Útočník v německé uniformě zabíjel v Příbrami bajonetem


Události o zbraních ve světě i u nás, trestné činy se zbraní, apod.

Uživatelský avatar

Příspěvky: 351

Registrován: ned 01.1.2006, 18:37

Zbraň: GLOCK

Bydliště: Brno

Útočník v německé uniformě zabíjel v Příbrami bajonetem

Příspěvek od Radek07 » stř 23.1.2008, 18:52

http://zpravy.idnes.cz/utocnik-v-nemeck ... _krimi_pei

Kamery v příbramské restauraci natočily vraždu 18letého mladíka. Najít pachatele tak byl pro policii snadný úkol. Teď zkoumá motiv, mohl být politický. O dva roky starší útočník byl v době činu oblečen do vojenské uniformy. Podle odborníků jde o blůzu bundeswehru.
foto: Denik.cz
Incident se odehrál v příbramské restauraci Na Chmelnici v pátek krátce před půlnocí. Dvacetiletý Jiří Fous zasadil studentu Janu Kučerovi bodnou ránu vojenským bajonetem.

Zasáhl tepnu na tříslech, čímž mu způsobil smrtelné zranění, kterému o dva dny později Kučera v příbramské nemocnici podlehl.

"Policisté nejprve pachatele obvinili z trestného činu pokusu vraždy, což bude překvalifikováno na vraždu," sdělila iDNES.cz mluvčí středočeských kriminalistů Soňa Budská. Útočníkovu uniformu nechtěla s ohledem na probíhající vyšetřování komentovat.

List Deník napsal, že šlo o uniformu wehrmachtu z období nacistické Třetí říše. Expert z Vojenského historického ústavu Robert Speychal ovšem míní, že se jedná o blůzu bundeswehru ze 70. nebo 80. let. "Je běžně k dostání, hodně ji například nosí bezdomovci," sdělil Speychal iDNES.cz.

Policisté nyní zkoumají motiv. Podle diskusí, které se v souvislosti s incidentem objevily na internetu, činu předcházela hádka politického charakteru. Kučera s Fousem prý vedli dlouholetý spor, protože druhý jmenovaný se údajně hlásí k neonacistickému hnutí, proti čemuž měl zavražděný Kučera aktivně vystupovat.

Někteří účastníci internetové diskuse pod jiným článkem o Kučerově smrti hovoří o tom, že Jiří Fous a jeho zatím nezjištění kamarádi "Kučeru a jeho družinu" slovně provokovali hajlováním.

Pokud policejní vyšetřování politický motiv potvrdí, bude to první takový čin v Česku.


Na záběru kamery je jasně vidět, kam Fous Kučeru bodl (Denik.cz)

Vraždu zachytila kamera
Fousův čin zachytily bezpečnostní kamery, které jsou v objektu restaurace. "Záznam z nich jsem předal policii," řekl iDNES.cz jejich majitel.

Na záběrech, které zřejmě unikly z policejních kruhů na internet, je zřetelně vidět, jak vrah svou oběť několikrát bodl na schodech restaurace a utekl.

Postiženému se bezprostředně poté snažili pomoci kamarádi, okamžitě mu zavolali sanitku. "Mladík byl v bezvědomí, silně krvácel z probodené tepny v tříslech. Převezli jsme ho na oddělení ARO do nemocnice v Příbrami," řekla iDNES.cz Nina Šeblová ze středočeské záchranky.

Jeden z Fousových spolužáků tvrdí, že s bajonetem, kterým v pátek vraždil, chodil běžně po městě, dokonce i do školy.
Zlo není ve zbraních, ale v lidech
Uživatelský avatar

VIP člen

Příspěvky: 13302

Registrován: stř 30.3.2005, 10:20

Zbraň: GLOCK 19

Bydliště: mám

Příspěvek od S474N » stř 23.1.2008, 19:09

Zaznam z kamery je tady:
:arrow: http://www.denik.cz/multimedia/video/256395.html

Nevim co se tam presne stalo, ale ten borec drzel bajonet v ruce a ten druhej "do toho" i tak sel a zacal ho tam rezat, takze si za to vlastne podle vseho muze sam. *24*
| MujGLOCK | - < Forum > < Fotogalerie >
Citát dne: "Rychlejší, než 158 na drátě, je 357 na opasku."

Obrázek

Příspěvky: 716

Registrován: čtv 16.11.2006, 17:48

Zbraň: GLOCK

Bydliště: Teplicko - Osek

Příspěvek od Kmoch Vladimír » stř 23.1.2008, 20:55

No já vidím,že ten s tím bajonetem je všechny vyhnal až nahoru po schodech,načež jim blokoval cestu zpět!Byli v pasti!A pak to pokračovalo jak vidno dál.Že to byl útok na skupinu lidí je díky kameře zcela jasné.Kdyby nebyla ta kamera,tak by se těžko dokazoval opak.Vypadalo by to jako pět na jednoho který se bránil.Tady je dobře patrné,kam až vedou emoce.Zdravím.
V nouzi poznáš -Jericho FB!
Uživatelský avatar

VIP člen

Příspěvky: 13302

Registrován: stř 30.3.2005, 10:20

Zbraň: GLOCK 19

Bydliště: mám

Příspěvek od S474N » stř 23.1.2008, 21:05

Kmoch Vladimír: to se asi divame kazdy na jine video. Ja na tom svem vidim nasledujici:

00:36 - nahoru jde clovicek s bajonetem, skupinka prcha nahoru na schody (evidentne nejdou zpatky "dovnitr", ale zustavaji na schodech).

00:38 az 00:39 - "utocnik" zacal odchazet, udelal krok zpatky

00:40 - "utocnik" inkasuje nekolik uderu do hlavy

00:42 - "utocnik" dle meho nazoru v ramci nutne obrany odvraci utok za pouziti bajonetu a 2x bodne.
| MujGLOCK | - < Forum > < Fotogalerie >
Citát dne: "Rychlejší, než 158 na drátě, je 357 na opasku."

Obrázek

cmk

Uživatelský avatar

Příspěvky: 6790

Registrován: úte 04.10.2005, 12:24

Bydliště: EU :-(

Příspěvek od cmk » stř 23.1.2008, 21:22

Ja to teda jednoznacne nevidim.

- Skin nabehl s bajonetem na skupinu, rval na ni...
- Zabitej na nej nabehl a zacal ho mlatit prvni...

Myslim, ze soud bude hodne resit, proc frajer nabehl za nima s bajonetem a jestli teda uz "utok" pesti nebyl vlastne NO, proti bezprostredne hrozicimu utoku...
Ale fakt tezko rict...
Motto: Rychlejší, než 158 na drátě je 357 na opasku
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Pokud víš, kolik máš zbraní, nemáš jich dost.

Shi

Příspěvky: 685

Registrován: ned 04.3.2007, 13:13

Příspěvek od Shi » stř 23.1.2008, 21:42

Vidím to podobně jako cmk.

Bajonetář je pronásledoval, zjistil že skupinka už neutíká, možná neměla kam. Jeden ze skupinky se rozběhl po schodech dolů, bajonetář viděl, že do kopce se mu špatně útočí, tak zacouval na mezipatře zpět, aby zaujal lepší pozici /a nebo chtěl odejít/, kdo ví). Jenomže to už budoucí oběť odhodlaná zaútočit běžela ze schodů, tak šel zase po ní.

Tohle rozetnout nebude jednoduchý. Každopádně s bajonetem v ruce pronásledoval skupinku neozbrojených lidí.

Pokud budoucí oběť měla pocit, že byla zahnána do kouta, tak byl její útok pochopitelný. Vrhnouit se na chlapa s bajonetem v ruce, to chce buď šílenou kuráž, zoufalství a nebo drogy/chlast v krvi.

Příspěvky: 476

Registrován: stř 03.1.2007, 8:47

Zbraň: G19

Bydliště: Slovensko

Příspěvek od JAKLA » čtv 24.1.2008, 1:59

Čo sa tam všetko odohralo ťažko takto povedať. Agresori moli byť aj "kapucíni" a toto bolo len vyvrcholenie konfliktu.
Ale nabehnúť na voľakoho čo má v ruke nôž (bodák) a pustiť sa s ním do bitky - čo čakal?
... skupinka už neutíká, možná neměla kam.
Ak to bolo slepé schodisko tak malo byť neprístupné (uzamknuté).
Celkom kľudne v tom mohla zohrať úlohu aj to že "napadnutý" boli v prevahe (ich bolo viac na jedného) oproti "útočníkovi" a rozhodli sa že mu dajú "cez hubu".
Nezastávam sa ani jednej strany, ale každá minca má dve strany.
Uživatelský avatar

VIP člen

Příspěvky: 13302

Registrován: stř 30.3.2005, 10:20

Zbraň: GLOCK 19

Bydliště: mám

Příspěvek od S474N » čtv 24.1.2008, 8:46

At to bylo jak to bylo, prece nepujdu proti borcovi s bajonetem s holejma rukama a nezacnu ho triskat jako prvni. Takovych "hrdinu" jsou plne hrbitovy. A tento jejich rady jenom rozsirili a dane pravidlo potvrdil.
| MujGLOCK | - < Forum > < Fotogalerie >
Citát dne: "Rychlejší, než 158 na drátě, je 357 na opasku."

Obrázek
Uživatelský avatar

Příspěvky: 524

Registrován: ned 05.6.2005, 13:51

Příspěvek od Glockmaniak » čtv 24.1.2008, 9:47

Deník opět zaperlil. Mě už to čas od času přijde jako bulvár. Máš na sobě kanady, tak si hned skinhead, kdo má vojenskej mundůr je neonacista a kdo je v obleku je poslanec.
Já bych v tom viděl nutnou obranu. ten kluk vyšel po schodišti a něco jim říká. Ten druhý se na něj vrhnul a začal ho mlátit. Až po třetí ráně ho bodl do nohy. U soudu může navíc operovat s tím, že ho nechtěl bodnout do břicha aby ho nezabil, ale bodl do nohy, aby ho útočník přestal mlátit. Buď ten člověk byl fakt profík, který věděl co dělá, nebo ho opravdu nechtěl zabít. Každý obyčejný člověk, by totiž v takové situaci instinktivně útočil na břicho.
Ten útočník byl asi sjetej. Šel proti noži, ale místo aby se snažil ihned vyblokovat nůž, tak ho tam mlátí oběma rukama do hlavy a jeho ruku s nožem nechává volnou a nevšímá si jí. Přímo si o to bodnutí říká. Jinak nástup měl dobrej, ale na pěstní souboj, nikoli na soupeře s nožem.
Meč a kříž tělo jedno jest.
Moje zbraně: GLOCK 17 3.gen. osazený TLR-1 HL, CZ 75, SA vz.58
Uživatelský avatar

Příspěvky: 2996

Registrován: ned 12.3.2006, 10:18

Zbraň: G17 a další

Bydliště: Praha Západ

Příspěvek od Starosta » čtv 24.1.2008, 11:12

Glockmaniak: Souhlasim, taky myslim, ze s nozem umel - viz stahnuti noze (nemachani pred sebou) a bodani ala sici stroj (ne rezani po povrchu nebo jedine zabodnuti).

Vypovedi se ale mohou diametralne lisit, viz priklad:

Vypovedi c.1 - svedci:
Nekdo zakricel, ze dole je /hanlive oznaceni zneprateleneho tabora - dale jen HOZP/ a naseho kluka triska, tak jsme tam chteli nabehnout a zabranit mu v tom (dat mu pred drzku). Najednou ale vytah nuz a ten nas kluk utek - pak se podival na nas se zabijackym vyrazem, vybeh nahoru po schodech a rval na nas, ze "pojdte a vykucham vas postupne vsechny jak prasata". Nemohli jsme nahoru a na schodech nebylo misto, jak se mu vyhnout, byla tam s nama i holka, bali jsme se o zivot, tak XY skocil na podestu a chtel mu dat do tlamy, aby pustil nuz, nebo ho aspon zabavil do te doby, nez my ostatni uteceme. Dost mozna nam vsem zachranil zivot a sam padl.

-tohle myslim je vcelku uveritelny a neda se to bez dalsich dukazu povazovat za nesmysl, aspon na nekolik malo podivani jsem na tom videu nenasel spor vuci tehle vypovedi. Mozna jich tam par je, ale o to mi ted nejde, chci ukazat dvojznacnost tak uzasneho dukazu, jakym je kamera.

Vypoved c.2 - obzalovany:
Dole me napadl /HOZP/ a nez jsem ho setrasl, rval nahoru, at mu jdou pomoct. Najednou se proti me ritila pocetna skupina /HOZP/ a za mnou se zvedl ten, co prvni utocil. Tak jsem vytahl nuz a vyhruzne se na ne rozbehl - zacali ustupovat do patra a ja za nimi, nevedel jsem uz, co se deje za mnou. Snazil jsme se je vystrasit, aby me nechali odejit a nepronasledovali me. Uz jsem se sbiral, ze odejdu, kdyz v tom zautocil XY a zacal me bit do hlavy. Doslo mi, ze kdyz pustim nuz, nemam proti presile sanci a neodejdu zivej. Tak jsem nuz pouzil. Pak jsem rychle utekl. Ten, co utocil prvni, uz tam nebyl.

-ani tohle mi neprijde nijak extremne fantaskni, jako treba "upadl mi na kudlu a este devetkrat".

Soudce bude mit hodne co delat, aby nestranne zjistil, jak to skutecne bylo (nebo se aspon pokusil). Vysledkem je kazdopadne jeden obvinenej a druhej mrtvej.
Starosta
-- Si vis pacem, para bellum --

cmk

Uživatelský avatar

Příspěvky: 6790

Registrován: úte 04.10.2005, 12:24

Bydliště: EU :-(

Příspěvek od cmk » čtv 24.1.2008, 11:39

Muj OSOBNI odhad:

§ 221
(1) Kdo jinému úmyslně ublíží na zdraví, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.
(3) Odnětím svobody na tři léta až osm let bude pachatel potrestán, způsobí-li činem uvedeným v odstavci 1 smrt.

Ten s tim bajonetem dostane neco v rozmezi 3 az 8 let.

Ublizeni na zdravi bude prokazano proto, ze honil ty lidi uz s bajonetem v ruce. Kvuli tomu neprojde NO. Leda by se prokazalo, ze pred tim oni spachali jiny T.C. a on se je snail zadrzet do prijezdu Policie.
To, ze nakonec na nej nekdo vystartoval prvni bude brano jako polehcujici okolnost, stejne tak, jako ze bodal do nevitalnich zon - proto neprojde vrazda.

Takze muj osobni odhad - 6 let.
Ale nejsem ani znalec, ani pravnik, ani soudce...

Nejhorsi na tom je ten zbytecne mrtvej kluk. jeho a jeho rodiny a znamejch je mi lito.
Motto: Rychlejší, než 158 na drátě je 357 na opasku
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Pokud víš, kolik máš zbraní, nemáš jich dost.
Uživatelský avatar

Příspěvky: 2996

Registrován: ned 12.3.2006, 10:18

Zbraň: G17 a další

Bydliště: Praha Západ

Příspěvek od Starosta » čtv 24.1.2008, 13:00

Vrazda neprojde tak jako tak, protoze vrazda musi byt prokazatelne planovana dopredu (napr. prinesl do skoly broknu, aby smahnul spoluzaka, nebo nandal si predem igelit do auta, aby ho pak zakopal).

cmk: Dovedes si predstavit situaci ala vypoved c.2? Jak bys soudil, kdyby tu vypoved zadna dalsi skutecnost nevyvracela?
Starosta
-- Si vis pacem, para bellum --

cmk

Uživatelský avatar

Příspěvky: 6790

Registrován: úte 04.10.2005, 12:24

Bydliště: EU :-(

Příspěvek od cmk » čtv 24.1.2008, 13:10

Mrkni na to video... To tu vypoved 2 vyvraci...
Motto: Rychlejší, než 158 na drátě je 357 na opasku
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Pokud víš, kolik máš zbraní, nemáš jich dost.
Uživatelský avatar

Příspěvky: 524

Registrován: ned 05.6.2005, 13:51

Příspěvek od Glockmaniak » čtv 24.1.2008, 13:13

No já spíš nachápu, proč na toho s tím nožem ten druhej pak zaútočil. Udělal to totiž až poté, co se ten kluk s tím nožem už měl k odchodu. Kdyby na něj neskočil, rozešlo by se to a byl by klid. Navíc mě tak připadá (ale nejsem si jistý. Je to špatná kvalita videa), že ten kluk neměl bajonet, ale černěnej Böker Applegate. To už by ho mělo dostatečně varovat, protože nikdo si nekoupí středohortou dýku za 3000,- Kč na krájení jablek :D
Meč a kříž tělo jedno jest.
Moje zbraně: GLOCK 17 3.gen. osazený TLR-1 HL, CZ 75, SA vz.58
Uživatelský avatar

Příspěvky: 2996

Registrován: ned 12.3.2006, 10:18

Zbraň: G17 a další

Bydliště: Praha Západ

Příspěvek od Starosta » čtv 24.1.2008, 13:17

cmk: OK, prostuduju hloubkove...
Glockmaniak: Taky si myslim, ze se to MOZNA nemuselo stat, kdyby do toho nevlit.
Starosta
-- Si vis pacem, para bellum --

Shi

Příspěvky: 685

Registrován: ned 04.3.2007, 13:13

Příspěvek od Shi » čtv 24.1.2008, 13:30

cmk: Co z videa vyvrací výpověď č. 2 ?
starosta: jen čistě podle videa bych ho pustil (in dubio pro reo), ale radost bych z toho neměl.
Uživatelský avatar

Příspěvky: 524

Registrován: ned 05.6.2005, 13:51

Příspěvek od Glockmaniak » čtv 24.1.2008, 13:40

Já kdybych tam byl a měl jen holé ruce, tak bych držel hubu a byl bych rád, že se dal na odchod. Půl hodiny bych tam počkal a pak opatrně odešel. Ono totiž i kdyby člověk měl to štěstí a toho frajera s tím nožem přemohl, tak stejně skončí hrozně pořezanej. Navíc ti ostatní měli v tomhle případě obrovské štěstí. Ono se mohlo taky stát, že až by toho prvního kluka sundal, tak by neutekl jako v tomhle případě, ale zůstal tam stát. Vzal by si je pak jednoho po druhém. Mohli být mrtví všichni.

PS: Nevíte jak to dopadlo s tou holkou? Ta přeci běžela dolů a už se nevrátila. To znamená, že ho musela a potkat někde na schodech nebo u vchodu.
Meč a kříž tělo jedno jest.
Moje zbraně: GLOCK 17 3.gen. osazený TLR-1 HL, CZ 75, SA vz.58

cmk

Uživatelský avatar

Příspěvky: 6790

Registrován: úte 04.10.2005, 12:24

Bydliště: EU :-(

Příspěvek od cmk » čtv 24.1.2008, 13:46

Shi - to, ze je vsechny zahnal do baraku a sel dal za nima do patra - nemusel, mohl proste odejit...
Motto: Rychlejší, než 158 na drátě je 357 na opasku
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Pokud víš, kolik máš zbraní, nemáš jich dost.

cmk

Uživatelský avatar

Příspěvky: 6790

Registrován: úte 04.10.2005, 12:24

Bydliště: EU :-(

Příspěvek od cmk » čtv 24.1.2008, 13:48

GM > mam pocit, ze je tam stri, ze sebehla a stihla odejit - nebo ho videla prichazet k dverim a utekla, nez k nim dosel...
Motto: Rychlejší, než 158 na drátě je 357 na opasku
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Pokud víš, kolik máš zbraní, nemáš jich dost.
Uživatelský avatar

Příspěvky: 2996

Registrován: ned 12.3.2006, 10:18

Zbraň: G17 a další

Bydliště: Praha Západ

Příspěvek od Starosta » čtv 24.1.2008, 13:56

cmk: Aha, tak to je ta zakladni vec, co mi na zacatku unikla - ze to byl on, kdo je zahnal dovnitr :oops: :roll:
Tak to bude mit chlapec tezky, ne-li nemozny.
Starosta
-- Si vis pacem, para bellum --

Zpět na „Černá kronika“

Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Designed by ST Software.
Český překlad – phpBB.cz