Postup kontroly zbrane - rana jistoty a vse okolo


Ostatní debaty mimo zaměření, vtipy, když se prostě chcete vykecat :-)

Uživatelský avatar

VIP člen

Příspěvky: 13302

Registrován: stř 30.3.2005, 10:20

Zbraň: GLOCK 19

Bydliště: mám

Postup kontroly zbrane - rana jistoty a vse okolo

Příspěvek od S474N » stř 24.6.2009, 17:52

Bohuzel jsem po dlouhe diskusi s par lidmi zjistil, ze vubec netusi co je rana jistoty (tedy hodne mlhave), respektive proc ji mame apod. Proto zakladam toto tema a zaroven to zkusim "popsat" a zduvodnit tak, jak tuto problematiku sam chapu. Budu samozrejme rad, kdyz se dalsi strelci pripadne pridaji, doplni nebo opravi muj text.

Zacnu tedy obecne, jak ma vypadat spravny postup pri kontrole zbrane:
Miřte bezpečným směrem a vyjměte zásobník ze zbraně, stáhněte závěr dozadu. Pohledem přes výhozní okénko zkontrolujte prázdnou šachtu zbraně a komoru. Spusťtě závěr a za stálého míření bezpečným směrem dejte tzv. "ránu jistoty".
A nyni proc ma vubec byt. Pokud bych mel odpovedet naprosto ve zkratce, tak by ma odpoved znela "protoze jsme jenom lidi". Jde o to, ze jakmile clovek zacne zautomatizovane delat libovolne veci, tak sklouzava ke stereotypu a teto veci nasledne priklada mensi vyznam (primo s casem klesa pozornost, sebekontrola, atd.). Urcite kazdy z vas si vzpomene na neco, co kazdy den dela zautomatizovane - typicky napriklad zamykani dveri. Otazka na vsechny - nestalo se vam taky nahodou, ze jste odchazeli od dveri a najednou vam v hlave problesklo neco ve smyslu "sakra, zamknul jsem vubec nebo ne...."? To same lze pozorovat u ridicu, ktereho zase napadne "safra, co tam vubec bylo za tu znacku...". Ano, je to uplne jednoduche, clovek se zamysli a najednou "si neni jist". Samozrejme nasledky nezamceneho bytu mohou byt uplne jine nez nasledky nabite pistole. Nemusi se jednat pouze o stereotyp, ale muze se jednat napriklad o stres ci zkrat nebo cokoli jineho. Nekteri instruktori dokonce doporucuji pri vybijeni zbrane zapojit co nejvice smyslu. Typicky tedy napriklad slabou rukou vysuneme zasobnik a malicek silne ruky (kterou drzime zbran) zespodu vsuneme do sachty. Divame se tedy ocima (jeden lidsky smysl) do prazdne zasobnikove sachty a zaroven druhym smyslem (fyzicky malickem) kontrolujeme jeji prazdnotu.

Z vyse uvedeneho je jasne patrno, proc je postup pro kontrolu zbrane takovy, jaky je - jde proste o maximalni minimalizaci rizik spojenych s manipulaci nabite zbrane. Muzete si samozrejme myslet, ze nektere kroky jsou zbytecne, ale verte, ze nejsou. Jsou opravdu overeny zkusenostmi, stejne jako jejich poradi. Nelze tedy zadny z kroku ani vypustit, ani uspechat. Vse ma svuj rad a postup krok po kroku. Pokud se vam tento postup vzije do automaticna, tak i kdybyste cokoliv udelali spatne, tak nasledny z kroku "odhali" problem. Osobne je pro me prijatelnejsi napriklad nechtene prostrelena skrin (diky mireni spravnym smerem + rany jistoty), nez zranena/zabita osoba.
| MujGLOCK | - < Forum > < Fotogalerie >
Citát dne: "Rychlejší, než 158 na drátě, je 357 na opasku."

Obrázek
Uživatelský avatar

Příspěvky: 2996

Registrován: ned 12.3.2006, 10:18

Zbraň: G17 a další

Bydliště: Praha Západ

Re: Postup kontroly zbrane - rana jistoty a vse okolo

Příspěvek od Starosta » stř 24.6.2009, 19:27

Doplním svůj postup, který má o něco více kontrol...

Začátek stejný - zásobník ven, palec do šachty. Důvody jak psal Satan.
Potom stáhnout třikrát závěr a zajistit vzadu. Poprvé proto, že pokud je náboj v komoře, vyskočí ven. Podruhé proto, že pokud by nebyl v komoře, ale byl ve zbrani (přes dvě předchozí kontroly) zapomenutý zásobník, prvním natažením jde náboj do komory a druhým ven. No a potřetí (se zajištěním vzadu záchytem závěru) proto, aby měl člověk "čas a světlo" řádně se (dvakrát) přesvědčit, že je prázdná komora (mohl by v ní zůstat náboj i po trojím přetažení - selhání vytahovače) a že je prázdná zásobníková šachta (čtvrtá kontrola téhož).
Poté spustit závěr a neodmyslitelná rána jistoty bezpečným směrem.

Pokud to provádím doma (kde nemám bezpečný vybíjecí prostor jako je dopadová plocha na střelnici), dělám celý postup předcházející ráně jistoty komplet dvakrát. Tedy končím první fázi spuštěným závěrem a ihned opakuji celý postup (palec do šachty, třikrát přetáhnout,...) a končím ránou jistoty.

Věřím, že i mluvené slovo k tomu, co právě dělám, může odhalit příp. chybu.
Důležité upozornění - pokud byste narazili na chybu (např. objevíte pohledem do šachty zásobník), je třeba celou proceduru začít znova. Tím si uchráníte bezpečnostní rutinu.

Další bezpečnostní pravidlo - nikdy po vybití nemanipulovat se střelivem, byť by to bylo uklizení na druhou půlku stolu. Jistě si dokážete představit "zkrat" ve smyslu "vybil jsem zbraň, takže teď můžu s prázdným (?!nebo plným?!) zásobníkem zkusit, jestli mi dobře funguje záchyt závěru a pak cvičit dál".

Neříkám, že je tento postup jediný správný, ale základ je okopírován z toho, co učí RL na svých kurzech, a mně a mému paranoidnímu pojetí vybíjení zcela vyhovuje. Některé kroky se mohou zdát nadbytečné až zbytečné, ale celé mi to zabere cca 5-10s soustředěné činnosti a mám JISTOTU bezpečně vybité zbraně.
Starosta
-- Si vis pacem, para bellum --
Uživatelský avatar

Příspěvky: 1573

Registrován: stř 26.12.2007, 23:24

Zbraň: 2x HK USP 9x19, 2xM4

Bydliště: Plzen

Re: Postup kontroly zbrane - rana jistoty a vse okolo

Příspěvek od admix » stř 24.6.2009, 21:43

Za mireni bezpecnym smerem (v byte aspon roh mistnosti, idealne nejaka skrin s oblecenim nebo knihovna) zasobnik ven, zaver na zachyt s vyhozenim naboje do dlane, kontrola, rana jistoty na sadrovou bustu Gottwalda :lol:
"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
Obrázek
Dual HK USP 9x19mm + Colt M4A2 5.56x45mm + PAR15/Dlask A3 .223Rem/5.56x45mm NATO, EOTech 512.A65/1

cmk

Uživatelský avatar

Příspěvky: 6790

Registrován: úte 04.10.2005, 12:24

Bydliště: EU :-(

Re: Postup kontroly zbrane - rana jistoty a vse okolo

Příspěvek od cmk » stř 24.6.2009, 21:55

Starosta - tvuj (resp. Radkuv, resp. ICS postup) chapu, je v podstate 100%ni.
Proti postupu Certa jsem svyho casu brojil, pac jedno stazeni zaveru, kterym vyhodim naboj v komore a rovnou zachytim zaver v zadu - ten mi prijde jen 99%ni :-)
Ja osobne pouzivam neco mezi, bezpecny je to podle me stejne jak ICS vybijeni. Vyndam zasobnik, stahnu zaver a vyhodim patronu, stahnu jej podruhy a uz jej necham zachyceny (vyletivsi patronu bych zaznamenal). Kouknu do komory, kouknu komorou skrz sachtu, spoustim zaver a davam ranu jistoty.

Kazdopadne tohle je o rane jistoty a tam se vsichni shodneme - lepsi prostrelena skrin nez dite. A kdo se boji o udernik, at si bud poridi zbran, kde se neomlati (coz je uplne kazda soudoba zbran vcetne CZ83 a vejs) nebo at si za tech par korun koupi udernik nahradni.
Motto: Rychlejší, než 158 na drátě je 357 na opasku
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Pokud víš, kolik máš zbraní, nemáš jich dost.
Uživatelský avatar

Příspěvky: 187

Registrován: pon 11.8.2008, 21:39

Zbraň: Glock 17

Bydliště: Praha 8

Re: Postup kontroly zbrane - rana jistoty a vse okolo

Příspěvek od Pancho Kid » stř 24.6.2009, 23:22

Teď už nezbývá než vypsat anketu na téma: V mé skříni (gauči) je 2 a více děr, jen jedna, žádná.... :lol:
Sám se přiznám, že už jsem jednu málem zavěsil. Klasická přesmyčka - vyprávím co bylo na střelnici, přetáhu závěr, patronu do kapsy, zásobník ven, ránu jistoty....sakra, tady je něco špatně...ještěže jsem to neodmáčk.
Od tý doby si dávám zatraceně pozor.
Glock 17, CZ 75B, Remington 870, 858 Tactical, Drulov 75, manželka 152

Příspěvky: 1523

Registrován: stř 02.8.2006, 14:14

Zbraň: GLOCK

Re: Postup kontroly zbrane - rana jistoty a vse okolo

Příspěvek od Mistral » čtv 25.6.2009, 9:29

No, příjde mi to trochu schizofrenní ... osobně v soukromí používám postup: zásobník ven, přetáhnout a zachytit závěr v zadu, prohlídnout šachtu a komoru, závěr dopředu, zásobník do zbraně. Na veřejné střelnici používám kvůli ohledům na okolí čertův obecný postup, nadrilovaný z vojny.
Mysli globálně, střílej lokálně. Nejsi kompetentní!

HB

Uživatelský avatar

Příspěvky: 193

Registrován: stř 10.9.2008, 8:49

Zbraň: GLOCK

Bydliště: Ostrava

Re: Postup kontroly zbrane - rana jistoty a vse okolo

Příspěvek od HB » čtv 25.6.2009, 22:43

Radeji, nez trikrat pretahovat zaver, delam to jednou a poradne - pred ranou jistoty dukladne kouknu do komory a sachty zasobniku, proste kdyz se tam podivam poradne, nemuzu prehlidnout jasne viditelny lesknouci se naboj v komore nebo zasobniku. Musim si byt jisty tim pohledem. Nicmene jelikoz zadne caparty nemam, zbran jde s nabojem v komore z pouzdra rovnou do otevreneho trezoru a manipulace vybijeni odpada. Rano zase z otevreneho trezoru rovnou do pouzdra. Kdybych caparty mel, bylo by to stejne az na to, ze bych ten trezor zamykal. Proste pri jakekoli manipulaci se zbrani maximalni pozornost - pak clovek nezapomene / neprehlidne veci jako zasobnik v sachte, naboj v komore, nezamceny trezor apod. Trojnasobne pretahovani zaveru apod. podle me jen snizuje pozornost, protoze clovek vic podvedome spoleha na tu proceduru nez na vlastni smysly - "kdyz ten zaver pretahnu 3x, urcite se ta zbran sama vybila". Ja se podivam a vidim. Don't IBM it...
"Be nice to America or they'll bring democracy to your country..."
Uživatelský avatar

Příspěvky: 757

Registrován: pon 01.1.2007, 10:31

Re: Postup kontroly zbrane - rana jistoty a vse okolo

Příspěvek od FRENKY » pát 26.6.2009, 5:05

Používám ještě jeden "bezpečnostní" prvek. Přestože to tu ještě nezaznělo, jsem si jistý, že to tak dělá většina z vás.
A sice že při JAKÉMKOLIV potahování za závěr sleduju jen a pouze zbraň (resp. výhozné okno).
Je totiž krásně vidět (i při rychlém natažení zbraně) jestli do komory letí náboj nebo ne.
Podotýkám, že je to pouze doplňující kontrola. Pokud potřebuji zbraň vybít, dělám to poctivě dle zavedených postupů.
Ale jinak jsem na tom stejně jako kolega přede mnou. Zbraň při svém běžném denním režimu nevybíjim vůbec a je trvale s nábojem v komoře (děti nemám)
Jsem jednoznačně pro zavedení povinného psychologického vyšetření ... humanistů.
Uživatelský avatar

Příspěvky: 225

Registrován: úte 05.2.2008, 13:33

Bydliště: Severní Plzeňsko

Re: Postup kontroly zbrane - rana jistoty a vse okolo

Příspěvek od O.Gun » pát 26.6.2009, 7:36

Já přijdu domů, "Kontrola bytu" :lol: (kdyby náhodou :lol: )
Zbraň z pouzdra. Prst mimo spoušť (taky automatická pojistka, když už se o nich bavíme :wink:, ale to asi patří jinam :) ) Zásobník ven. Třikrát stažení závěru... první vyhodí náboj z komory, druhé a třetí je jistota... (kdybych náhodou nedržel zásobník v ruce, začnou lítat náboje dál... a člověku to docvakne :wink: ) Závěr zachycen po třetím stažení. Vizuální kontrola šachty a komory. Spuštění závěru. Rána jistoty. Vyhozený náboj zpět do zásobníku. Kontrola 14-ti nábojů v zásobníku. A zpět do zbraně. Zbraň se ukládá.

Takhle to mam naučené a zažité.
Nic víc, nic míň. :)
O.Gun
Uživatelský avatar

Příspěvky: 94

Registrován: úte 18.12.2007, 15:49

Re: Postup kontroly zbrane - rana jistoty a vse okolo

Příspěvek od R123 » pát 26.6.2009, 8:32

Souhlas s HB - taky nehrkám závěrem jak šílenec, ale raději se pořádně podívám. Pokud bych z nějakého důvodu zapomněl vyndat zásobník tak ho tam vidím.

cmk

Uživatelský avatar

Příspěvky: 6790

Registrován: úte 04.10.2005, 12:24

Bydliště: EU :-(

Re: Postup kontroly zbrane - rana jistoty a vse okolo

Příspěvek od cmk » pát 26.6.2009, 9:06

On nekdo psal, ze trojite stazeni zaveru znamena o to laxnejsi pohled do komory? :-)
Proste je to jen pojistka navic. Nekdo se jisti proti chybe 1x, nekdo 2x, nekdo 3x.
Motto: Rychlejší, než 158 na drátě je 357 na opasku
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Pokud víš, kolik máš zbraní, nemáš jich dost.

Příspěvky: 584

Registrován: úte 13.5.2008, 16:44

Re: Postup kontroly zbrane - rana jistoty a vse okolo

Příspěvek od Steiner » pát 26.6.2009, 9:20

Po vyjmutí zásobníku zahrkám závěrem 3x a koukám jestli něco lítá z pistole ven = nacvičený drill. Nepřipadám si u toho jako šílenec. Jestli si to o mně myslí ostatní je mi šumafuk. Kolik to zabere česu? Vteřinu? Vteřinu a půl? Pak stáhnu závěr dozadu a zachytím na záchytu (teda vlastně už počtvrté?) a kontroluju komoru a šachtu. Pokud odkládám zbraň na stůl, třeba před čištěním, tak ji odkládám v tomto stavu. Pokud do pouzdra nebo do trezoru, tak závěr dopředu a rána jistoty. Aneb každý soudruh dle svého gusta.

HV

Uživatelský avatar

MujGLOCK fotograf

Příspěvky: 1793

Registrován: pát 04.5.2007, 12:52

Zbraň: GLOCK

Bydliště: Praha 10 - Horní Měcholupy

Re: Postup kontroly zbrane - rana jistoty a vse okolo

Příspěvek od HV » pát 26.6.2009, 15:23

Ještě tím závěrem můžete "hrkat" dokud se budou výhozním okénkem sypat náboje :lol:
Pokud máte záchyt závěru, zůstane pak závěr v zadní poloze, pokud nemáte záchyt, přestanou se sypat náboje. :wink:

Osobně doma odkládám i s pouzdrem, tedy s nábojem v komoře. Prozatím na noc umísťuji do vyšších pater v ložnici, to když mám u sebe kluka. Za chvíli to bude na trezor. Na návštěvě taktéž, občas, když je tam víc lidí, vybít a zásobník vždy u sebe. Vybíjím stejně, za důležité považuji kontrolu komory a současně prázdné šachty zásobníku. Míření bezpečným směrem je samozřejmost, kterou vštěpuji i klukovi když na mě míří s hračkou. On mě ale vždycky odbyde slovy:"Ale s hračkou můžu". :lol:
Osobně se občas podruhé podívám, takže hrknout si potřetí už není takový rozdíl. Dávám přednost pomalejšímu procesu, hlavně se u toho člověk nesmí zakecat :D
...zbraně, mám zbraně
Uživatelský avatar

Příspěvky: 2996

Registrován: ned 12.3.2006, 10:18

Zbraň: G17 a další

Bydliště: Praha Západ

Re: Postup kontroly zbrane - rana jistoty a vse okolo

Příspěvek od Starosta » pát 26.6.2009, 16:44

HV píše:Ještě tím závěrem můžete "hrkat" dokud se budou výhozním okénkem sypat náboje :lol:
Pokud máte záchyt závěru, zůstane pak závěr v zadní poloze, pokud nemáte záchyt, přestanou se sypat náboje. :wink:
A vy s tím zase hrkat nemusíte a budete 10 vteřin koukat na výstražník a říkat si, že tam teda náboj není, není, není, opravdu není, nemůže být. :lol:

Asi tak stejná logika vyhnaná do opačného extrému :wink:
Starosta
-- Si vis pacem, para bellum --

HV

Uživatelský avatar

MujGLOCK fotograf

Příspěvky: 1793

Registrován: pát 04.5.2007, 12:52

Zbraň: GLOCK

Bydliště: Praha 10 - Horní Měcholupy

Re: Postup kontroly zbrane - rana jistoty a vse okolo

Příspěvek od HV » sob 27.6.2009, 8:10

A víš, že na výstražník koukám pouze proto, abych se ujistil, že nosím s nábojem v komoře? Procesu vybíjení se výstražník neúčastní. Když kecáme a vybíjím přitom, kouknu se raději podruhé, ale na výstražník nikdy. Všechny zbraně jej nemají tak si na něj raději nezvykám.
...zbraně, mám zbraně
Uživatelský avatar

Příspěvky: 2996

Registrován: ned 12.3.2006, 10:18

Zbraň: G17 a další

Bydliště: Praha Západ

Re: Postup kontroly zbrane - rana jistoty a vse okolo

Příspěvek od Starosta » sob 27.6.2009, 12:09

Já ho, přiznám se, nekontroluju nikdy. Když se chci ujistit o náboji v komoře, potáhnu závěr a pak dorazím dopředu dlaní druhé ruky.
Starosta
-- Si vis pacem, para bellum --

Příspěvky: 181

Registrován: úte 07.4.2009, 22:24

Zbraň: GLOCK

Re: Postup kontroly zbrane - rana jistoty a vse okolo

Příspěvek od kuro159 » sob 27.6.2009, 12:57

Hm...jak som zistil, tak ja ho nepretahujem tri krat...podstate vsetko tak ako ostatny, ale iba raz pri vyhodeni naboja z komory. Potom uz iba suche cvaknutie do bezpecneho miesta... Zasobnik mam vzdy pred sebou, alebo ho dam do puzdra a naboj vytahujem, tak ze mi vlastne ostane v ruke. Takto to mam nadrilovane a zatial bez NV...uvidime do kedy :lol: ...Kedze s nim chrapem miesto zeny, tak toto robim kazdy den aby som si v spanku neustrelil palicu :mrgreen: .

HB

Uživatelský avatar

Příspěvky: 193

Registrován: stř 10.9.2008, 8:49

Zbraň: GLOCK

Bydliště: Ostrava

Re: Postup kontroly zbrane - rana jistoty a vse okolo

Příspěvek od HB » ned 28.6.2009, 17:17

Jo vystraznik tak na ten bych nespolehal, nevim jak ostatnim, ale na letmy pohled nejde moc dobre poznat, v jake je ten vystraznik poloze. Ze je bez naboje v komore jen trochu zamacknuty dovnitr neni zrovna do oci bijici... BTW kdyz se na svou G19 podivam zpraveho boku s nabojem v komore, tak okraj toho naboje v mezere mezi vystraznikem a vyhozim okenkem vidim.
"Be nice to America or they'll bring democracy to your country..."

Příspěvky: 181

Registrován: úte 07.4.2009, 22:24

Zbraň: GLOCK

Re: Postup kontroly zbrane - rana jistoty a vse okolo

Příspěvek od kuro159 » ned 28.6.2009, 17:25

:D no hej Glock je sama diera a medzera, takze je dobre kontrolovatelny... :D Vidis cez medzeru naboje ako sa tlacia zo zasobnika a ci mas patron v komore...tie diery maju svoj vyznam, tak nech si z toho neglockari nerobia srandu...:mrgreen: :mrgreen:
Uživatelský avatar

Příspěvky: 2453

Registrován: stř 10.8.2005, 15:33

Zbraň: GLOCK

Bydliště: Brno

Re: Postup kontroly zbrane - rana jistoty a vse okolo

Příspěvek od pitt » ned 05.7.2009, 9:26

já dávám "ránu jistoty" mezi oči :D
nevím co sem psát,ale když se to přejete..zzzdddrrrffftttzzzhhhoooaaawwwvvššeeccoonnaappiiššuunnaattoottooffoorruummjjeeffiikkcceehhhssseeedddooohhheeedddrrrkkklllxxxaaasssooo

Zpět na „OFF TOPIC - BEZ ZAMĚŘENÍ“

Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Designed by ST Software.
Český překlad – phpBB.cz