v mem prvnim prispevku jsem uvedl
Vynechme kdo co strili ci jake vybaveni kdo ma.
a to z duvodu aby se diskuze nezvrhla k tomu, ze to se hodi proste jen pro ty idioty co strili BR a druhy duvod, ze se prispevek odsoudi protoze to jeden takovy BR idiot napsal. Toto bylo zvykem (do te doby nez me admin toho fora vybanoval) na GS.
Moje prispevky jsou vzdy mineny jako nazor, rada, pomoc. Nikdy to neni abych se nekde hadal.
kdyz mi nekdo vytrhne veci z kontextu, a prekrucuje co jsem napsal, tak se
1. nastvu (mam takovou povahu)
2. ztratim chut neco vic psat
3. prijde nejaka reakce. drive to bylo dohadovani vysvetlovani ale vlastne o to nikomu neslo, slo jen o provokaci a nasledny ban. jsou fora, kde toto utnou hned, ja si to uvedomim a hotovo.
soucasna reakce je, ze smazu prispevek napisu SZ kdyz tu neni moderator ktery da napominani za osobni napadani
viz treba
No dlouho jsem tady nic nepsal a tak jsem zapoměl, že ty jsi vlastně Bůh Shivo a kdo neopakuje tvoje dogma, tak je nazván ignorantem.
a pecu na to.
Nikde jsem nenapsal ze mi nejaky GURU rekl jak mam cistit. napsal jsem ze jsem mel moznost strilet s nekolika zbranemi jez postavil samotny GURU pres staveni malorazkovych specialu. A ze zbran za 5000 dollaru jsem cistil dle navodu ktery mi dal majitel.
Vseobecne vladne nazor ze Shiva strilet neumi (stejne tak jako ostatni BR strelci) a nestrili nic jineho nez malorazkovy BR.
No ono je to tak trochu jinak. Malorazkovemu BR jsem se zacal venovat protoze to je sport ktery ma nejakou tradici 60 let, je na postupu (mimo u nas), a je zde moznost sjednotit zeme, pravidla a terce. Takze z toho duvodu se tomu venuji. Jiz pres dva roky to nestrilim, z duvodu toho, ze clovek neni schopen ovlivnit kvalitu naboju. Mne samotna strelba z malorazky jako takove, nebavi. Na BR mi bavi moznost dosazeni max. presnosti z brani.
Nicmene moje hlavni strelba je strelba z velkoraze (tim chci rici dospela flinta). at uz to je BR nebo lov nebo tzv. takticka.
v kazdem pripade maji oba typy zbrani hodne spolecneho, a nektere veci vam velka odpusti ale .22 ne. Po pravde receno, nebavi me zasirat si hlavu tim, ze budu zase muset jet nekam vybirat naboje. Premyslet nad tim proc je to devitka a ne desitka. Tim ze mam moznost privezt tyhle top quality zbrane, tak jsem prehodnotil po prakticke strelbe z techto zbrani, a rozhodl se si jednu koupit take.
cisteni je ve sve podstate uplne stejne u rimfire jako u centerfire. s tim rozdilm ze RF strili olovo a to se usazuje hned za komorou a vznika tam z neho krouzek. dokud je prumer krouzku vetsi nez vyvrt, tak je to OK. jeho rozmer se zmensuje (vice olova) a je tam tzv. okenko presnosti, kdy zbran ma "optimalni" nanos olova pak presnost zacne klesat. v okamziku kdy je prumer mensi nez prumer vyvrtu tak uz strelu "kalibruje" a presnost je v cudu.
mokre cisteni BEZ kartacku je lepsi nez suche cisteni z duvodu chemickeho odstraneni maziva a karbonu.
Haness to popsal presne.
Ja mam svou 456 v rohu a cistil jsem ji snad 3x za celou dobu co ji mam. na to na co ji mam, mi to bohate staci. nevim odkoho ji mam, kolik ma vystreleno ani nevim za kolik jsem ji kdy koupil. je to jako mit nuz na ripu.
ale kdyz ma zbran na strelbu, kde se snazim trefit 0.8mm velke X (ano u nas to neni moc potreba, protoze strelit 250 z 99% staci na vyhru) ale ve svete prave X rozhoduji kdo vyhraje. Ale co je jeste dulezitejsi nez vlastni vyhra souteze, je dokazat a vedet ze to umim, strelit absolutni vysledek.
Kdyz mam zbran v hodnote 5000USD k tomuto ucelu, tak se podle ni k tomu chovam.
Moje "lovecka" 300RUM je postavena na BR zaveru a chovam se k ni jak si zaslouzi. je to zbran na lov pres 1000m a tam to fakt neni zadna prdel. Mam prestavenou 8x57 IS mauser 98, zaver jeste s orlicema. kovana hlaven a strelba jak tercova tak lovecka do 300m. ale chovam se k ni stejne jako k te .300RUM.
Velkoraz se vzdy cisti mokrou cestou a kratacem. kvuli karbonu a mosazi. tyhle zbrane samozrejme netrpi olovenym nanosem, ale to je jediny rozdil. Dulezite u vsech zbrani, malorazku nevyjimaje, prechodovy kuzel, jeho stav je primo umerny presnosti a hlavne zivotnosti.
drhnuti prvnich ca 10cm od komory tam a zpet je bezna praxe.