Obydlí §133 Tz.


Vše o právu, zákonech, zbrojním průkazu a souvisejících věcech

Příspěvky: 716

Registrován: čtv 16.11.2006, 17:48

Zbraň: GLOCK

Bydliště: Teplicko - Osek

Obydlí §133 Tz.

Příspěvek od Kmoch Vladimír » stř 25.5.2011, 21:02

§ 133 Tz:Obydlím se rozumí dům,byt nebo jiná prostora sloužící k bydlení a příslušenství k nim náležející.
V komentáři se praví:Pojem obydlí zahrnuje mimo obytných domů a bytů i obytné chaty,hotelové domy,ubytovny,vysokoškolské koleje apod.,tedy veškeré prostory sloužící k bydlení lidí.Rozhodný je faktický stav bydlení,ať už jeho právním důvodem je jakýkoliv titul,např. vlastnictví nemovitosti,nájemní či podnájemní vztah,nebo i faktické bydlení na základě rodinných i jiných vztahů.
Komentář k §178 Tz:Pojem "dům nebo byt"se vykládá extenzivně,nejsou to pouze bytové prosttory,ale i sklep půda a pod.
36/88:Ochranu podle § 178 Tz požívají i zahrádkářské chaty za předpokladu,že poskytují svému uživateli,určité soukromí a možnost odpočinku,tedy slouží-li též k individuální rekreaci.
O porušení domovní svobody nepůjde při vniknutí do zahradních kůlen,altánků,přístřešků a objektů neuzamčených,opuštěných,neobývaných,rozestavěných,apod.
Z uvedeného vyplývá,že takovým obydlím může být i karavan,nebo automobil upravený k obývání při rekreaci,či podobně.Četl jsem i ůvahu o tom,že na př.Taxi,může být obydlím pro svého majitle,protože kromě práce v oboru,tam taxíkář i odpočívá a tráví svůj volný čas mezi jízdami.Ale nemám odkaz.Tomuto však může podle mě nasvědčovat i situace,kdy automobil má lůžkovou úpravu,a někdo s ním jede na dovolenou a v něm i přespává!Potom je tento automobil "dočasně"i jeho obydlím na jeho cestách.Tak to je asi vše co jsem chtěl sdělit k tématu.
Rozhodně však zbraň viditelně za sklem nedoporučuji!I když budete ve vašem třeba i dočasném "obydlí"!Zdravím.
V nouzi poznáš -Jericho FB!
Uživatelský avatar

Příspěvky: 992

Registrován: pon 28.9.2009, 19:00

Zbraň: Glock

Bydliště: Morava-sever

Re: Obydlí §133 Tz.

Příspěvek od panvrabec » stř 25.5.2011, 23:00

Proč dělat jednoduché věci složitými ? :roll: Prostě když mám zřetelně ohraničenou nemovitost, třeba plotem, tak si po zahradě můžu chodit viditelně s čímkoliv legálním. Auto nikdo jako barák brát nebude, bral bych to jako uzavřený obal. Pokud je uzavřený (zavřené okýnka) tak v něm můžu přepravovat zbraň, třeba na palubovce. A pokud budou okna silně kouřová, aby nešlo vidět dovnitř, tak můžu mít tu zbraň i nabitou, protože bude skrytá-nošení. V tom případě nesmím otvírat okénka.

Shi

Příspěvky: 685

Registrován: ned 04.3.2007, 13:13

Re: Obydlí §133 Tz.

Příspěvek od Shi » stř 08.6.2011, 17:23

panvrabec píše:Auto nikdo jako barák brát nebude, bral bych to jako uzavřený obal.
Jen na okraj: V některých státech USA se na auto vztahuje castle doctrine a tedy i auto chápou jako obydlí. Zejména u obytných automobilů, karavanů (i stanů) by to tak být mělo - jasně ohraničené soukromé území, kde jsem "doma".

Zpět na „Právní koutek“

Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Designed by ST Software.
Český překlad – phpBB.cz