Ondísek píše:Já mám talent se ze všeho vykecat. Kdybych měl pistoli, tak bych ji asi nepoužil. Mám rychlé nohy. Zastřelit nějakého blázna?? Víte co to je za pocit, když na někoho míříte pistolí? Stál by Vám za to??
Tu situaci bych řešil takhle:
Zavolat Pčr a kdyby došlo na nejhorší, tak budete bojovat o život s tím co máte zrovna u sebe. Nevím co tady na tom pořád koumáte.
Vycházíš z předpokladu, že se dokážeš vykecat, nebo že můžeš utéct. Kde bereš tu jistotu, že útočník nezareaguje na tvou výřečnost iracionálně, nebo, že neběhá rychleji než ty ? Pokud je vzdálen 10 metrů, tak utéct můžeš zkusit. Pokud je od tebe tři metry, tak ti při pokusu o útěk zarazí celkem snadno nůž do zad.
Tvůj postup - zavolat pčr je jistě správný, ale i to má svůj háček. Proti tobě stojí chlap s nožem a klidně sleduje, jak taháš mobil, odemykáš klávesnici (sakra proč to nejde odemknout), zadáváš 158 (je to opravdu 158?), čekáš na vytočení čísla, na navázání spojení, na operátora, pak se vykecáváš s operátorem, přemýšlíš jak popsat svou polohu (jak se to tady vlastně jmenuje?), marně se rozhlížíš po názvu ulic ... a chlap s nožem tam jen tak stojí a zdvořile čeká až se mu budeš ochoten věnovat.
Když na tebe jde chlap s nožem, tak nemáš jistotu vůbec ničeho. Nemáš jistotu, že není na drogách, nemáš jistotu, že rozumí česky, nevíš jestli umí nebo neumí běhat, nevíš jestli to s nožem umí.
Viděl jsem na tréninku chlapa, který to s nožem umí. Vykostil by mě za 10 sekund. Pokud by se ke mě dostal na kontaktní vzdálenost, tak jsem mrtvý.
"Je tu tedy otázka: Co tedy použít? Sprej? Nůž? Pistoli?"
Na sprej sis odpověděl sám, nůž - pokud to s ním neumíš a útočník to sním umí, tak utočník bude pořezán a ty budeš mrtvý.
Hypoteticky, jde po tobě chlap, horkokrevný šlachovitý cizinec, který si tě spletl s frajerem co mu s ním žena zahejbá, když on je v práci. Aby si zvedl náladu, tak si před chvílí něco šlehnul. Tak a teď se z toho vykecej, když nic z výše uvedeného předem nevíš ...
----------
(Ono jen vytočit číslo na mobilu, když je člověk ve stresu je pěkně složité - po banální autonehodě jsem se na tento jednoduchý úkon musel pekelně soustředit, abych ho vůbec zvládl a napoprvé se mi nepovedlo ani odemknout klávesnici, ani vytočit 158. Musel jsem z hlavy vyustit svět kolem sebe a soustředit se jen a jen na mobil a pak se to povedlo. Stresová střelba bude ještě větší humus a ovládat současně pistoli,mobil, a vymýšlet uklidňující řečičky je přesně 3x víc, než bych já byl schopný zvládnout)