Glass Bedding

Vše o Taktické malorážce, aneb o novém směru v malorážné střelbě u nás

Moderátor: Grinch

Zbraň: Suhl 150,CZ SP-01

Re: Glass Bedding

Příspěvek od Haness » čtv 11.8.2011, 20:35

Jsem zvědavej jak se ti povede :wink: i na to jaký tam bude rozdíl oproti tomu Titanium Putty.

Příspěvek od rimfireBR » pát 12.8.2011, 9:37

:lol: :lol: čekám na obě pažby, který dojdou hned jak Tu budou :twisted: takže si ještě počkáme :idea: jinak jedna 500g je volná pokud někdo chcete 8-)

Příspěvek od Ghost762 » pát 26.8.2011, 7:25

Já bych si tu 0,5Kg vzal,jestli je ještě k mání.
Sfoukli bychom to na příštích závodech.
Dík V.

Příspěvek od Haness » čtv 15.9.2011, 20:12

Příspěvek od Ghost762 » pát 23.9.2011, 10:14

To Hanes
Supr odkaz.

Příspěvek od Haness » pát 23.9.2011, 22:15

:wink: sem rád že se líbí, je pravda že jejich bedding vypadá opravdu perfektně :wink:

Nikde ale nemůžu přijít na to jaký materiál používají na vyplňování těch míst, všude píšou "clay" což ve volném překladu znamená "jíl/hlína" ale musí to mít nějaké specifikum (pouze specifically intended for bedding :crazy: ), zvlášť když po tom vyloupnutí jim to tam tak hezky zůstalo trčet.

Neříkám že použití plastelíny je špatné, nicméně jakmile se to trošku zahřeje tak se to trhá a vytahuje se to z míst kde to bylo dost těžko a pracně.

Příspěvek od katana » pon 31.10.2011, 9:45

Zdravím pánové, obracím se na vás jako na zkušené. Mám 456 v pažbení Aeron a zajímalo by mě jestli má cenu dělat u této zbraně bedding s ohledem na cenu a přesnost zbraně. Prostě jestli se vyplatí tato námaha a investice u takové zbraně. Budu vděčný za vaše názory.

Příspěvek od AREYOU » pon 31.10.2011, 14:30

TO : katana

tak tady budou asi dva proudy :
- ti co do beddingu investovali a mají ho, budou tvrdit, že je to bomba a určitě pokud chceš střílet přesně musíš mít atd.
-ti co ho nemají, že je to zbytečnost a vyhozené peníze

Já za sebe mohu říct, že jsem u mé CZ 453 Varmint podbrousil pažbu, aby se hlaveň nikde nedotýkala (takže když vezmu 500stovku tak jí protáhnu po celé délce hlavně až k závěru aniž by se zasekla o pažbu) dále jsem vypodložil plastovou podložkou, předek závěru, aby se to nedotýkalo dřeva a při dotažení se předek závěru opře o plastovou vypodloženinu (vyrobil jsem z krabičky Eley :-)).

Po pravdě řečeno jsem toto udělal asi tak před rokem a půl a dříve se mi hlaveň decentně dotýkala pažby a závěr šel do dřeva...no rozdíl jsem v ničem nezanamenal :-(.

Pokud budeš střílet BR (BENCH REST) se střelivem za 5 Kč tak určitě investice do beddingu ANO, pokud budeš střílet na bipodu s koncem pažby opřenou o ruku a střelivem cca. 2 Kč (TM, MaO, mizivky atd.) tak bych do toho já osobně neinvestoval, ale určitě dostaneš tolik rad a názorů, že tě bude bolet hlava..tak si pak vyber :-).

Příspěvek od katana » pon 31.10.2011, 14:49

Děkuji za názor. Budu právě střílet tu druhou položku cos popsal.

Pořadatel "TM"

Zbraň: Sako TRG 22 .308Win

Příspěvek od Grinch » pon 31.10.2011, 16:14

Tady bych zas trochu polemizoval já...

Musím říci, že vůbec nesouhlasím s ničím, co napsal Richard (AreYou)...

Bedding je věc, která zcela jistě zbrani pomůže a tím nemyslím jenom ve výsledku..

to žes nic nepoznal, pro AreYou, zřejmě bude tím, že Tvoje zbraň o bedding ani nezakopla a ani kolem něj nešla, protože plastová podložka z krabky od eley a kousek podbroušení rozhodně není bedding...
Dále zkus protáhnout tisícovku jestli to půjde, přeci jen je to 2x tak velký obnos :mrgreen:

Osobně jsem pro bedding v každém případě, jde totiž o víc věcí než jen o tu utkvělou představu, že ti bedding stáhne 5mm na soustřelu, to je kravina a blbost...

Do beddingu bych šel vždy z toho důvodu, že to zblbuvzdorní uložení, že bude více odolné vůči změnám teploty, vlhkosti, momentu dotažení (neb postupem času se každá pažba pod šroubama vymačkává a ne že ne) prostě něco co je šetrné ke zbraní a co může pomoci...

Z tohoto důvodu bych šel stopro do beddingu, a ne s představou "že se to dělá abych střílel přesněji"... což de facto je kýžený výsledek, ale kvůli zcela jiným principům... :huh:

Za další, do beddingu na 456ku bych šel taky, ale velké ALE...
Jde o cenu... upřímně ti řeknu, že dělat tam bedding v řádu tisícikorun je blbost, protože ta flinta to nepozná...

Pokud jsi ale koumal jako třeba Haness, tak si jsi schopen udělat bedding podobné kvality, který sice nebude nejlepší, ale pomůže za velmi směšnou cenu... řádově v rámci stokorun...

Pak říkám ano, bedding má jednoznačně výhodu a určitě do něho...

Pokud to nezvládneš sám, tak bych nepřemýšlel o pillar beddingu a nebo block beddingu, ale zkusil si pročíst co napsal Haness o Glass beddingu a spojil se s ním a nebo si to doma zkusil - sundat to jde vždy...

Takže je to na Tobě a zda to vyzkoušíš je jen Tvoje věc, ale napsat že nikdy a že to nikdo nepozná kdo nestřílí BR je kravina...

Osobně jsem na anče dost výrazně poznal block bedding, ale to je zcela jiná situace protože u téhle flinty se ta investice vyplatí a hlavně ta flinta to pozná...

a neřešil bych cenu patron, protože i jinde severně od TM se střílí patronama za 5 a 7kč a většina zbraní bedding má a přesto BR nestřílejí :oops:

Nejde o střelivo ale vesměs o psychický pocit střelce, že udělal maximum... protože tvrdím, že malorážková střelba je z 80% o pohodě v hlavě a o tom to mít v paži a nestresovat...

Vše co sem napsal je čistě můj názor, takže si to ověř kde se dá a nejlíp 15x protože taky občas kecám kraviny :crazy: :mrgreen:
STŘELECKÉ KURZY - Puška s optikou - GTac - Dynamic Precision Rifle - http://www.GTac.cz

Příspěvek od Haness » pon 31.10.2011, 16:37

No musím říct že mě Areyou svým názorem dost překvapil. Stále nechápeš to o čem bedding je.

V základu jde o jedno, vytvořit v pažbě takovou plochu, která bude co nejvíce odpovídat pouzdru závěru tak, aby jsi tam měl co nejmenší vůle a místo kam přijde uložit železo v pažbě pušky co nejvíce sedělo. To frézou nikdy nevytvoříš, proto uděláš obrazně řečeno "odlitek."

Nikdy jsem netvrdil a ani nebudu že ti to zlepší přesnost, možná ano, ale co stále říkám dokola, je to, že pro mě měl bedding ten obrovský přínos, že mi puška po provedení beddingu (ikdyž to byly moje první dva pokusy a mají rezervy) perfektně drží nástřel a po vystřelení jedné rány jde už druhá krásně do bodu nástřelu, což je na TM dost přínos u SR a rukojmích.

Musíš brát v potaz to, že pokud to uděláš jako Areyou tak destička z Eleyek ti nebude vůbec odpovídat tvaru pouzdra závěru a tyhle rozdíly ti spíš mohou dělat odchylky.

Samozřejmě bedding můžeš za pár stovek, konkrétně v mém případě za Kč 200,- a nebo taky za Kč 700,- (epoxid Devcon Titanium Putty) což je pravda dražší varianta ale kvůli práci je to lepší varianta a už bych do jiné nešel, ale i za ty dvě stovky a tmel Eprokit to jde a funguje to.

Jak už jsem říkal několika lidem, jde o to co od své pušky a střelby očekáváš, můžeš ji nechat tak jak je, ale já vsadil na to že to ozkouším a jsem spokojený jako blecha. Vždycky mi trvalo kolem 10ti ran než jsem flintu nastřelil a po tom co jsem si to před 1. TM udělal jsem celkem koukal a myslel si že je to jenom náhoda, ale opravdu to jde, záleží jen na tobě.

V základu musíš ale především pochopit o čem je vlastně bedding a potom rozvíjet svou ideu. Rozhodně se neboj zeptat a řešit to, víc hlav víc ví. Zajímavé informace má i RimfireBR;-)

Příspěvek od AREYOU » pon 31.10.2011, 17:31

TO : katana

Jak jsem psal ti co bedding mají ho budou bránit a ti co ho nemají napíšou, že je to na nic (můj příklad :-)).

Nicméně já bych na ZKM 456 Bedding nedělal na Anče bych dělal jelikož když dám za flintu 35.000 tak mě už bedding nezabije na zbrani za 5000,- dělat bedding za 8.000 mě připadne uchylné no glass bedding snad, ale nevím zatím jsem nedošel do stádia, že bych o tom nějak přemýšlel (i když 200-300 Kč je pohodová cena).

Pokud to někomu pomůže (v hlavě i mimo ní viz GRINCH tak určitě ANO).

Já ovšem považuji malorážku za odychové střílení a pokud mi to nelítá jednou dírou nejsem z toho vykolejený a stačí mí trefovat záslepku 15 mm...další výhody viz Haness nemohu potvrdit ani vyvrátit nemám na zbrani bedding, takže záleží na tobě jak se rozhodneš...já bych do toho nešel.

Příspěvek od Haness » pon 31.10.2011, 17:47

Nevztahuj stále bedding na zlepšení přesnosti, já sám jsem to NEpoznal, jak sem řekl bedding má pro mě tu výhodu že flinta nemění nástřel vlivem "pohybu" dřeva při různých teplotách, a vlhkostech.

Každopádně když si to spočteš tak se ti vložená investice brzy vrátí tím že nemusíš nastřelovat tolika ranami.

Jestli máš anču, nebo čezetu nehraje roli, bedding je přínosem u obou flint a je jedno jestli ti střílí více, nebo méně přesně...

Pořadatel "TM"

Příspěvek od Grinch » pon 31.10.2011, 17:50

Richarde já nebráním bedding protože je nutný, jen jsme konstatoval, že se dělá ze zcela jiných principů než je všeobecně známo...

Dále tady nikdo nikdy neřekl ani slovo o beddingu za 8.000Kč (bavili jsme se o bedingu za cca 200-700Kč), takže se vrať na zem a prosím se rychle dostaň do stádia k tomu přemýšlení, protože jinak už nevím :crazy: :mrgreen: :lol:

Pokud jej nemáš a ani si jej nezkusil, tak prosím svoje názory piš jako "domnívám se, ale vím o tom prd a taky by mne zajímalo", než že "je to na 100%, že je naprd a že nemá cenu a protože střílím pro zábavu na záslepku atd"...

jak říkám, vše je o hlavě a o tom si to promyslet, co od toho chci a co od toho budu chtít...

AreYou, když se k tomu vrátím, tak naposled si říkal, že nevíš proč ti to lítá zcela naprd a všude kolem dokola a že nevíš proč, takže být Tebou se zamyslím nad čištěním (protože nečistíš rok) a taky k tomu že ten Tvůj bedding (kus krabky od eley) asi taky nebude to pravé ořechové, takže se může stát, že za chvíli budeš psát že střílíš jenom na pivní tácek a že ti to stačí :mrgreen: :lol: :oops:

Ber to s rezervou a s humorem, ale i jako výtku k tomu, jakým stylem s jistotou píšeš o něčem, čemu nerozumíš...
STŘELECKÉ KURZY - Puška s optikou - GTac - Dynamic Precision Rifle - http://www.GTac.cz

Příspěvek od AREYOU » pon 31.10.2011, 18:01

TO : Haness

já jsem pochopil co jsi psal o bedingu taky říkám ano glass bedding za ty peníze je v poho, ale já jsem opravdu nezjistil, že bych to potřeboval, stejně když je léto a teploty kolem 18 a více stupňů, tak mi to nástřel nemění i bez beddingu pokud tedy nevyčistím lauf :-)!

Ale já opravdu ten bedding ani kdyby to bylo zadarmo nepotřebuji opravdu nevidím nějakou výhodu (mimo toho co říkal Grinch, že si pak myslím, že je to nejlepší a tak i vlastně sám střílím lépe). Já na mém střílení vidím chyby jinde a rozhodně bedding není to co bych musel řešit....pokud budu střílet jak pán Bůh tak si řeknu no už jen ten bedding mi chybí k tomu, abych střílel lépe i za změn počasí atd., už jen to že nemám bedding mě brzdí atd. Úspora střeliva u .22 LR beru jako zanedbatelnou položku, kdybych stavěl velkou flintu (no a doufám, že se toho dočkám), tak bych určitě investoval do pillar bedingu + glass bedingu, ale u malorajdy to prostě fakt nemám v plánu...je to můj názor, neřekl jsem, že je bedding na hovno nebo tak něco jen jsem se snažil na dotaz katany dát můj pohled...myslím si, že si sám udělá názor a rozhodne se. Jinak Kitcarcup nemá bedding a střílí dobře viz výsledky TM, Mac myslím taky nemá bedding a spoušť má poladěnou cca jak já na CZ 453 a střílí taky dobře...je to věc pohledu někomu to pomůže někdo to nepotřebuje...nic víc.

PS: já se neptal na bedding, ale katana tak nechápu proč mi to vysvětlujete...napište mu svůj názor na bedding jak to udělal já ať si vybere.

OK už jsem pochopil na co je bedding, ale názor neměním nebudu pořizovat :-)

Příspěvek od AREYOU » pon 31.10.2011, 18:12

TO : Grinch

Martine, já ale nikde nenapsal, že je na prd atd...tos vzal kde?

(Pokud jej nemáš a ani si jej nezkusil, tak prosím svoje názory piš jako "domnívám se, ale vím o tom prd a taky by mne zajímalo", než že "je to na 100%, že je naprd a že nemá cenu a protože střílím pro zábavu na záslepku atd"...

Chtěl jsem to přidat do mého posledního komentáře, ale je to uzamčené takže snad mě admin nebude hubovat, že dávám za sebou dva komentáře :-)

Nikdy jsem netvrdil, že podbroušení pažby a krabka od Eley je bedding :-) to mi vkládáš slova co jsem nenapsal!

Příspěvek od katana » pon 31.10.2011, 18:17

Pánové děkuji vám všem za reakce a hlavně děkuji za fórum, kde rádi poradí :D
Pokud bych se do toho pustil, měl jsem na mysli variantu, kterou použil a zde popsal (včetně lacinějšího tmelu) Haness. Asi bych se o celou záležitost ani nepokoušel, kdybych neměl pušku rozebranou a nedělal na pažbení nějaké úpravy k obrazu svému. A když už, tak už :lol: a taky jak bylo řečeno, budu vědět, že jsem pro svoji zbraň udělal maximum.

Ještě budu otravnej s otázkou na Hanesse: Když jsi použil leštidlo na boty aby se železo nepřilepilo, jakou jsi použil vrstvu?? kdyby byla větší hrozí, že se obtiskne do beddingu.....? Nebo stačí použít jakoukoliv "mastnotu" která zaručí nepřilnavost tmelu?? Nedá se použít nějaká fólie na bázi mikrotenového sáčku??

díky Robert

Pořadatel "TM"

Příspěvek od Grinch » pon 31.10.2011, 18:23

AreYou:
Ne, píšu to tak, jak to "laikovi", potažmo "začátečníkovi" jako je Katana může připadat a jak to zní...

Z Tvého prvního příspěvku se vyjadřuješ tak ("rozdíl jsem v ničem nezaznamenal"), že z toho vyplývá, žes skoušel něco ve spojitosti s beddingem (zřejmě pilník, bankovka a podložka z plastu)...

Tak proto se tady s Hanessem snažíme ukázat to, proč se bedding dělá a hlavně JAK se dělá...

Pokud bys to chtěl jo handrkovat slovo od slova, tak tedy si v prvním příspěvku k beddingu neřekl ani slovo (což vyplývá z posledního příspěvku)

Ale to je patlání pitomin, co s původní otázkou nemá co dělat. Tak to uzavřeme OK?

Katana:
Sry za kraviny, ale sám moc dobře vím, jak "na začátku" člověk hltá každou informaci a taky vím, že tenkrát vědět to co teď a narazit na správné lidi, co řeknou relevantní fakta a zbytečně tě do nečeho nenaženou, tak mám doma v trezoru vedle flinty ještě 100.000Kč navíc :lol: :shock: :mrgreen:

Prostě si myslím, že bedding je PRO KAŽDOU ZBRAŇ výhodou, otázkou je jen kvalita provedení a cena...

Samo že pokud bys chtěl profi block bedding, tak se budeš pohybovat v sumě cca 3-5tis a to do ZKM za "pár kaček" nemá smysl...

Ale cestou Hanessa za 200-700Kč to ROZHODNĚ SMYSL MÁ a rozhodně to poznáš ve stylu toho, že budeš mít klid v duši, zbraň MŮŽE střílet lépe, ale rozhodně se bude chovat lépe vzhledem k okolí...

Tím bych to z mojí strany uzavřel...

Příspěvek od Haness » pon 31.10.2011, 18:33

Areyou: já to nějak neřešil jestli se to mění, protože jsem přijal za normální, že musím tak dlouho nastřelovat, teď se na to dívám jinak.

Katana: klidně se ptej;-) vrstvy jsem použil 3 tuším, nejsem si jistý, do toho tmelu se ti to neobtiskne, toho bych se nebál. Já to vždycky rozmazal prstem a nechal chvilku být, po chvilce to zatuhne, takto jsem to udělal 3x a bylo to v pohodě.

Mikrotenový sáček, nepouštěl bych se do toho, samozřejmě je to možnost ale vzhledem k náročnosti bude rozhodně lepší použít to leštidlo, sáček se ti může smeknout a je trošku problém jak ho spolehlivě obepnout kolem pouzdra závěru na kterém jsou výstupky, některé ostré, může se ti to protrhnout atp.

Další možností je vosk na auta ve spreji, to jsem viděl teď naposledy u nějakého amíka na stránkách, ten tam psal že to stříkne, nechá zatuhnout a opakuje několikrát. Ale nevím jak to pak jde z toho železa dolů.

Já si oblíbil to leštidlo, jde to dobře dolů, je to rychlé a hlavně efektivní. Stačí rozmazat pečlivě prstem, nechat zatuhnout a zase a bude to ok, samozřejmě je to důležitá fáze celého toho procesu, takže je dobré si dát záležet a natřít i boční plochy, kde je vysoce nepravděpodobné že by se ti tmel dostal, nicméně po tom co železo ponoříš do pažby ti ten přetok může přesáhnout i na horní plochy. Následky když by se ti to někde přilepilo by mohly být fatální. Takže lépe více :wink:

Příspěvek od AREYOU » pon 31.10.2011, 18:37

Pro mne je to uzavřené..nepoznání rozdílu bylo myšleno na to když se hlaveň dotýkala pažby a po podbroušení se nedotýkala rozdíl jsem nezjistil, ale snad to pro katanu bylo přínosem.

Jelikož kdyby tady odepsali jen ti co mají bedding tak by začátečník mohl mít dojem, že bez toho to nejde.

Zpět na „Taktická malorážka“

Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Designed by ST Software.
Český překlad – phpBB.cz