Smrtelná rána nožem do mozku byla nutná obrana, uznal soud


Vše o právu, zákonech, zbrojním průkazu a souvisejících věcech

Uživatelský avatar

VIP člen

Příspěvky: 563

Registrován: sob 07.10.2006, 9:35

Smrtelná rána nožem do mozku byla nutná obrana, uznal soud

Příspěvek od U.I. » úte 13.6.2017, 14:18

Smrtelná rána nožem do mozku byla nutná obrana, uznal definitivně soud

Pražský vrchní soud definitivně zprostil Tomáše Ilieva obžaloby z vraždy kvůli tomu, že zabil nožem agresora před domem ve Volarech. Potvrdil stanovisko krajského senátu, že obžalovaný se jen bránil dvěma útočníkům způsobem odpovídajícím situaci. Iliev zabil ranou do hlavy bratra své přítelkyně.

„Měl nepochybně právo se za této situace nějakým způsobem bránit. Použití nože bylo v tomto směru adekvátní,“ konstatoval předseda odvolacího senátu Martin Zelenka.

Incident se stal v noci 6. listopadu 2015. Předcházelo mu posezení v restauraci, kde Iliev po hádce zřejmě udeřil známou. Ta si telefonicky stěžovala svému bratrovi, který později s kamarády dorazil k domu později obžalovaného mladíka.

Agresor Ilieva za pomoci jednoho z přátel napadl a zatlačil ho do chodby, kde se do potyčky zapojil i Ilievův otec a společně se jim podařilo útočníky vytlačit (výpověď obžalovaného jsme popsali zde).

Iliev pak sebral nůž ležící poblíž a bodl iniciátora konfliktu do hlavy. Zraněný muž po dvou dnech v nemocnici zemřel, podle znalců nebylo možné jeho smrt odvrátit žádnou, ani seberychlejší pomocí. Rána mířila přímo do mozku.
Byla to jedna potyčka, nebo dvě?

Obžaloba tvrdila, že Iliev vzal nůž do ruky až poté, co agresoři ukončili potyčku a od domu odcházeli. Za mužem prý vyběhl a bodl ho zezadu.

Obhajoba naopak trvala na tom, že se útočníci vrátili a Iliev čelil škrcení a bití. Smrtící úder prý zasadil, když k němu byl útočník čelem a on proti němu ve strachu máchal rukama s nožem.


:?: Nutná obrana
---
Nutná obrana patří mezi okolnosti, které vylučují protiprávnost trestného činu - stejně jako krajní nouze nebo například oprávněné použití zbraně. Pro splnění podmínek nutné obrany musí obránce „odvracet přímo hrozící nebo trvající útok na zájem chráněný trestním zákonem“. O nutnou obranu nejde, pokud je obrana „zcela zjevně“ nepřiměřená způsobu útoku.
---

Výpovědi svědků události se lišily. Soudní znalec v posudku uvedl, že rána nožem šla zezadu, připustil ale i variantu, že byla vedena zepředu a napadený zrovna pootočil hlavu.

Státní zástupkyně Radka Michková u odvolacího soudu hájila stanovisko, že o nutnou obranu nešlo. Poukázala na to, že před smrtelným útokem byl konflikt přerušen a že osudový útok byl velice intenzivní - natolik, že nůž se v ráně zlomil a napadenému zůstala v hlavě čepel.

„Obžalovaný v té době už rozhodně nebyl v postavení obránce, a nejde proto souhlasit s tím, že by se jednalo o nutnou obranu,“ argumentovala Michková.

Odvolací soud jí ale za pravdu nedal. „Máme za to, že útok ze strany poškozeného nebyl přerušen tím krátkým momentem, kdy se obžalovaný zvedl z podlahy a s nožem vyšel před dům, aby zabránil dalšímu svému napadání,“ řekl Zelenka. Podle něj tedy nelze Ilieva uznat vinným z vraždy.



:arrow: https://budejovice.idnes.cz/zabiti-agre ... zpravy_klu
Uživatelský avatar

Příspěvky: 1842

Registrován: čtv 13.3.2014, 13:38

Bydliště: Plzensko

Re: Smrtelná rána nožem do mozku byla nutná obrana, uznal so

Příspěvek od Int1m1thy » úte 13.6.2017, 23:43

1. problém! nebyl to čech, polejčující okolnost jako svině
G17gen4
Uživatelský avatar

VIP člen

Příspěvky: 13302

Registrován: stř 30.3.2005, 10:20

Zbraň: GLOCK 19

Bydliště: mám

Re: Smrtelná rána nožem do mozku byla nutná obrana, uznal so

Příspěvek od S474N » stř 14.6.2017, 7:02

A to se pise kde? Tys cetl rozsudek?
| MujGLOCK | - < Forum > < Fotogalerie >
Citát dne: "Rychlejší, než 158 na drátě, je 357 na opasku."

Obrázek

Zpět na „Právní koutek“

Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Designed by ST Software.
Český překlad – phpBB.cz