Zdravím diskutující
a jsem rád, že se o naší ledvince mluví

Rád bych uvedl na pravou míru některé připomínky, zejména tu o nevhodnosti nošení full-size zbraní.
S podobným argumentem se setkáváme poměrně často, ale v naprosté většině se jedná buď o nesprávné nastavení ledvinky (resp.zbraně uvnitř) a o otázku správné techniky otevírání (vč. vhodnosti "otevíracího" předmětu). Dovolte abych vám pomohl tento problém odstranit. Kompletní popis a návod k ledvince je na
www.aegisteam.cz/soubory/_ledvinka/navod_ledvinka.pdf
Shrnu podmínky pro bezproblémové tasení zbraně typu G17,ČZ75 atd. (s většími zbraněmi jako je např. SP-01 už je to opravdu na hranici, resp. kousíček za hranicí):
1) maximální využití prostoru pro hlaveň v bočním dílu ledvinky, tj. pružný úchyt zcela v rohu suchého zipu podkladu/zadního dílu ledvinky - tento úchyt je tam mj. pro případ otevírání a tasení jednou rukou. Samozřejmě lze zbraň nosit i bez úchytu, zejména pro velké zbraně resp. je to na každém nositeli.
2) Pro full-size zbraně nebo pro zbraně s vyššími mířidly se doporučuje mírné vyosení zbraně směrem dolů (proto je úchyt na suchím zipu). Drobnost, ale pomáhá.
3) Je nutné tam mít vhodný "otevírací" předmět. Něco co je lehké, ale zároveň dost velké/objemné, aby to šlo přirozeně chytit.
4) Přesné nastavení jezdců zipu na diagonále - to minimalizuje potřebnou sílu k otevření.
5) Tasící pohyb by měl být od sebe-dolů, ani není potřeba nějaké velké síly. Kraj ledvinky se zipem je relativně měkký a když se silně zatáhne jen směrem dolů, tak se okraj zdeformuje a zasekne o mířidla.
Samozřejmě nepopírám, že to není superjednoduché, ale věřte, že zbraně typu G17 tam bezproblémově nosí desítky lidí, včetně kolegy M.Hradeckého

.
Někdo nám vyčítá medializaci...
Nevím nakolik je kdo seznámen se skutečnou historií této ledvinky, ale ve chvíli, kdy jeden výrobce začne prodávat naší "očesanou" ledvinku bez některých zásadních detailů, jiným otevíráním atd. a vystavuje ji všude, druhý se inspiruje tvarem a prodává svůj další výrobek (mj. tomuto výrobci se to na počátku nabízelo a ohrnoval nos...) bychom byli hlupáci, kdybychom se snažili nepropagovat svůj výrobek a nenabídnout verzi ledvinky za kterou si stojíme a která od začátku je "naše dítě". Co myslíte?
Mj. se ledvinka I.gen. dále kopíruje v Itálii a v USA se prodávají min. dvě velmi podobné ledvinky (obě mám).
Dotáhnout Aegis ledvinku II.gen. do "prodávatelného" stavu byla skutečně trnitá cesta a přál bych vám zažít jednání s některými výrobci resp. vidět co všechno jsou schopni vyrobit

Mám celou sadu všech vzorků od roku 2004 (to kdyby snad někdo chtěl tvrdit, že to vymyslel on...) a třeba je i někdy nafotím a někam to pověsím

. Pro pořádek říkám, že prapůvodní nápad si nepřivlastňujeme, ten k nám přišel zpoza oceánu.
Bereme připomínky a zpětnou vazbu od uživatelů velice vážně a i my se zamýšlíme nad dalšími vylepšeními a novými podobnými výrobky a něco připravujeme. Proto budu rád, když uživatelé napíší své poznatky, nápady na vylepšení atd. a třeba i nafotí své ledvinky a pošlou mi to na
ales.vondracek@volny.cz
Díky za pozornost tomuto dlouhému příspěvku
Zdraví
Aleš Vondráček
Aklademie Aegis
www.aegisteam.cz