Muž odcizil z vozu pistoli Glock i s náboji, zadrželi ho pol

Události o zbraních ve světě i u nás, trestné činy se zbraní, apod.

Re: Muž odcizil z vozu pistoli Glock i s náboji, zadrželi ho

Příspěvek od cipis » úte 16.9.2014, 11:26

To moc komplikuješ.
Par. 29 odst. 1 věta b) zabezpečit zbraň kategorie A, B nebo C a střelivo (§ 58),
A dle par. 58 je v odstavci 2) popsáno, jak je máš přechovávat. S neplatností na 2 zbraně / 500 nábojů při zajištění "vhodně zabezpečit proti zneužití, ztrátě a odcizení".
Nikde není slovo o nemovitosti, o místnosti, budově atd., to je až při zmínce u více jak 10 ks ...
Tedy principiálně nebrání nic tomu, zamčít dvě zbraně a 500 nábojů do auta. Píši principiálně, protože z principu auta to zneužití, ztrátu a odcizení moc neovlivníš, pokud si třeba nenajmeš hlídače na to auto. Tedy řekněme zaparkování auta s bouchačkou na hlídaném parkovišti by mohlo být už jiný level. Nicméně si myslím, že v podmínkách toho parkoviště/hlídání budou jistě vyjmuty zbraně.

Stavíš to všechno na držené nebo nošené zbraně, ale těch stavů je víc, např. přechovávané, což je v tom par. 58. Ono třeba není problém mít tu zbraň u kámoša v bytě, kde si našroubuju svou skříň. Nikde prostě není psané, že to musí být uskladněné v místě trvalého bydliště.

Nicméně tak jak tak, ať už se na to díváš ty z tvého pohledu držení/nošení nebo ostatní z pohledu "přechovávání", tak je blbost nechat v autě zbraně bez dozoru.

K mezitím dopsanému:
Neexistuje přece jen stav držená anebo nošená. Je také přepravovaná a přechovávaná.
Krom "přechovávaná" ale všechny ostatní stavy vyžadují defacto přítomnost. A "přechovávaná" pro změnu zase vyžaduje "vhodně zabezpečit".
Naposledy upravil(a) cipis dne úte 16.9.2014, 11:30, celkem upraveno 1 x.

Zbraň: vícero

Příspěvek od Piggy » úte 16.9.2014, 11:28

Povinnost vhodně zabezpečit se vůbec netýká držení:
§ 58 Zabezpečení zbraní a střeliva
(1) Nošené nebo přepravované držené zbraně kategorie A, B anebo C nebo střelivo do nich musí být pod neustálou kontrolou držitele zbrojního průkazu nebo držitele zbrojního průvodního listu pro trvalý vývoz, dovoz nebo tranzit zbraní nebo střeliva, který přepravu realizuje. Nošené nebo přepravované zbraně kategorie D a střelivo do těchto zbraní musí být pod neustálou kontrolou jejich oprávněného držitele.

Naopak platí, pokud zbraň uložím/uschovám v autě:
(2) Držené zbraně kategorie A, B nebo C uschované, uložené nebo uskladněné (dále jen "přechovávané zbraně") v počtu do 10 kusů nebo střelivo v počtu do 10 000 nábojů se zabezpečují uložením do uzamykatelné ocelové schránky nebo uzamykatelné ocelové skříně nebo zvláštního uzamčeného zařízení, pokud tato schránka, skříň nebo toto zařízení splňují technické požadavky stanovené prováděcím právním předpisem. Ustanovení tohoto odstavce se nevztahuje na přechovávané zbraně kategorie B nebo C v počtu do 2 kusů nebo střelivo v počtu do 500 nábojů, které je však držitel těchto zbraní a střeliva povinen vhodně zabezpečit proti zneužití, ztrátě a odcizení.

Auto není trezor, ten ale do dvou kusů být nemusí, ba ani "uzamykatelná ocelová schránka", splňující příslušnou normu. Auto je jistě nevhodné pro uskladnění, ale proč ne pro uložení či uschování (nevím, čím se to liší)?

Příspěvek od cipis » úte 16.9.2014, 11:33

Tak teď jsi to domotal, tou poslední větou.
Protože "uschování, uložení nebo uskladnění" je jedno a to samé dále uváděné "přechovávané". Takže to nemůžeš rozdělit, protože výjimka na 2/500 platí pro "přechovávané", nejen pro "uskladněné".

Tak jako tak prostě auto ne, byť ne podle toho, co uvádí Štěpán, ale dle mého názoru podle jiných paragrafů.
Naposledy upravil(a) cipis dne úte 16.9.2014, 11:34, celkem upraveno 1 x.

Zbraň: GLOCK

Příspěvek od pitt » úte 16.9.2014, 11:34

to cipis: blbost to možná je,ale kolikrát je to právě ta nejmenší možná blbost.
Dostal jsem se do míst, kde byl zákaz vnášení střelných zbraní, u vchodu stál hlídač, který to kontroloval, nicméně nebyli zařízení na to abych tam tu zbraň "uskladnil". Chtěl jsem po nich "protokol o odevzdání zbraně" a uzamykatelnou skříň. Ani jedno tam nebylo, odpověď na otázku co teď byla...vraťte se beze zbraně. A co jsem měl dělat, když jsem to měl 50kiláků od baráku. Zbraň jsem uložil do auta a to jsem zabezpečil proti vniknutí a zcizení tím, že jsem je uzamkl. Tím to pro mě skončilo.

Příspěvek od cipis » úte 16.9.2014, 11:38

No a jsme už u jiného problému, tedy o posouzení, jak je to auto vhodné.
Dle mého názoru, názoru policie a všemožných institucí, firem, atd. není. A to nemluvím o zbrani, ale třeba ntb, tlf apod.

Problém se vstupem tam, kde je rám/kontrola/zákaz ale plně chápu a sám k němu nemám uspokojivé řešení, krom extrémních nápadů, jako si najmout na tu cestu ochranku, domluvit si kámoša, co zůstane hlídat ve tvém autě, zaparkovat na nějakém extra hlídaném parkovišti, atd.
Tohle je prostě problém, který nemá rozumné a hlavně jednoduché a levné řešení a řeší se bohužel ústupkem, ať už z vlastní bezpečnosti či ze zabezpečení zbraně. Ani jedno není správné.
Naposledy upravil(a) cipis dne úte 16.9.2014, 11:40, celkem upraveno 1 x.

VIP člen

Zbraň: GLOCK 19

Příspěvek od S474N » úte 16.9.2014, 11:40

cipis: a kdyz je zbran ve vozidle jeste zamcena v extra zamykatelne schrance *88*

Policii se to muze "nelibit", ovsem z hlediska zakona maji stejne peska.
| MujGLOCK | - < Forum > < Fotogalerie >
Citát dne: "Rychlejší, než 158 na drátě, je 357 na opasku."

Obrázek

Příspěvek od cipis » úte 16.9.2014, 11:42

Tohle by bylo řešení, protože některé automobilky to nabízejí, sejf vevařený v rámu/karoserii vozidla. Nicméně peška nemusí mít policie, ale ty, protože o tom bude stejně v případě průseru rozhodovat soud a beztak nějaký znalec, který posoudí, zda tvůj způsob byl nebo nebyl vhodný.

Zbraň: vícero

Příspěvek od Piggy » úte 16.9.2014, 11:43

cipis píše:Tak teď jsi to domotal, tou poslední větou.
Protože "uschování, uložení nebo uskladnění" je jedno a to samé dále uváděné "přechovávané". Takže to nemůžeš rozdělit, protože výjimka na 2/500 platí pro "přechovávané", nejen pro "uskladněné".
Tak jako tak prostě auto ne, byť ne podle toho, co uvádí Štěpán, ale dle mého názoru podle jiných paragrafů.
Ne, není to jedno a to samé. Společná je povinnost vhodně zabezpečit - a to "vhodně" se bude posuzovat jinak, když zbraň v autě uschováš/uložíš po dobu návštěvy nevstřícného úřadu, než když ji tam uskladníš a odjedeš na půl roku do ciziny.
Naposledy upravil(a) Piggy dne úte 16.9.2014, 22:19, celkem upraveno 1 x.

VIP člen

Zbraň: GLOCK 19

Příspěvek od S474N » úte 16.9.2014, 11:45

cipis: on soud bude posuzovat PRIPADNY prestupek na useku zbrani a streliva? To teda slysim opravdu poprve.
| MujGLOCK | - < Forum > < Fotogalerie >
Citát dne: "Rychlejší, než 158 na drátě, je 357 na opasku."

Obrázek

Příspěvek od cipis » úte 16.9.2014, 11:47

A jak jinak chceš postupovat, když ti to dají jako přestupek a ty s tím nebudeš souhlasit? Budeš se odvolávat atd.

Exot fóra
Exot fóra

Příspěvek od Stepan » úte 16.9.2014, 12:02

Co je držení je jasně definované v zákoně.

Pro případ auta platí současně tři podmínky:
1) vybitá
2) v uzavřeném obalu
3) přemisťovaná z bodu A do bodu B.

Kdyby tohle bylo přece nějak nejasné, bude se posuzovat podle účelu téhle části zákona a tohle je tam kvůli sportovcům a myslivcům, aby vůbec mohli dostat zbraně na honitbu nebo sportoviště a zpět.
Není to tam kvůli skladování zbraní, když se majiteli nehodí mít je u sebe a potřebuje někam odejít!!!

Podmínky, jak zbraně zabezpečit (v případě do dvou kusů "vhodně zabezpečit"), platí pouze pro držené zbraně.

Pro nošené a přepravované zbraně platí povinnost mít je "pod neustálou kontrolou držitele zbrojního průkazu".

ODLOŽENÁ ZBRAŇ V AUTĚ NESPLŇUJE PODMÍNKU PŘEMISŤOVÁNÍ, NENÍ TUTÍŽ DRŽENÁ, ALE PŘEPRAVOVANÁ A JE NUTNÉ JÍ MÍT POD NEUSTÁLOU KONTROLOU.
Naposledy upravil(a) Stepan dne úte 16.9.2014, 12:13, celkem upraveno 1 x.

Příspěvek od pitt » úte 16.9.2014, 12:12

zeptám se ještě jednou a snad mě někdo srozumitelně odpoví
když zbraň vybiji,nechám ji v kufru auta a zásobník s náboji dám do "palubní" schránky, kterou zamču...je to držení, nošení, nebo přemisťování? Logicky jsem mimo vozidlo a vozidlo je uzamčené

Štěpáne, prosím i o tvůj názor

Exot fóra
Exot fóra

Příspěvek od Stepan » úte 16.9.2014, 12:15

pitt píše:je to držení, nošení, nebo přemisťování?
Z hlediska zabezpečení zbraní zákon zná držení, nošení a přepravu. Není to držení, není to ani nošení, protože jí nemáš u sebe, je to přeprava.

Příspěvek od pitt » úte 16.9.2014, 12:15

ODLOŽENÁ ZBRAŇ V AUTĚ NESPLŇUJE PODMÍNKU PŘEMISŤOVÁNÍ, NENÍ TUTÍŽ DRŽENÁ, ALE PŘEPRAVOVANÁ A JE NUTNÉ JÍ MÍT POD NEUSTÁLOU KONTROLOU.

můžeš mi toto trochu vysvětlit, nějak jsem se v tom ztratil
1)jaký je rozdíl mezi přemisťovanou a přepravovanou
2)když nesplňuji podmínky přemisťování, ani držení, tak co vlastně dělám?

Příspěvek od pitt » úte 16.9.2014, 12:17

Stepan píše:
pitt píše:je to držení, nošení, nebo přemisťování?
Z hlediska zabezpečení zbraní zákon zná držení, nošení a přepravu. Není to držení, není to ani nošení, protože jí nemáš u sebe, je to přeprava.
z jakého důvodu to není držení?
a z jakého důvodu je to přeprava......tohle fakt jde mimo mě :(

Příspěvek od Rough boy » úte 16.9.2014, 17:19

Viděl bych to takto: Pokud mám kvér zamčený v autě, tak:
§ 2
Vymezení některých pojmů
(2) Pro účely tohoto zákona se rozumí
a) držením zbraně nebo střeliva mít
2. zbraň nenabitou náboji v zásobníku, nábojové schránce, nábojové komoře hlavně nebo nábojových komorách válce revolveru a uloženou v uzavřeném obalu za účelem jejího přemístění z místa na místo.
Tzn. "příslušníci, nezlobte se, ale nic nepřemisťuji. Auto mi tady stojí už xy hodin (dnů).Až se rozjedu, je z držení přemisťování".
To, jestli byly oddělené náboje už nikdo nezjistí, zloděj si to stihl po odcizení naládovat. Já to měl v režimu držení, připravené za účelem přemisťování, že...

Ad zabezpečení:
Pokud mám doma dva kvéry, můžu je nechat ležet doma v kuchyni na lince, hned za oknem. Když mi je najde dítě a postřelí se, mám průser. když je uvidí zloděj, rozbije okno či se mi jinak dostane do baráku, průser nemám. Musel totiž překonat překážku (vloupání). Z čehož vyplývá, že pokud auto bylo zamčené, musel zloděj úmyslně překonat překážku.

Toť z části teorie (asi nenechám doma válet kvér na stole, že) a z části praxe z úst jednoho příslušníka.
Daný "hříšník" dle mého tedy nic neporušil :?

Shi

Příspěvek od Shi » úte 16.9.2014, 18:20

Na naší zemi je fakt "úžasné", že tu je hromada lidí jako Štěpán, kteří se vždy pokouší svalit alespoň část viny na oběť, místo aby řešili jak je možné, že se tu u pachatelů toleruje recidiva.

Příspěvek od GLOCK69 » úte 16.9.2014, 19:17

A jak je možné, že PaCHové a EU dovolí, aby bylo vykradeno auto.. To mi hlava nebere, stále tvrdí, ze občané zbraně vlastně nepotřebují, protože se o bezpečnost postarají.

Shi

Příspěvek od Shi » úte 16.9.2014, 19:52

Já si pravidelně užívám to, že mi PČR vysvětluje, že pachatel nepřekonal překážku, tudíž to není vloupání. Sice mám dost vysoký plot, ale nemám bránu, neb mi ji taky ukradli. A někteří policajti se tváří jako by to byla moje vina, že jsem se nechal okrást, protože jsem svůj majetek řádně nezabezpečil ...
Kdyby tomu tady velel Štěpán, tak bych se dočkal toho, že já btych zavolal PaChy k další čórce na mém pozemku a oni by mi dali za chybějící bránu pokutu a pak ještě jednu druhou za opakovaně vykradenou a již nezamknutelnou zahradní chatku - a pokuta by to byla mastná, protože jsem vlastník-recidivista!!!

cmk

Příspěvek od cmk » stř 17.9.2014, 8:44

Stepan píše:Z hlediska zabezpečení zbraní zákon zná držení, nošení a přepravu. Není to držení, není to ani nošení, protože jí nemáš u sebe, je to přeprava.
Zákon zna DRZENI a NOSENI.
(2) Pro účely tohoto zákona se rozumí

a) držením zbraně nebo střeliva mít

1. zbraň nebo střelivo uvnitř bytových nebo provozních prostor nebo uvnitř zřetelně ohraničených nemovitostí se souhlasem vlastníka nebo nájemce uvedených prostor nebo nemovitostí,

2. zbraň nenabitou náboji v zásobníku, nábojové schránce, nábojové komoře hlavně nebo nábojových komorách válce revolveru a uloženou v uzavřeném obalu za účelem jejího přemístění z místa na místo,

b) nošením zbraně nebo střeliva mít zbraň nebo střelivo u sebe, s výjimkou případů uvedených v písmenu a),
Zbrojni prukaz mi spo splneni dalších povinnosti umoznuje "nabývat do vlastnictví", "drzet" nebo "nosit" zbrane.
Tzn.
a) bud mam zbran uvnitř nemovistosti se sohlasem vlastnika nebo najemce
NEBO
b) mam zbran v obalu za ucelem prepravy (nikde se nestanovi, jestli ten obal je v baraku, aute, na ulici ci pod vodou)
NEBO
c) mam zbran u sebe (mimo a a b - pak je to noseni).
Jakykoli jiny stav zbrane je v podstate protipravni.

Paklize mam zbran v aute (predpokladam tedy v uzavrenem obalu) je uplne normalne v rezimu drzeni - navíc v aute jednoznacne za ucelem prepravy z mista na místo...

Takze debata na téma jestli je to drzeni, noseni nebo prepravovani dosud je uplne zcestna...

Problém je v paragrafu 29:
§ 29
Povinnosti držitele zbrojního průkazu
(1) Držitel zbrojního průkazu skupiny A až E je povinen
b) zabezpečit zbraň kategorie A, B nebo C a střelivo (§ 58 ),
c) zabezpečit zbrojní průkaz a průkaz zbraně proti zneužití, ztrátě nebo odcizení,

§58

Zabezpečení zbraní a střeliva

(1) Nošené nebo přepravované držené zbraně kategorie A, B anebo C nebo střelivo do nich musí být pod neustálou kontrolou držitele zbrojního průkazu nebo držitele zbrojního průvodního listu pro trvalý vývoz, dovoz nebo tranzit zbraní nebo střeliva, který přepravu realizuje. Nošené nebo přepravované zbraně kategorie D a střelivo do těchto zbraní musí být pod neustálou kontrolou jejich oprávněného držitele.

(2) Držené zbraně kategorie A, B nebo C uschované, uložené nebo uskladněné (dále jen „přechovávané zbraně“) v počtu do 10 kusů nebo střelivo v počtu do 10 000 nábojů se zabezpečují uložením do uzamykatelné ocelové schránky nebo uzamykatelné ocelové skříně nebo zvláštního uzamčeného zařízení, pokud tato schránka, skříň nebo toto zařízení splňují technické požadavky stanovené prováděcím právním předpisem. Ustanovení tohoto odstavce se nevztahuje na přechovávané zbraně kategorie B nebo C v počtu do 2 kusů nebo střelivo v počtu do 500 nábojů, které je však držitel těchto zbraní a střeliva povinen vhodně zabezpečit proti zneužití, ztrátě a odcizení.

(3) Více než 10 přechovávaných zbraní nebo více než 10 000 nábojů se zabezpečuje v

a) uzamykatelném skříňovém trezoru, pokud splňuje technické požadavky stanovené prováděcím právním předpisem, nebo

b) uzamčené místnosti nebo samostatném objektu, pokud splňují technické požadavky stanovené prováděcím právním předpisem.

(4) Více než 20 přechovávaných zbraní kategorie A, B nebo C nebo více než 20 000 kusů střeliva se zabezpečuje v uzamčené místnosti, samostatném objektu nebo komorovém trezoru, pokud jsou chráněny elektronickým zabezpečovacím zařízením a pokud splňují technické požadavky stanovené prováděcím právním předpisem.

(5) Přechovávané zbraně nebo střelivo ve výlohách musí být v provozní době zabezpečeny uzamykatelnou otevíratelnou stěnou výloh. Výlohy, skla výloh, vitrín nebo pultů musí splňovat technické požadavky stanovené prováděcím právním předpisem. Mimo provozní dobu se tato zbraň nebo střelivo přechovává podle odstavců 2 až 4.

(6) Přechovávaná zbraň musí být v nenabitém stavu, to znamená, že zbraň není nabita náboji v zásobníku, nábojové schránce, nábojové komoře hlavně nebo v nábojových komorách válce revolveru.

(7) Pokud rozměry zbraně kategorie A neumožňují její přechovávání podle předchozích odstavců, může příslušný útvar policie jejímu držiteli povolit jiný způsob jejího zabezpečení v případě, že bude řádně zabezpečena proti zneužití, ztrátě nebo odcizení. Příslušný útvar policie může dále držiteli zbrojní licence skupiny A povolit jiný způsob zabezpečení přechovávaných zbraní kategorie A, B, C za podmínky, že přechovávané zbraně nebo střelivo budou řádně zabezpečeny proti zneužití, ztrátě nebo odcizení.

(8) Příslušný útvar policie je oprávněn u držitelů zbrojních průkazů provést kontrolu zabezpečení zbraní kategorie A; při této kontrole je oprávněn vstupovat do jejich obydlí.
A ted je to jen a jen na vykladu policajta, urednika, prokuratora, soudce vs. ne mem vykladu ci obhajce...

Ad absurdum - 2 extrémy:
- auto je uzamykatelna ocelova schránka, zaroven je to uzavreny obal - zbrane v aute do 10ks tedy jsou zabezpecene dle zákona (samozrejme blbost, auto nemá atest - ale na 2ks by to mohlo jit)
- auto nesplnuje zadnou formu schvazleneho zabezpeceni zbrani, protoze nesplnuje zadnou formu schváleného zabezpeceni zbrani a proto i 1 naboj v aute je prestupek a jedna se o nezabezpeceni zbrani a streliva.

Jak asi tušíte, pravda bude nekde mezi. NIKDO ji nedokaze dogmaticky sdelit, protože neexistuje zadne jednoznacne dogma - nebo ja o nem alespoň nevim. A bude to jen o argumentacnich schopnostech vyse uvedenych lidi.
Motto: Rychlejší, než 158 na drátě je 357 na opasku
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Pokud víš, kolik máš zbraní, nemáš jich dost.

Zpět na „Černá kronika“

Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Designed by ST Software.
Český překlad – phpBB.cz