Než budou praktický zkušenosti se slabší pružinou, pár informací které jsem vydestiloval z inetu:
- téměř všchni glocktuneři se shodují na tom, že slabší pružina zrychlí přebíjecí cyklus, zároveň se má zmenšit zvedání mušky. Zpětný ráz má jít rychleji "do ruky", dřív než se muška začne zvedat. No něco by na tom mohlo být.
- v podstatě všichni se shodují na tom, že je slabší pružina vhodná pro lidi se slabším úchopem, kterým se pak střelba lépe zvládá. Tím by se zároveň mělo pomoci předejít "limp wrist jam", tedy zásekům kvůli slabému úchopu (to existuje i u glocka?)
- objevují se varování, že slabší pružina způsobuje efekt zvaný "Frame Battering". Díky menšímu odporu pružiny naráží závěr příliš na rám, který se tím může poškodit. Kupodivu tuto teorii podporují hlavně (pouze) výrobci různých speciálních dynamických pružin, šetřičů apod. Neobjevil jsem žádný důkaz nebo případ, kdy by k takovému poškození ve spojitosti s pružinou došlo u Glocka (u 1911 je tento problém popsán).
- u příliš slabé pružiny se prý může objevovat nespolehlivost (kulometění).
Některé části mi nejdřív připadaly jako celkem divné, například bych řekl že spíš silnější pružina sníží zdvih. No některé argumenty zní celkem logicky, např tohle:
You'll want it lighter because the lighter it is the sooner the slide starts moving after the shot is fired. The early rearwards motion keeps the muzzle flip 'nice flat and low'. The recoil impulse is absorbed and accumulated by the recoil spring before the recoil excerts enough force on your wrist through the frame and grip to results in any significant upwards motion of the gun. The slide is returned to its forward position without having to depress a heavy spring thus mitigating excessive energy transfer to 'raise' the gun (thereby minimizing muzzle flip). This yields a lower perceived recoil and greatly speeds up the target re-acquisition process.
"See, guns dont kill people. People kill people. Guns defend people against people with smaller guns." American Dad