Spor o pokácený ořešák vyvrcholil střelbou. Důchodci hrozí


Události o zbraních ve světě i u nás, trestné činy se zbraní, apod.

Uživatelský avatar

VIP člen

Příspěvky: 563

Registrován: sob 07.10.2006, 9:35

Spor o pokácený ořešák vyvrcholil střelbou. Důchodci hrozí

Příspěvek od U.I. » čtv 02.3.2017, 15:02

Letitý spor dvou sousedů z Prahy 4 vyvrcholil střelbou a obžalobou z pokusu o vraždu. Z trestného činu se u pražského městského soudu nyní zpovídá třiasedmdesátiletý Vlastimil Matula. Ten podle obžaloby střelil svého souseda do rukou a do ucha. Podle znalců, které soud ve čtvrtek vyslechl, Matula jednal zkratkovitě. Důchodci hrozí v případě odsouzení až 18 let vězení.

Dnes 14:50 - Praha

Matula sekal loni v květnu na své zahrádce v pražských Kunraticích trávník. Když měl asi polovinou hotovou, všiml si, že se k němu blíží jeho soused.

S ním měl senior spory už od roku 2011, kdy Matulův syn pokácel ořešák na sousedově pozemku. A následovaly pak i hádky kvůli sdílenému plotu.

Matula si na zahrádku nosil svou legálně drženou pistoli vz. 50, prý právě kvůli sousedovi. „Už jednou přišel a začal mě vulgárně napadat. Vyhrožoval mi, strkal do mě,“ uvedl Matula s tím, že se bál fyzického napadení ze strany čtyřiačtyřicetiletého souseda. Zbraň měl u sebe i v inkriminovaný den.
Zatmění v hlavě

Soused prý k Matulovi přišel a začal mu nadávat. „Ty ha**le, stejně si ten plot nepostavíš a já tě zabiju,“ říkal podle Matuly muž.

Obžalovaný na to nic neřekl — byl prý celý rozechvělý — ovšem místo odpovědi na souseda minimálně dvakrát vystřelil. Trefil ho do předloktí a do ucha. „Nejsem si tím přímo jist, mám pocit, že jsem na jeho ruce viděl krev,“ popisoval čin Matula.

„Měl jsem nějaký zatemnění v hlavě nebo prostě nevím,“ hledal marně vysvětlení svého jednání.

Seděl venku na bobku a řval: ‚Ku*va!‘ Když jsem viděl, že mluví a je naštvanej, tak jsem šel zpátky.
obžalovaný

Poté šel do chatky, odložil pistoli na stůl a zavolal na policii. „Dobrý den, Matula. Já jsem tady postřelil člověka,“ oznámil dispečerovi. Pak se šel podívat ven, co je s jeho sokem.

„Seděl venku na bobku a řval: ‚Ku*va!‘ Když jsem viděl, že mluví a je naštvanej, tak jsem šel zpátky,“ řekl Matula. Zanedlouho si pro Matulu přijela policie a vzala ho do vazby.

Podle soudního znalce Vlastimila Tichého Matula netrpí žádnou duševní chorobou ani poruchou. „Jednal zkratkovitě v důsledku prostého afektu při dlouhodobějším sousedském sporu,“ uvedl ve čtvrtek Tichý u soudu.

Postřelený se u soudu domáhá odškodného ve výši 11 miliónů korun — za psychické útrapy, za bolest a také má jít o náhradu za ušlý zisk v podnikání.



:arrow: https://www.novinky.cz/krimi/430953-spo ... ezeni.html
Uživatelský avatar

Příspěvky: 269

Registrován: úte 26.4.2016, 19:07

Zbraň: GLOCK 17 Gen4

Bydliště: Kunnersdorf

Re: Spor o pokácený ořešák vyvrcholil střelbou. Důchodci hro

Příspěvek od Pepíno » pát 03.3.2017, 8:00

Ten si pude sednout má to jistý. :(

Příspěvky: 144

Registrován: čtv 06.2.2014, 14:22

Zbraň: CZ83

Re: Spor o pokácený ořešák vyvrcholil střelbou. Důchodci hro

Příspěvek od pelanj » pát 03.3.2017, 9:46

Sednout si půjde, ale hlavně z toho důvodu, že proti sobě vypovídal. Slovní útok "já tě zabiju" a přibližující se soused o dvojnásobné hmotnosti (?) a v polovičním věku(?) a šel k němu na zahradu, tedy tam, kde neměl co dělat. Samozřejmě je to fabulace...jen si tak přemýšlím nahlas.

Nejvíc mě dojímá požadavek na 11 miliónů odškodného. Co dělat s namachrovaným debilem, co se blíží s tím, že mi rozbije hubu...taková situace nemá dobré řešení, jenom špatné a ještě horší.
Uživatelský avatar

Příspěvky: 269

Registrován: úte 26.4.2016, 19:07

Zbraň: GLOCK 17 Gen4

Bydliště: Kunnersdorf

Re: Spor o pokácený ořešák vyvrcholil střelbou. Důchodci hro

Příspěvek od Pepíno » pát 03.3.2017, 12:14

Pelajn: No von mu dědkův syn, jestli se nepletu, pokácel ořešák. Takže bych to tomu chlapíkovi neměl za zlé. A přiklánět se na stranu dědka jenom z důvodu že je to držitel zbraně mi přijde trochu .... I kdyby tvrdil nevim co tak neposkytl první pomoc a možná polehčující okolnost je, že se sám udal. Jinak jasnej pokus o vraždu. Jenom fabulace neberte mě vážně. 8-) ( Mě vlízt na pozemek a pokácet mi ořešeák tak asi taky neodejde po svejch minimálně bych mu taky něco pokácel :lol: :lol: )

Příspěvky: 144

Registrován: čtv 06.2.2014, 14:22

Zbraň: CZ83

Re: Spor o pokácený ořešák vyvrcholil střelbou. Důchodci hro

Příspěvek od pelanj » pát 03.3.2017, 12:44

Já se nikoho nezastávám, jenom přidávám možný pohled druhé strany. Ten ořešák byl poražen v roce 2011, tak to měl řešit s tím, kdo ho porazil, za příbuzné nikdo nemůže:)

První pomoc poskytl tím, že zavolal 158. Pokud je "oběť" stále nebezpečná, víc nikdo chtít nemůže.

A jsem zaujatý, protože nesnáším polodementní lidi, co by každou situaci řešili nejlépe přesdržku soupeři (tak to na mě z popisu působí). Dědulovi se nedivím, že zazmatkoval. Každopádně, za souseda bych nechtěl ani jednoho z nich:)

Stát se to v USA, tak je to jasný případ castle doctrine - ale v USA by si jen tak někdo nedovolil lézt k někomu na zahradu a řvát, že majitele zabije - tam je kulka na pozdrav spíše jistotou než překvapením.
Uživatelský avatar

Partner MujGLOCK

Příspěvky: 2139

Registrován: sob 11.11.2006, 17:40

Re: Spor o pokácený ořešák vyvrcholil střelbou. Důchodci hro

Příspěvek od john.hawk » úte 07.3.2017, 10:06

typický příklad toho, že se nějaký vyhrocený spor dál vyhrocuje..až to vyroste do extrému a třeba i do eskalace konfliktu a případného excesu.
já bych poukázal na to, že bude záležet v jaké vzdálenosti se střílelo, zda nemohlo dojít k nějaké polehčující okolnosti, bude se posuzovat zda střelec mohl a učinil nějaký pokus o vyhnutí se napadení..byť je na to vlastním pozemku ( vyprovokovaný útok)
a svědci a jejich výpovědi..
Uživatelský avatar

VIP člen

Příspěvky: 13302

Registrován: stř 30.3.2005, 10:20

Zbraň: GLOCK 19

Bydliště: mám

Re: Spor o pokácený ořešák vyvrcholil střelbou. Důchodci hro

Příspěvek od S474N » stř 03.5.2017, 7:19

Za pokus o vraždu souseda dostal zahrádkář pět let

Za pokus o vraždu svého souseda vyměřil důchodci Vlastimilu Matulovi pražský městský soud ve čtvrtek pět let ve vězení. Třiasedmdesátiletý Matula střelil o třicet let mladšího muže, se kterým měl dlouholeté spory, pistolí ráže 7.65 mm do ucha a prostřelil mu obě ruce. Verdikt není pravomocný, žalobce i Matula si ponechali lhůtu na případné odvolání.

„Nemáme žádné pochybnosti o tom, že obžalovaný je osobou slušnou, spíše chladným typem. Oproti tomu poškozený je osobou impulzivní, vznětlivou, dá se říci sprostou a nedbající zásad slušného chování,“ uvedla předsedkyně senátu Silvie Slepičková.

Soud nicméně odmítl argument obhajoby, že šlo z Matulovy strany o sebeobranu.

„Když poškozeného spatřil, jak se blíží, byl v chatě a měl možnost se tam zavřít, měl možnost zavolat telefonem hlídku policie a obrátit se na ni s žádostí o pomoc,“ pokračovala soudkyně.

Poukázala také na to, že střelba z pistole dané ráže byla velmi nebezpečná.

Přestože za pokus o vraždu hrozil Matulovi až osmnáctiletý pobyt za mřížemi, soud mu nakonec uložil trest podstatně nižší.

„Důsledně jsme zvažovali okolnosti, které provázely tento skutek, zvažovali jsme předchozí chování poškozeného proti panu obžalovanému. Máme za to, že i vzhledem k osobě obžalovaného předmětná trestní sazba byla nepřiměřeně přísná a k napravení obžalovaného by stačil mírnější trest,“ vysvětlila snížení Slepičková.

Stínil mu strom

Matula loni v květnu v zahrádkářské kolonii v pražských Kunraticích nejméně dvakrát vystřelil na svého souseda, se kterým měl letité spory. Muži prostřelil předloktí a poranil mu ušní boltec.

Za vším je spor o ořešák, který stál na pozemku poškozeného. Matulovi prý stínil. Přizval si tedy svého syna, s bagrem částečně strhli plot oddělující oba pozemky a strom vybagrovali. Ořešák pak hodili sousedovi na pozemek.

Následně pak nastaly hádky ohledně plotu na hranici obou pozemků.

Podle Matulovy verze mu soused začal nadávat. „Ty ha**le, stejně si ten plot nepostavíš a já tě zabiju,“ řekl mu prý muž od vedle.

Poškozený to ovšem viděl jinak. Viděl prý, jak Matula seká zahradu, a když souseda spatřil, vypnul sekačku, šel do chatky a pak si to namířil k němu. „Říkám mu: Tak co, Matula, kdy se bude stavět plot? A on koukal,“ uvedl při policejní rekonstrukci činu poškozený.

Myslel, že má soused plynovou pistoli
Matula pak podle něj udělal pár rychlých kroků, namířil na něj pistoli, kterou poškozený považoval za plynovou, a vystřelil.

„Cítil jsem teplo, viděl jsem krev. Křičel jsem na něj: Ty magore, ty kreténe, tys mě střelil. Ty vole, tys mě střelil,“ pokračoval soused. Postřelený se pak dal útěk a zavolal policii, prý mu ale nebylo rozumět.

Matula mezitím odešel do své chatky, odkud zavolal policii. „Dobrý den, Matula. Já jsem tady postřelil člověka,“ řekl dispečerovi. Pak šel poškozeného zkontrolovat. „Seděl venku na bobku a řval: Ku*va! Když jsem viděl, že mluví a je naštvanej, tak jsem šel zpátky,“ řekl Matula. Po chvíli přijela policie a Matulu odvezla.

„Lituji toho, bude mě to trápit určitě do konce života. Nechám na soudu, jakým způsobem mě za to, co jsem udělal, potrestá,“ kál se těsně před rozsudkem Matula.

Vedl řádný život a ctil zákony
Podle státního zástupce byla Matulova vina během hlavního líčení prokázána.

„Obžalovaný si připravil zbraň a tuto proti bezbrannému poškozenému bez varování použil,“ uvedl státní zástupce Petr Boš. „Bylo otázkou šťastné náhody, že nedošlo k fatálnímu následku,“ dodal žalobce a navrhl soudu trest někde mezi deseti a dvanácti lety vězení.

I když Matulovi hrozil vyšší trest, podle Boše by měl soud zohlednit jeho dosavadní bezúhonný život.

Matulova obhájkyně Barbara Martinů argumentovala tím, že především nebylo prokázáno úmyslné jednání seniora. „Úmysl zavraždit poškozeného nebyl prokázán. Jsem přesvědčena, že buď mělo být jednání kvalifikováno jako nutná obrana, nebo nedbalostní jednání,“ prohlásila Martinů a poukazovala na chování poškozeného.

„Můj klient byl několik let šikanován ze strany poškozeného. Neštítil se (poškozený) psát urážlivé esemesky, výhrůžné e-maily, neštítil se ani využívat cizí pozemek pro svou potřebu a neštítil se ani fyzického útoku na obžalovaného,“ prohlásila advokátka.

„Obžalovaný je ve věku 73 let a proti němu se postaví agresívní člověk se slovy ‚Ty ha**le, já tě zabiju,‘ a tak lze přihlédnout k tomu, jakým způsobem obžalovaný zareagoval,“ dodala.

Martinů také zmínila, že je Matula dosud netrestaný, slušný člověk, který se vždy choval morálně a vždy ctil zákony.


Puvodni odkaz:
:arrow: https://www.novinky.cz/krimi/432966-za- ... t-let.html

Kua, to teda cumim nad rychlosti soudu. BTW tak nejak si rikam, ze ten obzalovany bude pekny kvitko a dost mi pripomina pana "poskozeneho" z Krusnych hor...
| MujGLOCK | - < Forum > < Fotogalerie >
Citát dne: "Rychlejší, než 158 na drátě, je 357 na opasku."

Obrázek
Uživatelský avatar

Partner MujGLOCK

Příspěvky: 2139

Registrován: sob 11.11.2006, 17:40

Re: Spor o pokácený ořešák vyvrcholil střelbou. Důchodci hro

Příspěvek od john.hawk » stř 03.5.2017, 8:06

jo, nebyl čas ztrácet čas, pachatele máme paregraf nějak nakroutíme a je to zúřadované..
myslím si že těch pět let je tak akorát..ale vzhledem k jeho věku a zdravotnímu stavu..
to asi nedoklepe na kavalcu
Uživatelský avatar

VIP člen

Příspěvky: 13302

Registrován: stř 30.3.2005, 10:20

Zbraň: GLOCK 19

Bydliště: mám

Re: Spor o pokácený ořešák vyvrcholil střelbou. Důchodci hro

Příspěvek od S474N » stř 03.5.2017, 8:11

Tak pravdou je, ze tady nebylo moc co kroutit. Dedek si sel do chatky pro pistoli (teda zjevne nebyl nejak pod utokem) a misto toho, aby se v chatce zavrel (kdyz by napadan byl), tak vylezl ven a zacal strilet.
| MujGLOCK | - < Forum > < Fotogalerie >
Citát dne: "Rychlejší, než 158 na drátě, je 357 na opasku."

Obrázek
Uživatelský avatar

Příspěvky: 269

Registrován: úte 26.4.2016, 19:07

Zbraň: GLOCK 17 Gen4

Bydliště: Kunnersdorf

Re: Spor o pokácený ořešák vyvrcholil střelbou. Důchodci hro

Příspěvek od Pepíno » čtv 04.5.2017, 6:42

Ha ha dobrej magor. Ještě se tady najde nějakej zastánce dědka s pistolí?

Příspěvky: 330

Registrován: pát 02.12.2005, 13:07

Re: Spor o pokácený ořešák vyvrcholil střelbou. Důchodci hro

Příspěvek od Jarda K » čtv 04.5.2017, 7:11

Ano.

Počkáme, až tobě bude 73 let a dostaneš se do podobné situace...
Korty

"... jen z mých mrtvých rukou!"
Uživatelský avatar

Příspěvky: 490

Registrován: sob 20.2.2016, 21:29

Zbraň: CZ-P10 C

Re: Spor o pokácený ořešák vyvrcholil střelbou. Důchodci hro

Příspěvek od Sedmej » čtv 04.5.2017, 7:46

Jarda K: proč by se proboha měl dostat do podobné situace? každý není nervák co se roky vzájemně šikanuje se sousedem. ;-)
Uživatelský avatar

Příspěvky: 269

Registrován: úte 26.4.2016, 19:07

Zbraň: GLOCK 17 Gen4

Bydliště: Kunnersdorf

Re: Spor o pokácený ořešák vyvrcholil střelbou. Důchodci hro

Příspěvek od Pepíno » čtv 04.5.2017, 9:48

S mim sousedem mi tak maximálně hrozí, že dostanu cirhózu jater :lol: :lol: :lol:

Příspěvky: 330

Registrován: pát 02.12.2005, 13:07

Re: Spor o pokácený ořešák vyvrcholil střelbou. Důchodci hro

Příspěvek od Jarda K » čtv 04.5.2017, 10:19

Mám pocit, že vnímání okolí se po dosažení (jak u koho, to číslo bude individuální) sedmdesátky mění. Pozoruji... néé na sobě (ještě je čas :D ) Vnímání třeba i domělých ústrků tak může zbytnět. Nikdo nejsme imunní.
Korty

"... jen z mých mrtvých rukou!"

Příspěvky: 716

Registrován: čtv 16.11.2006, 17:48

Zbraň: GLOCK

Bydliště: Teplicko - Osek

Re: Spor o pokácený ořešák vyvrcholil střelbou. Důchodci hro

Příspěvek od Kmoch Vladimír » ned 07.5.2017, 9:59

Ta soudkyně Slepičková má zdravý úsudek i rozsudek! Trest je adekvátní vině přečinu, který může být na žádost odsouzeného v průběhu výkonu i výrazně zkrácen. Blbost je někdy trestná, "a tak to má být"! Zdravím. :)
V nouzi poznáš -Jericho FB!

Zpět na „Černá kronika“

Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Designed by ST Software.
Český překlad – phpBB.cz