GLOCK 42 - kapesní pistole v 9mm Browning

Debata o pistolích GLOCK

Re: Kapesní Glock - G 42

Příspěvek od Tomm45 » sob 14.6.2014, 21:34

Starosta: Myslím si, že pravděpodobnost vzniku problému s vektorem síly je stejná, jako u běžně dostupných měřidel odporu spouště...
Abych to shrnul, přijde mi že "nápad" sklidil mnohem víc kritiky, než by si zasloužil...

Nicméně jsem díky tomuto tématu narazil na video s rozumným řešením domácího měření, takže kdyby mě náhodou někdy v budoucnu popadla nekontrolovatelná potřeba změřit si odpory spouští, tak přesně vím, jak to udělám- https://www.youtube.com/watch?v=xI28J65G-Oo :D

Exot fóra
Exot fóra

Příspěvek od Stepan » sob 14.6.2014, 23:08

Tomm45 píše:Myslím si, že pravděpodobnost vzniku problému s vektorem síly je stejná, jako u běžně dostupných měřidel odporu spouště...
Budu se opakovat: při měření měrkou člověk manipuluje současně se dvěma předměty. Při postupu, který jsem popisoval já, člověk manipuluje s jednou věcí, navíc hrany bočních krabiček nebo co se použije krásně slouží ke kontrole rovnoběžnosti závěru. Taky jsem popisoval druhý problém běžných měrek, už to nebudu psát znova.

Materiál k měření v mém případě - dvě stejně velké knihy v tvrdých deskách a kousek dřevěné tyčky o průměru 19-20mm, kuchyňské váhy. Po třiceti vteřinách mám první měření, každé další každých asi 10 vteřin. Za 70 vteřin mám pět měření, které na údaj s přesností desetin kila bohatě stačí. Naměřené hodnoty se od sebe navíc liší o maximálně desítky gramů, takže by bohatě stačila tři měření. Srovnejte to s tím, jak dlouho asi trvá příprava měření a každé další měření při metodě na videu. Dřevěná tyčka se navíc umisťuje na spoušti podobně jako prst, a navíc pořád stejně.

Příspěvek od Sailor » sob 14.6.2014, 23:27

Vždyt si to tak Štěpo měř,tady ti jen bylo vysvětlováno,že tento zbůsob je velice nepřesný.Neříkám,že úplně nejhorší,protože někdo někde určitě vymyslel ještě větší joudovinu.
Glock 26 gen.4,Glock 42,CZ 75,Colt Huntsman,Mossberg Maverick 88,FN Baby Browning

Zbraň: G19 4.gen

Příspěvek od kolaCZek » ned 15.6.2014, 2:41

Jeste k tomu mereni. Stepanova metoda zmeri odpor pri cvaknuti. A to jeste vicemene odhadem, protoze raficka (cislo na digi) se ani nestihne ustalit na hodnote, kterou chceme odecist. Spoust ale nemusi byt rovnomerna a cvaknuti nemusi byt misto s nejvetsim odporem. Zato zavesene zavazi zmeri temer presne nejvyssi odpor v celem prubehu.

A k tomu dobra/spatna vs namerena hodnota. Spoust, ktera bude mit v celem prubehu 3kg, bude stokrat lepsi a prijemnejsi, nez 1,5kg, ktera bude mit v celem prubehu 0,5kg a tesne pred vystrelem 1,5kg hrbol.
Never argue with an idiot, they drag you down to their level and then beat you with experience.

Zbraň: G17 a další

Příspěvek od Starosta » ned 15.6.2014, 10:27

Tomm45: jo, tenhle zpusob jsem mel na mysli...
Starosta
-- Si vis pacem, para bellum --

Zbraň: G26 Gen4 + TFO

Příspěvek od markus9ml » ned 15.6.2014, 15:24

kolaCZek píše:Spoust, ktera bude mit v celem prubehu 3kg, bude stokrat lepsi a prijemnejsi, nez 1,5kg, ktera bude mit v celem prubehu 0,5kg a tesne pred vystrelem 1,5kg hrbol.
Tak tohle je napsáno stejně, jako věta od Štěpána.
Člen sdružení LEX - sdružení na ochranu práv majitelů zbraní

Zbraň: G19 4.gen

Příspěvek od kolaCZek » ned 15.6.2014, 20:49

markus9ml: A copak se ti na tom nelibi? Sametova 3kg bude prijemnejsi jak hrbolata 1,5kg. Veskery mereni presnych hodnoti ti neda obrazek o tom, jak je spoust prijemna. ;-)

Mozna by jsme mohli prestat se zasvinovanim vlakna a zase se venovat g42, coz?
Never argue with an idiot, they drag you down to their level and then beat you with experience.

Příspěvek od Tomm45 » ned 15.6.2014, 23:30

Myslím si, že se mu nelíbí záměna subjektivního vnímání za obecnou pravdu...
kolaCZek píše:Spoust, ktera bude mit v celem prubehu 3kg, bude stokrat lepsi a prijemnejsi, nez 1,5kg, ktera bude mit v celem prubehu 0,5kg a tesne pred vystrelem 1,5kg hrbol.
Já s tím například nesouhlasím- na 1911 mám cca 1mm chodu spouště 0,01kg následovaných cca 1,5kg (odhad) "hrbolem"...celková délka chodu spouště- pod 2mm...
Kdyžto na CZ75 v DA mám v celém průběhu asi tak 10kg ( :D ) a ač je chod hladký a rovnoměrný, mnohem víc mi vyhovuje spoušť na 1911ce... :wink:

Věřím, že někdo jiný by to mohl mít jinak...sto lidí, sto chutí...

VIP člen

Zbraň: GLOCK 19

Příspěvek od S474N » ned 15.6.2014, 23:51

Ano, a tady o tech "jinych chutich" diskutuji zejmena ti, co videli G42 maximalne na obrazku. *71*
| MujGLOCK | - < Forum > < Fotogalerie >
Citát dne: "Rychlejší, než 158 na drátě, je 357 na opasku."

Obrázek

Zbraň: GLOCK

Příspěvek od pitt » pon 16.6.2014, 7:42

S474N: Zasah-potopena

cmk

Příspěvek od cmk » pon 16.6.2014, 8:32

Ad hodnotitele G42 - to jsem asi jediny, kdo tu zbran mel v ruce, strilel z toho a moc se mu to nelíbilo :-)

Stepan - tak po devatenacte... Hodnota odporu ci draha spouste jsou sice zajimave napovidajici udaje...
ALE...
...každý strelec je jiny
...tedy nejde jen o drahu a odpor, ale u fyzicke umisteni spouste vuci drzeni zbrane
...každému vyhovuje jiny typ spouste (někdo ma rad bodovku, někdo maslovku, někdo si cimkoli jinym nez DA/DAO prostreli nohu)
... pro kazde vyuziti je vhodny jiny typ spouste

Tzn. chces (uznavam ze docela sikovne) merit něco, co ti ve finále bude k nicemu...
Asi jako bys z auta vymontoval volant a resil, kolik vazi.
Nerikam, ze ta hodnota je uplne nepodstatna. Něco to napovi.
Ale stejne je dulezity si vzit zbran do ruky a zkusit to fyzicky. To napovi asi tak 100x vic.
Motto: Rychlejší, než 158 na drátě je 357 na opasku
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Pokud víš, kolik máš zbraní, nemáš jich dost.

VIP člen

Příspěvek od S474N » pon 16.6.2014, 9:56

Pařez: takze jsem u pocitace a dovolim se vratit k tebou nadnesenemu tematu a to, ze nevidis duvod, proc u obranne zbrane snizovat odpor spouste. Ono to neni zdaleka az tak o odporu, jako o subjektivnim vnimani spouste a toho, na co ses zvyklej. Kdyz budes jezdit autem, kde spojka zabira dole, tak ti taky nebude moc vyhovovat rozhrkana Oktavka s najezdem "desetkrat kolem koule", kde ta spojka bude zabirat az uplne nahore.

Z hlediska zbrane mame 2 stavy:
1) natazena s nabojem v komore - urcite se shodneme, ze takto zbran volne asi v kapse nikdo nosit nebude, takze zbran bude v nejakem pouzdru (libovolnem, ktere kryje lucik). Ve vypjate situaci je prst mimo spoust, v pripade strelby je na spousti a stiskava ji. Nevidim problem z hlediska nizsi stojiny.

2) vypustena s naboji v zasobniku - zde se sice da volne nosit v kapse jakozto priloznik, ale nejak nevidim souvislost se stojinou spouste? Pri vytahnuti k kapsy se natahne a jsme na konci bodu 1 (je zbytecne opakovat)

3) vypustena s nabojem v komore - metoda, kterou aplikuje pouze jediny clovek, ktereho znam a to ty nejsi *3*

Z obou prvnich bodu je patrno, ze pouzita stojina nema zadny vliv na to, cos psal u "obranne pistole". Mohl bys to tedy vysvetlit jasneji, bez naznaku a jizlivosti?

EDIT: a k tomu tematu mereni odporu - proboha, kdyz tu napisu hodnotu XYZ, tak to stejne vubec nikomu nic konkretniho nerekne. Kdo chcete, tak si tu G42 pujcte od kamarada nebo si ji zkuste na krame, ale nereste proboha naprosto zjevny nesmysly.

Obrázek

Příspěvek od cipis » pon 16.6.2014, 10:01

Pravděpodobně to, že to nemá ani souvislost s nošením atd.
Je to imho jen kvůli tomu, že u "obranné" se předpokládá použití při obraně, tedy ve stresu, nervech atd. A v tomto případě je poněkud tvrdší spoušť spíše výhodou, protože až se někomu budou třepat ruce, tak to nechtěně neodpálí, protože prostě musí zabrat více.
Proto jsou přece standardně vojenské zbraně vybaveny spouští s mnohem větším odporem než sportovní.

Příspěvek od E-Ryc » pon 16.6.2014, 10:03

cmk píše:Ad hodnotitele G42 - to jsem asi jediny, kdo tu zbran mel v ruce, strilel z toho a moc se mu to nelíbilo :-)
Zkusil jsem pred casem v Cekanicich, na 10m jsem netrefoval velkeho poppera (kdyz jsem to zkusil na papir, tak bylo videt, ze to jde vlevo dolu). Ale uplne se mi nechce delat po deseti ranach zaver, ze je to nahouby, klidne to muze byt myma gramlavyma rukama a po par krabickach by se to srovnalo... ;-)

VIP člen

Příspěvek od S474N » pon 16.6.2014, 10:04

cipis: obavam, se ze pojem "obranna zbran" je obecne kver, kterej denne nosim. Bez ohledu na to, jestli je to G42, G19 nebo treba kosa *4*

Obrázek

Zbraň: GLOCK

Příspěvek od pitt » pon 16.6.2014, 10:18

cipis: omlouvam se za muj laicky nazor,ale myslim ze vojenske zbrane maji vetsi odpor z jineho duvodu,nez JEN z duvodu stresu v "boji". A porovat vojenske a sportovni zbrane me prijde taty trochu mimo.

Příspěvek od Pařez » pon 16.6.2014, 21:03

S474N: za dřívější jízlivost se omlouvám,byla blbá nálada :( ...,ale Ty na tom nejsi taky někdy o moc lépe :lol: .
Pokusím se to popsat svým vlastním příkladem:
Někdy (spíš jej mám na střelnici) nosím Glock 17. Mám na něm spoušť něco pod 2kg (neměřím,nevážím řídím se podle svého pocitu zda vyhovuje :D ).Nosím jej ve Fobusu a s nábojem v komoře.Jelikož jej používám jak na sportovní (ne terčovou) střelbu tak i pro případnou obranu volím kompromis a nechci více snižovat odpor spouště.Proč?Ne mockrát,ale stalo se,že i s odporem 2kg jsem vystřelil na terč o nějakou milisekundu dříve než jsem chtěl.Proto mám ke snižování odporu u zbraní na nošení respekt.

99% času nosím LCP a ten má proklatě veeelmi dlooouhý chod spouště a jsem za něj rád,protože jej beru přesně tak k čemu byl vyroben.Ryze obranná zbraň na kontaktní vzdálenost tzn. ve stresu.Prostě vystřelí to až budu chtít minimálně na 120%,ne dříve.
Někdy je LCP v etuji s nábojem v komoře.Někdy je v etuji bez náboje v komoře.Někdy je v noci pod polštářem bez náboje v komoře,někdy je v kapse v kraťasích bez náboje v komoře,někdy je v náprsní kapse u saka bez náboje v komoře.Přestože vždy vím v jakém ho mám momentálně stavu ,tak nikdy není nic 100% a případy "náhodných" výstřelů to bohužel jen potvrzují (také si všichni byli určitě jistí že tam není..).
Velikost těchto zbraní je prostě předurčuje k nošení nejen v pouzdru (tam je ten snížený odpor dejme tomu ještě ok),ale právě v i kapsách,kabelkách,ledvinkách atd. atd.
A tam bude vždy při tahání (a to pod stresem) riziko nechtěného vstupu do lučíku vysoké.
Takže za mě u těchto prcků čím delší chod spouště,čím větší odpor tím lépe.

Uff :D

VIP člen

Příspěvek od S474N » pon 16.6.2014, 21:19

Parez: ano, napsal si, co vyhovuje tobe, ja zase psal, co vyhovuje me. Myslim si, ze zhodnotit to zvladneme kazdy. Nemyslim si, ze i moje G19 se slabsi stojinou vystreli driv, nez bych chtel. Nicmene rozdil proti G42 je propastny, bez si to nekam zkusit a potom tu schvalne napis, jak to dopadlo *4*

Obrázek

Příspěvek od Pařez » pon 16.6.2014, 21:42

S474N: nemusím to zkoušet,věřím Ti,že je ta spoušť nepohodlná.Mě LCP na "přesnou" a rychlou střelbu taky nevyhovuje ,tak jej na ni ani nepoužívám.
Myslím,že G42 byl postaven na podobném principu.
Každý ať si u něj snižuje odpor dle svého gusta.Chtěl jsem jen (jako vždy :mrgreen: ) přidat jiný pohled na věc :)

A už opravdu,ale opravdu ke G42 mlčím! :mrgreen:

VIP člen

Příspěvek od S474N » pon 16.6.2014, 22:03

Pařez: tak "jiny" pohled na standardni stojinu se tyka stejne tak G19 a G17, pokud ji nekdo nosi. *4*

Obrázek

Zpět na „Pistole GLOCK“

Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Designed by ST Software.
Český překlad – phpBB.cz