To necham bez komentářempts píše:Soudruzi, soudruzi, prosím klid![]()
parabellum: A kolik průstřelů lidského těla střelou 9mm Para FMJ a střelou .45 ACP FMJ jsi prosím viděl na vlastní oči?

Doporučení, ceny, zkušenosti, přebíjení
Zbraň: GLOCK
Aspirant na exota
Zbraň: G17
mpts píše:Hmmm, toto je zajímavá pověra a zajímalo by mne, kde se vzala. Čtu to docela často, ovšem jen na českých webech o zbraních, Američané vědí své.cmk píše:Ale ano - mas pravdu - i obyc FMJ v tyhle razi uz maji solidni tendenci zustavat v cili :-)
Pro zajímavost: 230 grainová střela v ráži .45 má asi o šestnáct procent větší průřezové zatížení než 124 grainová střela v ráži devět milimetrů.
Při tomto větším průřezovém zatížení, jež samo o sobě by zajišťovalo vyšší průraznost, má střela .45 Auto v běžné laboraci oproti střele 9 mm Para nižší rychlost a tedy nižší tendenci ztrácet energii v materiálu charakteru lidského těla, kde odpor roste zhruba se čtvercem rychlosti, zatímco lehká a rychlá devítka ztrácí energii rychleji.
Střela .45 Auto je téměř dvakrát těžší, tudíž mnohem snáze drží směr, zatímco devítka při průchodu nehomogenním prostředím těla směr snáze mění a tak si může dráhu v těle prodloužit, často velmi výrazně.
Devítka má pouze jednu "výhodu", totiž menší pravděpodobnost, že narazí na tvrdší nebo tužší část těla, např. větší kost.
V článku Have No Faith in Your Defensive Handgun Caliber or Load!, jehož překlad jsem zveřejnil zde, autor uvádí, že dle výzkumů Massada Ayooba přibližně sedm z deseti střel 230 gr. FMJ .45 Auto plně prostřelí trup dospělého muže. Hned za tím sice píše, že se domnívá, že u běžné devítky FMJ to bude ještě častěji, ovšem již sedm z deseti je hodně často.
Já se domnívám, že pokud vůbec to u devítky bude častěji, pak jen o velmi málo, a vůbec by mne -- vzhledem k výše uvedeným faktům -- nepřekvapilo, kdyby to častěji ve skutečnosti bylo u té pětačtyřicítky. Většinu důležitých faktorů má totiž na své straně.
Na každý pád, pokud tři z deseti zůstanou v trupu, neodvážil bych se tomu říkat solidní tendence. :)