Příspěvek
od Shi » úte 03.4.2012, 16:41
Chris: Zákony tu máme proto, aby společnost fungovala (zákon jako vymahatelné minimum morálky). Jiný smysl nemají. Zákony jsou pro společnost regulační prvek a pokud chceme posuzovat správnost nebo nesprávnost zákona, musíme se podívat na to co je výsledkem takovéto regulace. Výsledkem současné regulace je, že zloději kradou a oběti se mohou jen smutně dívat a doufat, že policie přijede dříve, než zloději odjedou. Škody na majetku jsou u mnoha pachatelů reálně nevymahatelné.Tento stav je nevyhovující.
Souhlasím, že legislativu tu máme vynikající, ale její aplikace v oblasti obrany majetku (ale i zdraví a života) kulhá právě proto, že se neustále nadřazuje život a zdraví darebáka nad legálně nabytý majetek a neustále se tvrdí, že život zloděje je pro společnost cennější, než zdraví slušného člověka, o majetku nemluvě.
Stejně jako je nesprávné mít zákon pro konkrétní případ, je nesprávné posuzovat zákon v kontextu jednotlivce, ale je potřeba se podívat na celospolečenské dopady. K tomuto slouží statistiky. A také díky statistikám je možné převést všechno na peníze a následně porovnat i jinak obtížně srovnatelné věci. Speciálně v oblasti techniky a ekonomiky se takto počítat musí, protože peněz je omezené množství a (jak už tu bylo uvedeno), často jste v situaci, že s omezeným rozpočtem chcete zachránit co nejvíce lidí. Proto se musíte rozhodovat racionálně, tedy na základě čísel. Takže nakonec není problém spočítat jakou cenu má lidský život, respektive kolik jste se rozhodla investovat do ochranu lidských životů a kolik životů jste touto investicí zachránila. Ano, z různých výpočtů vycházejí různě vysoká čísla, ale ta čísla skutečně existují a řádově jsou ty výsledky srovnatelné. A v tom okamžiku je jen kousek od toho si uvědomit že skutečně lze peníze přepočítávat na životy.
Vemte si třeba jen očkování, teřba proti choleře - cena vakcíny 1000 kč. Utratí se 900 milionů za očkovací vakcíny,naočkuje se 900 000 lidí očkování zachrání 1000 životů, 100 lidí zemře v důsledku očkování, nebo má těžké zdravotní kompikace. Utratila jste 900 milionů korun, zachránila jste 1000 lidí, 100 lidí jste zabila nebo přizabila. Jeden zachráněný život vás stál 1 milion korun. Pokud byste investovala těch 900 000 do nečeho jiného, mohla jste
zachránit víc (nebo míň) lidí. Z toho je vidět, že taková rozhodnutí se dělají a dělají neustále.
To, jestli se tady budu vykecávat a ztrácet tím čas je jen moje volba. Pokud mě o čas obere zloděj, nebyla to moje volba, ale jeho volba. Náklady by měl nést pachatel a jsem to do značné míry já, kdo si bude stanovovat cenu za svůj čas. Pro přátele pracuji zadarmo, pro slušné lidi za standardní sazby, pro lidi, kteří mi jsou nesympatičtí mám poněkud vyšší sazby a pro některé lidi prostě z principu nepracuji. To pochopitelně neznamená, že bych v dnešní době zastřelil někoho za to, že mi utrhne ze stromu jablko. Tady je poměr škoda versus život zcela zjevně nepřiměřená. Ale když mi někdo chce ukrást auto (rok života), tak už bych s tím zase takový problém neměl. Je to zloděj, kdo říká jaká je cena jeho života (zdraví, svobody), když jde někam krást. V současném stavu často platí, že životní čas darebáka má větší cenu, než životní čas slušného člověka. A s tím nemohu souhlasit.
Když půjdu na PČR nahlásit poslední dvě krádeže, tak mě to bude stát celkem tři hodiny času. Zloději to ukradli za 15 minut. Opravdu vynikající systém.
Satan zde zmínil možnost pojištění se proti škodám na majetku. Podle mého názoru je nemorální požadovat, aby se oběť pojistila. Pojištění je v pořádku proti nehodám, nebo náhodám, ale přesouvat takto finanční odpovědnost za škodu z pachatele zpět na oběť (formou nákladů na pojištění) je poněkud morálně zvrácené. Neměl by náhodou nést vždy náklady pachatel ?
V současném stavu je oběť prakticky bezbranná, útočník je beztrestný, pokud se oběť účinně brání, tak si na ní s velkou pravděpodobností justice smlsne - viz případ Pliska. Takto nastavený systém je prostě špatně.
---
Co se týče nápadu střílet na pachatele jen někam do ruky nebo do nohy, tak to opravdu není dobrý nápad. Ve stresu budete ráda, že pachatele vůbec trefíte. Přitom cílem není útočníka trefit, cílem je spolehlivě zastavit útok. Zásah útočníka může zastavit, ale útočník si ho také vůbec nemusí všimnout. Takže nakonec platí, že spolehlivě útočníka zastavíte, jen když:
a) zasáhnete jeho centrální nervový systém CNS (mozek, páteř) - účinek je okamžitý
b) přerušíte krevní oběh a CNS se vyřadí kvůli nedostatku kyslíku - útok může po zásahu pokračovat jednotky sekund až jednotky minut
Pokud se vám nepodaří ani a), ani b), tak záleží na útočníkovi, jestli se rozhodne v útoku pokračovat, nebo ne. Jsou zdokumentovány případy, kdy bránící se žena vysázela do útočníka plný revolver ráže .38 Special, každou ranou zasáhla a útočník ještě ušel 100 metrů, než upadl.
---
Na svém blogu jste psala, že oběť má možnost pachatele zadržet. Vřele nedoporučuji to zkoušet dokud nenavštívíte nějaký trénink reálné sebeobrany. První, co vám tam řeknou je, že když máte možnost utéct, tak máte utéct. pokud už se musíte bránit, tak se od začátku braňte se vší brutalitou, které jste schopna, protože na obranu máte jeden pokus a když ten nevyjde, tak mlže být po vás. A když se zeptáte na možnost zadržet pachatele, tak se dozvíte, že snažit se zadržet pachatele je největší pitomost, jakou můžete udělat. Milerádi vám tam předvedou proč.
-----
Divokého západu se bát nemusíte - zbraně v rukou slušných lidí kriminalitu snižují, jsou na to i poměrně zajímavé a důkladné studie. Z dostupnosti zbraní pro obranu profitují více ženy, než muži. S rostoucím procentem držitelů legálních zbraní v populaci klesá počet loupeží i znásilnění a statistiky ukazují, že ozbrojení slušní lidé poskytují ochranný deštník mladistvým i těm neozbrojeným. Násilníci totiž preferují bezbranné oběti.