Příspěvek
od dancek » čtv 07.4.2016, 22:08
Nechci nijak rušit vaši diskusi o vnější balistice náboje 10 mm Auto, ale řekl bych, že srovnáváte nesrovnatelné. Vyhnat lehkou střelu na větší rychlost je podstatně jednodušší než střelu těžší, takže porovnávat energii 9 Luger se 115 nebo 124 grs střelou s energií 10 mm Auto se 180 nebo dokonce 200 grs střelou sice vypadá zajímavě, ale jen do té doby, dokud porovnáváte jejich energie, jejichž výpočty mají rychlost střely v druhé mocnině a tak ve výsledku mimořádně zvýhodňují rychlé lehké střely. Srovnáte-li hybnosti střel obou ráží (váha střely x rychlost), bude na tom nesrovnatelně lépe střela 10 mm Auto. U obou ráží se podle CIP používá zkušební hlaveň 150 mm dlouhá a hybnosti 9 Luger se podle katalogových údajů pohybují od 2,75 do 2,96 kg.m/s, zatímco 10 mm Auto má hybnost vypočtenou z katalogových hodnot 4,15 kg.m/s.
Jen tak z hecu jsem v programu QL osadil náboj 9 Luger střelou 180 grs LFN, podsypal 3,4 grs S020 (výš mě nepustil max. dovolený tlak) a z 6“ hlavně vyšla rychlost 271 m/s, tj. 429 J – ve srovnání s 10 mm Auto velmi, velmi málo, cca 71 %. Podotýkám, že tak blízko k max. dovolenému tlaku jaký vykazoval 9 Luger se 180 grs střelou, žádný výrobce střeliva ani rozumný přebíječ nejde, takže reálný náboj s tak těžkou střelou by měl ještě menší rychlost i energii.
K příspěvku od Řepy:
V žádném případě nechci tvrdit, že střelivo od SaB je to nejlepší s čím jsem se kdy setkal, ale sračka to v žádném případě není, celosvětový trend totiž vede ke snižování energií nábojů a asi nejvíc je to vidět právě na 357 magnum, který má dnes běžně 700 – 760 J. Vycházíš-li z katalogových údajů, věz, že Tebou opěvované Fiocchi nejsou také žádný zázrak a údaje kterými se oháníš platí pro 255 mm dlouhou hlaveň a to ještě kdo ví, jestli opravdu platí (zatímco CIP udává pro 357 magnum hlaveň 150 mm dlouhou) – viz obrázek s tabulkou.
Měřil jsem rychlosti střel nábojů Fiocchi 357 magnum, ze 4“ revolveru měly střely FMJ TC 142 grs průměrnou rychlost 377 m/s a střely Black Mamba 433 m/s.
Stejné náboje jsem měřil i z 20“ LA karabiny, FMJ TC měly 477 m/s a Black Mamba 583 m/s.
Podle firemních údajů by měly mít FMJ TC z 255 mm dlouhé hlavně rychlost 460 m/s, tu však z 20“ hlavně překročily jen o 17 m/s, pochybuji tedy, že z 255 mm hlavně by rychlosti 460 m/s dosáhly. Black Mamba má mít 530 m/s, ze 4“ revolveru jsem naměřil téměř o 100 m/s méně. Fiocchi doporučuje BM k obraně, asi předpokládá, že nejvhodnější obranná zbraň je revolver s 10“ nebo ještě delší hlavní.
Podobná situace je s náboji 357 magnum od Prvi Partizan, také uvádějí rychlosti z 10“ hlavně.
http://www.prvipartizan.com/search_h.php
Omlouvám se za OT – odběhnutí k ráži 357 magnum.