yokoto mas pravdu, s kratkou zbranou sa medvedovi neubranis - urobi to do neho dieru, mozno do stvrt hodky aj zhebne, co je pekne, ale za tu stvrt hodku ta rozvlaci po celom lese. cca pred tyzdnom davali tusim na STV2 dokumentarny film o medvedoch a to mi stacilo. je to asi ako strielat po ninjovi vzduchovkou ...
balisticke tabulky vykonnejsich razi vyzeraju sice zaujimavo, ale ked si vedla nich clovek polozi tabulky pre raze puskove, tak si mozno uvedomi vela veci. Aj ked v tabulkach je 10 auto / 357mag radovo vyssie nez bezne sebeobranne raze, tak si myslim, ze ich vykon je na odvratenie utoku medveda nedostacujuci. este pred tyzdnom som si hovoril, ze "musi exiswtovat kratka palna, ktora to dokaze".
pomohlo mi, ked som sa zamyslel nad zymslom slova "odvratenie utoku" - v kontexte s medvedom. predsa len ma clovek proti sebe naadrenalinovanu 200-kg selmu, ktora je od neho rychlejsia, silnejsia, vacsia, tazsia a obratnejsia. - ono je sice pekne, ked niekto najde tu odvaku a nez po nom maco chnapne tak raz/dvakrat vystreli, pricom mozno aj trafi - ale co mu to pomze? nieje jedno, ci ma rozsape maco jednooky, alebo neposkodeny?
rozmyslal som takisto kam strielat:
- hlava: ta lebka je vraj jak z betonu
- srdce: na kratke palne je prislis hlboko
- chrbtica: traf 10cm pruh kosti ktrory sa na teba ruti 60km rychlostou (ked stoji na zadnych tak si ju kryje)
- krk: krk mi pripada ako vdacny ciel - je tam vela ciev plnych krvi, ktorou zasobuje hlavu - ale ako rychle vykrvaca 250kg maco?
este k tym razam: vacsina tych silnych/priebojnych ma zas maly priemer strely (mala dierka, maly odtok krvi), naopak tie s vacsim stop efektom zas nema dostatocnu priebojnost.
po malej uvahe pomaly dospievam k nazoru, ze kratka palna naozaj utok medveda nedodvrati - (v tom zmysle, ze sa vecer vratim domov). mozno keby malo zbrane viacej ludi (3-4) tak by sa to podarit mohlo.
ten sperej sa mi ale fakt paci

ked uz nic, tak ma najdu v kaluzi krvi s tym medvedim Biolitom v ruke