klubobka je ve většině sportů takový náborový závod - není třeba žádné zvláštní oprávnění(třeba v IPSC BZ apod,. ) - ke vzathu k losu je to závod který NENÍ započítáván do poháru lLOS pro daný ročník (neplatí kalendářní, ale fiskální rok od MČR do MČR)
brýle a sluchátka jsou někde povinná jak pro střelce(100%) tak i pro diváky (na 99%) - osobně doporučuji všude 100%
výběr sluchátek, ochrany zraku a v podstatě veškerého vybavení je otázka osobních priorit, poměru ceny a výkon, .... takže doporučuji přečíst toto i konkurenční střelecká fora( zas tak moc jich není celá dvě

)
pro začátek není problém si je půjčit - v GC to není problém - já používám místo sluchátek silikonový špunty do uší na provázku od 3M a brýle mám koupené v ochranných pracovních prostředcích s různě barevnýma sklama
jinak nejlíp se člověk učí tím že nejenom kouká, ale i sám prakticky závodí - není problém a spousta lidí a hlavně rozhodčích ocení , když se nováčci přihlásí a na rovinu to řeknou - je pak šance jim to vše pořádně ukázat ( v GC se to praktikuje tak že nováčci pomáhají na stage rozhodčím a můžou se koukat jak to dělají jiní a stage stříli na konci s rozhodčíma) podle ohlasu těchto nováčků to byl dobrej nápad, protože pokud už vím co se tam ode mě očekává tak se člověk tak nějak podvědomě sklidňuje a pak to jde všechn líp