Přesnost G17L
Prosím o radu k následujícímu problému:
zakoupil jsem starší pistoli, model G17L s delší šestipalcovou hlavní. Přesnost této zbraně nebyla dobrá, proto jsem ji nechal naladit v Leiko Plzeň a pořídil novou hlaveň od mistra puškaře p. Zendla. Hlaveň je v tomto okamžiku nalícována do závěru téměř s nulovou vůlí, vertikální vůle mezi uzamykacím ozubem hlavně a uzamykacím blokem v rámu je cca 0,2 mm, pistole střílí spolehlivě ale soustřel je stále v kružnici do 20cm/25m při mířené střelbě s oporou, což pro sportovní střelbu je zcela nevyhovující. Vliv snad může mít už jen vůle ve vedení závěru v rámu pistole, která je znatelná nebo jiný vliv, který neznám. Prosím proto o radu, co se dá s pistolí této konstrukce pro zlepšení přesnosti střelby ještě udělat.
Dále by mě ještě zajímalo, v jaké poloze je závěr (a hlaveň) v okamžiku, kdy střela opouští hlaveň. V tomto případě je pravděpodobné, že delší hlaveň může působit kontraproduktivně a na přesnosti střelby se více projeví vůle ve vedení ustupujícího závěru nebo dokonce i vertikální zdvih hlavně při uzamykání do uzamykacího bloku rámu, pokud střela nestačí ještě opustit hlaveň. Možná se problém dá řešit vhodnou laborací střeliva, např. „rychlejší“ střelný prach, nižší hmotnost střely (asi jen teoreticky), vyšší hmotnost závěru nebo větší síla vratné pružiny závěru tak, aby střela opustila hlaveň co nejdříve (tak, aby závěr urazil co nejkratší dráhu před vymetením střely) ale musí samozřejmě dojít k bezpečnému přebití (tj. kvantum práce střely při zrychlení od nulové po úsťovou rychlost musí být dostatečná k přebití).