Prodavač na ulici střílel po muži, který kradl

Příspěvek od traktorista » čtv 07.1.2021, 10:18

Prodavač na ulici střílel po muži, který kradl v jeho obchodě. Trest hrozí i jemu

Překvapivý vývoj má případ střelby, která loni v srpnu vyděsila kolemjdoucí v centru Brna. Prodavač tam se zbraní v ruce pronásledoval zloděje a na ulici při tom vystřelil. Pachatele už soud potrestal vězením. Jak se ale redakci CNN Prima NEWS podařilo zjistit, postihu se nejspíš nevyhne ani samotný obchodník.

Chránil si svoje věci, přesněji několik kusů oblečení za více než 3 000 korun, které mu zloděj na začátku srpna v obchodě ukradl. Proto se obchodník za pachatelem po frekventované ulici v Brně se zbraní v ruce rozběhl, a nakonec se mu ho podařilo dostihnout. Situace se ale vyostřila.

„Chvíli seděl na autě a potom šel proti mně, udělal asi pět kroků a já jsem nevěděl, co udělá dále. Tak jsem zvedl ruku nad hlavu a vystřelil jsem do vzduchu,“ popsal incident už dříve majitel obchodu. „Načež on se lekl, šel zpátky do domu a přinesl ukradené věci, tím jsem si myslel, že je to uzavřeno,“ dodal.

Mezitím ale vystrašení lidé volali na tísňovou linku a oznamovali, že se na ulici střílí. Během chvíle tak na místo dorazilo několik policejních hlídek i zásahová jednotka. Na policejní stanici později skončil jak zloděj, tak prodavač, který od začátku tvrdil, že v té chvíli vůbec nepřemýšlel. Prý udělal jen to, co považoval za nezbytně nutné, aby si ochránil svůj majetek.

Majiteli hrozí pokuta 30 tisíc korun

„Samozřejmě mám rozum a vím, že po nikom nemám střílet, nicméně když došlo k této situaci, tak jsem prostě vystřelil do vzduchu. Jsem z toho sice trošku rozklepaný, ale na druhou stranu myslím, že jsem udělal správnou věc,“ hájil se majitel.

Podle policistů byla reakce prodavače neadekvátní. „Z důvodu, že prodavač střílel a manipuloval se zbraní na místě veřejnosti přístupném, bylo nakonec jeho jednání policisty vyhodnoceno jako přestupkové,“ konstatoval mluvčí policie Jihomoravského kraje Petr Vala.

Celý případ tak dostane na stůl správní komise. Obchodník se závěrem vyšetřování policie nesouhlasí, celou věc ale zatím nechce komentovat. Prý počká, jak dopadne správní řízení, které by se mělo konat v lednu. A zatímco recidivistu tak soud poslal za krádež na rok a půl do vězení, majiteli obchodu teď hrozí nejen propadnutí věci, ale i pokuta 30 tisíc korun.

https://cnn.iprima.cz/majitel-obchodu-o ... orun-16589