Zavádějící informace ve výhodách pistolí Glock


Napište nám názor , chyby, nové nápady, zlepšení aj. na stránky MujGLOCK.com

Uživatelský avatar

Příspěvky: 35

Registrován: stř 11.10.2006, 11:24

Zbraň: GLOCK

Bydliště: Tento i paralelni vesmíry

Zavádějící informace ve výhodách pistolí Glock

Příspěvek od crusader » čtv 12.10.2006, 14:38

Nedá mi to a po včerejší debatě s jedním zapáleným (až fanaticky) glockařem jsem se rozhodl napsat následující text. Předem oznamuji, že v něm nehodlám kritizovat samotné pistole glock, ale způsob jak jsou veřejnosti prezentovány včetně polopravd a lží které se k tomuto bohužel využívají.
Jako modelový příklad si vezmu za vzor seznam výhod prezentovaných přímo na stránkách mujglock. (Vyberu jen sporný text z jednotlivých bodů)
  • - ...Takto vyrobený rám je navíc i pevnější než ocel...
  • Klasické matení spotřebitele - co je to vlastně za definici: "pevnější než ocel"? Pevnost v tlaku, tahu, ohybu, dynamickém namáhání a taky pevnější než jaká třída oceli? Dejme tomu že je možná v některých parametrech lepší jak ocel třídy 10XXX, ale obecně tvrdit "pevnější jak ocel?" - každý technolog se tomuto tvrzení s chutí zasměje.
  • Laik pak dospějě k závěru že s pomocí tohoto úžasného plastu dokáže vykolejit nákladní vlak, když položí glocka na koleje... :D
  • - ...celá zbraň je vyrobena pouze z 33 součástek...
  • Ale no tak... Hledí a muška je dohromady jedna součástka? Spoušť s pojistným jazýčkem, jeho čepem a pružinou + spoušťovým táhlem rovněž? - To že něco je v konstrukčním celku a běžně nerozebiratelné ještě neznamená že je to jedna součástka. Pochopitelně, pak by znělo blbě, kdyby se zjistilo že rozdíl mezi počtem součástek glocku a jakoukoliv moderní pistolí je minimální až žádný, že.
  • - ...mírný zpětný ráz...
  • Dovoluji si tvrdit, že zbraň celokovová (obecně řečeno těžší) s podobně hmotným závěrem bude mít při stejné munici (a délce hlavně) zpětný ráz menší - to je prostě fyzika. Jinou věcí je subjektivní vnímání zpětného rázu a klopného momentu (výška osy hlavně nad středním těžištěm a místem úchopu) té které zbraně. Jediné s čím se tady dá souhlasit je omezení vysokofrekvenčních vibrací které pohltí polymerový rám.
  • - ...životnost zbraně...
  • Je pochopitelně snadné si vybrat k porovnání výrobce který uvádí životnost nižší - doporučuji v tomto případě zvolit Alfu Defender s životností 2500 výstřelů, a raději se nezmiňovat o existenci firem jako SIG atp...
  • - ..speciální hexagonální či oktagonální vývrt...
  • Nemyslím si, že by na polygonálním vývrtu bylo něco extra speciálního, má ho spooousta zbraní
  • - ..teniferace...
  • Nitridace. Jen s obchodně líbivým názvem.
  • ...Safe Action system...
  • Jak se liší úderníková a pádová pojistka?
  • ...Dalším plusem je vestavěné počitadlo napáskovaných nábojů...
  • Tak tady jsem se asi nasmál nejvíc, neboť nazývat očíslované díry vzadu na zásobníku vestavěným počítadlem chce už hodně odvahy, drzosti, nebo blbosti... Nehledě na to, že díry v zásobnících, nezřídka i označených počtem nábojů se vyskytují na zásobnících od okamžiku jejich vzniku, což je hodně přes sto let... - Počitadlo zbylých nábolů si představuji nějak tak, jak bylo zobrazeno např ve "Vetřelci 2 (Aliens)" - Tzn přímo digitálně na zbrani. Jen ne díry v zásobníku (byť očíslované...)


Ještě jednou bych chtěl připomenout, že proti samotným pistolím glock nic nemám, považuji je za kvalitní zbraně služebního a obranného typu, ale ten humbuk, polopravdy a někdy až zaslepený fanatismus kolem nich mě prostě vedl k napsání tohoto textu.
Kdo je připraven, není překvapen.
Uživatelský avatar

VIP člen

Příspěvky: 13302

Registrován: stř 30.3.2005, 10:20

Zbraň: GLOCK 19

Bydliště: mám

Příspěvek od S474N » čtv 12.10.2006, 15:25

crusader: *3**47**40*, tak takhle jsem se uz opravdu dlouho nezasmal. Chapu to dobre, forum o 1911 neni, tak si holt musis jit postezovat sem a rict nam, jakej je vlastne GLOCK sunka a neprimo se zminit (avatarem), jak je 1911 skvela (osobne proti ni vubec nic nemam). Tvou logikou se asi na foru o BMW budou skodovkari prit, jak je OII lepsi nez sedmickovej bavorak. Je snad pochopitelne, ze si kazdy haji to sve, nicmene i presto si dovolim tvych par "spornych textu", vytrzenych tebou z kontextu uvest na pravou miru. Nehlede na to, ze jsou to ve vetsine pripadu informace, prevzate primo z letaku ci podobnych zdroju, tj. "stezovat" by sis mel idealne u vyrobce. Myslim si, ze lide chodici na toto forum nejsou takovi fanatici, jak ses to zde mozna snazil podat. Nyni se ale budu venovat tvym argumentum:

ad 1) Uznavam, ze se jedna ponekud o otevrenou vetu, nicmene zde muze byt mysleno pevnejsi nez ocel tam, kde je to u zbrane potreba, tj. predpokladam nejake namahani. Je pochopitelne, ze kdybych si z Nylonu 6 vyrobil nuz, tak ze proti ocelovemu asi neobstoji, nicmene je to prave o tom primarnim urceni. K tomu laikovi - pripada mi to, ze si zbytecne moc poustis fantazii na spacir (viz. i posledni bod) - porad si neco predstavujes.

ad 2) "Zadny rozdil" byt nemuze, protoze vetsina soucasnych zbrani stale obsahuje pojistku, coz je x dalsich dilu navic - od ukotveni, po tahlo, atd.

ad 3) Ano, spravne, sam si to napsal, ono je to totiz hlavne o tom vnimani zpetneho razu. Jelikoz je hlaven nize (tj. osa hlavne je blize mistu drzeni), tak to vnimani muze samozrejme byt jine, nez kdyz je zbran celokovova, ale ma hlaven vyse. Opetovne nevidim zadny rozpor v propagacnim textu.

ad 4) Zivotnost zbrane je v obou pripadech brana z verejnych informaci od vyrobce. Pistole CZ byli zvoleny z duvodu toho, ze jsou zjevne puvodem v CR a take pochopitelne v CR nejrozsirenejsi mezi civilnim obyvatelstvem (+ i odbojene slozky).

ad 5) Ale tam se nepise nic o tom, ze by to bylo jedinecne a k videni pouze u GLOCKa, pouze se tam pise "v porovnání s běžnými zbraněmi".

ad 6) Obavam se, ze nemas toliko pravdu s nitridaci. Uz se to zde rozebiralo, dokonce prispival i clovek, ktery teniferaci primo dela, staci si to zde vyhledat na foru.

ad 7) SfA je oznaceni, ktere obsahuje celkem 3 pojistky, tj. vypadla ti tam jeste i spoustova pojistka (tu opravdu na sve 1911 nenajdes *40*).

ad 8 ) To co ty si predstavujes neni vubec dulezite. Dulezite je, ze spousta zasobniku ruznych vyrobcu naprosto ignoruje tuto moznost a pocet naboju muzes bud hadat a nebo pocitat dirama po peti. Taky se opetovne nikde nepise nic o tom, ze to vynalezl Gaston, takze je to spise zase o tve predstavivosti, kdy vidis nekde neco, co tam neni.

PS. Dodavam, ze proti pistolim 1911 ci jinych vyrobcu nic nemam, protoze kazdy sveho stesti strujce. Na druhou stranu ti nikdo nezakazuje, aby sis udelal stranky o 1911 a tam je srovnaval treba s flusbrokama nebo se tam k nim modlil ci si predstavoval cokoliv, od digitalnich pocitadel az treba po prejizdeni vlakem *4*.
| MujGLOCK | - < Forum > < Fotogalerie >
Citát dne: "Rychlejší, než 158 na drátě, je 357 na opasku."

Obrázek
Uživatelský avatar

Příspěvky: 35

Registrován: stř 11.10.2006, 11:24

Zbraň: GLOCK

Bydliště: Tento i paralelni vesmíry

Příspěvek od crusader » čtv 12.10.2006, 15:39

Hmmm, něco takovéhoto jsem očekával. Typycké.

V celém textu jsem několikrát zmínil, že nejde o výtku k samotným pistolím ale k informacím jak jsou ony a jejich vlastnosti prezentovány. (Občas mi ten text připomíná reklamy na prací prášky...)

Evidentně jsem ale někomu šáhl na ego. :-/

Jinak nejsem žádný fanatický 1911náctkař a to že mám jako avatara obrázek právě s ní znamená jen to, že jej nemám z žádnou ze svých ostatních zbraní. Nic víc.
Kdo je připraven, není překvapen.
Uživatelský avatar

VIP člen

Příspěvky: 13302

Registrován: stř 30.3.2005, 10:20

Zbraň: GLOCK 19

Bydliště: mám

Příspěvek od S474N » čtv 12.10.2006, 15:52

Typycké ? A co jineho bys taky na foru o GLOCKach mel ocekavat? Informace jsou prezentovany, tak jak jsou prezentovany a nemyslim si, ze by se kdekoliv vedome lhalo nebo uvadelo lidi v omyl. Navic pokud dobre vidim a opetovne si procitam muj prispevek, tak nechapu, co ti kde neni jasne - klidne se ptej *4*.
| MujGLOCK | - < Forum > < Fotogalerie >
Citát dne: "Rychlejší, než 158 na drátě, je 357 na opasku."

Obrázek

cmk

Uživatelský avatar

Příspěvky: 6790

Registrován: úte 04.10.2005, 12:24

Bydliště: EU :-(

Příspěvek od cmk » čtv 12.10.2006, 16:02

Myslim, ze se muzu povazovat za vcelku nestranneho, krom Gloocka mam i 1911ku, mel jsem CZ, mam K100, S&W 19, Kel-teca apod...

Vubec ted nehodnotim kvality jednotlivych zbrani, i kdyz uz jsem toho zkusil pomerne dost a mam vcelku jasno, jak si Glock mezi ostatnima stoji.

Kazdopadne - co se tyce infomaci...
Glock je tam srovnavan s nasi CZ prave proto, ze k CZ se lidi uchyluji casto proto, ze je nic jinyho nenapadne. Vsechny informace uvedene u Glocka jsou pravdive a pokud se nelibi napr. 33 soucastek - budiz, je jich o jednu vic... Dulezity na tom je, ze je jich radove mene nez u ostatnich zbrani.

Pokud chce byt ale nekdo puntickar a vyhledat drobne chyby tam, kde to neni dulezite a dulezitym vecem se vyhnout - pak ano, kdo chce psa bit, hul si najde :-)

Dulezity je (a z clanku je to zrejme), ze Glock je jednoduchy, levny, spolehlivy, trvanlivy a vhodny pro "akcni" nebo obrannou strelbu.
Ve vsech techto ohledech patri mezi nejlepsi a to se tezko rika o 95% pistoli jinych znacek a druhu (jsou nektere v nekterych ohledech lepsi, ale v souctu tech vlastnosti je proste jeden z nejlepsich, ne-li nejlepsi).
Je mi jasny, ze ted hodnotim subjektivni vec, ale pocet prodanych Glocku hovori o tom, ze podobne subjektivni pocity ma velka cast strelecke verejnosti :-)
Motto: Rychlejší, než 158 na drátě je 357 na opasku
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Pokud víš, kolik máš zbraní, nemáš jich dost.
Uživatelský avatar

Příspěvky: 35

Registrován: stř 11.10.2006, 11:24

Zbraň: GLOCK

Bydliště: Tento i paralelni vesmíry

Příspěvek od crusader » čtv 12.10.2006, 16:37

Bože, tady je to jak u blbých na haluzi. Takže ještě jednou a doufám že naposled.

NEMÁM NIC PROTI PISTOLÍM GLOCK, NAOPAK JE POVAŽUJI ZA SPOLEHLIVÉ MODERNÍ ZBRANĚ

K čemu se týkaly moje výtky? K PREZENTACI, tj jakým způsobem a jaké INFORMACE jsou o glocku podávány.

Mimochodem - 2 cmk - vážně je spoušť + pojistka (jazýček spouště) + pružina a čep jazýčku + spoušťové táhlo jedna součástka? :)

Kdyby kvality informačního textu k pistolím glock dosahovaly kvality samotných pistolí, tato debata by byla bezpředmětná. Ovšem občas mi připadá že Silan výrazně více "Silanizuje"....
Kdo je připraven, není překvapen.

cmk

Uživatelský avatar

Příspěvky: 6790

Registrován: úte 04.10.2005, 12:24

Bydliště: EU :-(

Příspěvek od cmk » čtv 12.10.2006, 17:18

:-) No, tak taky znova - tady nikdo nepopira, ze i ostatni zban jsou dobre.
Nicmene je to forum primarne vzejite z naklonnosti ke Glockum a proto jsou vyjmenovany prednosti Glocku.

PS: ten pocet soucastek - ano - budiz, tak ma o 2 soucastky vic, ale porad jich ma o 10-30 min nez ostatni pistole...
Nicmene to info o soucastkach je prevzato z ofikl dokumentu vyrobce :-)
Motto: Rychlejší, než 158 na drátě je 357 na opasku
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Pokud víš, kolik máš zbraní, nemáš jich dost.
Uživatelský avatar

VIP člen

Příspěvky: 13302

Registrován: stř 30.3.2005, 10:20

Zbraň: GLOCK 19

Bydliště: mám

Příspěvek od S474N » čtv 12.10.2006, 17:38

crusader píše:Bože, tady je to jak u blbých na haluzi.
Proc by to tady melo byt, vzdyt tu nikdo nepise o tom, ze nenavidis GLOCKa, ale naopak, snazime se reagovat na tve argumenty, vuci podanym informacim tak, ze ti je vysvetlujeme. Znovu opakuji, pokud necemu nerozumis, tak se klidne zeptej a my ti to radi vysvetlime.

PS. zase ti neco pripada a nebo si neco predstavujes? *71*
| MujGLOCK | - < Forum > < Fotogalerie >
Citát dne: "Rychlejší, než 158 na drátě, je 357 na opasku."

Obrázek
Uživatelský avatar

Příspěvky: 35

Registrován: stř 11.10.2006, 11:24

Zbraň: GLOCK

Bydliště: Tento i paralelni vesmíry

Příspěvek od crusader » čtv 12.10.2006, 17:40

No, já napočítal těch součástek 41, když přivřu oko a matici zápalníku budu počítat jako jednu součástku (ze dvou kusů :D ) tak 40...

Taková 1911 (když už tu byla zmíněna - a navíc zrovna mám před sebou její rozkres) má celkem 53 součástek (a to počítám i 4x šroub střenky + 4x vložka šroubu střenky + 2 střenky...). Na to že je oproti glocku o pár desetiletí starší nod bad.... :-D

(Obecně si myslím, že spolehlivost a bezporuchovost zbraně vztahovat k absolutnímu počtu součástek je blbost, pak by nejspolehlivější a nejméně poruchové byly jednoranné derringery... :D jen by se mělo u glocku správně uvádět - když už se tím chlubí - počet součástek...)
Kdo je připraven, není překvapen.
Uživatelský avatar

Příspěvky: 1277

Registrován: stř 05.7.2006, 17:10

Zbraň: Glock 17 Gen4

Bydliště: Praha

Příspěvek od para » čtv 12.10.2006, 17:42

crusader:
Když sám víš jak sou Glocky dobré tak co tu řešíš?
Nebo chceš jen prudit :roll:
Kašli na to, tobě taky nikdo nevysvětlí že né všechny klony 1911 za něco stojej.
Zbytečně tu ztrácíš čas 8)
"Only the dead have seen the end of war."
Uživatelský avatar

Příspěvky: 35

Registrován: stř 11.10.2006, 11:24

Zbraň: GLOCK

Bydliště: Tento i paralelni vesmíry

Příspěvek od crusader » čtv 12.10.2006, 17:48

S474N píše:Proc by to tady melo byt, vzdyt tu nikdo nepise o tom, ze nenavidis GLOCKa, ale naopak, snazime se reagovat na tve argumenty, vuci podanym informacim tak, ze ti je vysvetlujeme. Znovu opakuji, pokud necemu nerozumis, tak se klidne zeptej a my ti to radi vysvetlime.

PS. zase ti neco pripada a nebo si neco predstavujes? *71*
Využívám nabídnuté možnosti a ptám se, jaký je rozdíl mezi úderníkovou a pádovou pojistkou? Vždyť přímo v popisu funkce se píše cit.: Úderníková pojistka má za úkol klást překážku úderníku, aby v případě nehody (zlomení úderníku nebo závěru) nebo i pádu....

Nějak jsem tedy nepochopil v čem se ona pádová pojistka v případě pádu uplatňuje...
Kdo je připraven, není překvapen.
Uživatelský avatar

Příspěvky: 35

Registrován: stř 11.10.2006, 11:24

Zbraň: GLOCK

Bydliště: Tento i paralelni vesmíry

Příspěvek od crusader » čtv 12.10.2006, 17:56

para píše:crusader:
Když sám víš jak sou Glocky dobré tak co tu řešíš?
Nebo chceš jen prudit :roll:
Kašli na to, tobě taky nikdo nevysvětlí že né všechny klony 1911 za něco stojej.
Zbytečně tu ztrácíš čas 8)
2 para - Asi budu muset zečít být sprostý. Jinak to nejde. Takže ještě jednou a specialně pro tebe, když sis nedokázal přečíst tučně napsaný text výše: Vůbec tu neřeším kvality jakékoliv pistole. Ani glocku, čezety, alfy, coltu, ...doplnit dle momentálního stavu výrobců pistolí na trhu...

Řeším pouze INFORMACE o zbrani a způsob jakým jsou podávány! A zrovna u glocku mi vadí že tyto informace vypadají jako kdyby si je zadali u Procter&Gamble...

Dokáže to někdo už konečně pochopit?

Některé propagační materiály glocku uvádějí některé jeho vlastnosti stylem jako kdyby automobilka popisovala svůj nejmodernější model : "... v kabině se také nachází volant, jenž přes sofistikovaný systém řízení přesně natáčí přední kola dle požadavku řidiče...!
Kdo je připraven, není překvapen.
Uživatelský avatar

VIP člen

Příspěvky: 1444

Registrován: pon 30.1.2006, 18:18

Zbraň: GLOCK

Bydliště: MATRIX, jako všichni

Příspěvek od Smith » čtv 12.10.2006, 18:03

Pistolet Makarova: 30 součástek a to včetně dílů zásobníku, srabi! :D

Crousader: Nechci ti do toho moc rýpat, ale při vyvracení těch "falešných" argumentů používáš úplně ten samý postup, který kritizuješ - zkrátka přeháníš, srovnáváš nesrovnatelné, vypichuješ co se hodí, zanedbáváš, co se nehodí a - shrnuto - tak nějak celkem dost zkresluješ. Třeba když píšeš o mírném zpětném rázu s tím, že těžší ocelová zbraň bude mít určitě ještě menší - no, to jako argument asi nemyslíš úplně vážně, že ne? 8)
Tak se nemůžeš divit, že to tady spousta lidí chápe jednoduše jako prudění a podle toho reaguje, ačkoli fanatici značky to rozhodně nejsou. :roll:
Uživatelský avatar

Příspěvky: 1277

Registrován: stř 05.7.2006, 17:10

Zbraň: Glock 17 Gen4

Bydliště: Praha

Příspěvek od para » čtv 12.10.2006, 18:06

crusader píše:Asi budu muset zečít být sprostý. Jinak to nejde.
Stav se třeba na hlavu, mně je to putna *14*
"Only the dead have seen the end of war."
Uživatelský avatar

Příspěvky: 35

Registrován: stř 11.10.2006, 11:24

Zbraň: GLOCK

Bydliště: Tento i paralelni vesmíry

Příspěvek od crusader » čtv 12.10.2006, 18:09

A prostě věta "Dalším plusem je vestavěné počitadlo napáskovaných nábojů, které zvyšuje komfort při používání a poskytuje jednoznačný údaj o zbylé kapacitě" mě přijde opravdu jako přiblblé PR. Teď jsem se podíval na svou zaprášenou ČZ 92 - a kupodivu také má "vestavěné počitadlo nábojů", pravda asi jednodušší model nežli u glocka, neboť nemá u děr vyraženy čísla...

POZNÁMKA - Výše uvedenými větami nijak nenapadám zásobníky pistolí glock a nesnažím se vyzdvihnout přednosti zásobníků CZ 92. Pouze řeším výše zmiňovanou citovanou větu. Takže doufám že místní diskutující pochopí že se nesnažím navážet do jejich oblíbené zbraně ale pouze a jen do textu, který paradoxně některé vlastnosti zbraně zesměšňuje.

Správné znění si osobně představuji takto - abych nebyl osočen že jen prudím... - :

Zásobníky obsahují kontrolní otvory díky nimž se dá okamžitě zjistit počet zbývajících nábojů v zásobníku.

Věcné, pravdivé a ne zbytečně sebevychvalující. Ale sorry "vestavěné počítadlo"... :D :D :D
Kdo je připraven, není překvapen.
Uživatelský avatar

VIP člen

Příspěvky: 1444

Registrován: pon 30.1.2006, 18:18

Zbraň: GLOCK

Bydliště: MATRIX, jako všichni

Příspěvek od Smith » čtv 12.10.2006, 18:15

Já osobně čtu o "vestavěném počitadle" poprvé u tebe. :wink:
Uživatelský avatar

Příspěvky: 1190

Registrován: pát 05.8.2005, 15:16

Bydliště: Slovensko

Příspěvek od cybernetic » čtv 12.10.2006, 18:20

crusader
ešte si zabudol na výstražník+prípad keď vyletí zápalka a výšľach vyrazí zásobník a pod.
Tak sa chlape vykecaj naráz,aby som to nemusel čítať každých 10 min.
Glock 17 3rd., sa.24, sa.58V,sa.58P, sa.61
Uživatelský avatar

Příspěvky: 351

Registrován: ned 01.1.2006, 18:37

Zbraň: GLOCK

Bydliště: Brno

Příspěvek od Radek07 » čtv 12.10.2006, 18:31

to crusader:

1911 a Glocky jsou léty ověřené zbraně s tím rozdílem, že Glock je vhodnější na nošení, odolnější při znečištění a je na něj celkem větší spolehnutí. To je fakt!

A na tomto fóru probíráme právě naše oblíbené Gločíky!

Mimochodem fórum na 1911 jsem ještě neviděl :idea:

Ale to není problém, pokud nebudeš plácat nesmysli nebo info vytržené z kontextu, tak se klidně přidej :wink:
Zlo není ve zbraních, ale v lidech
Uživatelský avatar

Příspěvky: 1277

Registrován: stř 05.7.2006, 17:10

Zbraň: Glock 17 Gen4

Bydliště: Praha

Příspěvek od para » čtv 12.10.2006, 18:38

Už podle názvu tohohle vlákna: "Vědomé lži a mýty o pistolích Glock" na tomto fóru je podle mně zaděláno na pořádnej flame.
Proto si myslím, že je zbytečné se k příspěvkům křižáka vůbec vyjadřovat. :roll:
"Only the dead have seen the end of war."
Uživatelský avatar

Příspěvky: 1122

Registrován: čtv 29.9.2005, 21:33

Zbraň: GLOCK

Bydliště: Wien8, Praha8 ______________________ »» zbranekvalitne.cz ««

Příspěvek od MarK » čtv 12.10.2006, 18:50

cmk píše:33 soucastek - budiz, je jich o jednu vic... Dulezity na tom je, ze je jich radove mene nez u ostatnich zbrani.
Já tedy moc pistolí se sty nebo dokonce tisíci součástkami neznám :P

Zpět na „Chyby, návrhy, zlepšení, podpora“

Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Designed by ST Software.
Český překlad – phpBB.cz