Začalo to jako vtip. Teď platí v americkém městě povinnost v

Příspěvek od S474N » úte 02.9.2014, 16:16

Začalo to jako vtip. Teď platí v americkém městě povinnost vlastnit zbraň

Na truc záměrům americké vlády uzákonilo coloradské městečko Nucla povinnost vlastnit zbraň. Nařízení z roku 2013 bylo schváleno rok po střelbě ve městě Aurora, které se nachází ve stejném státě. Střelec v kině tehdy zabil 12 lidí.

Autor vyhlášky Richard Craig uvedl pro Washington Post, že celá záležitost začala jako svého druhu vtip. Když po střelbě v Auroře vláda projednávala omezení vlastnictví zbraní, on jako dlouholetý lovec přišel na jednání městského zastupitelstva se zcela protikladným návrhem. K jeho překvapení zvedlo pro nařízení ruku pět z šesti zastupitelů.

I jediný odpůrce návrhu, Bill Long, nošení zbraní schvaluje. Proti vyhlášce se postavil z jiného důvodu. "Pro mě není rozdíl mezi tím, jestli mi někdo vlastnit zbraně zakazuje nebo nařizuje," tvrdí.

Zločinci jsou ozbrojeni vždy

Jedna z četných amerických asociací pro kontrolu zbraní, Bradyho Centrum, Longovi dokonce navrhla Nuclu zažalovat poté, co s podobnou žalobou uspěla ve městě Georgia. Ze záměru však nakonec sešlo.

Stát Colorado zažil v uplynulých letech hned dva střelecké útoky ve městě Aurora a stal se také dějištěm nechvalně proslulého incidentu na střední škole v Columbine, při kterém zemřelo 12 studentů a jeden učitel.

Právě nutností bránit se proti šílencům argumentuje jeden ze zastánců návrhu zastupitel Les Mannah. "Zločinci jsou ozbrojeni vždy. Bez výchovy zaměřené na správné zacházení se zbraněmi se střelby na školách nezbavíme," říká a dodává: "Vloupali byste se do domu, jehož majitel má pušku?"

Kromě potřeby bránit se před střelci a argumenty o osobní svobodě připomínají obyvatelé Nucly ještě fakt, že jejich úroda i domácí mazlíčci neustále čelí hrozbě divokých prérijních psů. Do města se také čas od času zatoulají medvědi s úmyslem najít zde něco k jídlu. Long k tomu podotýká, že mentalita na maloměstech je jiná než v metropolích a že si nedovede představit, jak někdo z místních používá pušku k zabíjení nevinných lidí.

„Musíme se spoléhat sami na sebe“

Zastupitelé dále argumentují, že vzhledem k nízkému počtu strážců zákona a velké vzdálenosti nejbližšího většího policejního stanoviště se místní musejí spoléhat sami na sebe.

Pro Spojené státy, kde se každoročně odehraje několik střeleckých incidentů, je však kontrola zbraní choulostivé téma. V nedávné době byl například zastřelen mladík ve městě Fergusson, což vyvolalo protesty tamní afroamerické menšiny. V Omaze zase na konci srpna policista omylem zastřelil zvukaře, který na místě natáčel zásah policie proti lupiči s airsoftovou pistolí.

Puvodni odkaz:
:arrow: http://www.lidovky.cz/zacalo-to-jako-vt ... mpaign=sph
| MujGLOCK | - < Forum > < Fotogalerie >
Citát dne: "Rychlejší, než 158 na drátě, je 357 na opasku."

Obrázek