Soud převzal obžalobu v případu muže, který kuší zabil Roma
Jaroslava Šebestu čeká soud. Hrozí mu osm až šestnáct let vězení.
Autor: Deník/Tomáš Januszek 08.012013 10:37
Ostrava -
Proces by měl začít v první polovině letošního roku. Za těžké ublížení na zdraví s následkem smrti hrozí hlavnímu aktérovi osm až šestnáct let vězení.
Případ muže z Karvinska, který v dubnu loňského roku kuší zabil Roma, jenž spolu s další lidmi vnikl na jeho pozemek, vstupuje do závěrečné fáze. Krajský soud v Ostravě v těchto dnech převzal obžalobu na hlavního aktéra – devětatřicetiletého Jaroslava Šebestu z Chotěbuzi. Termín procesu není zatím stanoven. „Předpokládám, že hlavní líčení bude nařízeno v první polovině letošního roku," řekl na dotaz Deníku předseda senátu Miroslav Mucha, kterému byl případ přidělen. Šebesta je obžalován z těžkého ublížení na zdraví s následkem smrti. Hrozí mu osm až šestnáct let vězení.
Drama se odehrálo 26. dubna loňského roku v Chotěbuzi na Karvinsku. Na pozemek Jaroslava Šebesty vnikla za bílého dne čtveřice Romů. Nevítaní návštěvníci si vydali k jeho domu, v němž má posilovnu. Šebesta již v minulosti čelil opakovaným zlodějským nájezdům. Myslel si, že stejná situace nastala i tentokrát. Na obranu a zastrašení pachatelů si vzal kuši.
„Seděl jsem uvnitř a uslyšel nějaký šramot. Vyšel jsem ven a uviděl cizí muže, kteří obcházeli kolem domu. Dva se prohrabávali podsklepenou částí objektu. Zařval jsem na ně, co tam dělají. Zprvu vůbec nereagovali. Až když uviděli, že mám v ruce kuši, všeho nechali a šli k autu, které měli zaparkované kousek nad domem," řekl již dříve Deníku Šebesta, který předpokládal, že šlo o zloděje mající zálusk na železo.
„Byl jsem vystresovaný. Chápete tu drzost?! Já sedím uvnitř domu a oni mi šmejdí ve sklepě. Co tam asi dělali, že? Evidentně chtěli něco ukrást. Nejspíš hledali něco železného," řekl Šebesta.
S kuší v ruce se vydal za prchajícími Romy. Vzápětí vyletěl šíp, který jednoho z mužů – devětatřicetiletého Martina Hospodiho – zasáhl do hlavy ve chvíli, kdy se chystal sednout do auta.
„Mířil jsem pod nohy, na auto. Jenže on se v pohybu sehnul a dostal to," konstatoval střelec. Zraněný muž skončil v nemocnici, kde později zemřel. Šebesta byl původně obviněn z těžkého ublížení na zdraví. Po smrti Roma policie jeho jednání překvalifikovala na těžké ublížení na zdraví s následkem smrti. Během vyšetřování kriminalisté prověřovali i možnost, že Šebesta v běhu zakopl a nechtě zmáčkl spoušť kuše. Vyšetřovací pokusy to ale nepotvrdily.
Na podporu Šebesty se v Chotěbuzi uskutečnila demonstrace, vznikla také petice, kterou podepsaly stovky lidí. Co nejmírnější trest žádali pro Šebestu i sousedé, kteří jej označili za hodného a vstřícného člověka. Podle nich šlo o nešťastnou náhodu a Šebesta jen bránil svůj majetek.
Podle žalobce ale v
žádném případě nelze hovořit o nutné obraně.
Šebesta totiž vystřelil na člověka,
který před ním utíkal a
chystal se nasednout do vozidla.
Autor: Jaroslav Perdoch, Tomáš Januszek
URL |
http://www.denik.cz/moravskoslezsky-kra ... -i1nw.html