Znalec sebeobrany: Střílet pro pošlapanou zahrádku, to snad


Vše o právu, zákonech, zbrojním průkazu a souvisejících věcech

Uživatelský avatar

VIP člen

Příspěvky: 13302

Registrován: stř 30.3.2005, 10:20

Zbraň: GLOCK 19

Bydliště: mám

Znalec sebeobrany: Střílet pro pošlapanou zahrádku, to snad

Příspěvek od S474N » pát 14.2.2014, 10:23

Znalec sebeobrany: Střílet pro pošlapanou zahrádku, to snad nemyslíte vážně

ROZHOVOR Obrana musí být intenzivnější než útok. Nicméně zastřelit někoho za to, že vleze na cizí zahradu, jak je tomu v Americe, není správné. Lidský život a zdraví by totiž měly být nejvyšším společenským zájmem. Takhle svými zkušenostmi do debaty o nutné sebeobraně přispívá lektor sebeobrany a jediný soudní znalec, který se na sebeobranu specializuje, Zdeněk Náchodský. Je autorem knihy Nebojte se bránit.

Někteří politici volají po posunutí tuzemské normy, co se týče nutné sebeobrany, k americkým standardům. Tam může majitel po člověku, jenž překoná překážku, vstoupí na jeho pozemek a neuposlechne výzvy k opuštění místa, začít střílet. Mělo by to platit i u nás?

Nemyslím si. Lidský život a zdraví by měly být nejvyšším společenským zájmem. Žádná materiální hodnota je nemůže vyvážit, protože život a zdraví máte pouze jedno. Třeba zbořený plot anebo pošlapanou zahrádku si můžete pořídit znovu. Naopak si myslím, že tuzemská norma je správná. Anglosaské právo a tento přístup umožňují negativní jevy, které se tam dnes objevují. Lidé se tam nadmíru ozbrojují.

Takže právní norma v Česku je v pořádku?

Lidský život a zdraví prostě žádná materiální hodnota nemůže nahradit. Proto to trestní zákoník reguluje. V něm je jasně napsané, že nejde o nutnou obranu, byla-li obrana zcela zjevně nepřiměřená způsobu útoku. To zcela zjevně je velmi důležité. Je jasné, že obrana musí být intenzivnější než útok, jinak jej neodvrátíte. Útočník si musí uvědomit, že jeho způsob útoku vždy bude provokovat způsob obrany. Útočník tedy rozhoduje o svém přežití. Pomsta se nicméně nepřipouští.

Před lety média pitvala příběh invalidního důchodce Oldřicha Doskočila, jenž si do své chaty namontoval čtyři samostříly, které pak zranily mnohokrát trestaného recidivistu, který tam šel krást. Soud pro ublížení na zdraví následně důchodce osvobodil. Jak jste nahlížel na tenhle případ?

Pamatuji se na to. To je také problém. Při vší úctě k soukromému majetku člověka, jenž na něj dlouhá léta tvrdě vydělával, by ho měl mít zabezpečen tak, aby vyloučil vážné zranění či usmrcení pachatele. Když se na to podíváme z druhé strany, tak mu tam mohou vlézt něčí děti na hrušky anebo tam policisté budou něco kontrolovat. Majetek by prostě měl být zabezpečen způsobem obecně neohrožujícím život a zdraví člověka. Kdysi jsem pracoval pro bezpečáky jednoho z úctyhodných bankovních domů a zamýšleli jsme se, jak by se dalo humánně zabránit zloději, aby tam ukradl peníze. Nejpřípadnější nám přišlo vyvolání u zloděje takzvaného akustického šoku. Uvnitř i venku banky by byly silné sirény a kdokoliv ze zaměstnanců by to mohl spustit. U narušitele by to vyvolalo úlek. O kvalitě tohoto řešení svědčí i zkušenosti ze zahraničí.

Je pravda, že patřičný hluk zmůže leccos. Vždyť Američané mučili na Guantánamu vězně hlasitou a depresivní muzikou…

Tak vidíte. Myslím si, že by to bylo účelné. Kdysi jsem dělal přednášku pro pracovníky rektorátu Masarykovy univerzity v Brně, protože se jim tam ztrácely věci. Byli tam pracovníci z počítačových učeben, vědecké knihovny a tak. Také jsem jim doporučoval akustický šok. V takových prostorách je totiž úplné ticho a mohlo by to zloděje zastavit.

V současnosti na ulici hlučí alarmy aut a nikdo si jich už nevšímá. Opravdu si myslíte si, že by hluk pomohl i v dnešní době?

To je problém. Dnes je to nadužíváno. Nicméně já mluvil o vnitřních prostorách, kde náhlý hluk opravdu může šokovat. Mám s tím dobrou zkušenost a nemuselo by to být ani moc finančně náročné.

A co jiné obranné prostředky, jako pepřové spreje, slzotvorné prostředky anebo různé elektrické paralyzéry?

Ty preferuji při střetu mezi osobami. Když je pepřák účinný na určitou vzdálenost, tak je to lepší než osobní kontakt. Proto jsou tyhle prostředky praktičtější než elektrické paralyzéry, protože ty už vyžadují kontakt. Zbavujete se totiž výhody bezpečné vzdálenosti, což je zhruba 120 centimetrů. Člověk na vás, když nemá nějaký klacek, ani nedosáhne, ani nedokopne.

Předloni se stal v Tanvaldu případ, kdy důchodce při obraně proti dvěma mladíkům použil pistoli a jednoho z nich zastřelil. Soud jeho čin vyhodnotil jako nutnou sebeobranu. Jak jste to vnímal?

Jednalo se o skupinu osob, co ho napadla, takže zbraň byla na místě. Obecně je ale nejlepší zbraň použít k výstřelu pro výstrahu a pak bych preferoval střelbu podle odhadu proti mluvčímu skupiny a pod pás, tedy na nohy. Znehybnění vůdce má totiž i negativní dopad na celou skupinu útočníků.

Ostatně sebeobranu se zbraní v ruce dnes preferuje v některých průzkumech i široká veřejnost…

Nedivím se. Média dnes a denně předkládají podobné případy. Společnost tedy žije trochu i v mylné představě, že na ulicích je nebezpečno. Lidi začíná ovládat permanentní strach. Na druhou stranu je třeba říci, že se lidé zhlédli v akčních filmech, které ale vůbec neodrážejí realitu. Mnozí mladí policisté kopírují Semira Gerkhana ze seriálu Kobra 11. Lidé se ozbrojují také proto, že je vidět málo policistů na ulici. Řeknou si, že policie na to nestačí, takže si musí pomoci sami. To je špatně.

Psali jsme:

Klausův atentátník už sbírá podpisy pro svou politickou stranu. Protože nechce dělat šaška
Zoufalí lidé dělají zoufalé činy. Ptali jsme se odborníků na Smetanu a Vondrouše
Klause čeká mrzutost. Obžalovaný "kuličkový atentátník" si ho prý vychutná
Střelec z Chrastavy, Vondrouš, si počkal i dnes na Národní na Klause
Jak jste vnímal někdejší napadení prezidenta Václava Klause airsoftovou pistolí v Chrastavě na Liberecku?

To bylo totální selhání ochranky. Nelze to omlouvat, že se střílelo kuličkami. Kdyby útočník chtěl, tak prezidenta zastřelí. Ochranka navíc nereagovala ani ex post. Byla to parodie na ochranu hlavy státu.

Nemyslíte si, že by třeba hrozba trestu smrti mohla snížit obecnou kriminalitu?

Podle mě to nebude tak docela pravda. Vždyť v USA tvrdých zločinů neubylo. Nicméně by to chtělo statistiky z některých amerických států, kde trest smrti existuje. Vždyť u těžkých zločinů se často jedná o momentální stav duše pachatele. U některých činů by se nicméně skoro dalo s trestem smrti souhlasit, ale musí to být nad slunce jasné, aby nemohlo dojít k justičnímu omylu. Na druhou stranu bychom se dostali do situace práva oko za oko, zub za zub.

Nedostali bychom se s takovým pojetím práva o desítky let zpátky?

Určitě. Třeba doživotní vězni jsou ve vězení a žijí, ale jak žijí? Jsou vlastně pohřbeni zaživa. Za minulého režimu, kdo byl odsouzen k trestu doživotí, tak ani nesměl pracovat. Člověk přežívá ze dne na den a ví, že budou všechny dny stejné. Mnozí doživoťáci by podle mě rádi svůj život ukončili a už se to několikrát i stalo. Perspektiva lepšího života u nich není.

Puvodni odkaz:
:arrow: http://www.parlamentnilisty.cz/arena/ro ... zne-303597
| MujGLOCK | - < Forum > < Fotogalerie >
Citát dne: "Rychlejší, než 158 na drátě, je 357 na opasku."

Obrázek

Příspěvky: 2199

Registrován: ned 23.12.2012, 11:16

Re: Znalec sebeobrany: Střílet pro pošlapanou zahrádku, to s

Příspěvek od Pařez » pát 14.2.2014, 12:14

Tak ten pán mi silně připomíná tzv. "znalce" na extremismus.
Člověku svými "odbornými" názory zk.rví život a ještě se na tom pěkně napakuje..
Uživatelský avatar

Příspěvky: 2996

Registrován: ned 12.3.2006, 10:18

Zbraň: G17 a další

Bydliště: Praha Západ

Re: Znalec sebeobrany: Střílet pro pošlapanou zahrádku, to s

Příspěvek od Starosta » pát 14.2.2014, 13:07

Bezpecna vzdalenost 120cm?
Ten clovek fakt zije v jine realite.

Na 120cm skocim i s obema rukama napred, aniz bych mezitim musel udelat krok.
Bude to trvat tak jednu vterinu a toho cloveka shodim na zada zvracenim hlavy dozadu (kdyz nestihne reagovat a nepodelam to ja).

Co je na tom za schovku pro slovo "bezpecny"??? Ze to nestaci na jeden standardizovany uder z ucebnice sebeobrany ze 70.let?
Starosta
-- Si vis pacem, para bellum --

Příspěvky: 37

Registrován: stř 11.1.2012, 15:12

Zbraň: CZ 75 compact

Re: Znalec sebeobrany: Střílet pro pošlapanou zahrádku, to s

Příspěvek od zigira » sob 15.2.2014, 13:24

Ten pán se asi pos...? Zastavovat pachatele trestných činů akustickým šokem!To tedy sebereme policajtům zbraně a místo nich dostanou tlampače?Divnou přede nit ten člověk!
Uživatelský avatar

Partner MujGLOCK

Příspěvky: 2139

Registrován: sob 11.11.2006, 17:40

Re: Znalec sebeobrany: Střílet pro pošlapanou zahrádku, to s

Příspěvek od john.hawk » sob 15.2.2014, 16:59

náchodský je vůl... měkne mu mozek a je z něho ješitný kokot..

Exot fóra
Exot fóra

Příspěvky: 978

Registrován: pon 10.4.2006, 21:56

Re: Znalec sebeobrany: Střílet pro pošlapanou zahrádku, to s

Příspěvek od Stepan » sob 15.2.2014, 21:26

Náchodský píše:Lidé se ozbrojují také proto, že je vidět málo policistů na ulici. Řeknou si, že policie na to nestačí, takže si musí pomoci sami. To je špatně.
Co je tohle za totální kravinu? Pán ignoruje, že k nebezpečným situacím nedochází jen "na ulici", ale úplně všude. A taky nevím, jak by si představoval účinné zabezpečení ulic policisty, to by jako na každých dvaceti metrech všech ulic ve městech měl stát jeden policajt?

Nebo by se měla populace rozdělit na dvě poloviny, jedna polovina by byli policajti, neustále na každém kroku doprovázející svého ochraňovaného?

Příspěvky: 2199

Registrován: ned 23.12.2012, 11:16

Re: Znalec sebeobrany: Střílet pro pošlapanou zahrádku, to s

Příspěvek od Pařez » sob 15.2.2014, 21:40

No to je dobrá poznámka!

Je zajímavé,že za C&K a první republiky nebyl problém četník skoro na každé ulici a v každé vesnici (někdy to zastával tzv. ponocný) a dnes to nejde..

Zpět na „Právní koutek“

Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Designed by ST Software.
Český překlad – phpBB.cz