Šíleně se na mě usmál a pak se rozjel, řekl policista o stře


Události o zbraních ve světě i u nás, trestné činy se zbraní, apod.

Uživatelský avatar

VIP člen

Příspěvky: 13302

Registrován: stř 30.3.2005, 10:20

Zbraň: GLOCK 19

Bydliště: mám

Šíleně se na mě usmál a pak se rozjel, řekl policista o stře

Příspěvek od S474N » čtv 21.1.2016, 16:41

Šíleně se na mě usmál a pak se rozjel, řekl policista o střelbě na auto

Policista Jiří Tišler stojí za zastřelení ženy před soudem. Hrozí mu až šest let vězení. Žena, kterou zabil, seděla v autě s Václavem Hlinovským, který ujížděl policii. Tišler podrobně popsal zákrok i riskantní jízdu Hlinovského. Policejní střelbu vyšetřovala inspekce. K soudu se případ dostal až po tlaku příbuzných poškozené.

Tišler je obžalován z usmrcení z nedbalosti. „Vystřelil nejméně čtyřikrát na kola, a když i dál vozidlo Citroen ujíždělo, vystřelil další výstřely, přičemž dvě střely pronikly do vnitřního prostoru vozidla a zasáhly do zad spolujezdkyni,“ uvedl státní zástupce Michal Muravský. Jedna ze střel šla přímo do srdce a poškozená Michaela C. na místě zemřela.

Tišler u soudu řekl, že žádný trestný čin nespáchal. Podrobně popsal i události, které předcházely střelbě. „Toho dne jsem byl v hlídce s dlouholetým kolegou Alešem. Ke konci naší pracovní doby jsme dostali od operačního zprávu, že v tunelu Mrázovka se má pohybovat kradené vozidlo,“ řekl Tišler, který policejní auto řídil. Podezřelé auto si prý nadjeli a sledovali.

Citroen měl polepy taxislužby, což policistům připadalo zvláštní. „Pro svoji vlastní kontrolu jsme si vozidlo několikrát nadjeli, abychom se podívali, kdo je uvnitř. Zjistili jsme, že je tam jen jedna osoba,“ řekl Tišler. Zdůraznil, že souběžná jízda nemohla trvat moc dlouho, protože jinak by policisté byli řidiči nápadní. Sám Tišler do vozidla nahlédl jen krátce, jako řidič se musel věnovat hlavně provozu. „Bylo šero, svítily pouliční lampy, byl provoz čtyřka,“ popsal policista situaci.

Následovala honička s majáky. „Byla to šílená jízda, to, co prováděl... Divili jsme se, že do nikoho nenarazil v provozu,“ řekl Tišler. Po policistech se prý Hlinovský ohlédl před odbočkou na Barrandov. „To už nám bylo jasné, že něco kuje,“ uvedl policista. Prchající řidič zatáhl za ruční brzdu a jeho auto šlo do smyku. Policisté stihli jen zbrzdit, ale nárazu do kradeného auta se nevyvarovali.

Srážka prchajícího řidiče nezastavila

„Náraz sklapnul auta k sobě a sjela ke svodidlům,“ uvedl dále Tišler a popsal následující okamžiky. Ozvalo se túrování vozidla. Tišlerův kolega Aleš nemohl otevřít dveře, proto Tišler vyběhl ven první. Na řidiče prý zakřičel výzvy, aby vypnul motor, aby zanechal protiprávního jednání. „Řidič pořád něco dělal, tak jsem ukročil, aby mě mohl vidět. Na to zareagoval tak, že se na mě usmál. To byl úsměv šílenej, to si pamatuju. Bylo jasný, že pojede. A vyrazil,“ popsal dále obžalovaný muž.

Po kolech auta policista vypálil čtyři rány. Auto udělalo prudký obrat a pokračovalo v jízdě. Policista zaklekl a pokračoval ve střelbě z dálky, kterou odhadl na sedm metrů. Poté mu auto zmizelo v provozu, proto přestal střílet. „Řidič nepokračoval rovně, ale začal kličkovat. Zmizel nám v hustém provozu, jel v protisměru,“ řekl Tišler. Celkem vystřelil devětkrát, mířil prý na kola.

„Jak si vysvětlujete tu poměrně velkou nepřesnost?“ zajímal se žalobce Michal Muranský. Tišler to vysvětloval tím, že auto se pohybovalo, a také stresem.

Soudkyně Veronika Cukerová zjišťovala, zda by dnes Tišler udělal něco jinak. „Víte, já jsem si tím zachránil život, že jsem vystřelil na přední kolo,“ odpověděl Tišler a dodal, že v tom, co následovalo, by se asi ani dnes nezachoval jinak. „Vnímám jako tragédii, že zemřela osoba, ale necítím za to vinu,“ řekl soudkyni.

Zákrok policistovi zničil kariéru

Neštěstí se stalo 1. února 2012 na pražské Strakonické ulici, když se policejní hlídka pokusila zastavit řidiče v kradeném autě značky Citroen. Ten narazil do policejního vozu a snažil se ujet. Přitom málem přejel policistu, který musel uskočit. I když policista po voze vystřelil, řidič ujel, zastavil až po několika metrech a utekl. Uvnitř však zůstala mrtvá žena (psali jsme zde).

Našel ji Tišlerův kolega Aleš Č. Zprvu si prý vůbec neuvědomil, že by mohla být mrtvá, domníval se, že je v bezvědomí. „Byla mezi sedačkami, v takové poloze, kterou bych přirovnal k tomu, jako když ze sedadla spolujezdce saháte za sedadlo řidiče, abyste si vzala vodu,“ popsal soudkyni Aleš Č.

V autě, na které policisté stříleli, ujížděl tehdy pětadvacetiletý řidič Václav Hlinovský. Policie ho dopadla po osmi dnech v obci Chodouň na Berounsku. Při zatýkání se opět pokusil o útěk (více čtěte zde). Soud mu za řízení pod vlivem drogy uložil podmínku. Muž byl před tímto trestem celkem dvacetkrát stíhán za majetkovou a násilnou trestnou činnost.

Tišler již dnes u policie nepracuje. „Tento případ mi zastavil kariérní postup,“ uvedl. Dnes je u armády jako velitel družstva. Střelbu na Strakonické vyšetřovala i Generální inspekce bezpečnostních sborů, několikrát ho ale odložila. K soudu se dostal až po nátlaku rodičů zastřelené dívky (více zde).

Puvodni odkaz:
:arrow: http://zpravy.idnes.cz/policista-tisler ... domaci_pku
| MujGLOCK | - < Forum > < Fotogalerie >
Citát dne: "Rychlejší, než 158 na drátě, je 357 na opasku."

Obrázek

Příspěvky: 330

Registrován: pát 02.12.2005, 13:07

Re: Šíleně se na mě usmál a pak se rozjel, řekl policista o

Příspěvek od Jarda K » stř 27.1.2016, 15:41

Kdyby nic nedělal, tak to bude také špatně....

Proč smrt té dívčiny nejde na vrub toho řidiče? Tam je přeci prvopočátek všech událostí a jednání, které vyústilo v její smrt! (Kdyby nefetoval, kdyby nenajížděl, kdyby nekradl, kdyby ... byly v pr.... )
Nikdo mě jistě nepodezírá z náklonosti k represivním složkám našeho Kocourkova, ale u tohoto případu bych jako člen poroty hlasoval pro "nevinen".
Korty

"... jen z mých mrtvých rukou!"
Uživatelský avatar

Příspěvky: 1842

Registrován: čtv 13.3.2014, 13:38

Bydliště: Plzensko

Re: Šíleně se na mě usmál a pak se rozjel, řekl policista o

Příspěvek od Int1m1thy » stř 27.1.2016, 18:19

protoze nejsme v americe...

„Jak si vysvětlujete tu poměrně velkou nepřesnost?“ zajímal se žalobce Michal Muranský.

Tohle je nejvic perla :D
G17gen4

Příspěvky: 258

Registrován: čtv 25.12.2014, 17:27

Zbraň: Glock 17 gen 4.

Re: Šíleně se na mě usmál a pak se rozjel, řekl policista o

Příspěvek od franta599 » stř 27.1.2016, 19:50

taky jsem se pozastavil a pousmal u teto casti :-D

Příspěvky: 33

Registrován: úte 29.9.2015, 9:37

Re: Šíleně se na mě usmál a pak se rozjel, řekl policista o

Příspěvek od dave1354 » čtv 28.1.2016, 8:44

V americe by po něm nikdo jednak nestřílel, protože zastavovat jedouci tunové auto 7.5 gramy olova je na palici. Kdyby střílel a zastřelil nevinnou spolujezdkyni, vysoudí na něm rodina i ponožky. Střílí se při podezření na přímý ohrožení života a to UJÍŽDĚJÍCÍ auto rozhodně není.

Nemám nic proti tomu, že zfetovaný piráty je nutno ze silnic dostat, ale za cenu zastřelených nezúčastněných osob určitě NE!

Dopraváky je prostě potřeba naučit jak se co dělá tak, aby v PRVNÍ ŘADĚ neohrozili nikoho, kdo nic neudělal. Až v řadě druhé jde o zastavení TČ..

Tohle mi dycky tak hne žlučí, včetně té hromady komentářů jak za smrt tý holčiny vlastně může ten řidič.. ach bože.

Příspěvky: 64

Registrován: čtv 26.12.2013, 17:22

Zbraň: Glock 43

Bydliště: Brno

Re: Šíleně se na mě usmál a pak se rozjel, řekl policista o

Příspěvek od Melchisedech » čtv 28.1.2016, 9:34

:arrow: dave1354

Doporučuji nastudovat § 56 odst. 1 písm. f) zákona o Policii České republiky.

Policista je oprávněn použít zbraň nelze-li jinak zadržet dopravní prostředek, jehož řidič bezohlednou jízdou vážně ohrožuje život nebo zdraví osob a na opětovnou výzvu nebo znamení dané podle jiného právního předpisu nezastaví.

Příspěvky: 33

Registrován: úte 29.9.2015, 9:37

Re: Šíleně se na mě usmál a pak se rozjel, řekl policista o

Příspěvek od dave1354 » čtv 28.1.2016, 9:49

Ale já vám věřím, že to tam fakt maj napsaný.. i když je to na totálně na palici a jsem i rád, že to vím. Reagoval jsem tím na Ameriku a hlavně na fakt, že zastavovat pistolí auto je podobnej nápad jak hasit požár čuráním. Že na to maj zákon je smutný.

Jinak i ten zákon je napsanej zas klasicky česky. Nelze-li jinak zastavit? Vždycky jde jinak. O tom mluvím, je prostě potřeba PČR naučit, jak se zastavujou auta. Dirty Harry je sice super film, ale fakt bych v tom nehledal návod na řešení ujíždějících zločinců..

Nepřeju mu to, tím spíš nezávidím, ale udělal chybu a doufám že dostane minimálně zabití z nedbalosti a konečně se někdo zamyslí nad tím, jak se ti pánové chovaj.

Příspěvky: 330

Registrován: pát 02.12.2005, 13:07

Re: Šíleně se na mě usmál a pak se rozjel, řekl policista o

Příspěvek od Jarda K » čtv 28.1.2016, 12:13

2 dave1354:
Máš jistě svoji pravdu. I to je náhled. Ale já si myslím: Ta dívka do toho auta vlezla dobrovolně. Patrně tušila, když se krčila (pokud je to pravda...), že něco není košer. Je možné, že na počátku si myslela, že řidič je standardní taxikář atd... Hmm, divné.
Proč z toho nevinit řidiče? Co kdyby na výzvu PČR zastavil a holt se podrobil úředním úkonům. Co by se dál dělo? Umřela by?

Mě prostě ten policajt přijde ve vleku událostí (které navíc "nerozjel").
Korty

"... jen z mých mrtvých rukou!"

Příspěvky: 33

Registrován: úte 29.9.2015, 9:37

Re: Šíleně se na mě usmál a pak se rozjel, řekl policista o

Příspěvek od dave1354 » čtv 28.1.2016, 13:02

Nechme stranou to, že střílet po autech je dobrý tak leda do filmu. Nechme stranou i tu holku.

Důležitý by mělo být, měl-li policajt právo vůbec střílet po kradeným autě (= cizí majetek), tím spíš v situaci, kdy pravděpodobnost trefit cokoli co chtěl se dá označit za mizivou.

Pochopit by se dala ta reflexní střelba při tom, co na něj Hlinovskej najížděl; tam se dalo nejspíš něco i trefit, respektive HLAVNĚ zajistit, abychom netrefili nic jinýho -- střelba směrem do silnice na kola ze skoro kontaktní vzdálenosti, vizuální kontakt řidiče se střelnou zbraní a tak dále, celkem jasnej úmysl ohrožení na životě..

Pochopit se rozhodně nedá následující střelba za ujíždějícím autem, kór z pokleku zhoršujícím úhel, kór směrem, kde podle jeho slov byl ,,provoz'' ve kterým se pak čórkař ztratil. Zajímalo by mě, kde skončilo těch zbylých pár střel, co netrefily auto vůbec. Kdyby tam ta baba nebyla, ani by se to nedostalo do novin -- prostě další případ, výtržník zadržen, úspěšná práce. Moment, o co že to šlo? Aha, kradený auto? Však ho vrátili. Rozstřílený a nabouraný? No ale my musíme hlavně chytat pachatele, no ne?

Hovno. Mají prostě POMÁHAT A CHRÁNIT, ne za každou cenu zastavit zločince. Bezhlavým střílením s ohrožením celýho okolí rušné silnice myslím nepomohli vůbec nikomu, a nezachránili teprv nikoho a nic. Tady je prostě spor jen o to, že holka vlezla někam, kam neměla a podle spousty lidí si za to zasloužila kulku. Stát o metr vedle na ulici, mrtvá mohla bejt stejně a nikdo by se se mnou nehádal, že v tomhle momentě FAKT neměl nikdo střílet.

Proto tvrdím zpackanej zásah, korunovanej střelbou z frustrace z toho, že policajty si někdo dovolil neposlechnout. Bohužel navíc s nevinou obětí. A jak chcete přenášet vinu na nějakýho morálního původce? Kdyby ta holka stála o půl metru vedle na ulici, měla by s tím vším stejně tak společnýho jako v tom autě, a mrtvá mohla bejt zrovnatak. To by taky byla čórkařova chyba?

Příspěvky: 33

Registrován: úte 29.9.2015, 9:37

Re: Šíleně se na mě usmál a pak se rozjel, řekl policista o

Příspěvek od dave1354 » čtv 28.1.2016, 13:22

Kdyby policajt viděl vraha, jak drží holku pod krkem kudlou, chca jí zachránit život by ji omylem zastřelil, mohl by za to ten vrah? Hm. A aby ta holka byla správně ,,vinná'', mohla by to bejt třeba placená společnice, která podle vás měla ,,patrně něco tušit'', protože ksicht toho vraha byl ve všech novinách a televizích..

Příspěvky: 264

Registrován: stř 06.11.2013, 21:07

Zbraň: G17 gen 4, g43

Bydliště: UH

Re: Šíleně se na mě usmál a pak se rozjel, řekl policista o

Příspěvek od Jurda » čtv 28.1.2016, 13:29

Souhlasím s Davem1354, mají pomáhat a chránit a ne zastavovat zločince při páchání trestné činnosti...
Uživatelský avatar

Příspěvky: 1842

Registrován: čtv 13.3.2014, 13:38

Bydliště: Plzensko

Re: Šíleně se na mě usmál a pak se rozjel, řekl policista o

Příspěvek od Int1m1thy » čtv 28.1.2016, 13:38

daveÍČUS: nemas nastudovany nase zakony a jeste tu kecas neco o americkejch :D

cekal sem za napises jeste vetsi picoviny a taky se tak stalo :D doporucuju ozdravnej pobyt v nakej psychiatrickej lecebne...
G17gen4

Příspěvky: 380

Registrován: pon 05.11.2012, 17:30

Zbraň: vícero

Re: Šíleně se na mě usmál a pak se rozjel, řekl policista o

Příspěvek od Piggy » čtv 28.1.2016, 13:39

dave1354 píše:Kdyby policajt viděl vraha, jak drží holku pod krkem kudlou, chca jí zachránit život by ji omylem zastřelil, mohl by za to ten vrah?
Samozřejmě ano.
Bez ohledu na to, jak moc by při tom zásahu pochybil - a jaký flastr by následně zasluhoval - zbrklý a nešikovný střelec.
V některých emerických státech prý po účinném policejním zásahu nebo obraně oběti přišívají přeživším zločincům i vinu za smrt spolupachatele.

Příspěvky: 98

Registrován: ned 26.6.2011, 11:36

Re: Šíleně se na mě usmál a pak se rozjel, řekl policista o

Příspěvek od Ralph1 » čtv 28.1.2016, 13:40

A ted si vemte, čistě hypoteticky, ze Dave1354 je soudce, a ma takovyhle nazory ..... brrrr
Uživatelský avatar

Příspěvky: 1842

Registrován: čtv 13.3.2014, 13:38

Bydliště: Plzensko

Re: Šíleně se na mě usmál a pak se rozjel, řekl policista o

Příspěvek od Int1m1thy » čtv 28.1.2016, 13:49

nebo SZ ;) :D a nejsmutnejsi na tom je ze opravdu takovy lidi se jimi stanou
viz. treba plzenskej pripad prejeti baby sanitkou

Obrázek

docela to sedi co
G17gen4

Příspěvky: 264

Registrován: stř 06.11.2013, 21:07

Zbraň: G17 gen 4, g43

Bydliště: UH

Re: Šíleně se na mě usmál a pak se rozjel, řekl policista o

Příspěvek od Jurda » čtv 28.1.2016, 13:54

Inthimity, on nemusí být jenom sluníčkář. Třeba je to dealer, který přišel o svého zákazníka...
Uživatelský avatar

Příspěvky: 1842

Registrován: čtv 13.3.2014, 13:38

Bydliště: Plzensko

Re: Šíleně se na mě usmál a pak se rozjel, řekl policista o

Příspěvek od Int1m1thy » čtv 28.1.2016, 14:01

aj to je mozny... uryvky toho co pise by tomu odpovidali...
G17gen4

Příspěvky: 33

Registrován: úte 29.9.2015, 9:37

Re: Šíleně se na mě usmál a pak se rozjel, řekl policista o

Příspěvek od dave1354 » čtv 28.1.2016, 15:07

Vždycky mě překvapí, že lidi jsou vlastně rádi, že jim policie sere na hlavu. Nic, omlouvám se zdejšímu osazenstvu, že jsem je vysíral svýma názorama.. :listen:

Příspěvky: 98

Registrován: ned 26.6.2011, 11:36

Re: Šíleně se na mě usmál a pak se rozjel, řekl policista o

Příspěvek od Ralph1 » čtv 28.1.2016, 15:18

Mne policie na hlavu nesere, za 35 let jsem s ni neprisel do kontaktu. Ani silnicni kontrola, pokuta, vubec nic. Jen jednou v roce 2001 jsem byl na sluzebne, kdyz mi v praci ukradli penezenku :-) Nevim asi sem divnej :-) a moc sporadany a slusny obcan.
Treba delas neco ty spatne kdyz te tak serou :-)

Příspěvky: 168

Registrován: čtv 16.1.2014, 14:12

Bydliště: Chodsko

Re: Šíleně se na mě usmál a pak se rozjel, řekl policista o

Příspěvek od Tomak » čtv 28.1.2016, 16:07

dave 1354 : a co třeba vzít v potaz to, že se ten policajt snažil auto zastavit dřív, než to hovado za volantem v šíleným úprku vjede třeba do hromady dětí na přechodu, na zastávce MHD nebo kdekoli jinde ??? Co kdyby ti ten idiot srazil a zabil ženu s tvým dítětem ?? To bys asi měl trochu jinej názor !! Nejsem příznivcem nějakýho šílenýho střílení, ale tohle je podle mně v cajku. Ta holka uvnitř musela dobře vědět s kým a hlavně jak jede. Její chyba. Mohla se snažit utéct, zatáhnout ručku nebo co já vím ještě.
G17gen4, G19gen4, G43, SW MP9, Mossberg M590, SKS, CZ 858

Zpět na „Černá kronika“

Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Designed by ST Software.
Český překlad – phpBB.cz