?

Proto došlo ke zcela jinému pojetí položek.

Po mnohých konzultacích jsem vytvořil seznam disciplín, které neodrážejí střelcovu materiální výbavu, ale jeho střelecké zkušenosti. Došlo k vytvoření základů pro soutěž:

TAKTICKÁ MALORÁŽKA

Položky jsou postaveny tak, že pokud střelec zvládá rychlé změny poloh, střelbu v nestabilních polohách v relativně krátkém čase, tak mu "postačí" i méně kvalitní střelivo či puška.

Jednotlivé disciplíny jsou zaměřeny na práci se zbraní, jejím precizním ovládání a znalosti a práci s optikou. Prověří, dle mého soudu, to základní a nezbytné, co by střelec měl ovládat. Jeho znalost přemiřování na různé vzdálenosti, základy balistiky a v neposlední řadě i jeho schopnost zaujmout stanovenou polohu rychle a bez chyb.

Veškeré terče jsou řešeny jako zasažen/nezasažen, či jejich killzona je ve většině případů o rozměrech 20x20mm/50m. Tedy nutná přesnost zbraně a střelce na plný bodový zisk je zhruba 1 a 1/3 MOA!

Určujícím parametrem výsledků střelce je jeho připravenost a trénink. Střelec se sebelepší těžkou terčovnicí nenastřílí vysoké bodové hodnocení, pokud nezvládne polohy bez opory či pálit v krátkém čase a to ještě v situaci, kdy nezná své výsledky.
Ty jsou vyhlášeny až po odstřílení celé soutěže. To by mělo vnést do závodu zdravou soutěživost a maximální nasazení až do jeho konce.

Nově se zde střelci mohou setkat s disciplínami dvojic, jejichž snahou je donutit střelce ke spolupráci a vzájemné toleranci. Střelci zkušenější budou postaveni do situace, kdy nováčkům musí ukázat správný způsob plnění položky. A naopak nováčci mají možnost ukázat zkušenějším možné inovativní přístupy.

Veškeré položky jsou koncipovány tak, aby každý střelec měl možnost tréninku bez zvláštních požadavků. Terče jsou tisknutelné pouze na papír velikosti A4, u specifických disciplín je popsáno jak a čím je lze nahradit a střelnice postačí se vzdáleností 50m.

Na trénink je doporučeno se zaměřit na cíle ve vzdálenosti 10, 25 a 50m, střelbu v leže se zbraní na jejím boku, rychlé změny polohy leh => stoj => klek/sed a trénink nestabilních poloh bez opory.


Souhrn:

Délka trvání položek – do 60´

Délka trvání celého závodu (dvě kola po 10ti střelcích, včetně výměny terčů) – od 8 do 13hod

Počet soutěžních ran – 60 (nástřelné rány nezapočítány)

Celkový počet bodů – 875b



Věřím, že soutěž reprezentuje zcela jiný přístup k malorážkové střelbě u nás jako takové a že najde zalíbení v širším kruhu střelců.

Přeji dobré oko a pevnou ruku


"Grinch"
STŘELECKÉ KURZY - Puška s optikou - GTac - Dynamic Precision Rifle - http://www.GTac.cz