Příspěvek
od mara82 » sob 26.7.2014, 10:43
Ještě jsem si všiml, že tady hodně řešíte kontrolování zbraně ve vztahu k závadám, dál to budu nazývat "kontrola zbraně" a jestli jsem to dobře pochopil a četl, tak to bylo zas hned o dogmatizmu, že kdo to nedělá, tak dělá všechno špatně. Ano, dá se to vysvětlit a přijmout tak, že to má logiku a kdo to dělá, tak si to obhájí, dokonce myslím někdo psal, že to dělá pouze před přesunem, tam mi to dává smysl daleko větší, rozhodně nemám v úmyslu to někomu vyvracet, kdo to dělá, tak si k tomu asi nějak došel, tak proč ne. Zkusím hodit, ale pár bodů k zamyšlení a i když sem si k něčemu taky došel pod působením jinejch lidí a jejich zkušeností, tak se budu držet čistě toho, jak to vidím já a co mi dává logiku. Ještě upozorním, že to zas hodnotím z pohledu mojí zkušenosti a toho, co jsem zažil, nebo spíš viděl ohledně tohodle tématu, nehodnotím nikoho tady, protože jednoduše nevím, jak to děláte, ale beru, že ortodoxní ICS je i po 50ti letech jen jedno
Kontrolování zbraně v ICS má úplně stejnej historickej základ jako nenošení náboje v komoře, myslím, že to tu psal Aleš, tak to nebudu rozepisovat, je to prostě o tom, že v době tvoření tohodle systému byly v IL ty největší sračky z celýho světa, který byly jednak nebezpečný střelci a druhak vykazovaly spolehlivost ve smyslu toho, že na každý zásobník připadlo několik závad, proto mělo smysl dělat tak často kontrolu zbraně, protože se čas a mentální kapacita k tomu potřebná vrátila v lepší bojeschopnosti. A já se ptám, vrátí se mi to i dneska, kdy už nemáme sračky s několika závadama na zásobník? Zkusím to vzít přes svoje čísla, nejčastější závadu "selhač" kontrolou zbraně stejně neodhalíte, takže beru jenom "zádržku".
Vemu čísla z loňskýho roku:
VZ 58 - 9000 výstřelů, zádržek 0
AR-15 - 2000 výstřelů, zádržek 0
Glock 19 - nevím kolik výstřelů, ale zádržku řeším s přebíjenou municí tak každej 3tí trenink, tak ať nežeru, budu brát zádržku 1x za 500 výstřelů - toho se budu dále držet.
Pokud má mít kontrola zbraně nějaký efekt, tak k závadě musí dojít při posledním výstřelu, pokud k ní dojde při samotné střelbě, identifikujeme/řešíme to předpokládám stejně a kontrolování/nekontrolování zbraně na tohle nemá vliv. Beru, že kontrolu zbraně dělá ICSák po vystřílení 2 -X nábojů, budu brát v průměru 3, takže provádění kontroly zbraně mi odhalí závadu dejme tomu 1x za 1500 - x tisíc výstřelů, hodně to zjednodušuju, ale budu teda brát, že cca 300x provedu kontrolu zbytečně, a 1x mi odhalí závadu, aby ta kontrola k něčemu byla a dal jsem očím a nervový soustavě (pohyb zbraně, přeostření, vyhodnocení, přeostření zpátky, pohyb zbraně) čas to vůbec vstřebat, tak to i v ideálních podmínkách (v klídečku na střelnici) sebere přes 0.5 vteřiny, ale budu teda brát těch 5 desetin. Takže to mám dvě a půl minuty čumění na zbraň, abych odhalil jednu závadu a to jsem myslím v těch počtech hodně při zemi, u dlouhý zbraně by to v mým případě byly desítky minut čumění na zbraň úplně zbytečně. Je teda provádění kontroly zbraně, tak jak to učí ICS efektivní?. Z mýho pohledu určitě ne, navíc se mi ještě nestalo, že bych zůstal se zádržkou stát a nevšiml si toho, ať už vizuálem, nebo to necítil, ale beru, že ICS je primárně dělaný pro nezkušenýho brance, navíc někde ve sračkách pravděpodobně nebudu mít kapacitu na to, abych ještě cítil jinej pohyb závěru, to beru.
Pořád ale vnímám, že pokud někdo tu kontrolu dělá tak jak se má, tak si to v mých očích klidně může obhájit, většinou jsem se však setkal s tím, že to ty lidi měli už spíš jenom jako tik, aby teda zůstali pravověrný a dělali to způsobem, který vůbec nedal tělu (očím) šanci něco zaregistrovat a stejně pokud nastala závada, tak ji odhalili až po zmáčknutí spouště, když to nestřílelo, úplně stejný princip, jako když někdo vybíjí zbraň šmrdláním závěrem, vidí, jak mu lítaj náboje ze zbraně, protože si nevyndal zásobník a stejně už ten prst nezastaví a prostřelí si doma televizi, protože už to má najetý jako celek, kterej udělal 5000 předtím a po 5001 to udělá zase, akorát, že tentokrát je něco špatně. Kdo ví, jak funguje motorická paměť, tak to pochopí, kdo ne, tak má díru v televizi

- tohle s tím vybíjením prosím není výmysl, slýchával jsem to dřív, že se to děje a měl jsem tu čest to i vidět na vlastní oči! Jde o to, že už to ty lidi dělaj tak rychle a tak automaticky, že se úplně vytratí původní záměr a sice identifikace závady, ale to už je věc instruktora, aby u toho ty lidi držel.
Protiargumentace bude asi taková, že kontrola zbraně mě nic nestojí, ale to není tak docela pravda, v krizový situaci je nervová kapacita člověka vytížená a tohle z ní docela velký kus sebere (pro mě zbytečně, pro někoho možná ne), navíc jsem viděl (poze u 2 vzorků - Itay Gil a ještě nějakej IL superkomandokiller), že ač při ukázkách to měli najetý jak blázen, tak při zatížení kapacity tu kontrolu stejně nedělali (dokonce zmizelo i IL "áčko", protože to není přirozená reakce těla), prostě naše nervová soustava nějak funguje a jsou věci, který neovlivníte ani obřízkou, v tomhle jsou pardon třeba zrovna USAci daleko dál, protože jsou schopný se na věc podívat komplexně, přizvat odborníky i z jiných oborů, vyhodnocovat a vyvíjet se). A tím zas nechci říct, že to Izraelci nedělají, hodnotím jen to, s čím jsem přišel do styku já a doufám, že mi nikdo nepodsune, že tady na ICS kydám hnůj, jen píšu, jak jsem si k některým věcem došel.
Marek Hvížďala