Vojáky v Afghánistánu ohrožují staré české pistole.....


Pistole GLOCK v médiích

Uživatelský avatar

MujGLOCK team

Příspěvky: 2411

Registrován: úte 29.3.2005, 15:34

Zbraň: G17, G43, CZ858

Bydliště: doma

Vojáky v Afghánistánu ohrožují staré české pistole.....

Příspěvek od Jasik » pon 19.10.2009, 21:03

Vojáky v Afghánistánu ohrožují staré české pistole, dostanou rakouské.

Použití zastaralých pistolí ohrožuje životy českých vojáků v Afghánistánu. Napsal to ministr obrany Martin Barták v odpovědi na interpelaci komunistického poslance Josefa Šenfelda. Armáda proto kupuje tisíc pistolí rakouské firmy Glock za 15 milionů korun.
Stejný typ zatím využívají příslušníci speciálních sil a vojenští policisté.
"Zkušenosti získané z působení v těžkých klimatických podmínkách na území Afghánistánu potvrzují, že pistole vzor 82 tuzemské výroby je při nasazení za těchto podmínek naprosto nevyhovující," uvedl Barták v odpovědi, kterou má redakce iDNES.cz k dispozici.
Ministra o problémech informovali sami vojáci, kteří v Afghánistánu působí. "Použití zastaralých pistolí ohrožuje životy našich vojáků při
kontaktu s protivníkem, kdy je nutná okamžitá reakce," vysvětluje Barták změnu.
Zmíněné zbraně pocházejí z dílen zbrojovky v Uherském Brodě, jejich vývoj byl ukončen před více než pětadvaceti lety.
Pro rakouskou pistoli Glock 17 se armáda rozhodla i z důvodu, že ji používají všechny jednotky NATO. "Což mimo jiné zabezpečuje snadnou dostupnost náhradních dílů a servisu," dodal Barták. Tento tip zbraně navíc už používají speciální jednotky a Vojenská policie.
Tendr nebyl nutný, jde o bezpečnost státu
Zakázka byla v polovině září podepsána s firmou MPI CZ, s.r.o., výhradním dovozcem rakouské firmy. Za jeden kus s taktickou svítilnou armáda zaplatí 15 139,18 korun, zatímco za CZ 75B bez svítilny a příslušenství by stát zaplatil 15 341,50 korun.
Společnost MPI už české armádě dodala obrněné vozy Dingo německého výrobce KMW.
Ze zákona o veřejných zakázkách nemusí stát zadávat veřejné zakázky, jestliže "jejich předmětem je výroba nebo koupě zbraní, zbraňových systémů, střeliva nebo zabezpečení dalšího vojenského materiálu, je-li to nutné k zajištění obrany nebo bezpečnosti státu," odpovídá Barták na dotaz poslance z 10. září.
Josef Šenfeld se na ministra obrany obrátil poté, co zjistil, že armáda v polovině července vypsala dodání rakouských Glocků místo českých CZ.
"Je s podivem, že v době krize česká vláda nepreferuje české výrobce a tím i zajištění práce pro občany našeho státu," ptal se komunistický poslanec tehdy nepřítomného Bartáka.

Zdroj: ZDE
Uživatelský avatar

Administrátor

Příspěvky: 652

Registrován: úte 29.3.2005, 14:38

Re: Vojáky v Afghánistánu ohrožují staré české pistole.....

Příspěvek od MujGLOCK.com » pon 19.10.2009, 21:11


Zpět na „GLOCK a média“

Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Designed by ST Software.
Český překlad – phpBB.cz