Re: Ukrajina 2014
----
Jak vidíš, nejsi sám kdo umí plivat jedovaté sliny. Tak zkus prosím tuto diskusi držet aspoň trochu ve věcné rovině.
----
Amerikanofil ani NATO nejsem. Třeba podle mě se v Iráku NATO chovalo jako banda idiotů bez plánu co dál po skončení bombardování. USA nechápou, že každá země není zvědavá na bombardérem importovanou demokracii. Invazi do iráku podělali už tím, že první válku v souladu s požadavkem OSN ukončili v půlce tažení, takže Saddám měl možnost zlikvidovat opozici. Válka bez vize jak ji vyhrát a co dělat po skončení války nemůže skončit úspěchem.
Při druhé válce v zálivu pak USA/NATO neměli na své straně v Iráku už nikoho, což byl totální průšvih. Můj názor je, že už před první invazí do Iráku si NATO mělo najmout ruské poradce, pak by to celé nemuselo skončit takovým fiaskem, protože rusové jsou mnohem mazanější, než američané.
Na druhou stranu nezazlívám USA, že do Iráku vpadli kvůli chemickým zbraním, které se tam nakonec nenašly, protože Saddám původně kvůli Iránu dělal všechno proto, aby svět věřil, že tam chemické zbraně jsou a hrál s inspektory OSN hru na schovávanou, aby tento dojem posílil. Když to zkombinuji s informací o tom, jak se češi před rokem 1989 podíleli na výstavbě podzemní chemické továrny někde hluboko v iráckých horách, tak se američanům nedivím, že existenci zbraní uvěřili a docela by mě zajímalo, zda američani tu podzemní továrnu už našli