Udajne policiste odklaneli dopravu pres Svehlovu ulici... No, realita je bohuzel trochu jina... Ja jel v protismeru kolem nehody v 11:35, to je 65 minut po nehode a auta dal vesele nejizdela do kolony a policistu nikde u posledniho volnyho sjezdu videt rozhodne nebylo !
Tak jsem napsal na ministerstvo vnitra dopis:
(V dopise jsem zminil, ze jsem jel kolem 10-15 po nehode, ale co tak koukam, jel jsem tam po nehode asi hodinu a pet minut - tim hur).
Mail to:
posta@mvcr.cz, subjekt: Pro pana ministra a nejvyssiho sefa dopravni policie
Vazeni,
dnes doslo na Jizni Spojce k dopravni nehode kamionu prevazejiciho nejake kovove konstrukce - pri najezdu z Brnenske dalnie na jizni spojku se kamion otocil na bok a zatarasil jizni spojku. Doufam, ze zrovna nikdo nejel "pod" nim.
Jel jsem kolem tipuji tak 10-15 min po-te - nastesti v opacnem smeru.
Po nehode se za kamionem stihla vytvorit kolona - kamiony v pravem pruhu staly az ke krizeni "Prumyslova x Jizni spojka" (7km?), osobaky ve zbylych 2 pruzich stihly udelat kolonu ke Strasnicim (5km?) - nicmene - pri provozu na Jizni spojce kolem poledne si dovedu predstavit, ze ted, kdyz pisu tento mail je kolona kamionu uz k Cernemu Mostu a osobaku minimalne k Prumyslove.
Nu - proc to pisu.
Ve chvili, kdy se stane takovato nehoda je myslim naprosto zrejme, ze se jeden smer Jizni spojky zneprujezdni minimalne na nekolik hodin. A ja se ptam - proc ihned se po odhaleni mista nehody neudelalo to, ze by jedno policejni auto projelo Jizni spojku z druhe strany, zjistilo, kde konci kolona, nezajelo na nejblizsi dalsi vjezd na Jizni spojku a nesmerovalo dopravu jinudy?
Diky tomu, ze se jizni spojka vcas neuzavrela najelo do kolony nekolik-set, asi i tisic aut bez moznosti kamkoli vyjet.
A ted si predstavte, ze v nekterych z tech nekolika tisic aut sedi pravdepodobne nekdo s nejakym zdravotnim problemem a ze ten nekdo v letnim parnu bude v kolone nucen stat nekolik hodin - myslim, ze dost realne hrozi problem nejakeho zkolabovani - a jak se k takovemuto clovekovi bude asi dostavat zachranka?
A proc Vam to cele pisu? Kdyby to byl ojedinely pripad, rekl bych si: "Asi hold hodne prace, nestihaji, snad se nikomu nic nestane". Bohuzel ale najezdim kolem 50-60 tis. km rocne a toto neni ojedinely pripad, nybrz temer pravidlo - alespon v nekterych mistech. Napr. pred Strakonicema, kde je bouracka kazdou chvili je na miste okamzite vice policistu a dopravu odklaneji.
Dalsi (ne)hezky pripad je kopec Sebr mezi Svorem a Sluknovskym vybezkem. Kdykoli prijde trochu hustsi snezeni, VZDY to dojde do stavu, ze kamiony v tomto kopci zablokuji dopravu obema smery. Pritom reseni by opet bylo tak jednoduche - vyslat na kazdou stranu kopce policejni hlidky, ktere by vzdy pri hustsim snezeni zastavovaly kamiony, rekly by jim, ze bez retezu neprojedou a donutily by ridice retezy nasadit. Uz nekolikrat za poslednich par zim jsem volal na mistni oddeleni PCR v Ceske Lipe, ze je pod Sebrem zacpa a ze tam chybi policiste, kteri by dopravu usmernovali, vzdy se mi dostalo odpovedi: "No jo, my s tim neco udelame" - z hlasu Policisty jsem vycetl "mezi radky" i vetu: "No jo, neotravuj, my mame svy prace dost".
No - vsichni mame svy prace dost a obecne plati, ze kdyz se nejaky pruser odhali vcas a predejde se mu, praci si vsichni usetrime.
A to je vlastne asi tak to, co jsem Vam chtel napsat - hodne bych ocenil, kdyby policie podobne situace resila rychleji s vedomim, ze cim drive na spravne miste dopravu odkloni, tim mene problemu vsem hrozi.
Dekuji za pozornost
S pozdravem xxx xxxxxxx.