rostar píše:Mistral: Samozřejmě, že nejde o to, že mi nějaký aktivní blboun s foťákem nebo diktafonem stojí v cestě. Chtěl jsem naznačit, že když se novináři znelíbíš, byť jen tím, že děláš svou práci, máš smůlu. Dokáže tě medializací dle vlastního scénáře dokonale znemožnit. Je jim jedno jesli jsi politik nebo popelář a jestli co píší je pravda. Hlavně ať je senzace. Z některých reportáží je patrné, že dokáží jít doslova přes mrtvoly. A taky mi vadí jak se neustále staví do role hodných a spravedlivých mravokárců a jsou na naší straně. Dokud je nenasereš..... R
Njn, osobně bulvár taky nesnáším. Na druhou stranu, když porovnáme náklady Hospodářských novin (solidní tiskovina), MF Dnes (polobulvár), a Blesk (bulvár) tak bohužel dostaneme poměrně solidní informaci informaci o zájmech národa. A kde je poptávka, je i nabídka. Nehledě na to, že mnoho "hvězd" poskytuje bulváru informace dobrovolně, protože kdo není vidět, jako by nebyl. Tolik k práci novinářů.
Co se týče VIPek - chm. Novinář má jen o maličko víc zákonem daných práv než normální občan (a má jen takovou moc, jakou mu přiznáte a jak moc je národ tolerantní k odkrytým lotrovinám politiků atp) . Tzn, že může kdekoliv stát a opruzovat jako normální občan, a každý normální občas se může stejně jako novinář ptát (ale většina dotázaných ho pošle doprdele, bo je to jen obyčejná nicka). Když praštíš jednoho nebo druhého bezdůvodně, jsi v průseru. Ochrana VIPek ti nedává žádná práva navíc. Občan tě zažaluje, novinář znemožní v novinách. Ty máš právo na obhájce

a také máš zákonen danné právo na reakci v novinách, pokud se tě článek týkal přímo (pokud si dobře pamatuji).
Co se týče honění se za senzacemi - no - informace jsou tržní zboží a kdo má zajímavější, ten je lépe prodá, to je bohužel fakt (proto je třeba najít si solidní noviny - ty jsou na druhou stranu řekněme nudné). Na druhou stranu, nic není starší než den starý noviny a je prokázáno, že po určitém (poměrně krátkém) čase čtenář zapomene, zda byla informace negativní, nebo pozitivní. Proto mnoho objektů (firem, politiků) negativní (nebo alespoň kontroverzní) publicitu samo vyvolává, bo se tím důrazně připomente a dostane do podvědomí cílového spektra lidí. Ergo - nic není tak jednoznačné, jak se zdá. Bylo by to na dlouhé vyprávění. A to ani nazmiňuju, že novináři, stejně tak jako lidé jiných povolání, dělají prostě nekdy svoji práci špatně.
4Frenky: Je mi strdečně putna, že se tu pouštím na tenký led. Generalisty jakéhokoliv typu bytostně nesnáším. A kecy všichni (novináři, střelci, cikáni - vyber si dle libosti) jsou to a nebo ono mi zvedají žluč tuplem.