Dovolím si za sebe pár informací a postřehů z kurzu, který proběhl o minulém víkendu.
1) První překvapení bylo hned po příjezdu na místo srazu, když jsem uviděl osobu mě dobře známou z BASIC kurzu - ex-SOG hlavního medika. To mě fakt potěšilo, protože to bylo zárukou toho, že to s náma Jarda (a vlastně oficiálně CACM) myslí fakt vážně.
2) Pak se přidal ještě třetí do party - moravák Břéťa, který působí coby instruktor pro CLS, kteří jedou na mise a zároveň pracuje na Emergency. Takže další + a záruka profesionality a toho, že informace budeme dostávat opravdu od jedněch z nejpovolanějších.
3) V sobotu jsme začali trochu se spoždění (pražácí to mají skoro nejblíž, ale halt se jim nechtělo vstávat - viď Honzo "Franto"
), ale poté již smršť informací a po nich praktika po skupinkách - junctional turnikety, cricothyroidotomie, jehlová torakocentéza....
4) V neděli jsme vstávali již dříve a najeli na imobilizaci zlomenin - nejprve práce s tvarovatelnou dlahou SAM Splint, poté práce s T-Pod a SAM Sling při zlomeninách pánve, s krčním límcem (dlahou) NexSpling, krčním límce, práce s trakční dlahou CT6 pro imobilizaci zlomeniny stehenní kosti. A aby toho nebylo málo, po obědě KPR dle guidelines 2010 s diagnostikou, pomocí a neodkladou resuscitací, kdy jsme si každý měli možnost vyzkoušet všem tak "dobře známou" nepřímou srdeční masáž a dýchání z úst do úst..
Všem je to dobře známe, ale jste si všichni jisti, že to umíte správně??
5) Závěrečné přezkoušení - Jarda říkal na úvod, že prý to bude v pohodě proti BASICu, no nevím, ale někteří kolegové byli po skončení dost unaveni a zpoceni
A k tomu ke všemu ještě spousta zkušeností, praktických informací, spousta rad a námětů k přemýšlení..
Za mně osobně SUPER kurz, 3 medici, 14 účastníků z toho 5 zo Slovenska.
Byl to první TECC Advanced dělaný pro civily, jsme PRVNÍ, kdo to absolvoval (výsledek přezkoušení ještě nevíme, až podle toho co přijde poštou
), ale osobně můžu jen a jen doporučit zájemcům, kteří mají za sebou Basic kurz a chtěli by jít na tento Advanced kurz, stejně jako jsem doporučoval Basic.
Kurzy by měly probíhat jednak ve Lhenicích, kde se staví školící centrum a pak zřejmě i na Moravě. Zájemci se určitě včas dostanou k informacím.
Máme pár fotek, až budou nataženy, dáme odkaz.
P.S: Jediné, co musíme nějak vychytat je stravování ve Lhenicích a okolí, ale na to stačí vytipovat pár preferovaných zařízení, kde je jistota a bude