Re: Někdejší člen policejní zásahové jednotky dostal podmínk
Citát dne: "Rychlejší, než 158 na drátě, je 357 na opasku."

Velmi zajímavé případy, které nesmí skončit v propadlišti dějin.
Predpokladam tedy, ze to bylo do 1,5m. Navic nekde jsem cetl, ze vzdalenost byla 50-150 cm.Gary píše:Nemyslím si, že by bylo standardní, aby původní obžaloba zněla tak, že jsem po ukončení potyčky vystřelil nejméně ze vzdálenosti 1,5m, v průběhu líčení se tato vzdálenost zkrátila do 1,5m a měl jsem jako policista využít jiných prostředků, jak se ubránit
..., že na něho ze vzdálenosti 50 až 150cm dvakrát vystřelil ...
A dále hodnocení Nejvyššího soudu:Při potyčce měl sice převahu poškozený, ta však svou intenzitou přes přítomnost psa nedosáhla závažnější úrovně, což je zřejmé ze zranění, které utrpěl obviněný. Obviněný ale přesto užil střelnou zbraň zcela neadekvátním způsobem tak, že poškozeného střelil do nohy a vzápětí, aniž by vyčkal reakce poškozeného, ho druhým výstřelem usmrtil.
To je ale jasně v rozporu s jiným usnesením Nejvyššího soudu ze dne 26.2.2009 sp. zn. 6 Tdo 1347/2008 (obrana nožem proti neozbrojenému útočníkovi), který říká:V tom, že podmínky nutné obrany v případě jednání obviněného J. splněny nebyly, se shodují jak krajský (viz str. 18-19 odůvodnění jeho rozsudku), tak vrchní soud (str. 4). Tento závěr považuje za správný i Nejvyšší soud. Krajský soud důvodně vyzdvihl, že obviněný neutrpěl při incidentu závažnější poranění. Žádné z nich nedosahovala charakteru ublížení na zdraví ve smyslu § 122 odst. 1 tr. zákoníku. Jednalo se o tržné ranky, odřeniny, lehké vpáčení jednoho řezáku po ráně pěstí do obličeje, tržná ranka na lokti připouštěla možnost, že byla způsobena kousnutím psem, nebylo to však možno určit s jistotou. Jejich bolestivost podle znaleckého posudku nebyla velká.
Nejvyšší soud k tomu dodává, že nutnou obranu nevylučuje ani skutečnost, že obviněný použil na obranu proti poškozenému, který nebyl ozbrojen, zbraně. Obrana musí být způsobilá odvrátit útok, proto intenzita obrany musí být silnější než intenzita útoku. Z tohoto hlediska skutečnost, že obránce použije proti neozbrojenému útočníkovi zbraně, neznamená, že jde o obranu zcela zjevně nepřiměřenou způsobu útoku (viz rozhodnutí č. 47/1995 Sb. rozh. tr.). Zákon připouští, aby obránce použil i podstatně důraznější prostředek než útočník a také aby způsobil citelně závažnější následek, než jaký hrozil z útoku. Na vybočení z mezí nutné obrany nelze usuzovat pouze z toho, že napadený útočníka zranil, popř. jej i usmrtil, přičemž sám neutrpěl žádné zranění, pokud tím odvracel útok přímo hrozící nebo trvající a taková obrana nebyla zcela zjevně nepřiměřená způsobu útoku (viz přiměřeně rozhodnutí č. 25/1976 Sb. rozh. tr.).
proč ne? Já jsem tohle tvrdil od začátku. Vyvolal konflikt a pak ho ještě neadekvátně vyřešil. Nezlob se na mě...ale tvrdil že byl bitý i na zemi a že ho přitom rval pes. Podle svědectví pes v okamžiku konfliktu stál bokem. A uvědom si že toto všechno odsouzený vnímal s 2,4 promile v krvi. Takže místo rotvajlera třeba viděl lva.cityshark píše:Pitt - tak to bych si netroufl tvrdit. Proste soud rozhodl, ze to takhle bylo.
pitt píše:. Podle svědectví pes v okamžiku konfliktu stál bokem. A uvědom si že toto všechno odsouzený vnímal s 2,4 promile v krvi. Takže místo rotvajlera třeba viděl lva.
Jsou situace, kdy "ano" jsou situace, kdy "ne".pitt píše:co se ti na tom nezdá- když se hádáš s borcem a jeho pes tě KOUSNE zdá se ti adekvátní je oba zastřelit?
Zbraň: GLOCK
teď jsi to napsal stejně populisticky pokud toto nějak souvisí s probíraným případemcmk píše:
Kdyz se budu hadat s frajerem, co bude mit velkyho agresivniho psa a on na me psa postve a sam me zacne rezat, pricemz budu ve stavu, kdy mi pujde o kejhak, pak asi neni jina moznost.
Ale zlehcujici podani "zastrelit manika, jehoz pes Te kousne" zavani stejnym populismem, jako zakaz zbrani, protoze pistoli jde nekoho zastrelit.
neměl co dělat u toho plotu...na chcaní tam bylo místa dost i jindelabros píše:Pit:
Neměl tam co dělat jakože neměl okounět u toho plotu, nebo neměl jít po té ulici??