Re: Romove, cikani,....
Piggy jo.nico píše:To už je dost odklon, Alci, o dobré xenofobii tu snad nikdo nepsal.
Hrozně rád bych tomu taky věřil. Jediný problém je, že to je sladká lež. Přeceňuješ lidi. "Zkušenost" naprosté z nich je založena na nepodložených informacích. Evokovaná jen tím, že lze najít jen ty špatné zprávy. Stejně jako čtením můjglocku člověk musí dojít k závěru, že vlastně žijeme v každodenním nebezpečí a nejistotě, jestli se vůbec vrátíme z práce domů živí.. a proto je NUTNÉ být připraven. Tak, cikáni jsou nebezpeční... i kdyby nebezpeční nebyli. Jak jsem psal, hrozně rád bych řekl, že se lidé opravdu bojí oprávněně. Ale v jádru to tak není. Je to jen útěcha pro svědomí, že to není xenofóbie, ale rozum. Nemá moc smysl se o tom hádatnico píše: Jinak opakuji, že nebezpečí v tomto případě lidé nepociťují proto, že je pro ně něco cízí, ale právě proto, že je jim to dobře známé.

asi to tak může znít, ale není. Člověk nezblbne stářím, ale tím, že se odmítá učit nové věci a pouze používá co už zná. Čím víc toho ví, tím méně se učí, tím méně neznámých věcí potkává. Zkušenost je jedna věc. Ale trvání na ní je věc jiná. A ano, když se naučíš, že zásuvka kope a že se k ní nemáš přibližovat... Znak "hlouposti" (a nemyslím to zle, ale opravdu jako vyjádření inteligence) je, když se k zásuvce už nikdy nepřiblížíš, protože "kope". Nikdy do ní nic nezapojíš, protože už víš, že kope. A každýmu kdo ti ukáže/řekne opak, vysvětlíš, že ne, že nemá pravdu, že zásuvka kope, že je nebezpečná, že ty to víš a on je hloupej a příjde k úrazu. Protože přesně tohle lidi dělají, když si tzv. "udělají na něco názor". Když si zvyknou. Když řeknou "ale mě nezajímá jak se to dá dělat jinak, já jsem zvyklej to dělat takhle". "Já vždycky jezdím tudy". "Takhle se to nevaří, v receptu je napsaný tohle.."Nico píše:Tak trošku oxymoron ...
Inteligentní člověk se kopancem nenechá zastrašit a ano, zkusí to znovu. Se zkoušečkou, vypne pojistky, nesáhne znovu na živý, ale bude se dál hrabat v otevřený zásuvce a zjistí nové poznatky. Proč dostal ránu a co všechno může i tak dělat a využívat, nestane se to pro něj "nebezpečnou" věcí, jen si nenechá dát znovu ránu stejným způsobem.
S xenofobií je to právě to samé. Může to mít stejný projev, dám si pozor. Ale je rozdíl jestli je to přehodnoceno pro konkrétní situaci, nebo je to důsledek strachu. Protože každý z těch způsobů bude v člověku růst jiným směrem. Jedna povede k poznání, druhá k fóbii.
Strach je důležitej. Je to dobrý sluha, ale strašně špatný pán.
2Shi: jo o psech to platí taky. Jednoho člověka pokoušou a může se začít jich bát. Není to inteligence. Je to hloupost. Protože i když vidí že 10 dalších lidí psy používá k dobré věci, on se jich bojí. Nedokáže využít nabízený potenciál. Nenaučil se nestrkat mu ruku do tlamy, nebo jim rozumět, nebo lépe vyhodnocovat k čemu vlastně a proč došlo. Začne se jich prostě bát. Všech. Nebude mít důvěru, ani ochotu zjišťovat, že jiný konkrétní pes by to neudělal, že je opravdu hodný a kde co všechno. Založí svůj názor na 1% případů, protože "on už ví". A nechá vniveč obrovský potenciál. A to samé vidím i s cikanáma.
Hodně z nich jsou "normální". Mám jich kolem baráku plno a mají jinou kulturu, jsou hluční, nepořádní. Nechci ji tady, nechci aby mě omezovali. Neschvaluji co dělají. Ale nebojím se jich. Jako lidi, co žadnýho normálně jdoucího po ulici nikdy nepotkali. Znají je jen příšerných případů, z článků stejně zaujatých jako ty o zbraních.
Zbraní se taky lidi bojí a nechtějí o nich nic vedět, protože jejich zkušenost už jim dávno řekla, že zbraně jsou nebezpečné. Že zabíjejí lidi. Že se s nima přepadávají obchody. Že se s nima střílí ve válkách. A jediné dobré použití zbraně, které je tolerovatelné je teda v rukou policie, protože o pár případech taky četli. A oni už "ví" že zbraně slouží k zabíjení lidí. Jejich celoživotní zkušenost jim to řekla. Stejně jako většina z nich ví, že cikáni jsou nebezpeční. Konečně je to ze stejného zdroje.