Spravne vybiti - jak je to na zavodech?

Ostatní debaty mimo zaměření, vtipy, když se prostě chcete vykecat :-)

VIP člen

Zbraň: GLOCK

Příspěvek od Smith » úte 18.7.2006, 17:25

Když vybíjím, vyndám zásobník, tahám závěr dozadu - jen jednou a chytám ho na záchytu. Nevím kam kouká rozhodčí, ale já čumím do komory a shora do šachty a pokud nevidím na zem, je něco špatně :wink:
Při vybíjení mám zbraň sklopenou o 90 stupňů vpravo a levačkou držím závěr okolo vyhazovacího okénka. Po vybití mám náboj v prstech. Vtip je v tom, že musíš tlačit ruku se zbraní dopředu, ne tahat za závěr, protože pak pokrčíš levačku v lokti skoro tak, že se dostane před hlaveň. :?
"No jo, dvě dávky..." Vražkov, 6.9.2008, stage 5

Zbraň: G17 a další

Příspěvek od Starosta » úte 18.7.2006, 18:47

Jasik píše:
jj, už jsem viděl několik lidí na závodech, co si blbě dorazili a pak se divili, že to nestřílí :idea:
Hehe, ja videl jednoho (nebudu se jmenovat), kterej si na situaci (by CMK) pujcil kver, vybil, zkousel taseni z pouzdra, sundal bundu, dobry.
Sel na situaci a cvak, cvak, zaver, cvak.
Zasobnik byl v bunde. :roll:
Starosta
-- Si vis pacem, para bellum --

cmk

Příspěvek od cmk » úte 18.7.2006, 21:15

:-)
To bylo ten den, jak jsem drzel v pravy G17, v levy G19 a paliljsem na stridacku leva-prava - 20 naboju asi za 5 sekund? :-)

Ten den jsem si overil, ze strelba 2 pistolema najednou je hezka akorat ve filmu :-)
Motto: Rychlejší, než 158 na drátě je 357 na opasku
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Pokud víš, kolik máš zbraní, nemáš jich dost.

Příspěvek od Starosta » úte 18.7.2006, 21:41

Nejsem si jistej, zda to byl stejnej den, jen vim, ze Ti ta levorucni 19ka chodila uplne do kopru :D
Starosta

Příspěvek od coffee » úte 18.7.2006, 22:56

cmk: Popel nech kde je. Pro začínající střelce je to poučné, takto NE. :mad: Správně za to mělo být DQ. Zbraň míříla mimo bezpečný úhel. Což mi připomíná, že se na závodech zapomíná tuto skutečnost střelcům sdělit. Jak říká Jasik, na IPSC skutečně se tento způsob hojně využívá (jen ne s tím vytočením. Zbraň musí stále mířit dopředu (k terčům). Přece jen střelci IPSC více střílí a více "trénují". Je to určitý zlozvyk. Začínajícím střelcům bych to nedoporučoval. Je to o zručnosti a znalosti zbraně, ale zejména, jak je tu vícekrát zmiňováno, o bezpečnosti.
Jinak je to hodně na rozhodčím. Pokud mi řekne po prohlídce: "v pořádku, rána jistoty" pak BUM :shock: a pokračuje "ty ... jsi diqalifikován". Je to selhání i na jeho straně.
Říká se, až si dáš "ránu" konečně jsi střelec a dáváš si pozor. A kdo říká, že si ji nedá, tak kecá (vlastní zkušenost) :oops:

Příspěvek od coffee » úte 18.7.2006, 23:04

cmk a ostatní: stejný způsob, tj. přidržení závěru s vysypáním náboje z komory do ruky je pěkně vidět na videu z 15.7. stage 2 kdosi3 (Pepa Kyncl). Zbraň rovně, loket nepřesahuje hlaveň.

Příspěvek od Jiří-Mek » úte 18.7.2006, 23:22

Na rychlo popisu dle meho nazoru spravny zpusob jak zbran nabit a vybit.

Nabiti:povel nabijet-slinjsi zarazeni zasobniku do zbrane,nasleduje pokus o jeho vyjmuti,avsak bez vypoustece,tak se ujistim,ze zasobnik ve zbrani drzi.Natazeni zaveru-nasleduje mirne stazeni zaveru zpet a kontrola nabiti.(pozor na spravny uhel pri kontrole) dale nasleduje dorazeni zaver dlani-ujisteni o uzamceni.

Vybiti:Vyjmuti zasobniku,zachyceni malickem silne ruky.Nadhmatem uchopim zaver a zbran vytocim o 90 stupnu ven.Naboj z komory vam vypadne do ruky(pozorna loket a uhly) .Za zaver zatahnu jeste alespon 2x,to pro pripad opomenuti operace vyjmuti zasobniku.Zaver zajistim,zkontroluji,vypustim a dam ranu jistoty.
Life On The Edge

Zbraň: ruzne

Příspěvek od Scout » stř 19.7.2006, 2:04

coffee: No za tu uz celkem dlouhou dobu co mam zbrojak jsem si jeste zadnou ranu omylem nedal a ani to neplanuju :-)

VIP člen

Zbraň: GLOCK 19

Příspěvek od S474N » stř 19.7.2006, 8:02

Dle meho je soucasna uprava dostatecna. Rozhodci rekne "vybij zbran a prazdnou ukaz". Z toho je snad patrno, ze zavodnik musi vybit zbran - vysunutim zasobniku a nebo vysypanim obsahu valce. Rozhodci se potom sam musi presvedcit, zdali vidi zasobnik mimo (nevidi durch sachtu) a ze v komore neni naboj. Jako dalsim prvkem je "rana jistoty". Takze i kdyby se tam presto nejak zbloudilec dostal, tak pri rane jistoty jde ven a rozhodci vi, ze je neco spatne. Dle meho nazoru je toto dostatecne jisteni a nejake nekolikanasobne kvedlani za zaver me uz pripomina hledani problemu tam, kde neni.
| MujGLOCK | - < Forum > < Fotogalerie >
Citát dne: "Rychlejší, než 158 na drátě, je 357 na opasku."

Obrázek

Příspěvek od coffee » stř 19.7.2006, 8:40

Scout píše:coffee: No za tu uz celkem dlouhou dobu co mam zbrojak jsem si jeste zadnou ranu omylem nedal a ani to neplanuju :-)
Éhh, taky jsem si to neplánoval. Byl jsem si jist správným postup, bezpečnou manipulací, ... Trochu stressu a ... Naštěstí škody se daly nahradit a teď se přesvědčím ne dvakrát , ale třikrát. :lol:

cmk

Příspěvek od cmk » stř 19.7.2006, 8:45

S474N - soucasna uprava je sice OK, ale postup rozhodcich i zavodniku neni podle me OK. Kolik rozhodcich kontroluje sachtu? Kolik jich hleda vypadlej zasobnik? Az budu mit zase 3 hodiny casu, vystriham z videa ne strelbu, ale kontroly zbrani, pak bude mit asi smysl se bavit dal :-)
A navic, potreti tu opakuju, ze msyslem toho, do ceho ted dloubu neni jen bezpecnost na LOS, ale to, aby se to lidi na tom LOSu naucili a kdyz pises, ze pri rane jistoty by se to zjistilo - hmmm, to uz prave muze bejt pozde, odrazena kulka v panelakovym byte nadela solidni paseku.

PS: mimochodem - zkusebni komisar, u kteryho jsem delal zaverecky by me jen za jedno zatahnuti za zaver vyhodil od zkousek :-(
---------------------------------------------------------------------------------------------------

cmk

Příspěvek od cmk » stř 19.7.2006, 8:57

No nic, psal jsem to proto, abych zjistil nazor verejnosti na to, jestli do toho mam rejpat na oficialnich mistech.
Ten je koukam z vetsiny negativni, takze to necham lezet, no...

Příspěvek od Starosta » stř 19.7.2006, 8:58

cmk: Mne zase zkusebni komisar podal brokovnici se slovy "je to odjisteny". A nechtel po me u zadne ze trech zbrani kontrolu niceho. Vybiti zbrane jsem kontroloval az u pistole a to na me (shovivave) koukal, jako ze to prehanim.
BTW. vsechno mi napaskoval sam a krom pistole dal do ruky nabity.
Starosta

Příspěvek od Alistaire » stř 19.7.2006, 10:17

cmk píše: PS: mimochodem - zkusebni komisar, u kteryho jsem delal zaverecky by me jen za jedno zatahnuti za zaver vyhodil od zkousek :-(
PS2: ten můj taky, a navíc byl silně nerudný na ránu jistoty... :?
já bych si s dovolením také vzal...

VIP člen

Zbraň: GLOCK 19

Příspěvek od S474N » stř 19.7.2006, 10:27

cmk: jde o to, ze bys mohl zacit tvrdit, ze nechat nekoho strilet na LOS ostryma je znacne nezodpovedne, protoze by prece "mohl" nekomu ublizit - zakopne, vystreli a hned je vymalovano. K vybiti - od toho je snad osobni zodpovednost zavodnika (jde mu o pripadne DQ), o zodpovednosti rozhodciho (kdo si kdy potom necha piskat na zavodech cloveka, ktery nedela to, co by mel). No a jako posledni v rade je to zajisteno ranou jistoty bezpecnym smerem. Jakekoliv dalsi upravy jiz vidim znacne negativne - to je jako tahnout auto lanem a jeste tam pridelat dalsi tri lana, kdyby nahodou ty predchozi praskla.
| MujGLOCK | - < Forum > < Fotogalerie >
Citát dne: "Rychlejší, než 158 na drátě, je 357 na opasku."

Obrázek

MujGLOCK team

Zbraň: G17, G43, CZ858

Příspěvek od Jasik » stř 19.7.2006, 10:40

cmk: Tvůj zkušební komisař byl asi starý "svazarmovec" :lol: U hodně "starších pánů" je možné vidět, jak vyndají zásobník, zarumplují závěrem, že jako vybijí a pak... Mnohdy dají zásobník zpět do zbraně (nebo mají tu snahu)... To asi nebude to pravé ořechové, co? :wink:

Příspěvek od Starosta » stř 19.7.2006, 10:46

Jasik: Dyk kam s nim, zasobnik patri do sachty :lol:
Starosta

Postup vybíjení pistole ala RJ

Příspěvek od MISSFAST! » stř 19.7.2006, 16:18

Pokud se bavíme o vybíjení pistole po skončení střelby na střelnici apod., tedy uvedení zbraně do stavu, kdy s ní bude možné dále bezpečně manipulovat bez jakékoli možnosti výstřelu, tak uznávám a úspěšně dodržuji (a doufám, že mi to vydrží věčně) níže uvedené zásady a postupy.
A pokud vedu trénink jiných střelců, tak na tom dost nekompromisně trvám, byť někteří občas odmlouvají, protože to od různých kaskadérů odkoukali jinak, případně si myslí, že je to buzerace.
Není to samozřejmě jediný způsob, ale funguje to a je to hodně bezpečné.

HLAVNÍ ZÁSADY:

A. Při vybíjení jsi (z hlediska bezpečnosti bohužel většinou negativně) ovlivněn jak právě skončenou střelbou, tak momentálně probíhajícími událostmi a dokonce i myšlenkami na události, které mají teprve nastat. V tomto stavu jsi schopen udělat chybu s fatálními následky, ať už si to připouštíš nebo ne.

B. Nech se poučit od zkušených, přemýšlej o jejich radách, řiď se jimi a „nemistruj“!

C. Nauč se osvědčený bezpečný postup, přijmi ho za svůj a pak přesně dodržuj. V duchu či nahlas si krok po kroku říkej, co máš dělat a pak to udělej. Nevíš-li jak dál, zastav se a vrať se o krok zpět.

D. Vybíjej v klidu, s rozvahou a s maximální koncentrací. Nikam nepospíchej, nebuď zbrklý a nerozptyluj se nepodstatnými okolnostmi. Vždy vyčkej, až budeš dostatečně odpoután od rušivých vlivů a zároveň plně soustředěn na vybíjení.

E. Necítíš-li se ještě dostatečně přípraven, s vybíjením nezačínej (tuto skutečnost ihned sděl případnému řídícímu střelby).

F. Na závodech či při řízeném tréninku bezvýhradně dodržuj daná pravidla. Jsi-li při střelbě řízen rozhodčím (řídícím střelby) vždy se přesně řiď jeho pokyny. Máš-li výhrady či připomínky, řeš je předem či až později.

POSTUP (pro praváky):

1. Po ukončení střelby dej prst pryč ze spouště podél závěru zbraně a obrať ústí hlavně do bezpečného směru.

2. Zbraň musíš po celou dobu vybíjení spolehlivě držet tímto způsobem v pravé ruce namířenou výhradně bezpečným směrem. (Představ si, že hlaveň je navlečena na čep, takže se může pohybovat vpřed a vzad, rotovat kolem podélné osy hlavně, ale už nemůže z bezpečného směru vybočit).

3. Zůstaň několik vteřin v nečinnosti, uklidni se a koncentruj se pouze na činnosti podstatné pro vybíjení zbraně.

4. Zkontroluj svou situaci, především pozici svého těla a v klidu a s rozvahou zaujmi stabilní pozici vhodnou pro vybíjení. Vybíjet můžeš ve stoje, sedu, kleku či jiné pozici, ale nikdy nesmíš ztratit stabilitu a 100% kontrolu nad zbraní.

5. Při vybíjení sleduj vybíjenou zbraň. Žádná část tvého těla se nesmí dostat před ústí hlavně.

6. Vyjmi ze zbraně zásobník levou rukou a odlož ho (do kapsy, na pult střeleckého stanoviště či jiné místo). Nikdy nedrž zásobník či cokoli jiného v levé, či dokonce pravé ruce při následné manipulaci se zbraní!!!

7. Malíčkem pravé ruky v zásobníkové šachtě pistole se ujisti, že už v ní opravdu žádný zásobník není.

8. Natažením závěru do zadní polohy vyhoď náboj z nábojové komory.

9. Pokud chceš bezpečně zachytit padající náboj, vytvoř nejdříve z dlaně levé ruky misku, kdy palec směřuje vpřed a malíková hrana je u těla, otoč pistoli v pravé ruce kolem podélné osy hlavně o 180 stupňů proti směru hodinových ručiček, uchop závěr zbraně v místě mezi výhozním okénkem a ústím hlavně mezi palec a ukazovák levé ruky a natáhni závěr. Náboj pak vypadne přímo do dlaně.

10. Pokud neovládáš bezpečný způsob zachycení padajícího náboje do ruky, nech jej spadnout na zem a nezabývej se jím, dokud není pistole vybita a uložena.

11. Natáhni závěr a ujisti se detailním pohledem, že nábojová komora je skutečně prázdná. Pokud před tím, ještě jednou či vícekrát natáhneš závěr, může to být ku prospěchu věci, ale v žádném případě to nenahrazuje přímou vizuální kontrolu!

12. Spusť závěr do přední polohy a dej ránu jistoty bezpečným směrem, kam pistole po celou dobu vybíjení míří. Pouhé vypuštění kohoutu do přední polohy ať ručně či pomocí mechanismu zbraně nenahrazuje ránu jistoty a zbraň musí být nadále považována za nabitou!

13. Vybitou zbraň ulož do pouzdra či na jiné vhodné místo dle situace.

14. Odloženými zásobníky a případně náboji vypadlými na zem se zabývej až po uložení (odložení) zbraně.

MujGLOCK team

Zbraň: G17, G43, CZ858

Příspěvek od Jasik » stř 19.7.2006, 16:53

MISSFAST!: Das ist ZUPER pane :wink: Vytisknout a nalepit na všech závodech a stagích...

cmk

Příspěvek od cmk » stř 19.7.2006, 18:07

Jasik: spis mi prislo, ze je to byvaly prislusnik, ale tezko rict... Kazdopadne - jeho postup:
a) vyndat zasobnik
b) rychle zaverem dozadu, aby naboj viditelne vyletel
c) pomalu zaverem dozadu a pohledem zkontrolovat nabojovou komoru
d) rana jistoty

Bod B a C (misto jednoho natahnuti a kontroly komory) proto, kdyby nekdo zapomnel zasobnik vyndat, aby si neustrelil televizi, kdyby zapomnel naq zasobnik.

V podstate se cela debata se toci prave kolem toho, jestli bod B a C delat nejadnou nebo zvlast.

Jsem rad, ze ta debata probehla tady a ne na skoleni rozhodcich, tam by to byla vcelku ztrata casu. Tady jsem dospel k zaveru, ze vetsina lidi bude B a C delat najednou - tedy - nema to vyznam resit a na skoleni to nebudu resit.

Nic vic, nic min, dekuji za spolupraci :-)

Zpět na „OFF TOPIC - BEZ ZAMĚŘENÍ“

Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Designed by ST Software.
Český překlad – phpBB.cz