|
Stránka 1 z 1
|
[ Příspěvků: 12 ] |
|
Obrana střelnou zbraní pouze na ZP skupiny B
Autor |
Zpráva |
Sádelnatec
|
 Obrana střelnou zbraní pouze na ZP skupiny B
Předem se omlouvám, zdali je toto téma zbytečné, ale mám takový, v skutku možná dementní, dotaz: Jestliže sem právoplatným držitelem zbrojního průkazu skupiny B a mám zbraň kat. B (včetně pr. zbraně) je realizovatelná střelba po případném pachateli - zloději, ohrožujícím, který se mi snaží vloupat do domu, krást, fyzicky napadat, konná zjevně trestnou činost.... Nebo alespoň pohrození zbraní, ovšem právě jen pro sport. účely na ZP B. PS: Mám zatím pouze skupinu B, dělal jsem ji už dávno, když mi táhlo na 18 let a nějak sem tohle stejně prostě nepobral (viz. důvody nákupu zbraně - sportovní účely, sběratelství, OCHRANA ZDRÁVÍ, ŽIVOTA, NEBO MAJETKU). (nejedná se mi o nošení v nab. stavu, někde mimo moje obydlím. Tam je to jasně pak už na E)
|
stř 18.4.2012, 18:49 |
|
 |
MarK
Registrován: 09/2005 Příspěvky: 1122 Bydliště: Wien8, Praha8 ______________________ »» zbranekvalitne.cz ««
|
 Re: Obrana střelnou zbraní pouze na ZP skupiny B
Zákon o zbraních neopravňuje nikoho k tomu, aby se bránil střelnou zbraní. Ani nezakazuje. Toto právo občanům dává trestní zákoník, jmenovitě § 28 a § 29 o nutné obraně respektive krajní nouzi. Za předpokladu splnění podmínek NO či KN se můžeš bránit klidně i tankem, pokud ho máš po ruce a intenzita obrany nebude odporovat platnému znění výše zmíněných paragrafů. Nebo ostrou tužkou. Nebo palnou zbraní (ať už byla nabyta k jakémukoli účelu) - i mimo svoje obydlí, třeba po cestě domů ze střelnice, když stihneš vyndat a nabít zbraň z batohu dřív než nebezpečí pomine. Sádelnatec píše: Předem se omlouvám, zdali je toto téma zbytečné, ale mám takový, v skutku možná dementní, dotaz Dementní je se nezeptat, když něco není jasné 
_________________ Zbrojní průkaz: informace, příprava ke zkoušce, zákony | Mapa střelnic a obchodů v ČR
|
stř 18.4.2012, 19:31 |
|
 |
Sádelnatec
|
 Ten tank bych někdy uvítal. díky za odpověď  Já jen že sem v tom měl trochu maglajs. Takže v pohodě, sice bych asi pravděpodobně před hrozícím útokem/ohrožením nestíhal plnit zásobník, ale aspoň že tak. Ovšem nejhorší je právě pak tak podstata a povaha věci, když použiji na obranu nůž, tak se už asi nebude řešit, zdali to byl kuchyňák "Štykmesser" od Vietnamců za 25 korun, nebo bojová kudla z nástrojový oceli D2 za 3500,- Obrana byla třeba adekvátní, podařilo by se ubránit, ale teda závisí spíše na povaze, agresi a míře nebezpečí vs. první lehce získatelný předmět na svou obranu vs. obhájení u soudu.
|
stř 18.4.2012, 19:44 |
|
 |
jry2000
|
Hlavne se nebranit se nozem! Nuz je utocna zbran (a tak to mozna i posudky budou brat) a krom toho pokud nejsi s nozem trenovany tak na odhadem 70% mas predem prohrano. A hlavne nikdy nevytahovat nuz tam kde se strili 
_________________ Lajte mi lhu-li
|
stř 18.4.2012, 20:39 |
|
 |
Mistral
|
Já bych si měl snad udělat nějakej právní kurz ... máme trestní zákonník, trestní zákon, různé druhy soudních řízení ... Není na trhu nějaká kniha, která to shrnuje (nebo skripta?)
_________________ Mysli globálně, střílej lokálně. Nejsi kompetentní!
|
sob 21.4.2012, 15:38 |
|
 |
Carloss
|
Trestním zákonem máš asi namysli Trestní řád, ne? Ten však řeší procedury trestního řízení, nikoli "zločin a trest", což řeší Trestní zákon.
_________________ ČZ 85, ČZ 50, Walther PPK, NP22, Auto-Ordnance 1911A1 WWII, SIG P239, BARK9
|
sob 21.4.2012, 16:18 |
|
 |
Mistral
|
Chjo. Muze bejt. Je to něco jako správní řád v oblasti správního řízení, tedy?
|
sob 21.4.2012, 16:31 |
|
 |
Strelkyne
VIP člen
|
Všechno je na internetu. Já jsem nedávno potřebovala k psaní Zákon o PČR - velmi zajímavé http://www.policie.cz/clanek/novy-zakon ... ii-cr.aspx a pak už jsem jen postupovala po odkazech dál směr: Trestní zákon http://business.center.cz/business/prav ... tni_zakon/ a Trestní řád http://business.center.cz/business/prav ... estni_rad/, protože jsem do knihy potřebovala postup OČTŘ a to tak, že v daném případě přesně - protože jsem psala o práci PČR. A Trestní řád upravuje normy trestního řízení a vymezuje činnost OČTŘ. A vlastně úplně první, co jsem přečetla, bylo tohle: http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/t ... temid=1493
_________________ "Doufej ve spravedlnost, ale buď připraven i na bezpráví." Lucius Annaeus Seneca
|
sob 21.4.2012, 17:05 |
|
 |
S474N
VIP člen
|
Strelkyne: trestni zakon uz od 1.1.2010 neexistuje, nahradil ho trestni zakonik: http://business.center.cz/business/prav ... i-zakonik/
_________________ | MujGLOCK | - < Forum > < Fotogalerie >
Citát dne: "Rychlejší, než 158 na drátě, je 357 na opasku."
|
sob 21.4.2012, 21:04 |
|
 |
g-relax
|
Aktuální znění zákonů je možno hledat také zde.
_________________ člen LEX z.s. - sdružení na ochranu práv majitelů zbraní | www.facebook.com/gunlex
|
sob 21.4.2012, 21:32 |
|
 |
Strelkyne
VIP člen
|
Nojo, já vím a omlouvám se. Potřebovala jsem ho ještě před rokem 2010 a jen jsem zkopírovala starý link z favorites. Odkaz na Trestní zákoník tam ale taky je hned v úvodu. 
_________________ "Doufej ve spravedlnost, ale buď připraven i na bezpráví." Lucius Annaeus Seneca
|
sob 21.4.2012, 22:55 |
|
 |
Mistral
|
Thnx all
|
ned 22.4.2012, 20:56 |
|
|
|
Stránka 1 z 1
|
[ Příspěvků: 12 ] |
|