Zabránění příblížení se zbraní


Vše o právu, zákonech, zbrojním průkazu a souvisejících věcech

Exot fóra
Exot fóra

Příspěvky: 978

Registrován: pon 10.4.2006, 21:56

Zabránění příblížení se zbraní

Příspěvek od Stepan » stř 12.2.2014, 20:41

Mám tady problém pro ty, kteří jsou schopní vážně diskutovat.

Situace:
Nepřeju si, aby se ke mě někdo (třeba podezřele vypadající) přiblížil.
Sám stojím nebo se od něj snažím vzdálit a vyzývám ho, aby se nepřibližoval.
On výzvu nerespektuje a přibližuje se. Nemusí být nutně viditelně ozbrojený nebo vyhrožovat atd.
Další vzdálení se nebo útěk není možný, například kvůli uzavřenému prostoru.
Vytahuju zbraň a varuji, opakovaně, "Stůj nebo střelím".
On varování nerespektuje a přibližuje se.
Přiblížení je tak blízké, že by se mohl zmocnit zbraně, je nutné ho zabít.

Výsledek je - mrtvý člověk po tom, co nijak neútočil, jenom se přibližoval a nerespektoval výzvy a varování. Musel být zabit jenom kvůli tomu, aby se nezmocnil zbraně, kterou jsme ale vytáhli my, vlastně jsme situaci a důvod, proč musel být zabit, způsobili my.

Já si tak nějak myslím, že rozum je na straně toho, který nechtěl, aby se k němu někdo přiblížil, provinění je na straně přibližujícího se, jednak neuposlechl výzvy a potom ignoroval varování a namířenou zbraň. Nejsem si moc jistý, jak je na tom zákon. I když přibližování se přes výzvu a hrozbu zbraní musí mít nějaký zvláštní důvod, je to chování v rozporu s pudem sebezáchovy a samotné přibližování se v této situaci je možné chápat jako útok?

Příspěvky: 2199

Registrován: ned 23.12.2012, 11:16

Re: Zabránění příblížení se zbraní

Příspěvek od Pařez » stř 12.2.2014, 20:49

Třeba jen chtěl z té šaliny vystoupit... :(

Exot fóra
Exot fóra

Příspěvky: 978

Registrován: pon 10.4.2006, 21:56

Re: Zabránění příblížení se zbraní

Příspěvek od Stepan » stř 12.2.2014, 20:59

Nedělejte si z toho srandu.

Situace, jdu někde nečer, ze stínu vystoupí člověk nebo několik lidí a začnou se přibližovat, přiibližují se i přes varování, hrozbu zbraní neberou vážně, je realistická a velice nebezpečná.

Příspěvky: 2199

Registrován: ned 23.12.2012, 11:16

Re: Zabránění příblížení se zbraní

Příspěvek od Pařez » stř 12.2.2014, 21:04

cmk

Uživatelský avatar

Příspěvky: 6790

Registrován: úte 04.10.2005, 12:24

Bydliště: EU :-(

Re: Zabránění příblížení se zbraní

Příspěvek od cmk » stř 12.2.2014, 21:26

Tohle je ta nejblbejsi situace...
Temer neresitelna... A strasne zalezi na drobnostech, kterych muze byt 1000 na kazdou stranu.
Predevsim na tom, co predchazi tomu, ze se ke me nekdo blizi...
Na to se neda odpovedet. Uz vubec ne exaktne... Da se tu popsat 20 moznych reseni a na ulici te potka 21., 22. ci 23... reseni, ale nikdy ne zadne z tech 20ti... A to plati i pkud bychom jich tu probrali 1000...
Motto: Rychlejší, než 158 na drátě je 357 na opasku
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Pokud víš, kolik máš zbraní, nemáš jich dost.

Příspěvky: 2199

Registrován: ned 23.12.2012, 11:16

Re: Zabránění příblížení se zbraní

Příspěvek od Pařez » stř 12.2.2014, 21:46

No mě takto popisovaná situace přijde docela nepravděpodobná (pokud to chápu dobře a jedná se o "přibližování " bez jakéhokoli projevu).Většinou to bývá provázeno verbálním projevem.Např.
- "Co čumíš debile?"
- "Naval cigáro blbečku!"
- "Pane,upadl Vám kapesníček."
- adt. atd.

Podobnou situaci si dovedu představit pouze v těchto případech:
1.vražda na objednávku
2.stojím opravdu někomu v cestě
3.osoba s bílou holí
4.láska na první pohled :lol:

Příspěvky: 380

Registrován: pon 05.11.2012, 17:30

Zbraň: vícero

Re: Zabránění příblížení se zbraní

Příspěvek od Piggy » stř 12.2.2014, 22:25

Blbá situace :o
Teorie praví jasně: jakmile dám zřetelně najevo, že nestojím o zkracování vzdálenosti, a druhá strana to nerespektuje, hodnotím to jako bezprostředně hrozící útok a zahájím obranu nejúčinnějším způsobem.
Praxe praví jasně, že i zkrácení vzdálenosti pod nulu (tzn. už dochází k deformaci mé tělesné schránky) nebude považováno za dostatečný důvod k účinné obraně.
Obojí pak může prosazovat týž expert (modří vědí :wink: ).
Uživatelský avatar

VIP člen

Příspěvky: 13302

Registrován: stř 30.3.2005, 10:20

Zbraň: GLOCK 19

Bydliště: mám

Re: Zabránění příblížení se zbraní

Příspěvek od S474N » čtv 13.2.2014, 0:13

Myslim si, ze tohle je presne duvod, proc nekteri voli dalsi veci jako nejake bojove umeni, sprej ci teleskop.
| MujGLOCK | - < Forum > < Fotogalerie >
Citát dne: "Rychlejší, než 158 na drátě, je 357 na opasku."

Obrázek
Uživatelský avatar

VIP člen

Příspěvky: 3091

Registrován: ned 21.11.2010, 12:57

Re: Zabránění příblížení se zbraní

Příspěvek od reddog » čtv 13.2.2014, 5:35

Stepan píše:
Výsledek je - mrtvý člověk po tom, co nijak neútočil, jenom se přibližoval a nerespektoval výzvy a varování. Musel být zabit jenom kvůli tomu, aby se nezmocnil zbraně, kterou jsme ale vytáhli my, vlastně jsme situaci a důvod, proč musel být zabit, způsobili my.

?
Toho mrtveho mas na svedomi ty. Zastelil jsi ho. A otazka je: Zastrelil jsi ho kvuli tomu, ze ti chtel vzit zbran? Kdy jsi se rozhodl strilet? Uz kdyz se objevil nebo ve chvili, kdy ignoroval zbran ve tve ruce?

Cmk:
No, presneji to snad ani nejde napsat. Trenink muze pomoct, ale situace je pokazde jina.

S474N:
Sem tam nejaky ten kurz u schopneho instruktora a byt alespon trochu vestrehu a nesnazit se do takove prekerni situace vubec dostat. Neco malo k situacim bylo na Velkych letnich srazech MG. Kdo byl, vi.
Uživatelský avatar

Příspěvky: 192

Registrován: čtv 06.6.2013, 22:43

Zbraň: G26

Bydliště: Brno

Re: Zabránění příblížení se zbraní

Příspěvek od SEIKEL » čtv 13.2.2014, 6:30

Tohle je celkem realna situace. Sofistikovany drban muze svoji obet takto "oklepnout", upreny pohled, razna chuze primo na cloveka, drbam ani nepipne a viditelne ma prazdne ruce celkem nizko u tela .... pro obrance spatna situace, nic nenasvedcuje tomu, ze mi chce drban ublizit, jen zkracuje vzdalenost, leze mi do "bubliny" a ja mam z toho neprijemny pocit ... par moznych vysledku z mnoha a mnoha variant: jak se potencialni napadeny postavi do bojoveho strehu nebo vytahne jakykoliv prostredek obrany, tak drban zmeni smer a s usmevem odkluse, bo takto zjistil, ze by to neslo lehce - obet je pripravena klast odpor, ale jak zacne obet zdesene couvat nebo ztuhne na miste a jen neco kokta tak neco prileti ... a co pak bylo se obet dozvi ve spitale nebo se to dozvi pozustali ... zaklad je k sobe nikoho nepustit ... cert i reddog to napsali dobre ... dulezite je zvolit spravny nastroj na spravnou vzdalenost ... sprej, obuch, ... strelnou zbran, ale netaham ... proc? Protoze to neobhajim ... kdyby tam byly kamery, tak jsem toho drbana jednoznacne popravil kdyz se sel zeptat kolik je hodin ... ja to vidim takto ... jde na me drban, ruce prazdne, deeskalacni gesto,, slovni vyzva at brzdi ... nebrzdi pouziju adekvatne co mam, abych ho nezabil nebo nezmrzacil, idealne sprej ... pokud je moc blizko ... obusek nebo cokoliv co je po ruce a hlavne jdu bokem z linie utoku ... jak se ke mne otoci, tak je jasne, ze jde po mne a pokud se pres veskerou moji snahu dostane az ke mne, tak strasna kopacka a nalozim mu co se do nej vejde a dokud se bude hybat a pokracovat v utoku. Samozrejme je spravne reseni preventivne zdrhnout, ale to ne vzdy jde ... uzavreny prostor, mam tam rodinu, nejsem dobry bezec ... v tom pripade se bude branit jak nejlip umim a budu se bit jako o zivot a je jedno, ze ten utocnik je vetsi, kdyz me podceni, tak mam sanci ... na toto jsou dobre bojove simulace, instruktor ti rekne co bylo spatne, jak to z pohledu svedku vypadalo a jak to u soudu nejspis dopadne ... a moje prakticka zkusenost je z poloprazdneho Tesca ... jdu s malou s nakupem po vestibulu ... na druhe strane jde raznym krokem borec, najednou zmeni smer a jde na me ... primo ... periferne to vidim, udelam jeste krok, malou odstrcim sikmo pryc za
odpadkove kose, pustim nakup a razne vykrocim proti typkovi a dam ruce nahoru, ten to neceka takze hodil brzdy pomalu ale brzdit zacal, na muj vkus uz byl blizko, ale brzdil ... lehky edukativni blok a ve strehu ustoupim a ukrocim, ruce stale nahore, jak by se pohnul ke mne, tak by zacala mela ... borec cumel vyplasene, hladil si oklepnuty hrudnik a polohlasne ale upenlive z neho vypadlo "prosim vas zachody" .... cukly mi koutky a mlcky jsem ukazal smer ... v duchu jsem explodoval smichy, kdybych ho natroubil na plno, tak se tam mohl po... a mel to vyresene hned. A proc ke mne sel tak blizko? ... asi nechtel rvat na cele Tesco ze hleda WC :) ... posbiram nakup, mala mezitim vlezla do houpaciho auticka na desetikoruny vedle odpadkace a niceho si nevsimla ...

Příspěvky: 230

Registrován: sob 13.8.2011, 18:49

Re: Zabránění příblížení se zbraní

Příspěvek od azavak » čtv 13.2.2014, 7:14

Dopručuji vysypat do něj celej zásobník a sejmout všechny kolem.Pro jistotu.Pokuď nemaj v base internet tak by od tebe mohl být tak 20 - 25 roku klid. :lol: :lol: :lol:
Uživatelský avatar

VIP člen

Příspěvky: 3091

Registrován: ned 21.11.2010, 12:57

Re: Zabránění příblížení se zbraní

Příspěvek od reddog » čtv 13.2.2014, 7:35

Azavak:
Pockej, mne se nahodou ta Stepanova uvaha libi. Tedy az na "zajimavost" se strachem o zbran vs o zivot (zdravi). Je zde opet prilezitost novym ctenarum nositelum pripomenout, ze "padesatkou mesicne na patnact" by rozhodne jejich sebepriprava koncit nemela a ze my vsichni se mame stale v cem zdokonalovat.
Toto forum navstevuji instruktori nekterych kurzu a notne ne vsechny jsou zamereny "jen" na "strileni". Pokud ma kdokoli zajem se vzdelavat a ziskat/naucit se neco noveho v sebeobrane, urcite tady na foru najde cestu, jak si vybrat a oslovit vhodne lidi. Ma-li nekdo problem hledat ci se neumi orientovat, pak mi klidne piste do SZ a ja vam milerad doporucim alespon ty, se kteryma mam osobni zkusenost.
Dale opet pripominam Simulace z Velkeho srazu MG. Ruku na srdce, par lidi diky absolvovani tohoto "minimikro kurzu" svuj nahled na noseni/uziti nejen prehodnotilo, ale zacali se o s vou sebeobranu starat mnohem vice (opet si dovolim podekovat clenum Bojovych simulaci a poradatelum Velkeho srazu MG).
Uživatelský avatar

Příspěvky: 2453

Registrován: stř 10.8.2005, 15:33

Zbraň: GLOCK

Bydliště: Brno

Re: Zabránění příblížení se zbraní

Příspěvek od pitt » čtv 13.2.2014, 8:30

situace jak dělaná pro agresivní hovada........dokážu si představit od obránce, oslovení, výstrahu s lehkým ústupem a pak "ani krok zpět"....plivnutí do xichtu,"plejtvák" :lol: , hození klíčů, nebo cokoli podobnýho a pak strašná tlučka............jak kdosi nejmenovaný řekl........pokud pak zjistím že to byl můj hluchoněmej strejda, tak se mu pak omluvím
Uživatelský avatar

Příspěvky: 192

Registrován: čtv 06.6.2013, 22:43

Zbraň: G26

Bydliště: Brno

Re: Zabránění příblížení se zbraní

Příspěvek od SEIKEL » čtv 13.2.2014, 8:36

Vzdy je lepsi jit do nemocnice s kytkou a cokokadou, nez v ni sam lezet ;-)
Uživatelský avatar

Partner MujGLOCK

Příspěvky: 2139

Registrován: sob 11.11.2006, 17:40

Re: Zabránění příblížení se zbraní

Příspěvek od john.hawk » čtv 13.2.2014, 8:44

Situace zcela běžná a řešitelná..toto se dá naučit během pár hodin a člověk to pak už nikdy nezapomene..
Je pravdou že echt drbani opravdu zkoušejí své oběti voťuknout a podle toho poznají jestli mají pravýho nebo ne.. jsou to mistři v četbě těla..mají praxi..
pro Stěpána : pokud tě to seriozně zajímá, můžeš dojet na letní sraz MG anebo na ,, jiné" Reddogem doporučené aktivity a můžeš si to osobně vyzkoušet tak reálně, že se ti o tom bude zdát dalších 14 dnů..:)
totéž platí pro fšechny
Pravdu má strejda Seikel, volba prostředků, timing, naučené věci výrazně zvyšují šance obránce..ale je potřeba je trénovat..udržovat..
Uživatelský avatar

Příspěvky: 1266

Registrován: sob 19.6.2010, 22:39

Zbraň: Weaponized sarcasm

Re: Zabránění příblížení se zbraní

Příspěvek od jry2000 » čtv 13.2.2014, 9:32

Nepomohlo by Stepane se prestat divat na televizi a hrat pocitacove hry? Ona potom ta agresivita zmizi ....
Lajte mi lhu-li

Exot fóra
Exot fóra

Příspěvky: 978

Registrován: pon 10.4.2006, 21:56

Re: Zabránění příblížení se zbraní

Příspěvek od Stepan » čtv 13.2.2014, 9:59

Použití alternativních zbraní - ne pistole - je určitě dobrá myšlenka, ale všechno má své problémy a nebezečí:

pepřák - záleží na okolnostech, ale sám se s tím pepřákem můžeš zneškodnit taky, a jestli je týpek pod parou a dostane plný zásah a ty sám jenom částečný, nakonec na tom můžeš být hůř než on

teleskop - použití teleskopu už skoro spadá do bojových umění, k jeho použití je potřeba prostor kolem, abysme se mohli rozmáchnout, abysme mohli manévrovat, ustupovat

Navíc vytáhnutím nesmrtící zbraně si přímo řekneme o to, aby on vytáhnul smrtící, pokud jí má, a potom jsme v prdeli.

Přibližovat se dobrovolně a vědomě k osobě mířící zbraní a varující, abych se nepřibližoval, znamená buďto, že jsem sebevrah, nebo totálně ožralý nebo zfetovaný a neschopný myslet, nebo se chci zmocnit zbraně, nebo chci tomu člověku něco udělat za každou cenu.

V téhle souvislosti moc nechápu časté stěžování si na znemožnění odpálení náboje při vyhozeném zásobníku u některých pistolí. Když už vidím, že přijdu o zbraň, prostě vyhodím zásobník a jsem na chvíli v bezpečí - aspoň mě nezastřelí.

Další možnost je nošení záložní zbraně, když se mi bude snažit dostat zbraň z pravé ruky, zakročím záložní v levé.

Ještě k tomu, že je situace řešitelná - všechno platí za určitých podmínek. Když někdo řekne, že je situace řešitelná, musí taky definovat podmínky, kdy to platí.

Mě hlavně zajímá odpověď na tohle:

Je možné přibližování se ke stojícímu nebo uspujícímu člověku, který míří na přibližujícího se palnou zbraní a jasně varuje před použitím zbraně, chápat jako útok?

Kbybych měl ve stejné situaci třeba nůž, tak taky musím bodnout nebo seknout první, aby mi ruku s nožem nechytil.

Ještě jsem zapomněl, že varování by mohlo být dobré podpořit varovným výstřelem. Potom už nechápu, jak by někdo mohl být schopný jakkoli obhajovat chování přibližujícího se.
Uživatelský avatar

VIP člen

Příspěvky: 13302

Registrován: stř 30.3.2005, 10:20

Zbraň: GLOCK 19

Bydliště: mám

Re: Zabránění příblížení se zbraní

Příspěvek od S474N » čtv 13.2.2014, 10:10

Stepan: to co pises je nesmysl, ktery sis evidentne nikdy nezkusil. Kdyz pujdes ke me a ja vytahnu sprej a rovnou te vydesinfikuju, tak mi ver, ze nebudes mit ani chvilku na to si vubec uvedomit, co se stalo. Natoz abys sam vytahoval nejakou zbran. A o tom, ze by ses vydesinfikoval i sam? Tak to bys musel byt uz opravdu hodne velkej trotl.

Ja zase nejak nechapu, co je to za nesmysl, ze by ti absence zasobniku jakkoliv branila ve vystreleni naboje v hlavni. Nicmene uz opravdu zive vidim, jak v setinach sekundy reagujes jako James Bond a vypoustis zasobnik. Zcela vazne, nechces nam to prijet na sraz ukazat?

Chapat utok muzes tak, jak sam citis. A evidentne si chces vystrelit za kazdou cenu, kdyz ostatni zpusoby obrany ti "nevoni".
| MujGLOCK | - < Forum > < Fotogalerie >
Citát dne: "Rychlejší, než 158 na drátě, je 357 na opasku."

Obrázek
Uživatelský avatar

Příspěvky: 751

Registrován: stř 14.9.2011, 18:56

Bydliště: Praha

Re: Zabránění příblížení se zbraní

Příspěvek od maja » čtv 13.2.2014, 11:01

Stěpán: Psali to tady jiní a já se přidám. Tahle situace, když už se jí nevyhneš, se dá řešit i nesmrtícími prostředky (pokud ho neumlátíš k smrti). Pokud nejsi naprostý debil, který si stoupne proti silnému větru, tak se pepřákem nevystříkáš. A když to nepomůže? Tak jak psal strejda Seikel. Kopačka, případně dokončit a útěk. Zainvestuj do nějakého kurzu sebeobrany a rozšiř si trochu obzory.
Uživatelský avatar

Příspěvky: 225

Registrován: ned 17.1.2010, 4:39

Zbraň: Glock34,Norinco1911

Re: Zabránění příblížení se zbraní

Příspěvek od MRBLUE » čtv 13.2.2014, 11:07

V takejto situacii by som strielal,ale bol by z toho urcite poriadny pruser a je mozne ze by ma ma aj odstihali. Ale ako mudrost hovori "lepsie ked ta traja sudia,ako siesti nesu na cintorin".

Sebaobrana,bojove umenia,spreje,obusky a podobne su tiez moznosti ako sa branit ale:
Clovek nemusi mat na to postavu,vek ci len cas sa sebaobrane venovat. Pre svoje bezpecie si predsa zadovazil zbran...
Obusky a podobne su dobre,ale len vtedy ak s nimi vie clovek zaobchadzat. Plati co som pisal vyssie ze clovek na to nemusi mat vek,konstrukciu ci cas.
Spreje su tiez moznost a netreba nejaky velky trening,ale niesu vzdy ucinne. Casto krat su zasiahnute osoby schopne pokracovat v cinnosti. Vidiet to na zaberoch z demonstracii ci nasilnostiach na futbale.

Primarne bol problem postaveny tak,ze nic ine ako strelnu zbran nemam,niesom trenovany v BO a situacia je taka ze nemam ako sa tomu vyhnut.

V tejto situacii,ked neni ine vychodisko a strielam je asi najlepsia technika slabsiu ruku dat pred seba,na utocnikovu hrud,udrzat si od utocnika distanc a silnejsou viest strelbu od pasa do bedernej oblasti utocnika. Tato technika ma niekolko vyhod. Netreba zdvihat zbran a riskovat jej stratu,zasah do panvy alebo bederneho klbu s velkou pravdepodobnostou vyradi utocnika (otras skeletu,destrukcia kosti). Tiez zasah do oblasti kde ma utocnik pohlavne organy je dost oslabujuci na psychiku a na chut pokracovat v utoku. A je pravdepodobne ze na mieste neostane mrtvola ale len zraneny.

Zpět na „Právní koutek“

Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Designed by ST Software.
Český překlad – phpBB.cz