Těžce zraněný mladík zemřel. Budišovští mluví o romských vra

Příspěvek od wizard-ov » úte 29.4.2014, 20:42

Budišov nad Budišovkou – Začátek tragického příběhu je nutno hledat před měsícem, konkrétně 23. března 2014 za bílého dne dopoledne.

Tehdy se stalo Viktoru Švarcovi z Budišova nad Budišovkou něco, kvůli čemuž utrpěl tak závažná zranění, že jim v minulých dnech v opavské nemocnici podlehl. Objevila se i verze že mohlo jít o epileptický záchvat. Problém je ale v tom, že jeho nejbližší tvrdí, že Viktor epilepsií vůbec netrpěl.

Navíc se Budišovem jako blesk začaly šířit informace, že se mladý muž stal obětí přepadení a surového zbití, které mají mít na svědomí tři Romové a jeden jejich kumpán bílé pleti, který jim dělal řidiče. Policie zatím nic nepotvrdila ani nevyvrátila.

„Případ od začátku šetří opavští kriminalisté. Prověřuje se více verzí, mezi kterými figuruje varianta zranění při pádu, ale zatím není vyloučen ani násilný čin. I proto byla nařízena zdravotní pitva a čeká se na její vyhodnocení," konstatuje opavský policejní mluvčí René Černohorský.

Ví se ale například to, že ať už se Viktorovi přihodilo cokoli, byl ještě po události při vědomí a pohyboval se.

Byl už ošklivě domlácený a údajně působil zmateně. Nejspíše se projevovaly důsledky poranění, které utrpěl na hlavě. Není zcela jasné, kde se pohyboval poté, ani kde přesně jej nalezli záchranáři. V nemocnici se měl ale objevit až následující den.

Byl v komatu a dostupné informace hovoří o tom, že mu v minulých dnech začaly selhávat orgány a nastalo vnitřní krvácení, což vedlo k jeho smrti. Ta nastala pouhých pár dní před jeho 29. narozeninami.

Oběť romské brutality

Na sociální síti Facebook byla už k případu jedním z Viktorových kamarádů založena stránka, kterou nyní spravuje sestra zemřelého Lucie Švarcová. Do včerejšího dne už stránku navštívilo kolem 30 tisíc lidí. Názory účastníků diskuze na to, co se Viktorovi v osudný den stalo, se shodují s názvem onoho profilu. Ten zní: Viktor Švarc, oběť romské brutality.

Lucie Švarcová však rozhodně nestojí o jitření emocí a přivolávání nepokojů. Naopak, nejvíce rasistické příspěvky sama maže. Pomocí Facebooku se jen snaží poukázat na vše, co se děje, a vyburcovat k práci policii.

„Chci jen jediné: aby ti, kteří to bratrovi udělali, byli potrestáni. A je mi úplně jedno, zda to byli bílí nebo Romové. Barva pleti není důležitá," řekla naší redakci v pondělí ve svém budišovské bytě zjevně zdrcená mladá žena, která odmítá verzi epileptického záchvatu.

„S epilepsií se nikdy neléčil. Navíc jsem ho viděla v nemocnici, byl to strašný pohled. Byl pomlácený ve tváři, nebyl k poznání. Jeho hlava byla jedna velká oteklá koule. Po těle, kde ho nezakrývalo prostěradlo, byl samá podlitina. Lékaři už dříve epilepsii vyvrátili, takže to být nemohla," rozplakala se Lucie.

Ta také nahlásila policii jména podezřelých násilníků. Jenže veřejně je říci odmítá, protože se čeká na soudní pitvu, která odpoví na řadu otázek. A také se bojí možné odvety. Hovoří ale o třech Romech, které měl v autě vozit jejich „bílý" kumpán. „Je to náhoda, že ten pak rychle prodal své auto pod cenou a teď se ozval až z Irska?" ptá se Viktorova sestra.

Ona i řada lidí, které jsme v Budišově oslovili, uvádějí v souvislosti s Viktorovou smrtí jméno Kudrik. Ten má být synem Pavla Kudrika, otce těžce popálené Natálky Sivákové žijící již několik let právě v Budišově.

Práce policie

A co na tyto nepotvrzené informace o Kudrikově údajné účasti říká policie? „Vím, že se o tom mluví. Jedná se o takovou šuškandu. Zatím ale nemůžeme nic potvrdit a vše se nadále prověřuje a prošetřuje," zareagoval policejní mluvčí René Černohorský.

Lucie Švarcová se netají výhradami k práci policie. Nejenže ji prý za celou dobu nikdo ze strážců zákona nekontaktoval, na nic se jí neptal a nic neřekl, ale jsou zde i další okolnosti. Mimo jiné fakt, že rodina dostala ihned všechny Viktorovy věci. Bylo tedy zřejmé, že se u nich nikdo nepokusil udělat ani žádnou expertízu.

„Byly mokré a my byli v šoku, takže jsme nad tím ani neuvažovali a vyhodili je. To, že by na těch věcech mohly být nějaké důkazy, nám došlo, až když bylo pozdě. Tohle by snad ale měla mít na starosti policie, považuju to za jejich jasné pochybení," vyjádřila se bez okolků Lucie.

Navíc je tu další záhada. Viktor byl prý bez bot. Kde se tedy ocitla jeho obuv? A zajímala už se o tento „detail" i policie?

Lucie Švarcová vůbec netuší, proč musel její bratr zemřít. „Byl to hodný člověk, se všemi vyšel, nikdy nevyvolal ani hádku, každému pomohl. Když jsem potřebovala, pohlídal mi i mého syna, který na něm doslova visel," říká tiše s tím, že neví, jak bratrův pohřeb zvládne. Před deseti dny navíc rodina Švarcových pohřbila dědečka.

„Je toho na nás nějak moc," pokračuje Lucie, která si nyní přeje hlavně klidný smuteční obřad, který nikdo nezneužije například k rasistické kampani či útokům. I proto nechce, aby se v novinách objevil jeho přesný termín. „Přijede hodně lidí. Kamarádi z Bruntálu, kde Viktor pracoval, i spolužáci z opavského učiliště, kde se vyučil pokrývačem, a další lidé z celé republiky," dodává.

A jsou to právě Viktorovi kamarádi a známí z Bruntálu, Opavy, zbytku republiky, ale i zahraničí, kteří rodině finančně pomohli a složili se na jeho pohřeb.



Většina spekulací situuje Viktorovo přepadení a zmlácení do těchto míst. Za domem na fotografii je už prakticky budišovské náměstí, v těchto prostorách by ale mohl i podobný čin očím svědků lehce uniknout.

Většina spekulací situuje Viktorovo přepadení a zmlácení do těchto míst. Za domem na fotografii je už prakticky budišovské náměstí, v těchto prostorách by ale mohl i podobný čin očím svědků lehce uniknout.

Budišovští: Bojíme se večer vycházet

Pondělní slunečné dopoledne vypadalo v Budišově nad Budišovkou téměř idylicky. Na skoro liduprázdném náměstí si hrály děti a nic nepřipomínalo tragédii, která se zde nedávno odehrála. Když jsme však vešli do několika obchůdků nebo oslovili lidi na ulici, zjistili jsme, že se zdejší lidé zlobí i bojí.

Všichni mluví o smrti téměř devětadvacetiletého Viktora Švarce a všichni, které jsme oslovili, míní, že za jeho smrtí stojí skupinka Romů. Své názory jsou však ochotní sdělit jen pod slibem anonymity.

„Ukopali ho do bezvědomí. Všude se píše, jak se Cikánům ubližuje, a tady zabijí za bílého dne bílého kluka a nic se neděje. To o Natálii Sivákové jsem minulý týden slyšela v televizi pořád," rozzlobila se jedna z obyvatelek místního sídliště. „Toho mrtvého jsem znala, chodil ke mně nakupovat, byl to hodný kluk. Je mi ho líto," řekla s tím, že místní lidé jsou naštvaní.

Podobně hovořila i prodavačka jednoho z obchodů na náměstí. „Pořád se píše o Natálce Sivákové. To dítě opravdu za nic nemůže, a to, co jí udělali, je hrozné. Ale jak je možné, že jako předškolák byla ve školce jen dvakrát: když přijela televize a když měla narozeniny. Peníze, které té rodině poslali lidé, se k ní moc nedostanou. Její matka je prosedí v hospodě a otec prohraje na automatech. Všichni to tady vědí.

Všichni vědí i to, že tu většina Romů jezdí starýma autama bez techničáku a naši policajti se raději dívají jinam, aby to nemuseli řešit a někdo je neoznačil za rasisty," říká rázná žena. Ona i další lidé rovněž uvádějí, že Budišov není bezpečné město, a to hlavně po setmění. „Chtěly jsme onehdy v pátek večer jít s kámoškou někde posedět, ale pak jsme to vzdaly. Cesta zpátky nás děsila," pokračovala.

Bezpečně se necítí ani jedna z nakupujících, která se představila jako paní Marie: „Večer s mužem nevystrčíme nos. A taky jsme si říkali, co to jsou za lidi, kteří můžou někoho kopat do hlavy."

Také starší manželský pár bydlící v blízkosti kostela je podle svých slov většinu večerů schovaný v domě za vysokým plotem. „Bojíme se večer vyjít ven. Ani na pivo si nezajdu," říká muž a dodává, že Viktor Švarc byl hodný kluk.

Zajímavou informaci nám před odjezdem poskytla výše zmíněná prodavačka, která tvrdí, že Viktor v jejím obchodě byl krátce poté, co ho zmlátili. Chtěl si prý něco koupit, ale působil velmi zmateně, prošacovával se a hledal peníze. Když je nenašel, řekl, že ho asi okradli.

http://moravskoslezsky.denik.cz/z-regio ... -usti.html