Revolver? na obranu před divočákem


Pro příznivce více komor, včetně deringerů

Příspěvky: 2

Registrován: pát 03.2.2012, 16:48

Revolver? na obranu před divočákem

Příspěvek od JK21 » pát 03.2.2012, 17:28

Vzhledem k tomu, že se budu zřejmě počínaje letošním podzimem účastnit se svým psem (on je ten důvod účasti) naháněk na divočáky, což evidentně není úplně nejbezpečnější viz. http://myslivost.com/Casopis-Myslivost/ ... tirem.aspx a já se nehodlám lovení aktivně účastnit - dělat si myslivecký kurz, vyřizovat si lovecký lístek a být tam s kulovnicí coby "aktivní myslivec", vnímám jako nutné pořídit si na obranu sebe (i psa) pro případ napadení divočákem nějaký revolver nebo pistoli (tj. udělat si zbrojní průkaz). Zbraň budu mít na honu skrytě u sebe a použiji ji jen v případě nutnosti (nouze). Tj. vyhledávané parametry jsou - co nejmenší rozměry a váha, co největší "zastavovací účinek" - na malou vzdálenost třeba 3-5 metrů, co nejrychlejší použití - ale přitom maximálně bezpečné skryté nošení při komplikovaném prolézání těžkého terénu (křoví, větve, pády mé maličkosti na zem - vyloučení nechtěnného výstřelu), a konečně aby mi to při použití (nejsem zrovna dvoumetrovej kulturista) nevykloubilo zpětným rázem ruku a nestřelilo "do nebe"... Na střelnici s tím chodlám chodit jen pro nutný zácvik (a posléze na nutný občasný trénink) v používání, jinam "mezi lidi" zbraň taky nosit nehodlám... Pánové pistolníci poradíte mi vhodnou zbraň - typ, ráži + střelivo a rovněž i vhodnou techniku nošení (pouzdro???, velká kapsa???)? Na napadení zvířaty jsou údajně lepší revolvery - ale co ta bezpečnost při nošení? Je potřeba maximální zastavovací účiněk, ale aby z toho zas zvládla vystřelit řekněme i "dobře stavěná holka..." Tip na tohle fórum mi dal kamarád...Nesmějte se mi prosím a poraďte. Díky moc.
Uživatelský avatar

Příspěvky: 992

Registrován: pon 28.9.2009, 19:00

Zbraň: Glock

Bydliště: Morava-sever

Re: Revolver? na obranu před divočákem

Příspěvek od panvrabec » pát 03.2.2012, 20:20

To je dost těžko, když chceš něco hodně lehkého, malého, dost silného na STOP divočáka a zároveň se slabým zpětným rázem. Obávám se, že taková zbraň bude laserová a budou jí mít jen v oblasti 51 :) . Z reálných možností budeš muset zvolit priority. Jsou celkem 3 a to: ráže, zpětný ráz a velikost zbraně. Pokud chceš mít výkonnou ráži a nízký zpětný ráz, tak budeš nosit velký kus železa. Pokud chceš mít výkonnou ráži a skladnou malou zbraň, tak bude kopat jako kůň. A pokud budeš požadovat co nejnižší zpětný ráz a miniaturní skladnou zbraň, tak nebude mít výkon, který na divočáka potřebuješ. Osobně co se týče ráže, tak bych za tímto účelem viděl jako minimum .357. Tzn: .357 sig, .357 mag., 10 mm auto, .41 mag., a možná .44 mag, výše už bych nešel, protože zbraň výkonnější ráže by jsi rozhodně nosit nechtěl :) zbraně ráže .50 AE a jim podobné jsou určeny pouze primárně k lovu, jednak z důvodu velikosti a druhak z důvodu nemobility (pomalé tasení).

Nejaká doporučení ode mě.. protože jsme na stránkách glocku, tak z glocku by byl vhodný model např. Glock 29. Potom revolvery ráže .357 s krátkou hlavní, např. velmi kvalitní Ruger SP101 s 2,25" hlavní. Nebo pokud tě neomezují finance, tak revolver Smith and Wesson 329PD ráže .44 mag - tady už ale bacha na zpětný ráz.
Uživatelský avatar

Příspěvky: 20

Registrován: pon 25.8.2008, 8:05

Re: Revolver? na obranu před divočákem

Příspěvek od gespa » sob 04.2.2012, 12:48

Otázkou je, nakolik se využije potenciál .357 mag. z tak krátké hlavně. Mám tenhle náboj rád a i když nejsem moc revolverovej, tak ty dvoupalcáky se mi docela líběj, jenže s hlavní pod čtyři palce to s tímhle nábojem bude jak jezdit v Lamborgini po našich silnicích. :huh:

To už bych šel raději do .357 sig. třeba v Glocku 32, kde to nakonec vyjde výkonově líp a máš min. třináct kousků v zásobníku (kdyby se na vás ty terče domluvili). Eventuelně i do G33 - výkonově asi tak stejně jak ten dvoupalec a je to lehký prtě pořád s min. devíti kouskama k dispozici.

Příspěvky: 630

Registrován: úte 15.11.2011, 12:54

Bydliště: Praha

Re: Revolver? na obranu před divočákem

Příspěvek od E-Ryc » sob 04.2.2012, 14:33

Omlouvam se za OT (neporadim), ale trochu to sem patri. V tydnu jsem u Brymove ve vitrine videl revolver raze .60. Sice by to asi z jednoho velkeho divocaka udelalo dva male (raze pusky na slony, pokud se nepletu), ale nevypadalo to male ani lehke (delka odhadem pres 40cm). Jake ma vlastne tahle vec prakticke pouziti (krome kompenzatoru delky ;-) )? A jeste me napadlo, nebudou proti pistoli protestovat pritomni myslivci (kdyz oni nesmi)?

Příspěvky: 2

Registrován: pát 03.2.2012, 16:48

Re: Revolver? na obranu před divočákem

Příspěvek od JK21 » sob 04.2.2012, 15:58

Nehodlám se nijak šířit s tím, že to budu mít u sebe. Chci mít zbraň opravdu skrytě, pro případ nejvyšší nouze... Přítomné myslivce nehodlám s tím co mám vyjma jednoho, dvou známých seznamovat... -Tj. opravdu nemohu mít "kolťák" o délce 30 cm... (Mimochodem nemálo myslivců si prý "záložní zbraně" na prasata stejně nosí...) Rozumím tomu dobře, že čím kratší hlaveň pistole, tím víc kope? Zaujaly mne Glocky velikosti "subcompact", dle rozměrů a váhy jsou skladný a lehký... Taky ale kopou tak hrozně??? Teda myslím v doporučovaných rážích 357sig. nebo 10mm auto. (mimochodem 45 ACP nebo klasická "devíka", to už je slabý???)
Po prostudování mnoha zdejších diskuzí mi přijde, že "jistota" by bylo mít revolver 44 mag., ale to asi už by mi asi obrátilo ruce, ne? Díky za rady, už aspoň ty první dvě mi pomohly zúžit výběr...

Příspěvky: 630

Registrován: úte 15.11.2011, 12:54

Bydliště: Praha

Re: Revolver? na obranu před divočákem

Příspěvek od E-Ryc » sob 04.2.2012, 16:32

> čím kratší hlaveň pistole, tím víc kope

Tohle bych si netroufl tvrdit, ale cim kratsi hlaven, tim min se vyuzije energie, kterou je prach v danem naboji schopen vyvinout (strela se urychluje na kratsi draze, zbytek energie jde do vzduchu)
Uživatelský avatar

Příspěvky: 20

Registrován: pon 25.8.2008, 8:05

Re: Revolver? na obranu před divočákem

Příspěvek od gespa » sob 04.2.2012, 16:50

S laufem je to jak píše E-Ryc...

Zpětný ráz (kopavost) má pak souvislost s váhou zbraně - čím lehčí a výkonnější, tím víc kope...

Mám Glocka 27 v .40SW (ekvivalent toho G33) a kope slušně, ale na druhou stranu JE to zvládnutelný - i když teda já mám 85kg a něco málo už odstříleno. Jenže mít skladnou a výkonnou zbraň, to se prostě někde projeví, jak už psal Panvrabec.

9mm Luger taky není nic tak úplně klidnýho a výkonově je to citelně slabší, když se dobře trefíš (třeba mezi oči), tak by to šlo, ale když ne (což je celkem pravděpodobnější), tak se může lehce stát, že to prase akorát dost nasereš a šmahem roztrhá nejen psa, ale i tebe.

.45 Auto je super náboj - výkonnej asi jak devítka, ale krásně klidnej, s ním se mi střílelo zatím úplně nejlíp, navíc je to hezkej knedlík, takže účinek na holý maso je taky paráda. Jenže tím jde do kopru průbojnost a na hustý srsti, notabene případně obalený blátem, dokáže zase akorát tak nasrat - jedině opět přesnou "mezi oči", což je u pohybujícího se cíle a vystresovanýho střelce IMHO dost nepravděpodobný.

BTW: .357 sig. je vlastně devítka zasazená do .40 nábojnice - tím citelně vzroste její výkon i průbojnost.
Uživatelský avatar

Příspěvky: 18

Registrován: čtv 27.10.2011, 19:48

Zbraň: Glock 19, CZ 75 B

Bydliště: Pardubice/Příbram

Re: Revolver? na obranu před divočákem

Příspěvek od dzordz » sob 04.2.2012, 17:14

Nejlíp by asi bylo udělat si zbroják a pak navštívit nějakou vybavenou střelnici, omakat a ostřílet si různý zbraně a potom se rozhodnout podle toho jakej zpětnej ráz je ještě zvládnutelnej...
Jinak teda nejsem lovec, ale co znám myslivce tak mi byla například "rozmluvena" na divočáka i ráže 7,62x39, takže bych asi sáhl po tom nejplnotučnějším co bude schůdný, takže za mě .454 Casull nebo .500 S&W :D
Uživatelský avatar

Příspěvky: 992

Registrován: pon 28.9.2009, 19:00

Zbraň: Glock

Bydliště: Morava-sever

Re: Revolver? na obranu před divočákem

Příspěvek od panvrabec » ned 05.2.2012, 1:13

Drozd: Samozdřejmě je to tvůj názor, ale jako rada nic moc, protože u nás Grizzley a podobní predátoři nežijí. Nejmenší zbraň co jsem měl v ruce v ráži 454 Cas. byl ruger Alaskan a ten vážil nabitý 1,5 kg, v ráži 500 SW pak bude podobný revolver vážit o několik set gramů více. Pokud s tím chce chodit na naháňky, kde se dost nachodíš, tak jsou na nošení příjemnější věci. O kapacitě pistole/revolver nespekulujte. 5 knedlí bohatě stačí stejně je všechny nestihne vysypat. Pokud máš prachy tak fakt nic nezkazíš tím Smithem, je to fakt pecka. Váží nabitý cca 850 g, to je přibližně stejně jako nabitý Glock 19. Měl jsem možnost z něj střílet (Sellier Bellot 240 gr SP, energie se pohybovala mezi 800-900 Jouly), sice trochu víc kope, ale pro normálního chlapa 80/180 nic nezvládnutelnýho. Teda kromě té ceny.
Přílohy

[Přípona jpg byla deaktivována a nadále nebude zobrazována.]

PaF

Příspěvky: 272

Registrován: pát 18.4.2008, 21:39

Zbraň: GLOCK

Bydliště: BRNO

Re: Revolver? na obranu před divočákem

Příspěvek od PaF » ned 05.2.2012, 22:32

Ideální řešení.

Jinak bych se ale nebál ani nerezového SW 60 v 3" v ráži .357 Mag. Vzhledem k 5 rannému válci a J rámu je na nošení velmi příjemný a při vhodně vybraném "loveckém" střelivu určitě dostačí. A cena je kolem 10-12k, což je příznivé.
http://en.wikipedia.org/wiki/Smith_%26_Wesson_Model_60

Střílím s ním občas i staré plnotučné SB a drží :D
PaF

Zpět na „Revolvery“

Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Designed by ST Software.
Český překlad – phpBB.cz