Skladatel Svoboda nalezen zastřelený

Příspěvek od icks » pon 29.1.2007, 2:09

Praha - Známého hudebního skladatele Karla Svobodu, autora desítek popových hitů či hudby k muzikálům a filmům, nalezla policie na zahradě jeho domu v Jevanech.

Na událost upozornila v neděli před půl jedenáctou večer ČT24.
Vyšetřování

Podle dostupných informací byl skladatel nalezen v neděli odpoledne. Vzápětí začala případ vyšetřovat policie. Podle dosavadních zjištění událost nasvědčuje sebevraždě. MfD nicméně v neděli před půlnocí uvedla s odvoláním na Vendulu Svobodovou, že policie prověřuje i to, zda se na skladatelově smrti nepodílel někdo další.

Karlu Svobodovi bylo 69 let. Zanechal po sobě tři děti, dvě dospělé a syna Jakuba, kterého jeho současná manželka Vendula porodila v roce 2005. První jejich společné dítě, dcera Klára, před několika lety podlehla nemoci a stala se symbolem charity Svobodových "Kapka naděje".
Hitmaker

Svoboda je jedním z nejúspěšnějších autorů české populární hudby vůbec. Od firmy Supraphon dostal diamantovou desku za víc než 10 miliónů prodaných alb.

V posledních letech byl symbolem muzikálového fenoménu - napsal hojně navštěvovaného Draculu či ságu Monte Cristo. Kvůli druhému jmenovanému se dostal před časem do problémů s policií, která ho začala vyšetřovat kvůli údajným mnohamiliónovým dluhům za produkci muzikálu.

I jeho zatím poslední práce byla v muzikálové oblasti - složil hudbu k projektu Golem, který otevíral zrekonstruované Divadlo Hybernia.

Jeho nejslavnější muzikál je ovšem už ze 70. let - film Noc na Karlštejně. V předlistopadové éře složil největší hity Karla Gotta (Lady Carneval, Láska bláznivá). Stejně tak Gottem zpívanou titulní melodii z filmu Tři oříšky pro Popelku "Kdepak, ty ptáčku, hnízdo máš". Spolupracoval i s Lucií Bílou, Jiřím Kornem či Hanou Zagorovou.

Karel Svoboda

Složil hudbu k bezpočtu filmů a oblíbených televizních seriálů (Létající Čestmír, Dobrodružství kriminalistiky, Návštěvníci, Cirkus Humberto či nejnověji Rodinná pouta).

Největším komerčním úspěchem se však pro něj stal popěvek k dětskému animovanému seriálu Včelka Mája - v Německu za skladbu dostal pět zlatých desek a otevřela mu cestu k dalším zakázkám v zahraničí.

Zdroj: http://aktualne.centrum.cz/kultura/hudb ... 1&tro2_0_0